Tak Ada Masa Untuk Menghafaz al-Quran?

Tak Ada Masa Untuk Menghafaz al-Quran?

Tak ada masa untuk menghafaz al-Quran? Selalu kita dengar alasan ini apabila diajukan dengan persoalan menghafaz al-Quran bagi orang yang sibuk.
Ya, betul. Setiap orang ada kesibukan masing-masing. Urusan perniagaan. Urusan keluarga. Urusan itu. Urusan ini.
Jadi bagaimana orang yang sibuk ini mahu menghafaz al-Quran?
Jawapannya, gunakan kaedah ‘Penanda’.
Apa itu kaedah ‘Penanda’?
Gunakan sesuatu perkara yang isyarat atau ‘cue’ untuk kita menghafaz al-Quran. Setiap kali kita jumpa isyarat itu, kita ambil masa untuk menghafaz al-Quran selama 5 minit saja. Ulang tindakan ini setiap hari.
Hanya itu saja? Ya, hanya itu saja.
Contoh, kita jadikan waktu solat sebagai ‘Penanda’. Setiap kali masuk waktu solat, kita hafaz al-Quran selama 5 minit setelah bersolat. Ulang setiap kali waktu solat.
Boleh juga gunakan perkara lain. Telefon misalnya. Setiap kali memegang telefon buat kali pertama selepas tidak menggunakannya untuk jangka waktu tertentu, kita hafaz al-Quran dengan menggunakan aplikasi al-Quran di dalam telefon selama 5 minit. Kalau sebelum ini setiap kali memegang telefon kita buka Whatsapp atau Facebook terlebih dahulu, kita cuma tukar kepada buka aplikasi al-Quran terlebih dahulu. 5 minit saja. Lepas itu bacalah Whatsapp atau Facebook.
Saya secara peribadi mengunakan motorsikal saya sebagai salah satu ‘Penanda’. Setiap kali saya menggunakan motorsikal, saya akan menggunakan masa tersebut untuk mengulang hafazan al-Quran. Kalau jauh dan lama masa perjalanan, lebih banyak hafazan al-Quran yang boleh diulangkaji.
Kaedah ‘penanda’ ini amat berkesan. Cubalah dulu.
Sales Leader, Guru Bisnes, Pakar Motivasi Itu Bukan Ustaz!

Sales Leader, Guru Bisnes, Pakar Motivasi Itu Bukan Ustaz!

Sales leader, guru bisnes, pakar motivasi itu bukan ustaz.

Nak belajar ilmu agama, nak belajar cara dekatkan diri kepada Allah, jangan sesekali ambil daripada guru-guru bisnes, leader bisnes, ahli law of attraction, feeling is prayer, pakar motivasi bagai.

Nak belajar ilmu agama, pergi ke majlis ilmu. Belajar dengan mereka yang ahli dalam ilmu agama. Belajar daripada mereka yang betul-betul memahami agama berlandaskan al-Quran, as-Sunnah dan kefahahaman para ulamak.

Kini terlalu banyak syubhat ‘ilmu agama’ yang diajar oleh guru bisnes, sales leader, pakar motivasi dsb yang mana mungkin ada beberapa perkara yang mereka kongsikan itu betul, namun kefahaman mereka belum tentu betul.

Betapa ramai antara mereka yang menafsirkan al-Quran, berkongsi hadis dengan kefahaman yang mengikut hawa nafsu mereka sendiri untuk justifikasi bahawa ajaran mereka adalah betul.

.

Beberapa tahun berada dalam circle bisnes, saya sering baca dan dengar sendiri teguran-teguran asatizah berkenaan kefahaman-kefahaman menyeleweng yang dibawa oleh ‘orang bisnes’ yang mana ia hakikatnya adalah sangat merbahaya.

Kot pusing mana sekalipun, kita akan nampak dalil ayat al-Quran, hadis dan hujah yang dikongsikan oleh ‘orang bisnes’ kebanyakannya hanya fokus kepada kepentingan duniawi semata-mata. Buatlah apa-apa amalan akhirat sekalipun, ‘result’ yang diharapkan hanyalah result kebendaan.

Sebab tu kita akan nampak, ‘berkat’ dan kasih sayang Allah bagi segelintir geng bisnes adalah apabila bila nampak result material. Bila dia buat ini, buat itu dan rezeki dia laju macam air mengalir, itu tanda Allah sayang. Bagaimana pula orang yang diuji dah buat macam-macam tapi tak dapat result, adakah itu tanda Allah benci dia?

Sebab tu juga tak terkejut, perkongsian yang paling laku di kalangan ahli bisnes adalah berkenaan tip-tip murah rezeki! Tak percaya, buatlah satu posting mengenai tip murah rezeki. InsyaAllah akan ada yang share.

.

Berbeza dengan ahli ilmu, fokus perkongsian mereka adalah untuk dapatkan hasil di akhirat kelak. Fokus perkongsian mereka adalah bagaimana nak dapatkan keredhaan Allah dalam kehidupan dunia dan akhirat. Fokus mereka adalah bagaimana nak masuk syurga, dan dijauhkan daripada api neraka di akhirat nanti.

Begitulah kalau kita lihat balik kehidupan Rasulullah s.a.w. dan para sahabat. Memang ada sahabat yang kaya dan antara yang dapat jaminan syurga juga para sahabat yang kaya. Namun ramai juga antara mereka yang hidup mereka miskin, tak berharta, pakaian pun tak cukup kain, makan harian tak cukup. Tapi adakah itu tanda Allah tak sayang Nabi dan para sahabat sebab mereka miskin, ‘tak ada result (materialistik)’?

Itulah sebabnya, sangat penting untuk kita jika benar2 nak belajar agama untuk belajar dari ahli ilmu, belajar dari ustaz/ustazah yang mahir dalam ilmunya. Elaklah bergantung dengan ilmu agama daripada ahli bisnes, sales leader, pakar motivasi dsb. Pastikan ada due diligence, apa-apa yang kita dengar berkenaan ilmu agama, sifat Allah, rezeki dsb daripada mereka, always tanya ustaz sama ada betul atau tak kefahaman tersebut. Kalau salah, tinggalkan.

وَمَآ أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلَّا رِجَالًۭا نُّوحِىٓ إِلَيْهِمْ ۖ فَسْـَٔلُوٓا۟ أَهْلَ ٱلذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ
Kami tiada mengutus rasul-rasul sebelum kamu (Muhammad), melainkan beberapa orang-laki-laki yang Kami beri wahyu kepada mereka, maka tanyakanlah olehmu kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahui. (Surah al-Anbiyaa’ – 7)

Daftar Anak-Anak Ke Tadika 2021…

Daftar Anak-Anak Ke Tadika 2021…

Alhamdulillah done daftar persekolahan anak untuk 2021. Baru dapat tahu sekolah dah mula bukak sejak 4hb. Semoga semuanya berjalan lancar. Nak daftar tadika untuk 2 orang anak adalah satu perjuangan luarbiasa.

Besar kos nak kena keluarkan. Nak menangis jugak bayar tadi. Huhu. Sebab hujung tahun, awal tahun memang biasanya orang akan banyak berbelanja untuk pelbagai sebab. Semoga Allah balas dengan lebih baik.

Begitulah hakikatnya tugas kita sebagai ibubapa. Bukan takat cari duit untuk makan minum, bahkan yang penting adalah untuk ilmu, agama dan pembentukan sahsiah anak-anak.

Bila kita cari duit lebih, tak semestinya kita perlu ada mindset nak jadi materialistik.

Bila kita ada duit lebih, kita boleh PILIH sekolah yang lebih baik untuk anak-anak. Supaya mereka boleh berada dalam environment yang paling baik, paling selamat. Selebihnya kita berserah kepada Allah.

Alhamdulillah, sekarang ada banyak platform untuk memulakan perniagaan tanpa sebarang modal. Kita boleh buat pendapatan tambahan, tak kisah sama ada kecil atau besar.

Yang penting kita usaha untuk bantu diri dan keluarga kita. Siapa lagi yang nak tolong diri kita, anak-anak kita kalau bukan kita sendiri yang berusaha?

Berat hati nak sekolahkan anak-anak esok. Huu. Sebab sejak kecik memang dok rumah jer. Last year ada juga hantar mereka sekolah, tapi sebab PKP maka sekolah 3 bulan jer lepas tu berhenti.

Memang kita suka keberadaan anak-anak depan mata setiap masa, especially bagi kami yang memang dah WFH sejak hampir 4 tahun lalu.

Tapi pada masa sama kami kena terima hakikat bahawa kita TAK BOLEH nak gabungkan fokus kerja + fokus jaga anak depan mata. Ia kurang berkesan bagi kes saya dan wife yang memang kerja dari rumah. Bila fokus, pasti stres level meningkat. Dan bila tengah fokus dan anak tengah meragam, gaduh dsb, itulah kemuncak kesabaran yang perlu ditahan. Hahaha.

Untuk persekolahan 2021 ini. They need this. Dan kami juga sangat perlukan mereka untuk bersekolah.

Bila mereka sekolah, kami kena pulun buat kerja. Bila balik, itu masa kita dengan mereka.

Mereka makin membesar, perlukan masa untuk belajar. Perlukan masa untuk berkawan dan bersosial. Perlukan masa untuk belajar hidup lebih berdikari tanpa kita di sisi. Kita juga perlukan masa untuk untuk diri kita fokus buat kerja, berehat dan sebagainya.

Bak kata sahabat saya tadi, tutup mata bayar je. Semoga 2021 jadi tahun yang lebih baik, bahagia, ceria untuk kami dan anak-anak.

Kita sedar, ada je possibility sekolah tutup lagi. Tapi apa pun tawakkal pada Allah. Moga Dia bagi jalan keluar terbaik.

Doakan kami ❤️

error: Content is protected !!