Kerjaya Terakhirku. Pentingnya Pengalaman Berkerja Sebelum Memulakan Bisnes Sendiri

Kerjaya Terakhirku. Pentingnya Pengalaman Berkerja Sebelum Memulakan Bisnes Sendiri

Antara nikmat besar dalam kehidupanku adalah dapat berkerja selama 2 tahun lebih dalam dua buat syarikat kecil sederhana dalam industri event management, yang mana dalam tempoh tersebut terlalu banyak perkara yang saya belajar, bahkan skil, ilmu, cara kerja di tempat kerja tersebut saya masih gunakan hingga ke hari ini.

Sebelum berkecimpung dalam pekerjaan tersebut, sepanjang 4 tahun belajar di UIA pun dah terlibat membantu sebagai volunteer. Pengalaman menjadi volunteer bagi saya membantu saya dalam menjalani kehidupan saya sebagai seorang pekerja. Kerana ada skil dan cara yang telah saya perolehi sejak zaman volunteer dibawa ke alam pekerjaan.

Sepanjang saya berkerja di kedua-dua syarikat event tersebut juga, sambil berkerja saya juga ambil kesempatan menghadiri kelas-kelas dan seminar-seminar yang kami anjurkan. Termasuklah belajar leadership, ilmu saham, database (sales) management, website, graphic design dan banyak lagi. Saya sempat mengikuti kursus Web Dev bersama MaGIC di Cyberjaya semasa masih berkerja. Begitu juga ilmu-ilmu keagamaan juga banyak dipelajari di sana kerana fokus seminar dan kelas yang dianjurkan adalah berkaitan agama.

Sepanjang berkerja juga, saya agak rajin pergi ke kursus-kursus berkaitan bisnes dan skil seperti kelas FB ads, Marketing Mastery, copywriting, web development dan lain-lain untuk improve skil saya dalam bidang jualan (dan pernah terjebak juga dalam kelas Datuk Wira Azizan Osman) . Begitu juga ada hadir kelas saham untuk nak belajar kaedah pelaburan dan trading saham, namun sampai hari ini masih tak dapat jadi investor dan trader saham seperti kawan-kawan saya yang lain. Pada mulanya rasa agak stres dan kecewa jugak, tapi lama kelamaan saya redha sebab yakin mungkin rezeki saya kat tempat lain. Tujuan masuk kelas-kelas ini tak lain tak bukan untuk improve skil supaya dapat tambah pendapatan bulanan.

Hadir Seminar Millionaire Marketing Mastery bersama Datuk Azizan Osman pada 2017

Salah seorang sekerja saya di pejabat dahulu, juga banyak berkongsi ilmu dan pengalamannya dalam bidang grafik design, branding, networking, sales dan saham sangat membuka mata saya terhadap peluang-peluang yang boleh diceburi pada masa akan datang.

Begitu juga senior saya di pejabat juga telah banyak turunkan pengalaman dan ‘blueprint’ beliau terhadap cara untuk mengurus seminar dan kelas. Maka, saya hanya perlu follow sahaja blueprint yang telah diberikan. Mudah kerja.

Majikan-majikan saya dahulu kedua-duanya adalah majikan yang sangat saya hormati. Mereka tegas, berdisiplin dan kritikal dalam pengurusan masa. Saya dapati bagi mereka, tiada compromise dalam pengurusan masa. Masa mereka adalah emas. Masa saya masa tu mungkin hanyalah perak atau gangsa sahaja. Maka kalau saya tak siapkan kerja on time, cuai terhadap tugas sudah pasti akan dipertanggungjawabkan.

Saya belajar dengan majikan-majikan saya bagaimana cara mereka delegasi tugas kepada staf dan bagaimana cara untuk saya terima dan execute tugasan yang diberikan. Saya juga aplikasikan bagaimana caranya untuk saya merekrut, menguruskan volunteer yang akan membantu kami semasa seminar, bagaimana cara menghargai para volunteer dan bagaimana memberi tugasan kepada mereka.

Di sini juga, saya sempat berurusan dengan ramai asatizah dan tokoh-tokoh besar negara termasuklah asatizah MURSHID, Mufti Pulau Pinang SS Dato’ Seri Dr. Haji Wan Salim bin Wan Mohd Noor, Mufti Selangor SS Dato’ Dr Haji Anhar bin Haji Opir, Ketua Hakim Syarie YAA Prof Adjung Dato’ Setia Dr. Mohd Na’im Mokhtar dan lain-lain lagi. Pengalaman ini takkan saya lupakan, termasuklah pernah ditegur (rasa macam kena marah 😅) kerana ke-tidak-profesionalan saya ketika itu, tersilap menulis ejaan nama seorang tokoh besar negara oleh tokoh tersebut.

Oleh itu sehingga ke hari ini, sudah 4 tahun lebih saya tinggalkan dunia pekerjaan dan tak sempat nak masuk dunia korporat seperti yang diimpikan. Bahkan saya ceburi bidang yang paling saya TAK NAK masuk sejak saya belajar di peringkat Diploma dulu iaitu saya tak nak masuk bidang sales. Namun, semua ini perancangan dari Allah, Dia-lah yang membuka pintu hati saya untuk terlibat dalam karir ini.

Apa yang saya pelajari, apa sahaja pengalaman yang kita lalui dalam kehidupan kita adalah pengalaman yang unik dan perlu dihargai. Kerana orang lain tak mungkin mempunyai pengalaman yang sama seperti kita. Ambil dan syukuri segala kebaikan yang ada. Ambil pengajaran daripada pengalaman yang kurang baik agar tidak diulangi lagi kelak.

Walaupun kini berkerjaya dalam bidang jualan langsung, segala skil dan pengalaman yang saya belajar daripada majikan-majikan, senior-senior, asatizah, cikgu-cikgu bisnes sepanjang tempoh 2 tahun lebih itulah yang saya praktikkan sehingga ke hari ini. Kebaikan para majikan saya, kesabaran mereka dan sifat pemaaf mereka dalam menguruskan saya sebagai seorang staf (yang kurang matang) sangatlah saya hargai. Semoga para majikan saya dahulu dimudahkan urusan dan diberkati kehidupan mereka. JazaahumAllahu khairal Jazaa’.

__

Meja kerjaku di ofis dulu
Meja kerja dulu
Gambarku semasa meeting, bersama Dr Zaharuddin Ab Rahman
Gambarku bersama Dr. Zaharuddin Ab Rahman, sedang meeting bersama pihak Mercy Mission
Dr. Zaharuddin Ab Rahman sedang menyampaikan ilmu di seminar
Keadaan di dewan seminar
Keadaan di dewan seminar
Gambarku bersama Prof Madya Dr. Basri Ibrahim
Kursus di pejabat K Fiqh. Pembentangan dibuat oleh Dr. Zaharuddin Ab Rahman merangkap ex boss saya dahulu
Gambarku bersama Aiman Azlan semasa di seminar terakhir bersama K Fiqh, Seminar Fiqh Wanita 2017

Gambar tahun 2017 bersama Aiman Azlan, pengalaman uruskan seminar terakhir sebelum resign.

Nak Jadi Baik, Terpaksa ‘Pentingkan Diri’. Macam Mana Tu?

Nak Jadi Baik, Terpaksa ‘Pentingkan Diri’. Macam Mana Tu?

Kadang-kadang, nak jadi baik kita kena jadi pentingkan diri. Macam mana tu?

Lately ramai ejen-ejen lain yang PM bertanya macam-macam soalan.

Ada masa memang tak sempat nak reply PM tersebut atas kesibukan sendiri.

Bila kita tak share, tak guide, bukan bermakna kita kedekut, taknak kongsi rezeki dsb.

__

Cuma bagi sesetengah orang. Masa, tenaga dan kerahan mental itu selayaknya diutamakan untuk ejen-ejen yang berdaftar direct dengan orang tersebut.

Banyaaak, berderet lagi mesej yang tak terbalas.

Jika ada masa lapang, lebih baik kita spend untuk anak bini kita.

Bagi saya, saya agak busy juga sebab sejak dulu WFH. Tiap masa nak kena buat kerja. Tiap masa nak kena urus anak. Belum campur anak menangis dan meragam lagi.

Kalau kita ‘baik hati’ sangat nak jawab soalan semua orang, kesianlah anak bini kita nanti 😆 Kesian juga ejen-ejen kita. Soalan diorang kita tak sempat jawab. Soalan ejen lain kita beria jawab bersungguh.

Sebaiknya bila kita ada sebarang soalan, mulakan dengan bertanya kepada upline kita. Kalau mereka tak tahu, terus pada manager dan ke atas.

Gitulah.

__

Kita mungkin akan nampak ‘jahat’, nampak ‘pentingkan diri’ bila buat cara begini.

Biarlah orang kata kita selfish, kedekut, jahat. Tapi orang yang selayaknya kita bantu, dapat hak yang mereka perlukan.

Tak perlu pun orang puji kita baik.

Buat apa orang puji kita baik, pada masa sama kita ‘jahat’ dekat orang di bawah tanggungan kita?

Biarlah kita nampak baik depan mata anak bini dan downline kita jer.

Memanglah tolong orang lain dapat pahala. Kalau tolong ejen kita pun dapat pahala. Spend masa dengan anak bini pun dapat pahala.

Kerana hakikatnya, kita kena baik bertempat.

Kita kena kena realistik. Saya sendiri tak kuat nak jadi macam orang lain yang sanggup tolong semua orang.

__

Saya tulis gini bukan bermakna saya takkan tolong sesiapa. Bila ada masa terluang, tengah tak stres, saya jawab jer. Saya tolong jer. Huhu

Saya pun pernah dan biasa je bertanya soalan kepada upline orang lain. Tapi pada masa sama, saya tak boleh expect semua orang akan jawab. Sebab setiap orang ada kesibukan tersendiri yang SAYA TAK NAMPAK.

Saya juga percaya kalau kita mudahkan urusan orang lain, Allah akan mudahkan urusan kita. Bukan saya tak beriman pada ini. Cuma kalau utamakan ejen sendiri pun dah termasuk mudahkan urusan orang lain.

Sempat guna FB kejap ni pun nak relakskan otak jer.

Nak Belajar Bisnes? Kenapa Anda Perlu Cuba Bisnes Network Marketing & Direct Selling?

Nak Belajar Bisnes? Kenapa Anda Perlu Cuba Bisnes Network Marketing & Direct Selling?

Kalau nak belajar buat bisnes, saya sangat sarankan untuk join bisnes network marketing & direct selling.
 
Ini hasil bacaan & summary berdasarkan bacaan buku Business School: For People Who Like Helping People oleh Robert Kiyosaki. Baru habis baca sekitar 2 bulan lepas.
 
_
 
Kenapa join sistem ini proven dapat bantu kita untuk pandai berbisnes?
 
1. Ramai yang ada proven success track record dalam bisnes ni. Kerja kita hanya follow sahaja leader yang dah berjaya.
 
Perhatikan mereka yang dah berjaya. Belajar bagaimana mereka lakukannnya. Follow attitude / sikap-sikap positif yang mereka ada. (ambil yang baik2 sahaja)
 
Jadikan mereka yang dah berjaya sebagai mentor anda untuk jadi sama berjaya macam mereka.
 
.
 
2. Sistem ini sangat menghargai ilmu dan pembelajaran berterusan.
 
Tanpa ada ilmu dan skil dalam bisnes sekalipun, anda boleh je join bisnes tersebut. Yang penting ada keinginan nak belajar.
 
Bila masuk network marketing & direct selling, anda pasti akan belajar ilmu bisnes yang sangat berharga dan praktikal. Bukan sekadar teori dan konsep sahaja.
 
Ini sebabnya dalam sistem network marketing dan direct selling, ahli akan sentiasa diajak untuk hadir ke kelas untuk belajar.
 
Bila ahli hadir kelas, belajar, tambah ilmu dan ambil tindakan, sudah tentu hasilnya akan berubah dan jualan boleh bertambah. Income pun akan bertambah.
 
Ahli yang rajin belajar, hadir ke kelas supaya faham lebih dalam mengenai produk dan strategi jualan, kebiasannya merekalah yang akan jadi top performer dalam sistem tersebut.
 
Kebanyakan syarikat network marketing & direct selling sangat ambil berat sejauh mana anda bersungguh nak belajar, berubah dan berkembang dalam bisnes anda.
 
.
 
3. Sistem komisyen yang memuaskan. Bila kita buat bisnes, sudah pasti kita nak komisyen yang bagus.
 
Bila buat direct selling & network marketing, perhatikan pelan komisyen yang diberikan & follow kaedah yang diajar untuk dapat sejumlah komisyen yang kita inginkan.
 
Biasanya memang lebat lah.
 
.
 
4. Kembangkan empayar bisnes. Dalam sistem ini, kita seolah-olah membina organisasi dan bisnes kita sendiri.
 
Sampai satu tahap, kita boleh rekrut dan ajak seramai mungkin orang untuk join bisnes tersebut.
 
Seramai mana pun ejen yang kita daftarkan, company yang akan bayarkan komisyen mereka bila mereka buat jualan.
 
Bayangkan anda bina bisnes yang sangat besar, namun anda tak perlu bayar 1 sen pun kepada ejen-ejen yang berdaftar dengan anda.
 
Anda sebagai leader pula akan dapat habuannya kerana ajak orang join dan latih mereka sampai mereka berjaya buat jualan.
 
Lagi ramai ejen anda bantu dalam empayar anda, lagi besar peluang income yang anda boleh miliki.
 
.
 
5. Orang berjaya dalam sistem ini, adalah orang yang berjaya JADIKAN ejen mereka berjaya SEPERTI MEREKA
 
Dalam sistem ini, tiada istilah kaya sorang-sorang. Mungkin ada yang boleh buat namun dalam ribuan orang, mungkin hanya beberapa sahaja yang boleh survive bersendirian.
 
Orang yang berjaya jadikan ramai ejen bawah mereka kaya seperti mereka, percayalah income mereka juga besar!
 
.
 
6. Belajar SKILL baru
 
Dalam bisnes ini juga, anda akan belajar skil-skil baru termasuklah skil berkomunikasi, bercakap dengan orang ramai, skil closing sales, skil jual face to face, skil jual online, skil bercakap dengan pihak syarikat, kerajaan, skil buat marketing, poster sendiri dan sebagainya.
 
Dalam dunia jualan, sudah pasti anda akan belajar sangat banyak skil bisnes yang dapat bantu anda kembangkan bisnes anda dengan sangat cepat.
 
Serius, skil ini susah dan mungkin anda perlu bayar untuk belajar jika berada di luar.
 
Dalam sistem network marketing & direct selling ini, semua skil ini anda akan dilatih dengan percuma 100%
 
.
 
7. Berkawan dengan orang kaya, berjaya
 
Anda mempunyai pilihan di sini untuk berkawan, berhubung dan belajar dari mereka yang lebih berjaya dalam bisnes ini.
 
Tak kisah tua atau muda, anda akan lihat setiap golongan umur pasti ada orang yang berjaya dari setiap golongan.
 
Mereka yang berjaya dalam sistem ini kebiasaannya sangat terbuka untuk berkawan dan berborak dengan anda.
 
Ambil yang baik-baik.
 
Bila berkawan dengan tukang besi, bau besi melekat kat kita. Bila berkawan dengan penjual minyak wangi, bau minyak wangi pun melekat kat kita.
 
Gitu ler.
 
Apa-apa pun, pastikan cara kita berbisnes itu halal.
 
Semoga bermanfaat & selamat bercuti!
 
Wan Ahmad Fadhil,
7 Jun 2020
__

Sekiranya anda nak belajar buat bisnes direct selling & network marketing, boleh cuba join bersama saya di CUCKOO.

Kerjaya Cuckoo | Wajibkah Ejen Baru Beli Produk CUCKOO?

Kerjaya Cuckoo | Wajibkah Ejen Baru Beli Produk CUCKOO?

Kebelakangan ini ramai yang bertanya kepada saya sama ada jika jadi ejen Cuckoo, perlukan beli 2 produk Cuckoo atau tidak?

Ini telah menjadi satu persoalan kerana sebahagian ejen yang merekrut ejen baru menjadi ejen Cuckoo mewajibkan sesiapa yang mendaftar untuk menempah 2 unit produk Cuckoo. Dan kebiasaannya adalah penapis air dan penapis udara Cuckoo.

Persoalannya, adakah ia wajib?

Baik, sebelum itu saya kongsikan beberapa senarai soalan yang kebiasaanya ditanya kepada saya berkenaan dengan isu ini.

 

1. Adakah Ejen Baru Wajib Beli Produk Cuckoo?

modal jadi ejen Cuckoo

Tidak wajib. Kerana syarikat Cuckoo tidak mensyaratkan ejen Cuckoo untuk membeli sebarang produk Cuckoo. Syarat begini kebiasaannya dibuat oleh sebahagian ejen untuk dapatkan jualan secara networking.

Bagaimana ia berlaku?

Ejen yang ingin menjadi ejen baru diwajibkan membeli 2 produk Cuckoo.

Setelah daftar dan pasang 2 unit produk tersebut, ejen tersebut perlu mencari 5 orang lagi untuk berdaftar di bawahnya untuk daftar 2 unit produk Cuckoo setiap seorang.

Dan hasilnya, dalam bulan tersebut ejen baru akan dapat 10 unit produk Cuckoo yang ‘terjual’ dengan cara networking.

Hasil 10 unit tersebut, ejen tersebut akan dapat komisyen sekitar RM754.70 + RM3000 sebagai Personal Sales Incentive (PSI)

Dan bulan seterusnya, ejen-ejen yang tempah dan berdaftar dibawahnya pula perlu mencari 5 orang prospek ejen baru setiap seorang.

Proses ini akan sentiasa berulang-ulang. Dan ini adalah strategi yang dinyatakan menjual secara networking.

Namun, hakikatnya ejen baru tersebut tidak wajib untuk tempah produk Cuckoo.

 

2. Kalau Saya Tak Bayar, Adakah Saya Akan Kena Blacklist?

Baik, jika anda sudah ‘termasuk’ ke dalam skim ini bermakna anda telah bersetuju untuk menjadi ejen Cuckoo DAN anda juga bersetuju untuk menempah 2 unit produk Cuckoo (sebagai pelanggan) melalui ejen/leader tersebut.

Anda mempunyai kontrak sewa bersama Cuckoo. Dan sebagai pelanggan, anda mempunyai kewajiban untuk membayar produk yang telah dipasang di rumah anda.

Walaupun anda tidak guna, atau anda baru guna sekejap sahaja namun anda tetap wajib untuk bayar ikut kontrak yang telah diberikan.

Sekiranya anda tidak membayar selama 6 bulan berturut-turut, produk yang dipasang tersebut berhak berhak untuk diambil semula oleh pihak Cuckoo. Dan anda juga berhak untuk disenarai hitam (blacklist) oleh pihak Cuckoo dan CCRIS.

 

3. Penapis Air & Udara Free? Program Infaq Cuckoo?

cuckoo scammer

Ada yang tanya, Cuckoo ada buat program Infaq ke? Boleh guna penapis air dan udara Cuckoo dengan percuma dan tak perlu bayar pun.

Katanya ada jutawan yang budiman nak infaq untuk pasang penapis air dan udara Cuckoo kepada individu yang berdaftar.

Namun penerima infaq diwajibkan untuk sediakan IC dan kad debit depan dan belakang.

Ada juga yang tanya saya, “Ini scam ker? Sebab Cuckoo sendiri yang pasang di rumah pelanggan tau. Bukannya orang lain. Memang yang datang pasang di rumah tu adalah staf Cuckoo.”

Jawapannya. Cuckoo tidak melaksanakan sebarang program infaq penapis air besar-besaran begini kepada pelanggan.

Bahkan, jika penapis air tersebut dipasang di rumah anda pasti ada orang lain yang membayarnya. Dan sekiranya benar produk Cuckoo tersebut ditaja oleh jutawan tersebut, mengapa mereka minta gambar kad debit depan belakang anda?

Tepuk dada, tanya hati.

 

4. Jadi Ejen Cuckoo, Tak Perlu Buat Sales?

Ini juga antara soalan yang berlegar-legar. Adakah jadi ejen Cuckoo anda tidak perlu buat sales?

Jawapannya: Tidak. Jadi ejen Cuckoo anda perlu buat jualan untuk dapatkan pendapatan.

Bahkan, anda boleh rujuk diagram di bawah ini untuk lihat bagaimana cara kiraan komisyen Cuckoo.

Jika anda tidak wajib buat jualan, kebiasaannya aktiviti yang anda perlu buat akan kembali kepada poin no 1 yang saya kongsikan di atas. Iaitu anda perlu cari orang untuk ikut skim seperti di atas.

Anda perlu cari 5 atau 10 orang untuk daftar jadi ejen Cuckoo dan pasang 10 unit Cuckoo dalam bulan tersebut. Dan orang yang anda rekrut itu juga perlu buat perkara yang sama.

 

5. Salahkah Jika Ejen Wajibkan Ejen Baru Beli Produk Cuckoo?

Pada saya, sekarang terlalu banyak rintihan yang saya dan sahabat-sahabat saya di Cuckoo dengar daripada individu yang mengikuti skim ini.

Walaupun ramai yang berkemampuan, namun di sana juga ada sebahagian yang mengikuti program ini bukanlah dari kalangan mereka yang berkemampuan yang mana termasuk mereka yang berpendapatan rendah, pelajar universiti, pelajar lepasan sekolah dan sebagainya.

Sedih bila ada sebahagian yang mengadu adiknya atau anaknya perlu bayar komitmen beberapa tahun dengan Cuckoo sedangkan dia masih belum mampu.

Namun apa yang menyebabkan mereka terjebak adalah disebabkan kesusahan mereka, atau keinginan untuk buat duit yang cepat dalam masa yang pendek. Kerana iklan dan pujuk rayu oleh ejen tersebut sangat memikat dan meyakinkan.

Saya percaya bukan semua orang mampu untuk memasang di rumah sendiri. Walaupun saya sendiri lebih suka jika ejen-ejen yang guna produk Cuckoo akan lebih mudah menjual berbanding mereka yang tidak menggunakan produk Cuckoo di rumah.

Namun itu bukanlah alasan untuk kita wajibkan mereka jadi pembeli. Biarlah mereka membeli dengan rela hati dan redha atas keputusan sendiri, bukan beli sebab itulah syaratnya untuk jadi ejen. Kerana hakikatnya ia tidak wajib pun.

 

6. Saya Dah Tak Nak Jadi Ejen, Jadi Saya Boleh Pulangkan Produk Cuckoo Yang Saya Dah Pasang?

Seperti yang saya kongsikan sebelum ini, akad anda dengan Cuckoo adalah sebagai pelanggan. Anda sewa produk Cuckoo dan mempunyai kontrak sewa produk Cuckoo.

Sekiranya anda sudah tidak mahu meneruskan jadi ejen, anda masih mempunyai kontrak sewa produk dengan syarikat.

Namun saya nasihatkan anda untuk teruskan jadi ejen Cuckoo dan jual produk Cuckoo secara asli. Bukan dengan teknik di atas.

Kerana saya yakin jualan yang sebenar adalah lebih baik dan lebih berkat berbanding cara lain. Kerana apabila anda jual dengan jualan sebenar, insyaAllah anda tidak akan buat individu lain rasa tertindas kerana terpaksa memasang produk Cuckoo di rumah.

Bahkan, untuk tempoh jangka panjang ia jauh lebih menguntungkan.

Kerana di Cuckoo, anda boleh bina kerjaya yang lebih menguntungkan. Dan anda juga berpotensi untuk meningkatkan tahap kerjaya anda di Cuckoo dengan cepat, jangka panjang dan menguntungkan.

 

7. Jadi Bagitahu Saya, Sebenarnya Apa Kerja Sebenar Ejen Cuckoo Kena Buat?

Baik, untuk jadi ejen produk elektronik Cuckoo hanyalah mempromosi dan menjual produk Cuckoo.

Contoh cara kiraan komisyen Cuckoo adalah seperti di bawah:

Baca cara kiraan komisyen Cuckoo di sini http://www.cuckoonano.com/komisyen-ejen-cuckoo/

Namun jika anda ingin berjaya, anda perlu ikut pelan kerjaya di Cuckoo iaitu seperti di bawah:

a. Jual sekurang-kurangnya 5 unit setiap bulan
b. Rekrut 10 – 50 ejen baru setiap bulan
c. Latih ejen baru anda untuk buat perkara sama

Ini kerana dengan menjadi ejen Cuckoo yang berjaya anda bukan sekadar perlu menjual, bahkan anda perlu membina empayar anda supaya anda boleh maksimakan pendapatan anda dengan lebih menguntungkan.

komisyen gsi cuckoo

Di sana anda berpeluang untuk membina pendapatan dengan GSI iaitu Group Sales Incentive seperti di atas.

Sekiranya anda ingin pergi dengan lebih jauh lagi dalam kerjaya Cuckoo, anda boleh pilih untuk naik ke pangkat lebih tinggi iaitu Cuckoo Natural Manager (NM), Cuckoo Natural Chief Manager (NCM) dan Cuckoo Natural Chief Officer (NCO) yang mana menjanjikan pendapatan yang lebih besar, stabil dan kerjaya yang lebih memuaskan!

____

Berminat nak sertai pasukan jualan Cuckoo? Klik sini www.cuckoonano.com/kerjaya-cuckoo/

Kenapa Ejen Penapis Air Selalu Pergi Bercuti Luar Negara?

Kenapa Ejen Penapis Air Selalu Pergi Bercuti Luar Negara?

Kenapa ejen-ejen penapis air pergi bercuti luar negara (dan suka tunjuk gambar bercuti)?

1. Setiap syarikat yang menawarkan sistem ejen pasti mempunyai tawaran komisyen dan insentif.

2. Komisyen adalah dalam bentuk wang ringgit. Orang yang jadi ejen dan menjual, sudah pasti hasil yang diinginkan adalah wang ringgit.

3. Insentif pula boleh wujud dalam pelbagai bentuk. Ada bentuk wang, ada yang dapat hadiah, ada yang dapat percutian, ada yang dapat kenderaan dan sebagainya.

4. Apa yang membezakan setiap syarikat dengan syarikat yang lain adalah berapa komisyen yang akan diterima dan apakah insentif yang ditawarkan oleh syarikat?

5. Syarikat yang menawarkan insentif, pasti mempunyai kriteria dan syarat yang perlu dicapai oleh setiap ejen, manager, stokis dsb. Sebagai contoh: Perlu jual 60 unit penapis air dalam 6 bulan dapat pakej bercuti ke negara X secara percuma. Tawaran hanya untuk 30 ejen sahaja.

Perbelanjaan untuk pergi bercuti sudah pasti tinggi kerana ia melibatkan banyak kos yang besar termasuklah penerbangan, pengangkutan, penginapan, makanan dsb namun semuanya ditanggung oleh syarikat.

