Pengalaman Ikuti Program Bahasa Arab Al-Jahiz (Ustaz Ashafizrol)

Pengalaman (pra-matang) ikuti program Bahasa Arab bersama KBA Al-Jahiz selama 3 minggu.

Di samping mengikuti kelas Madinah Arabic bersama CALSD, saya join juga kelas Al-Jahiz yang dikelolakan oleh Ustaz Ashafizrol.

Sebagai seorang peniaga yang tiada komitmen menyambung pengajian tinggi Masters, 2 kelas seminggu ni bagi saya tidaklah berat mana sebab saya hanya perlukan 3 jam sahaja seminggu untuk kelas.

Itu pun 100% secara online sahaja, dan perlu follow sahaja modul yang disediakan.

__

Saya join program ini pada awal bulan Oktober.

Hanya 3 medium sahaja yang digunakan untuk pembelajaran:

1. Telegram (channel)
2. Telegram kepada Ustaz (homework)
3. Google Meet (kelas mingguan)

Sebelum kelas diadakan, ustaz akan sediakan dahulu modul pembelajaran yang perlu dibaca, ditelaah dan latihannya perlu dibuat terlebih dahulu oleh para pelajar.

Kemudian pada hari Selasa malam, kelas mingguan akan diadakan dan akan membincangkan modul yang telah diberikan, begitu juga modul yang baru sekiranya ia belum diberikan lagi.

Fasa awal memang rasa mudah lah. Kelas pertama tu senang sangat mungkin juga sebab dah ada pengalaman (asas) dalam bahasa Arab.

Tetapi bila masuk fasa seterusnya, baru nampak kelas ni semakin mencabar kerana semakin banyak teori dan kaedah yang diberikan.

Tetapi, disebabkan modul yang disediakan bagi saya agak praktikal juga sebab ada latihan-latihan yang diberikan maka susah mana pun kita akan mula dapat ‘tangkap’ pelajaran tersebut bila latihan dibuat.

Masalahnya jika kita tak buat latihan, tak baca nota, tak hafal kosa kata, tak hafal rumus mungkin ia akan buat proses pembelajaran kita terasa susah.

Setiap satu modul yang diberikan, akan ada sekitar 10 hingga hampir 30 kosa kata baru. Apa yang saya buat last sekali, ambil sekeping kertas dan go through semua modul yang dah dipelajari. Tulis satu-persatu kosa kata yang terdapat dalam modul tersebut supaya senang nak cari balik semasa buat latihan.

kba al jahiz belajar bahasa arab ustaz ashafizrol

Untuk latihan yang diberikan, pelajar hanya perlu gunakan kosa kata yang TELAH diberikan dalam modul. Bermakna, kita tak perlu cari kamus pun untuk kelas ni. Cukup hafal sahaja kosa kata yang dah ada.

–Sesuai ker kelas ni untuk orang yang nak santai-santai belajar Bahasa Arab?

Bagi saya setakat 3 minggu ni, rasanya tak berapa sesuai. Sebab setiap beberapa hari akan dapat pelajaran baru. Seminggu, pelajar akan dapat 2 modul. So, kalau terlepas, tak sempat study, tak hafal, tak kuasai saya rasa kita akan rasa ketinggalan dan mudah nak give-up.

Modul Madinah Arabic (asas) lebih sesuai kalau kita nak belajar dengan lebih santai tapi sampai.

Kedua-dua sistem yang saya join ni ada kelebihan tersendiri.

Cuma satu perkara yang saya nak perbaiki daripada proses pembelajaran saya sejak 10 tahun lepas yang asyik tergendala & sering terhenti tengah jalan: HAFAL sebanyak mungkin kosa kata dan kuasai kaedah/rumus yang diberikan.

Saya cubalah juga motivasi diri sendiri KENAPA saya kena belajar bahasa Arab; antaranya:

– Sampai bila nak taqlid baca terjemahan orang lain?
– Nak berdikari boleh baca kitab Arab satu hari nanti
– Modal untuk sambung pengajian bidang Masters (jika nak sambung)
– Dan paling penting, untuk faham al-Quran dan hadis Nabawi ketika membacanya
– Tak nak menyesal umur 60 tahun nanti, zaman muda tak digunakan untuk belajar Bahasa Arab.

Saya share pengalaman pra-matang ini sebagai rekod work in process (WIP) saya sahaja dalam pembelajaran. Barangkali ada kawan-kawan yang memang mencari dan rasa sesuai, mungkin boleh join juga.

Yang paling penting adalah istiqamah walaupun slow progress. Semoga kali ini saya tak stop tengah jalan lagi macam dulu…

Doakan saya.

kba al jahiz belajar bahasa arab ustaz ashafizrol
https://aljahiz.my/

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
%d bloggers like this: