Review Bermalam Di TAMU Hotel, Kampung Baru KL (KLCC View)

Review Bermalam Di TAMU Hotel, Kampung Baru KL (KLCC View)

Hari Khamis beberapa minggu lepas, pada 3 September 2020 rakyat KL dan Selangor dikejutkan tiba-tiba ada catuan air. 

Bekalalan air tiba-tiba putus disebabkan berlaku pencemaran air sungai Selangor yang menyebabkan bekalan terpaksa diputuskan hampir keseluruhan KL & Selangor.

Petang tu aku tengah ada Cuckoo NM Workshop di Cheras, wife aku mesej kata air habis. Masa tu aku ingat masalah ni berlaku mungkin sekejap sahaja. 

Bila sampai rumah petang tu memang bekalan air langsung tiada kat rumah.

Stres.

Bukan apa, sebab yang paling penting pada masa tu kita perlukan air untuk ke bilik air. 

Malam tu aku dah terfikir 3 opsyen:

  1. Stay kat rumah, mungkin tengah malam air akan ada balik
  2. Pergi rumah mertua. Tapi rumah mertua pun takde air.
  3. Tidur di hotel

So pada malam tu, aku dah decide untuk tidur kat hotel jer memandangkan perut aku pun tak berapa sedap masa tu. 

Takdelah banyak mana hotel aku survey masa tu. 

Aku dah shortlist pun Tamu Hotel & Suites ni walaupun ada hotel-hotel lain juga yang macam menarik. 

Tapi aku decide untuk pilih Tamu Hotel atas beberapa sebab:

  1. Dekat dengan rumah
  2. View dia cantik
  3. Hotel yang cantik, ada kelas gittew
  4. Harga agak okay
  5. Masih ada air, aku dah call hotel sebelum ke sana
  6. Hotel ini hotel milik orang Islam

 

Dalam masa sekitar 20 minit aku dan wife dok siapkan barang, anak-anak dan kemas rumah sikit-sikit kami terus gerak ke Tamu Hotel. 

Macam aku sebut tadi, hotel ni tak jauh hanya sekitar 20 minit jer dah sampai.

 

TIBA DI HOTEL

Kami tiba di hotel sekitar 9.30pm. Macam aku sebut tadi, benda ni memang dah plan.

Aku dah call hotel siap-siap sebelum datang sebab nak pastikan ada kekosongan. Kali ni aku tak order pakai Agoda bagai sebab malas dan dah lambat. 

Kat lobi jumpa dengan receptionist, katanya 1 malam hanyalah RM250 sahaja. 

Receptionist tanya, “Encik nak bilik yang ada katil single 2 buah atau sebuah katil Queen?”

Jawab aku, “Saya nak yang katil Queen. TQ”

 

Lepas tu dapat la kad akses untuk masuk bilik dan dia bagi sekali kupon makan sarapan. 

Aku suka tengok lobi dia. Memang nampak lah macam hotel yang mahal dan berkualiti. Takde lah sampai tahap 5 ke 6 bintang. Tapi memang cantik dan bersih jer.

Gambar ni Hafsah pakai jubah, tudung dan spek hitam. Geram pulak melihatnya. Hihi.

Ini pulak dia duduk sebelah ibu dia. Nak sama macam ibu la tu.

Aku dan anak-anakku. 

 

BILIK

Aku dapat bilik bernombor 2410. Aku tak pilih dan aku tak request apa-apa yang special pun pasal bilik ni. 

Tapi. Tadaa! Alhamdulillah, dia bagi bilik yang nampak view KLCC. Cantik sangat view dia, ya Allah!

KL Tower pun nampak gak tapi jauh sikit ke kanan. 

Kat bawah ni aku share gambar walkway sebelum masuk ke hotel.

Orait, bila dah masuk bilik, beginilah rupa nya. 

Ada katil Queen sebijik. 

Design dan hiasan bilik ni bagi aku, boleh lah nak banding dengan harganya. 

Nampak macam dah renovate dan nampak ke arah moden minimalis jugak.

Kat tepi ni ada meja. Boleh la untuk buat kerja atas meja ni sambil menikmati pemandangan bandar Kuala Lumpur.

Siap dapat TV besar lagi dalam bilik ni. Tapi masa ni tak layan sangat TV. Bukak kejap jer. 

Bagi aku bilik dia ni memang not bad, besar jugak dan selesa. 

 

 

 

BILIK AIR / BATHROOM

Okay ini part yang best gak mengenai hotel ni. Aku suka dia design bilik air besar macam ni. 

Nampak spacious gitu dan selesa. Takdelah macam sebahagian hotel yang kita bayar mahal-mahal, tapi bilik air dia sempit susah nak bergerak.

Bilik air ni disediakan tempat shower sahaja dan tiada bath tub. 

Benda-benda lain seperti hair dryer, shampoo, sabun dsb macam biasa lah memang disediakan.

Air shower dia pun laju jer pressure dia so memang okay sangat la. 

 

VIEW DARI BILIK

Alhamdulillah, aku syukur sangat sebab diorang bagi bilik yang view dia cantik macam ni. 

Bukan takat waktu malam nampak cantik, waktu pagi pun kita boleh tengok sunrise daripada bilik ni.

Ni view pada waktu malam. Boleh tengok kat luar, dengan lampu-lampu bangunan, KLCC dan sebagainya yang menyinari kota metropolitan ini.

Aku, wife dan anak-anak dok terpegun tengok view dari sini. 

Anak-anak pun sebelum tidur berdiri kat tepi nak tengok view kat luar. Tapi kena hati-hati lah. Cuak jugak dok tepi tu sebab tingkap cermin je kan.

Lepas solat subuh tu boleh lah duduk termenung kat tingkap tu sambil zikir, baca al-Quran dan tengok pemandangan matahari terbit di tengah bandar Kuala Lumpur. 

 

Waktu pagi-pagi, apa lagi memang dok ambil gambar jer sambil menikmati pemandangan. MasyaAllah. 

Ni pulak baby Muadz. Dialah budak yang paling awal bangun tidur. Haha. Masa tu yang lain-lain masih tidur lagi. 

 

BREAKFAST

Makan sarapan / breakfast di Tamu Hotel ini adalah di tingkat ke-27 (SUASANA). 

Ruang breakfast di hotel kebiasaannya adalah di tingkat paling bawah. 

Yang menariknya di sini adalah tempat makan adalah di tingkat atas sekali, tingkat 27!

Apa yang menarik? 

Bila berada di tingkat 27, bermakna kita berada di tempat tinggi dan pemandangan yang kita nampak dari tingkat ini lebih cantik, lebih jauh dan lebih menarik. 

Cuma masa sampai di sana, aku tak tau yang ada tempat makan yang nampak view cantik. Tempat aku makan nampak gini jer hah. 

Tapi realiti kalau jalan tepi sikit memang ada ruang makan view lagi cantik. Menyesal sebab tak pusing dulu. Huhu. Kalau tak makan sambil tengok menara KL dan KLCC dah.

Makanan di ruang makan utama diceduk oleh pekerja. So korang kalau nak ambil makanan lebih-lebih, kena lah request ya. 

Bagi aku makanan kat sini pun ok jugak lah, not bad. 

Macam yang aku selalu cerita, aku memang suka makan kat hotel. Cuma nak kata makanan hotel paling sedap tu memang tak semestinya lah. Hoho. Tapi inilah momen yang dinanti-nantikan!

Sambil makan tu, sudah pasti kena mengopi sekali. Itu memang tak boleh tinggal. Sambil pekena roti bakar.

Tempat aku duduk ni boleh nampak Masjid Kampong Bharu jugak daripada atas.

Kat sini memang banyak jenis makanan disediakan. So aku share jer gambar-gambar dining area kat bawah ni ya. Santai!

 

SWIMMING POOL

Kolam renang terletak di tingkat 7 hotel ini. Kolam renang kat sini pun special, dia buat style Infinity Pool. 

Tempat mandi lelaki pun diasingkan dengan perempuan. Ada garisan dan entrance yang berbeza di situ.

Yes, ia bersambung antara lelaki dan perempuan. Namun masih ada privacy sebab dia dah asingkan siap-siap. 

So untuk golongan wanita nak swim kat sana pun tak perlu risau sangat. 

 

Pool dia bagi aku memang nampak unik dan cantik lah. 

Air dia jernih jer dan nampak bersih di sekitar pool ni.

Daripada atas ni pun boleh nampak Masjid Kampong Bharu ni jugak. 

Kalau azan, confirm dengar clear punya dari kolam renang ni. 

LOKASI

Hotel ni terletak betul-betul di Kampong Bharu, KL iaitu tengah-tengah bandar KL. So antara lokasi terdekat termasuklah:

  1. Masjid Kampong Bharu
  2. Hospital Kuala Lumpur (HKL)
  3. Quill City Mall
  4. Restoran-restoran dan warung-warung femes di Kampung Baru
    e. KLCC
  5. KL Tower
  6. Dan pelbagai lokasi menarik lagi

 

KESIMPULAN

Bagi aku, hotel ni adalah hotel yang bagus untuk kita menginap, bercuti bawak keluarga. Untuk orang KL/Selangor pun bagi aku okay jer nak lepak satu ke dua malam di hotel ni sebab facility dia okay. Boleh lagi bagi chance kat anak-anak bermandi-manda swimming di hotel ni. 

View dari hotel ni pun nampak cantik. Untuk orang luar yang ke sini, bukan sekadar boleh tengok view yang cantik bahkan nak pergi jalan ke mana-mana pun senang sebab semua tempat, kemudahan pun dekat.

Masjid ada kat bawah hotel ni memudahkan kita untuk pergi solat berjemaah 5 waktu, dan kalau kita ada urusan perlu stay di hotel ni pada hari Jumaat, turun bawah jer dah sampai Masjid Kampung Baru. 

Untuk anda yang mungkin ada urusan di Hospital KL, hotel ni sangat hampir dengan HKL hanya sekitar 1km sahaja. 

Bagi saya, hotel ni hotel milik orang Islam yang setaraf dengan kebanyakan hotel-hotel besar yang ada di luar sana. Memang berbaloi nak stay di sini. 

 

Tamu Hotel & Suites

120, Jalan Raja Abdullah, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Telefon: +603 2603 1999

Email: info@tamuhotel.com

Website: www.tamuhotel.com

Beza Harga Dinar Emas 2010 dan 2020? Peningkatan Berganda!

Beza Harga Dinar Emas 2010 dan 2020? Peningkatan Berganda!

Tengok gambar dekat bawah ni. Inilah beza harga 1 dinar dulu dan sekarang secara anggaran.

Nilai emas akan terus meningkat namun nilai matawang kertas dan syiling akan terus mengikuti arus inflasi.

beza harga 1 dinar 2010 dan 2020

Beza 10 tahun lepas dengan sekarang.

10 tahun lepas, wang syiling 5 sen kini nilainya kekal 5 sen.

10 tahun lepas, 1 dinar (4.25g emas) yang nilainya sekitar RM500~RM600 kini nilainya mencecah RM1200 sekeping.

Pilih untuk menyimpan dengan bijak.

Bermula segera, bertindak sekarang, jangan tunggu nanti.

_

Minat nak menyimpan emas di Public Gold? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer.

#KAB #KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL #PatuhSyariah #AmanieAdvisors #NotaEmasFK #NotaKewanganFK

4 Punca Utama Rakyat Malaysia Muflis?

4 Punca Utama Rakyat Malaysia Muflis?

Antara punca rakyat Malaysia diisytihar muflis termasuklah disebabkan hutang:

1. Kenderaan
2. Rumah
3. Pinjaman peribadi
4. Pinjaman perniagaan

Bak kata Robert Kiyosaki: “𝙄𝙩’𝙨 𝙣𝙤𝙩 𝙣𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙢𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙮𝙤𝙪 𝙢𝙖𝙠𝙚, 𝙗𝙪𝙩 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙢𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙮𝙤𝙪 𝙠𝙚𝙚𝙥, 𝙝𝙤𝙬 𝙝𝙖𝙧𝙙 𝙞𝙩 𝙬𝙤𝙧𝙠𝙨 𝙛𝙤𝙧 𝙮𝙤𝙪, 𝙖𝙣𝙙 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙖𝙣𝙮 𝙜𝙚𝙣𝙚𝙧𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙨 𝙮𝙤𝙪 𝙠𝙚𝙚𝙥 𝙞𝙩 𝙛𝙤𝙧.”

Bila dapat buat pendapatan walaupun sedikit, alhamdulillah. Pastikan ada sedikit untuk dibuat simpanan.

Bila dapat buat pendapatan lebih banyak, alhamdulillah. Pastikan simpanan kita buat lebih banyak.

Elak tambah hutang baru jika tidak perlu.

Kerana kita tak tahu bila kita akan diuji dengan masalah kewangan, masalah pekerjaan, masalah bisnes dan sebagainya.

Dengan adanya simpanan yang mencukupi, sekurang-kurangnya kita dapat gunakannya untuk hadapi waktu-waktu sukar.

_

Jom mula menyimpan emas dari sekarang! Bagaimana EMAS boleh bantu selesaikan masalah kewangan kita?

  1. Merawat kebocoran wang – Beli emas, simpan emas. Simpanan kita akan selamat. Ada duit lebih, belanja juga lebih!
  2. Memenuhi nafsu berbelanja – Bila ada duit, hati akan rasa bernafsu nak membeli sesuatu. Simpan emas, nafsu membeli anda juga dapat dipenuhi!
  3. Harga naik untuk jangka panjang – Ini terbukti kerana sejak 20 tahun yang lalu, harga emas naik dengan begitu rancak! 1998 harga emas hanyalah RM35/gram. Tahun 2020 harga emas meningkat sehingga RM304/gram!
  4. Emas boleh dipajak – Apabila perlu, anda boleh pajak emas anda untuk dapatkan duit. Apabila ekonomi anda kembali pulih, anda boleh tebus semula emas anda
  5. Emas modal pusingan perniagaan – Dengan duit untung bisnes, simpan sebahagian untuk beli emas (aset keras). Emas mudah dicairkan apabila anda menjualnya atau pajak untuk dapatkan duit segera

_

Minat nak menyimpan emas di Public Gold? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer.

#KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL #PatuhSyariah #AmanieAdvisors #NotaEmasFK #NotaKewanganFK

Dulu dapat hadiah 1 dinar RM700. Tahun 2020 harga naik RM1200!

Dulu dapat hadiah 1 dinar RM700. Tahun 2020 harga naik RM1200!

Teringat 2 tahun lepas kami dapat 1 dinar pertama daripada leader kami di CUCKOO (2018)

Masa tu saya pun tak kenal sangat dengan ‘game’ emas ni. Tak terfikir langsung nak simpan emas sebab rasa macam tak untung jer nak beli emas…

priority dealer emas dinar public gold

Tapi lepas 2 tahun cek balik harga emas 1 dinar ni dah naik sampai RM1164/dinar (harga terkini). Dan pernah naik hingga RM1200++/dinar!

2 tahun lepas harganya hanya sekitar RM700 sahaja sekeping. Nilainya dah naik dalam RM400 lebih untuk tempoh 2 tahun ni (tak nafikan harga emas pernah stagnant, pernah naik dan turun).

Sekarang alhamdulillah saya sendiri pun dah mula menabung sebahagian simpanan dalam bentuk emas, bukan semua.

Simpan dalam bentuk emas ni bagusnya kita akan kurang ‘nafsu’ nak banyak berbelanja beli benda lain. Bahkan nafsu untuk membeli tu pun dapat dilepaskan dengan membeli ‘logam berharga’ ni.

Saya buat sharing ni kalau orang daftar pun bukan banyak sangat komisyen saya dapat. Tapi saya seronok bila kawan-kawan dan family yang daftar dapat mula menyimpan.

Gitulah. Kalau berminat nak tau pasal emas, cara menyimpan emas boleh lah PM saya okay! wa.me/60139916967

__

PS: Saya dealer di Public Gold. Kalau kita taknak pegang emas banyak-banyak, boleh jer simpan emas yang kita nak beli dengan Public Gold tu kat sana. Nanti kita akan ada akaun emas yang mana akan ditulis jumlah emas fizikal yang kita ada. Selagi tak bawak keluar, selagi tu emas tu selamat kat sana. Anytime nak bawak keluar, set appointment jer dengan Public Gold. Urusan jualbeli emas di Public Gold ni ada pengesahan patuh syariah dari Amanie Advisors.

Harga sekarang tengah drop RM274/g. Masih lagi rendah berbanding sebelum ni sekitar RM280/g

_

Minat nak menyimpan emas di Public Gold? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer.

#KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL

Mengopi Dengan Ustaz Khairul Anuar Basri Tip Menjadi Dealer Emas

Mengopi Dengan Ustaz Khairul Anuar Basri Tip Menjadi Dealer Emas

Learn From The Master 🙏

Pagi ni sempat sarapan bersama Ustaz Khairul Anuar Basri #KAB di Warung Kak La. Biasa keluarga belah wife panggil Abe Yo.

Di Public Gold, Ustaz KAB merangkap upline saya selaku Master Dealer. Beliau juga merupakan guru ilmu bisnes dan pelaburan emas.

So harini tujuan berjumpa adalah untuk belajar macam mana nak bagi kesedaran kepada seramai mungkin orang untuk ‘selamatkan’ duit gaji mereka dalam bentuk emas.

Selain itu, ustaz pun share beberapa tips penting untuk saya mula berkongsi di FB, tips supaya tak mudah goyah bila berkongsi.

Sebab kat FB ni, bukan semua orang akan setuju dengan kaedah pelaburan beli emas ini. Ramai yang mungkin akan kata itu dan ini.

Tapi selagi mana kita banyak fikir kata orang, selagi tu kita takkan ke mana-mana.

_

Saya pun terfikir.

Pendaftar Public Gold ni tak sampai sejuta orang lagi tau. Padahal rakyat Malaysia dah mencecah sekitar 33 juta orang.

Rupanya kat luar sana sangat ramai lagi yang tak tahu bahawa emas ini boleh menjadi aset simpanan yang sangat kuat dan berharga.

Bahkan ramai tak tahu, rupanya nak beli emas Gold Bar di Public Gold ni terlalu mudah.

Ramai juga yang ragu, beli emas banyak-banyak nanti nak simpan kat mana? Sebenarnya Public Gold itu sendiri adalah solusi untuk masalah tersebut.

_

Syok bila dapat belajar dengan mereka yang dah pakar dan berpengalaman dalam bisnes ni.

Sebab kita akan nampak dari paradigma yang sangat berbeza daripada apa yang kita tahu.

Menyebabkan kita boleh grow lebih cepat dan lebih jauh.

Rugilah kalau kita berada di tempat sama dan tak pilih untuk berubah, tak pilih untuk belajar dan terus belajar.

Apa-apa pun, kalau berminat nak mula berkenalan dengan pelaburan emas boleh PM Fadhil okay 😉 Insya-Allah saya sedia nak bantu

Wan Ahmad Fadhil #SimpanEmas #PublicGold #PatuhSyariah 

_

Minat nak menyimpan emas di Public Gold? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer.

#KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL

error: Content is protected !!