6. Tawaran ini akan memotivasikan ejen-ejen untuk berkerja lebih keras supaya dapat insentif percutian tersebut.

7. Apabila ejen-ejen berkerja keras untuk capai insentif peecutian, secara automatik jualan syarikat akan naik mendadak.

8. Apabila jualan syarikat meningkat, keuntungan yang diterima juga meningkat. Maka syarikat mampu untuk berkembang pesar dan memberi lebih banyak komisyen dan boleh ‘belanja’ ejen pergi bercuti

9. Boleh dikatakan, dalam 1000 ejen yang buat jualan mungkin sekitar 5 hingga 10 orang sahaja yang layak terima insentif tersebut. Bergantung kepada kriteria syarikat.

10. Ejen yang berjaya menerima insentif tersebut adalah antara ejen yang bagus di mata syarikat (dan capai kriteria yang diletakkan oleh mereka)

11. Ini juga bagi membuktikan kepada orang ramai bahawa syarikat yang menawarkan bisnes ejen tersebut adalah syarikat yang stabil, bagus, menguntungkan serta seronok untuk berkerja.

12. Bagi pihak ejen pula, terima tawaran bercuti ini adalah satu bentuk reward yang ditunggu-tunggu. Ini dapat memotivasikan ejen-ejen lain untuk berkerja keras untuk capai insentif yang sama seperti ejen tersebut. (bukan senang-senang nak capai insentif)

13. Selain itu, ejen-ejen yang berjaya capai insentif tersebut dapat jadikan gambar dan video bercuti mereka sebagai modal untuk merekrut sahabat handai untuk bersama dalam bisnes itu.

14. Sekaligus apabila lebih ramai yang ikut bisnes tersebut, ejen tersebut berpotensi untuk dapat keuntungan yang lebih besar sekiranya ejen-ejen dibawahnya turut membuat jualan.

15. Kadang kala ini menjadi satu bentuk salah faham kerana sebahagian menganggap tujuan berkongsi kejayaan tersebut adalah semata-mata untuk menunjuk kesenangan. Persepsi ini perlu dibetulkan dan dilihat dari sudut positif.

__

Saya terima insentif percutian ke Dubai pada 29 Ogos hingga 2 September 2019 kerana capai target yang diletakkan oleh syarikat, alhamdulillah.

Syarikat letakkan target “capai dan pergi” bagi tempoh 2 bulan sahaja, siapa yang capai target tersebut paling cepat akan terima tawaran insentif tersebut.

Ada kalanya kita perlu usaha untuk lompat lebih tinggi untuk capai sesuatu yang pada awalnya kita rasa ‘mustahil’.

Ibu Muda 25 Tahun – Income RM20k Sebulan Jual Cuckoo?

Ibu Muda 25 Tahun – Income RM20k Sebulan Jual Cuckoo?

Baru berusia 25 tahun, pendapatan sekurang-kurangnya RM20,000 setiap bulan dalam industri penapis air.

Tak sampai 1 tahun pun nak capai, MasyaAllah. 

Dengan pendapatan beginilah beliau dapat bantu keluarga untuk memiliki hidup yang lebih berkualiti.

Namun ia bukanlah datang bergolek.

Sebagai seorang anak muda, seorang ibu muda, bermula hanya dengan RM6 di dalam poket, tiada kereta, usahanya LUAR biasa.

Nak pergi buat jualan dan appointment di sana sini juga hanyalah dengan menaiki Grab sahaja.

Apabila kita lebih banyak alasan berbanding usaha, hasilnya begitu sahaja. 

Banyakkan usaha, kurangkan mencari-cari alasan.

“It’s not resources but resourcefulness that ultimately makes the difference” – TR

__

Nak cerita pasal income ni mempunyai potensi dikecam kawan-kawan FB 😂

Namun ambil sisi positif, kita sebagai orang Islam ramai yang ‘suffer’ dengan kelemahan ekonomi zaman sekarang.

Itu sebabnya saya akan sentiasa konsisten perjuangkan nak bantu kawan-kawan saya untuk bina pendapatan di Cuckoo.

___

Berminat nak jadi ejen jual Cuckoo? Klik sini www.cuckoonano.com/kerjaya-cuckoo

error: Content is protected !!