Sebelum Nak Labur Emas, Mulakan Dengan Belajar Hukum Hakam Emas

Nak menyimpan emas, melabur emas, simpan emas, mahupun beli barang kemas. Mulakan dengan belajar hukum hakamnya.
 
Sebab emas ni barang ribawi. Kita takut akan terjerumus dengan Riba yang diharamkan Allah.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ 
Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah (jangan menuntut lagi) saki baki riba (yang masih ada pada orang yang berhutang) itu, jika benar kamu orang- orang yang beriman. (Al-Baqarah – 278)
فَإِن لَّمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ ۖ وَإِن تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِكُمْ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ 
Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat). Dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa, dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa. (Al-Baqarah – 278)
Alhamdulillah masa di UIA dulu sempat juga belajar Fiqh of Economist 1 & 2 dan didedahkan juga sikit mengenai isu Riba dalam jualbeli emas.
 
Ada sebahagian situasi jualbeli emas yang boleh menyebabkan kita masuk dalam transaksi yang tidak dibenarkan dalam syariah.
 
Dan sempat mengaji di masjid UIA syarah hadis hukum ‘Umdatul Ahkam dan masuk juga bab jualbeli ni.
 
Walaupun belajar dengan sangat dasar, tapi yang penting kita tahu wujudnya isu dalam jualbeli emas ni. Maka kita boleh kaji dan berhati-hati dalam urusan jualbeli.
 
Dulu nak fikirkan apa hikmahnya urusan jualbeli emas ni ada hukummya secara spesifik, perlu secara lani, nak tukar emas dengan emas perlu sama berat dulu tak tercapai di akal.
 
Tapi kerana hukumnya memang begitu maka kita taat sahaja pada perintah Allah.
 
Dalam keadaan sekarang, urusan jualbeli kebanyakannya semakin kompleks maka sangat penting bagi kita umat Islam kembali mengaji, belajar asas dalam hukum hakam jualbeli bagi memastikan segala urusan jualbeli kita halal dan diredhai Allah.
 
Di Public Gold ni, alhamdulillah segala urusan jualbeli emas DENGAN syarikat ada sijil patuh syariah dari Amanie Advisors. Syukur sebab dengan adanya sijil ni, sebagai orang awam saya taqlid sahaja dengan yakin.
sijil patuh syariah public gold amanie advisors emas labur beli simpan
sijil patuh syariah public gold amanie advisors emas labur beli simpan
 
Namun kalau nak beli emas dari kedai, kawan-kawan, nak trade in emas, nak beli emas online, nak tukar emas kita dengan orang lain dan sebagainya.
 
Please ambil masa untuk study dahulu. Dan jangan jual/beli/trade in dengan mudah-mudah bagi mengelakkan Riba yang Allah haramkan.
__
Antara video recommended untuk tengok, berkenaan pelaburan dan jualbeli emas:
Seminar Kewangan Islam: Pelaburan Emas – Us. Zaharuddin Abd. Rahman (UZAR)


Dr.Zaharuddin Abd Rahman : Jual-beli & Pelaburan Emas Serta Hukum Hakamnya


Datuk Dr Mohd Daud Bakar Seminar Emas & Shariah Public Gold TH Hotel Kelana Jaya 11 Nov 2017

Dr. Zaharuddin Ab Rahman – Dinar Emas – Halaqah TV9

BARAKAH (PELABURAN EMAS) Diana Raafar, Dr. Zaharuddin Abd.Rahman

https://youtu.be/fKx7hFudJYA

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
%d bloggers like this: