Apa Itu Simpanan GAP Public Gold? Bagaimana Cara Beli?

Pagi ni sempat bersama sahabat kita Ustaz Abu Mahdi Nik Mansor untuk bersarapan dan berkongsi sedikit mengenai emas.

Tak banyak yang saya kongsi, sebab sahabat saya Ustaz Abu Mahdi Nik Mansor memang dah ada pengalaman menyimpan emas gold bar. MasyaAllah. Saya hanya berkongsi sedikit mengenai GAP di Public Gold.

Di Public Gold ni, kita ada pilihan untuk membeli emas melalui program GAP (Gold Accumulation Program).

 

Apa dia GAP ni?

emas public gold bar

GAP ni adalah program menyimpan emas tulen 999.9 dalam bentuk gram. Kita boleh beli dan tambah simpaman emas pada bila-bila masa sahaja. Kini segalanya boleh dibeli secara online sahaja.

Jumlah gram emas yang telah dibeli dan terkumpul itu boleh disimpan di Public Gold atau dibawa keluar dalam bentuk Gold Bar dengan saiz minimum 1g.

Saya suka simpanan emas di akaun GAP ni sebab simpanan anda adalah sangat selamat. Anda tak perlu nak simpan emas anda di rumah. Anda hanya perlu keluarkan emas anda jika anda mahu pegang emas tersebut. Selebihnya, simpan sahaja dalam akaun GAP.

_

Berapa modal minimum untuk simpan secara GAP? : Hanya dengan modal simpanan serendah RM100 pun dah boleh mula menyimpan emas dalam akaun GAP.

Emas GAP disimpan di Public Gold. Ada bayaran? : Tiada sebarang bayaran / storage fee yang dikenakan. Selagi emas anda disimpan di dalam akaun GAP, selagi itu anda tidak perlu membayar apa-apa yuran tambahan kepada Public Gold. Segalanya ditanggung dengan percuma.

Berapa simpanan minimum dalam akaun GAP? : Dalam akaun GAP, anda perlu ada baki dalam akaun minimum 1g sahaja. Selebihnya boleh dibawa keluar secara fizikal.

Bagaimana nak tengok baki emas saya? : Baki emas anda boleh disemak 100% secara online melalui laman web Public Gold atau aplikasi mobile Public Gold di Play Store atau App Store.

 

Cara tengok baki akaun GAP

 

Kalau saya dah lama tak aktif, apa akan jadi pada emas saya? : Walaupun anda sudah lama tidak aktif menyimpan di Public Gold, anda masih boleh dapatkan emas anda di Public Gold. Simpanan anda tidak akan lupus (burn).

Bagaimana nak tengok harga emas GAP ni? : Harga emas GAP boleh disemak secara online di laman web Public Gold, https://www.publicgold.com.my/

 

Tengok harga emas di laman web Public Gold www.publicgold.com.my

 

Patuh Syariah ke urusan jualan beli emas GAP ni? : Pembelian emas atau perak secara GAP ini telah disahkan patuh syariah oleh Amanie Advisors (Datuk Dr. Daud Bakar).

 

Gambar Brosure GAP. Features & Advantages.

 

 

Macam mana nak mula beli emas GAP?

simpan emas public gold

Langkah 1: Daftar akaun GAP – Boleh daftar dengan saya di SINI atau whatsapp saya di wa.me/60139916967

Langkah 2: Berikan maklumat pendaftaran (Nama, no IC, no telefon, email, kod dealer PG00224909)

Langkah 3: Buat bayaran – Minimum untuk buka akaun adalah RM100. Atau boleh beli 1g emas ke atas. Bayaran ke akaun PUBLIC GOLD MARKETING SDN. BHD.5071-3410-4563 (Maybank)

Langkah 4: Hantar resit bayaran kepada cawangan Public Gold terdekat anda. Boleh whatsapp dealer anda. Rujuk sini: https://www.publicgold.com.my/index.php/branch

Langkah 5: Dapatkan kod PG anda dan password daripada dealer anda.

Langkah 6: Boleh beli emas GAP di laman web Public Gold atau mobile app Public Gold bila-bila masa dan di mana sahaja.

 

Macam Mana Nak Withdraw Emas Fizikal?

Nak ambil emas ada caranya. Tak boleh pergi secara walk ini. Perlu set temujanji untuk ambil emas anda.

Langkah 1: Pastikan anda tahu emas yang anda nak bawa keluar jenis apa, berapa gram. Nak LBMA (dalam kad) atau Bungamas? Atau nak bentuk Dinar Emas? Dan pastikan baki emas dalam akaun GAP anda mencukupi. 

Langkah 2: Hubungi cawangan terdekat anda, tempat anda nak keluarkan emas tersebut. Dapatkan alamat dan nombor whatsapp mereka di sini https://www.publicgold.com.my/index.php/branch . Hubungi mereka secara whatsapp pun boleh. 

Langkah 3: Tanya stok ada atau tak.

Langkah 4: Stok ada? Set appointment (temujanji), tarikh dan masa untuk ambil emas anda. Link appointment akan diberikan kepada anda.

Langkah 5: Hadir ke cawangan Public Gold tersebut untuk ambil emas anda. Ingat, ada Gold Premium yang perlu dibayar mengikut saiz emas yang anda ingin ambil.

 

_

Emas = harta

Beli emas = beli harta

Niat saya nak bantu lebih ramai kawan-kawan untuk ada simpanan sendiri dalam bentuk emas sebab menyimpan emas ada kelebihan tersendiri dan ada rasa kepuasan membeli.

_

Minat nak menyimpan emas di Public Gold? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer.

#KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
%d bloggers like this: