Assalamu’alaikum wbt semua. Rasa lama dah tak menulis kat blog saya ni. Harini saya nak share sikit pengalaman saya beli OXITECH Pulse Oximeter ni. Bawah saya intro sikit okay!

Kita dah lalui masa lebih dari tempoh 1 tahun bersama pandemic Covid19 sekarang. Manakala kes harian di negara kita sekarang dah mencecah melebihi 20,000 kes sehari. Semua ni buat kita risau. Lagi-lagi dengan varian-varian terbaru Covid19 termasuk varian Delta, Lambda dan sebagainya yang semakin mengganas.

So itulah sebabnya saya decide untuk beli Oximeter ni sebuah. Tapi kenapa? Kat bawah ni saya share sikit sumber dari KKM berkenaan gejala Covid19 dan kaitan Covid19 dengan beli oximeter.

Antara gejala atau tanda Covid19 menurut KKM / Ministry of Health Malaysia termasuklah

  • Demam berpanjangan
  • Kelesuan bertambah teruk
  • Kesukaran bernafas
  • Sakit dada
  • Bibir atau jari kebiruan
  • Tak boleh mengambil makanan atau minuman melalui mulut
  • Batuk, muntah atau cirit-birit yang semakin teruk serta kencing kurang

*Sekiranya anda mempunyai masalah di atas, segera hubungi 999

Menurut KKM juga, terdapat satu fenomena dalam kalangan pesakit Covid19 yang disebut dengan ‘Hyper Hypoxia’.

Happy hypoxia di kalangan pesakit COVID-19 bukan merupakan satu entiti penyakit. Ia adalah keadaan di mana pesakit COVID-19 dalam Kategori 4 (pesakit mengalami pneumonia/radang paru-paru dan memerlukan bantuan oksigen) tidak menyedari mereka mempunyai kadar oksigen yang rendah dalam badan.

Sumber: https://covid-19.moh.gov.my/semasa-kkm/2021/06/happy-hypoxia-di-kalangan-pesakit-covid-19

Dikatakan dalam infografik yang disediakan oleh KKM bahawa biasanya orang yang mengalami oksigen rendah dalam badan akan mengalami simptom SUSAH BERNAFAS.

Tapi BERBEZA dengan pesakit Covid19 yang mengalaminya pada tahap 4 / stage 4 (tahap teruk) perlukan bantuan oksigen, namun mereka hanya mengalami rasa lesu TANPA RASA SUSAH BERNAFAS.

Kenapa Saya Cari Pulse Oximeter?

Sebab apa saya cari benda ni? Tujuannya tak lain tak bukan supaya dalam keadaan kecemasan, saya dapat semak tahap oksigen dalam badan saya, isteri dan anak-anak.

Dengan kadar Covid19 lebih 20,000 sehari, rakyat Malaysia secara umumnya semakin terdedah dengan Covid19. Namun semoga kita semua dijauhkan daripada menghidap Covid19 ini, amiin.

Pulse Oximeter ini apa benda?

Pulse Oximiter ini adalah satu alat untuk semak secara tepat kadar kepekatan oksigen dalam darah dan untuk cek kadar nadi denyutan jantung kita. Secara umumnya, informasi ini dapat membantu untuk kita semak kondisi diri kita semasa sedang bersenam, apa-apa sahaja aktiviti harian atau semasa dalam penerbangan.

Sekarang sebab ‘Happy Hypoxia’ ni pulak, kita kena lebih berhati-hati. Kena cek tahap oksigen dalam darah kita sebab termasuk gejalanya adalah hanya rasa lesu tapi tak rasa sesak nafas. Tengok infografik di bawah.

 

Cara Guna Pulse Oximeter – Dr Sakinah Sulong

Dr. Sakinah Sulong – Faktor Bacaan Tak Tepat & Tip Berkaitan Penggunaan Pulse Oximeter

  1. Saiz – model ini untuk adult. Untuk kanak-kanak kena guna saiz lain
  2. Jari mesti kering
  3. Aliran darah (normal) – Tahap hemoglobin rendah boleh bagi effect pada bacaan
  4. Bila ambil tekanan darah belah kiri, pastikan cek SpO2 di tangan kanan
  5. Pastikan pesakit / orang yang sedang ambil ujian SpO2 ini tidak bergerak. Banyak pergerakan akan ganggu bacaan
  6. Seelok-eloknya disukat (device ini diletakkan) pada paras dada
  7. Bacaan oksigen bawah 95%, sila dapatkan bantuan daripada doktor

 

Kenapa OXITECH Pulse Oximeter?

Jawapan senang saya terima daripada review-review orang di internet, satu jer. Sebab yang ni trusted dan lebih accurate. Huhu.

Ada sebahagian jenis yang murah-murah ada dijual di pasaran, walaupun harganya murah tapi dikatakan kiraannya tak accurate. Bahkan bila letak pensel pada Oximeter tu pun, Oximeter tu boleh detect ada denyutan nadi 😂

Itu sebabnya saya terpaksa berhati-hati untuk beli Oximeter ni dan saya tengok review dulu orang-orang yang dah beli. Benchmark yang biasa saya dapat adalah, beli yang harga sekitar RM100 dan ke atas.

Saya beli Oxitech Pulse Oximeter ni di Shopee jer pada harga RM110. Cuma dah habis stok lak harini. Korang try la klik lagi link ni kot-kot masih ada stok lagi –> https://shopee.com.my/Oxitech-Oximeter-Fingertip-Pulse-Oximeter-SPO2-monitor-MDA-Approved-1-Year-Warranty-Blood-Oxygen-Monitor-Oxymeter-i.243491182.8468585719

Oxitech Pulse Oximeter Features:

1) Can measure SpO2 and (Pulse Rate/Heart Rate) accurately
2) SpO2 and (Pulse Rate/Heart Rate) display, bar graph display
3) Battery voltage low indication
4) Shut off automatically when no signal

Kat bawah ni saya share la sikit gambar Oxitech Pulse Oximeter yang baru sampai ni ya. Hehe

Kena letak jari kat sini, bagi kena lampu infrared merah ni

Kiraan oksigen dalam yang nombor 98 tu atau disebut SpO2, BPM / PR tu pulak kiraan nadi kita. PI tu maksudnya Perfusion Index.

Dalam infografik kat atas ada sebut, SpO2 tu kena 95% dan ke atas. Kalau bawah 95% dah kena hati-hati. Apa-apa pun, rujuklah pada yang pakar.

Ni dalam kotak. Siap dapat bateri, manual dan tali gantung.

Saya dah try dekat pensel macam yang disebut oleh Netizen, memang tak jadi. Hehe. Buat kat jari jer menjadi. So alhamdulillah, so far rasa okay dengan pembelian ni.

InsyaAllah jumpa dalam next post guys!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: