Nak fit balik punya pasal. Dalam banyak2 exercise, susah nak letgo main besi. Sebab dulu dah pernah workout dan menjadi dan nampak result. Huhu.

Dulu pernah beli beskal lipat, konon nak buat hobi baru. Tak jadi, jual jugak akhirnya sebab tak minat + malu nak pakai (last year trend foldable bike xcukup strong lagi). Ada satu beskal lipat tu aku beli RM1000, jual balik seken hand RM1600 sebab model tu market price dalam RM2K. Dalam 1 jam lebih jer iklan dah ada orang angkut. So anggap jer lah duit jual beskal tu, aku ganti beli dumbbell ni.

Besi2 yang beli dulu sejak zaman sekolah masa mak ayah pergi Haji lagi tu, aku dah jual kat sahabatku semua sekali. Total dekat 60kg gak rasanya termasuk 2 batang besi dumbbell dan 1 batang besi curl bar. Aku rasa memang murah betul dah jual masa tu xsampai RM200 dapat plates dekat 60kg, batang dumbbell 2pcs, curl bar 1 batang, bench sebuah. Masa tu jual sebab anak2 main besi kat rumah sebab besi2 tu jenis seketul seketul, terpisah-pisah. Bahaya budak buat main. Pastu bila besi terpisah-pisah, memang akan makan banyak space. Wife pulak tak suka tengok besi sepah2 ni. Hoho.

review adjustable dumbbell ala bowflex 40kg beli shopee
Dumbbell ni dulu satu set semua aku jual kata sahabat baikku. Set ni aku beli sikit-sikit sejak zaman sekolah hingga zaman belajar di Kolej Shahputra (sekarang namanya Kolej Universiti Widad) dapat duit MARA tiap bulan buat beli weights. Hoho. Banyak kenangan betul dengan weight plates aku ni.

Dulu jadi kekangan malas workout kat rumah sebab leceh nak tukar2 weights la. Nak kena cabut 4 batang nat dia tu, pastu pasang balik.

Jenis adjustable ni pulak kelebihannya, besi dia dok setempat tu jer. Besi memang tak bersepah la. Dulu.

Nak tukar berat pun senang jer. Letak jer dumbbell tu dekat tempat dia. Pulas2 jer dial dia tu untuk pilih berat, setel. Xyah nak cabut pasang weights baru.

Moga2 kali ni istiqamahlah. Huhu. Badan dah membelon kena lah mula bersenam balik. Aku masih tahu teknik yang betul untuk weight lifting, walaupun dah lupa sikit2. Tapi basic tu insyaAllah masih ada jer.

Angkut adjustable Dumbbell 40kg sepasang = total 80kg dan bench sekali. Total dalam RM1435. Beli kat seller Shopee jer.

  • Dumbbell seketul RM570
  • Bench RM295

Ini link Shopee dia: https://shopee.com.my/40KG-Adjustable-Dumbbell-(READY-STOCK)-i.238576420.8325347196?position=10

Ini link kedai Shopee dia: https://shopee.com.my/tmyfong

Self pickup kat Pandan Indah jer. Jimat RM100 lebih duit postage. Tapi habis jugak savingku. Hoho.

Actually harga pun okay jer la bagi aku sebab market price weight plates pun RM12.20/kg kat Fitness Concept, belum campur batang dumbbell dia lagi. Kalau 80kg, dah dekat RM1K gak belum campur batang dia.

Perlu Ke Beli Sampai 40KG?

Sebenarnya tak perlu pun sampai 40KG especially untuk beginner la yang baru nak belajar main besi. Sebab 40KG ni berat gila tau.

Kalau baru nak start main dumbbell, tak perlu pun beli sampai 40kg sebuah. Beli dalam 20 lebih kg pun dah cukup bagus dah.

Cuma dalam kes aku, aku dah pernah main besi sejak tahun 2008 lagi. Dan alhamdulillah dapatlah juga latihan daripada kawan-kawan yang memang dah terlatih dalam weight lifting sejak kolej lagi. Kawan-kawan di Kolej Shahputra dulu ramai jugak yang belajar dalam bidang Sains Sukan / Sports Sciences. So diorang lah yang banyak mengajar aku teknik-teknik yang betul, disamping aku banyak mengaji kat YouTube la dulu.

Antaranya adalah Hakim Ismail (FB https://www.facebook.com/hakimismaill) (IG https://www.instagram.com/hakimismaill/) dulu aku banyak belajar dari dia. Alhamdulillah.

Masa zaman gila-gila main weight lifting dulu, maksimum dah tu dalam 100 pounds dumbbell aku guna untuk DB Benchpress. Itulah yang buat aku jadikan benchmark dan buat keputusan untuk ambil 40KG terus alang-alang, sebab aku pernah angkat berat macam tu.

Dan 40KG ni pun aku rasa sesuai dah untuk buat DB deadlift, squats, lunges dsb kat rumah jer.

review adjustable dumbbell ala bowflex 40kg beli shopee
Besar gila saiz dumbbell ni. Tengok la gambar ni. Ini yang 40kg sebuah.
review adjustable dumbbell ala bowflex 40kg beli shopee
Ini gambar kotak dia. Dalam
Ini gambar dalam kotak. Dia siap letak polistrin lagi so kalau korang beli pakai postage pun tak perlu nak risau dumbbell korang rosak. Sebab packaging pun mantap gila
review adjustable dumbbell ala bowflex 40kg beli shopee
Letak dalam kereta pun makan ruang jugak
review adjustable dumbbell ala bowflex 40kg beli shopee
Latihan pertama guna adjustable dumbbell. Hoho

Video

Ini video cara nak ejas berat pada adjustable dumbbell ni

Apa pun, done kena marah dengan bini. Haha. Tapi aku berjaya yakinkan dia bahawa dumbbell ni tak bersepah macam yang dulu-dulu, insyaAllah.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: