Select Page

Teknik I.K.U.T. & Personal Branding Jual Penapis Air

5 PERKARA YG SAYA BELAJAR DARI NCM RAGINA – CUCKOO B.O.M.

“Teknik I.K.U.T.”

🔰 FAKTA 1 – NCM Ragina merupakan antara Top NE semasa beliau masih ejen dulu.

🔰 FAKTA 2 – Beliau juga ketika jadi Cuckoo Natural Manager, menjadi antara Top NM Nationwide dengan jualan tertinggi 700 lebih unit dalam 1 bulan. Wow!

🔰 FAKTA 3 – Antara NCM yang paling femes di Cuckoo antaranya beliau lah. Saya rasa semua orang Cuckoo kenal beliau sebab beliau antara yang paling rajin tonjolkan diri sebagai speaker.

 

1. KOSONGKAN GELAS

Bila kita nak belajar daripada sesiapa, sangat penting untuk kita belajar untuk ‘kosongkan gelas’ kita terlebih dahulu.

Ya, boleh jadi kita lebih tahu tentang ilmu yang disampaikan (tahu lah sangat). Boleh jadi kita rasa kurang setuju.

Tapi dalam sesi pembelajaran, kosongkan gelas yang ada.

Unlearn dan relearn.

Kerana pasti lebih banyak ilmu dan maklumat yang boleh kita cerna bila kita belajar lagi.

Teknik I.K.U.T.

 Ikut – Ikut jer apa kata leader. Sebab mereka lebih berpengalaman dan lebih tahu selok belok menjual berbanding kita.

 Komited – dengan ilmu dan tindakan sehingga berjaya. Jangan separuh jalan.

 Usaha – sepenuh hati, sepenuh jiwa. Barulah kita dapat merasa manisnya hasil usaha kita

 Tawakkal – kepada Allah. Dalam segala usaha dan rencana yang kita buat, maka kembalilah kepada Allah. Mohon kepadaNya dan sentiasa berdoa agar dipermudahkan urusan.

 

2. SELF-BRANDING

Ini antara perkara penting especially bila kita baru nak jadi ejen Cuckoo.

Memang lah jadi ejen tu senang, free.

Tapi janganlah sampai lepas jadi ejen terus Iklan penapis air.

Kawan-kawan kita pun terkejut nanti.

Mulakan dengan self branding. Perkara paling simple boleh anda buat

a. UPDATE GAMBAR – Gunakan gambar anda sendiri yang paling kemas untuk anda display di FB Profile, Whatsapp dan Instagram. Kerana orang akan lebih yakin membeli dengan ‘real people’.

b. ABOUT ME (WhatsApp) – Tulis “Hi, I’m Fadhil! Your trusted Cuckoo consultant” atau yang sewaktu dengannya. Supaya orang tahu kita komited dengan bisnes Cuckoo.

c. FB STATUS – Share di FB, Whatsapp Group, Instagram dsb bagitau semua orang yang kita baru jadi ejen Cuckoo sah berdaftar. Jangan iklan selagi kita belum inform orang keliling kita yang kita ejen Cuckoo. Biar orang ingat nama kita, mereka ingat Cuckoo!

 

3. COPYWRITING SIMPLE TAPI POWER!

Siapa kata Copywriting ni susah? Senang sangat sebenarnya.

Yang penting kita tahu cara yang mudah untuk kita buat copywriting.

Langkahnya seperti berikut:

(contoh: jual Penapis air)

1⃣ ASK YOURSELF WHY – Tanya diri kita, kenapa perlu guna penapis air Cuckoo?

2⃣ LIST IT DOWN – Berdasarkan no 1, listkan sebanyak mungkin apa sebabnya

3⃣ PRIORITIZE IT
Daripada list tersebut, pilih yang mana yang paling penting untuk kita share

4⃣ YOUR COPYWRITING IS DONE!
Daripada poin tersebut, bina copywriting anda hingga siap!

Dan please KEEP IT SIMPLE & STUPID (KISS). Jangan guna bahasa yang orang tak faham.

Gunakan bahasa mudah difahami oleh semua orang. Okay?

 

4. GAMBAR YG CANTIK DAN MENGANCAM

Nak beriklan di FB ni gunakanlah gambar-gambar yang cantik dan kemas.

Nanti barulah orang bernafsu nak beli produk dari kita. Kan?

Gambar yang cantik kita boleh dapat dari website Cuckoo, Google atau ambil gambar sendiri cantik-cantik.

Dan jangan lupa, edit la juga gambar tu cantik-cantik.

Macam-macam software yang ada, tak kisah nak guna laptop atau smartphone. Semua boleh dibuat dengan mudah.

Powerpoint, canva, picsart dan lain-lain semua boleh digunakan untuk buat gambar dan poster yang cantik dan bergaya.

Juga pastikan layout gambar yang kita buat bila share di FB dalam keadaan kemas okay?

 

5. TIPS ADD TARGETED FRIENDS DI FB

Antara cara nak dapatkan sales dengan padu di FB secara FREE adalah dengan penuhkan 5000 friends di FB.

Kalau FB kita takat ada 300 orang friends jer, memang susah nak buat sales.

Lagi banyak friends di FB, lebih besar peluang untuk kita dapatkan sales.

Nak add friends di FB secara targeted pun kena ada teknik tau. Tak boleh add ikut suka kita je.

Antara teknik yang NCM Ragina share adalah

a. Add friends kita punya pasangan (dan ahli keluarga) jadi friend

b. Add mutual friends

c. Masuk mana-manaa group komuniti

Pastikan orang yang kita add tu mampu nak membeli.

Kalau add budak 16 tahun memang diorang tak akan beli. Rugi je. Add mereka yang targeted dan mampu nak beli.

Mampu beli  Dah kerja, dah kawin (kebiasaannya mereka adalah golongan yang mampu)

Sekian sahaja nota yang sempat saya catit bagi sesi bersama NCM Ragina Zulkifli.

Semoga bermanfaat!

 

Wan Ahmad Fadhil,
Natural Manager.
Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: