Biografi Sheikh Abdullah Basmeih, Tokoh Tafsir Malaysia

Review Buku Biografi Sheikh Abdullah Basmeih, Tokoh Tafsir Malaysia

Biografi Sheikh Abdullah Basmeih – Tokoh Tafsir Malaysia – Wan Ramizah Hasan [Tamat baca 14 Disember 2021] Sheikh Abdullah Basmeih merupakan salah seorang tokoh Tafsir al-Quran terkemuka di Malaysia. Terjemahan al-Quran bahasa Melayu yang kita baca sekarang di al-Quran terjemahan mahupun mobile app di telefon bimbit kita adalah terjemahan al-Quran daripada beliau. Sheikh merupakan anak …

Review Buku Biografi Sheikh Abdullah Basmeih, Tokoh Tafsir Malaysia Read More »

Jaga Keluarga Kita, Usaha Jauhi Penceraian

Nasihat Syeikh Yasir Qadhi pentingnya menjaga institusi kekeluargaan; yang mana kerosakan umat Islam disebabkan perpecahan kekeluargaan yang berlaku dari dalam. (bahkan umat Islam juga semakin kuat sekiranya institusi kekeluargaan semakin kukuh). Suatu ketika dahulu sekitar 70~80an, pengalaman beliau sebagai generasi pertama di USA sebagai migrant, tak pernah (atau jarang) kedengaran kes penceraian yang berlaku dari …

Jaga Keluarga Kita, Usaha Jauhi Penceraian Read More »

Kerjaya Terakhirku. Pentingnya Pengalaman Berkerja Sebelum Memulakan Bisnes Sendiri

Antara nikmat besar dalam kehidupanku adalah dapat berkerja selama 2 tahun lebih dalam dua buat syarikat kecil sederhana dalam industri event management, yang mana dalam tempoh tersebut terlalu banyak perkara yang saya belajar, bahkan skil, ilmu, cara kerja di tempat kerja tersebut saya masih gunakan hingga ke hari ini. Sebelum berkecimpung dalam pekerjaan tersebut, sepanjang …

Kerjaya Terakhirku. Pentingnya Pengalaman Berkerja Sebelum Memulakan Bisnes Sendiri Read More »

tafsir pimpinan ar-rahman terjemahan al Quran bahasa melayu malaysia

Apa Saya Baru Tahu Mengenai Al Quran Tafsir Pimpinan Ar-Rahman?

Sebelum ni baca Tafsir Pimpinan ar-Rahman kat handphone jer, dan terjemahan al-Quran yang biasa. Harini terdetik nak bukak Tafsir Pimpinan ar-Rahman ni, baru aku tahu rupanya yang ada dalam mobile app dan dalam buku ni tak sama. Yang dalam mobile app tu hanyalah terjemahan sahaja. Yang dalam buku berbeza sikit sebab ada ditulis muqoddimah kepada …

Apa Saya Baru Tahu Mengenai Al Quran Tafsir Pimpinan Ar-Rahman? Read More »

Tak Ada Masa Untuk Menghafaz al-Quran?

Tak ada masa untuk menghafaz al-Quran? Selalu kita dengar alasan ini apabila diajukan dengan persoalan menghafaz al-Quran bagi orang yang sibuk. Ya, betul. Setiap orang ada kesibukan masing-masing. Urusan perniagaan. Urusan keluarga. Urusan itu. Urusan ini. Jadi bagaimana orang yang sibuk ini mahu menghafaz al-Quran? Jawapannya, gunakan kaedah ‘Penanda’. Apa itu kaedah ‘Penanda’? Gunakan sesuatu …

Tak Ada Masa Untuk Menghafaz al-Quran? Read More »

Sales Leader, Guru Bisnes, Pakar Motivasi Itu Bukan Ustaz!

Sales leader, guru bisnes, pakar motivasi itu bukan ustaz. Nak belajar ilmu agama, nak belajar cara dekatkan diri kepada Allah, jangan sesekali ambil daripada guru-guru bisnes, leader bisnes, ahli law of attraction, feeling is prayer, pakar motivasi bagai. Nak belajar ilmu agama, pergi ke majlis ilmu. Belajar dengan mereka yang ahli dalam ilmu agama. Belajar …

Sales Leader, Guru Bisnes, Pakar Motivasi Itu Bukan Ustaz! Read More »

Daftar Anak-Anak Ke Tadika 2021…

Alhamdulillah done daftar persekolahan anak untuk 2021. Baru dapat tahu sekolah dah mula bukak sejak 4hb. Semoga semuanya berjalan lancar. Nak daftar tadika untuk 2 orang anak adalah satu perjuangan luarbiasa. Besar kos nak kena keluarkan. Nak menangis jugak bayar tadi. Huhu. Sebab hujung tahun, awal tahun memang biasanya orang akan banyak berbelanja untuk pelbagai …

Daftar Anak-Anak Ke Tadika 2021… Read More »

error: Content is protected !!
Scroll to Top