Kenapa Ejen Penapis Air Selalu Pergi Bercuti Luar Negara?

Kenapa ejen-ejen penapis air pergi bercuti luar negara (dan suka tunjuk gambar bercuti)?

1. Setiap syarikat yang menawarkan sistem ejen pasti mempunyai tawaran komisyen dan insentif.

2. Komisyen adalah dalam bentuk wang ringgit. Orang yang jadi ejen dan menjual, sudah pasti hasil yang diinginkan adalah wang ringgit.

3. Insentif pula boleh wujud dalam pelbagai bentuk. Ada bentuk wang, ada yang dapat hadiah, ada yang dapat percutian, ada yang dapat kenderaan dan sebagainya.

4. Apa yang membezakan setiap syarikat dengan syarikat yang lain adalah berapa komisyen yang akan diterima dan apakah insentif yang ditawarkan oleh syarikat?

5. Syarikat yang menawarkan insentif, pasti mempunyai kriteria dan syarat yang perlu dicapai oleh setiap ejen, manager, stokis dsb. Sebagai contoh: Perlu jual 60 unit penapis air dalam 6 bulan dapat pakej bercuti ke negara X secara percuma. Tawaran hanya untuk 30 ejen sahaja.

Perbelanjaan untuk pergi bercuti sudah pasti tinggi kerana ia melibatkan banyak kos yang besar termasuklah penerbangan, pengangkutan, penginapan, makanan dsb namun semuanya ditanggung oleh syarikat.

6. Tawaran ini akan memotivasikan ejen-ejen untuk berkerja lebih keras supaya dapat insentif percutian tersebut.

7. Apabila ejen-ejen berkerja keras untuk capai insentif peecutian, secara automatik jualan syarikat akan naik mendadak.

8. Apabila jualan syarikat meningkat, keuntungan yang diterima juga meningkat. Maka syarikat mampu untuk berkembang pesar dan memberi lebih banyak komisyen dan boleh ‘belanja’ ejen pergi bercuti

9. Boleh dikatakan, dalam 1000 ejen yang buat jualan mungkin sekitar 5 hingga 10 orang sahaja yang layak terima insentif tersebut. Bergantung kepada kriteria syarikat.

10. Ejen yang berjaya menerima insentif tersebut adalah antara ejen yang bagus di mata syarikat (dan capai kriteria yang diletakkan oleh mereka)

11. Ini juga bagi membuktikan kepada orang ramai bahawa syarikat yang menawarkan bisnes ejen tersebut adalah syarikat yang stabil, bagus, menguntungkan serta seronok untuk berkerja.

12. Bagi pihak ejen pula, terima tawaran bercuti ini adalah satu bentuk reward yang ditunggu-tunggu. Ini dapat memotivasikan ejen-ejen lain untuk berkerja keras untuk capai insentif yang sama seperti ejen tersebut. (bukan senang-senang nak capai insentif)

13. Selain itu, ejen-ejen yang berjaya capai insentif tersebut dapat jadikan gambar dan video bercuti mereka sebagai modal untuk merekrut sahabat handai untuk bersama dalam bisnes itu.

14. Sekaligus apabila lebih ramai yang ikut bisnes tersebut, ejen tersebut berpotensi untuk dapat keuntungan yang lebih besar sekiranya ejen-ejen dibawahnya turut membuat jualan.

15. Kadang kala ini menjadi satu bentuk salah faham kerana sebahagian menganggap tujuan berkongsi kejayaan tersebut adalah semata-mata untuk menunjuk kesenangan. Persepsi ini perlu dibetulkan dan dilihat dari sudut positif.

__

Saya terima insentif percutian ke Dubai pada 29 Ogos hingga 2 September 2019 kerana capai target yang diletakkan oleh syarikat, alhamdulillah.

Syarikat letakkan target “capai dan pergi” bagi tempoh 2 bulan sahaja, siapa yang capai target tersebut paling cepat akan terima tawaran insentif tersebut.

Ada kalanya kita perlu usaha untuk lompat lebih tinggi untuk capai sesuatu yang pada awalnya kita rasa ‘mustahil’.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
%d bloggers like this: