Select Page
Harini nak cerita sikit pasal emas.
 
Dulu aku pun ada juga rasa takut-takut nak ‘melabur’ duit beli emas ni.
 
Sebab perasan juga dalam tempoh setahun memang ada kenaikan dan penurunan harga emas.
 
Kalau harga naik, rasa rugi tak beli masa dia tengah murah.
 
Bila harga turun, takut rasa menyesal beli pada harga tinggi. Huhu.
 
Cuma bila kita reflect balik, fikir betul-betul. Hakikatnya emas adalah ‘wang’ yang betul-betul ada nilai.
 
Kita simpan lama mana sekalipun, ia tetap ada nilai. Dulu, kini dan selamanya.
 
Bila nak ‘melabur’ dalam emas, kena ada ilmu dan mindset yang betul.
 
Sebab emas TAK AKAN beranak. Beli 1 gram, ia kekal 1 gram. Tak macam TH, ASB, unit trust dan sebagainya yang boleh buat duit tu beranak.
 
Cuma nilainya dibandingkan dengan wang ringgit atau USD sekalipun, untuk tempoh 5 tahun, 10 tahun, 20 tahun akan datang ia pasti akan lebih tinggi. InsyaAllah.
Harga Emas Malaysia - Public Gold
 
Sebab nilai matawang ringgit setiap tahun pasti akan menurun. Apabila nilai matawang jatuh, maka nilai emas pula akan terus dan terus meningkat.
 
Ada sebuah buku yang aku baca baru ni. Kata penulis, ada 2 jenis pelabur emas.
 
1. Trader Emas – beli masa harga jatuh, jual masa harga tinggi. Dapat untung pada perbezaan harga
 
2. Penyimpan Emas – harga jatuh atau naik, dia tetap beli emas. Sebab goal dia adalah untuk memperbanyakkan jumlah gram emas.
 
Dan penulis nasihatkan, lebih berbaloi jika kita jadi penyimpan emas/gold saver.
 
Bila harga emas naik, alhamdulillah sebab emas kita pun naik harga.
 
Bila harga emas turun, alhamdulillah sebab inilah masanya untuk tambah simpanan emas kita.
 
Menyimpan emas ni antara kelebihannya juga dia dapat bantu kita untuk elak diri daripada boros bila ada duit tambahan.
 
Kadang kala bila ada cash lebih jer, kita terus decide nak ‘reward diri’ beli apa-apa kehendak kita. Ia tak salah, tetapi kadang-kadang boleh jadi membazir jika kita sebenarnya tak berapa perlu pun benda tu.
 
Tapi bila dah terjebak dekat emas ni, kita tahu lepas ni kalau ada duit lebih jer maka bolehlah guna untuk simpan emas.
 
Kurang-kurang dapatlah release endorphin untuk rasa happy dapat berbelanja. Shopping duit pun, tapi tak membazir sebab dapat emas 😁
 
Kalau nak start jadi penyimpan emas, boleh la beli 1 gram emas sebulan. Kalau ada duit lebih, boleh jugak beli 1 dinar emas sebulan.
 
Kalau simpan 12 bulan, dah dapat 12 gram. Atau boleh jugak dapat 12 dinar kalau beli 1 dinar sebulan.
priority dealer emas dinar public gold
 
__
 
Satu lagi tips yang saya dengar dari penyimpan emas. Kalau kita ada target nak berbelanja besar pada masa akan datang maka boleh jadikan simpanan emas ni sebagai permulaan.
 
Contoh lah, nak kumpul duit untuk pergi Haji atau Umrah, atau nak renovate rumah.
 
Kalau simpan cash, mungkin kita akan belanja duit simpanan tu untuk beli benda lain bila terdesak atau ada keinginan.
 
Tapi bila simpan emas, ia agak susah sikit nak dicairkan jadi cash. Kesannya, tabiat berbelanja kita dapat dikawal insyaAllah. Manakala jumlah simpanan/kekayaan kita dapat dikekalkan.
 
Melainkan kalau kita jenis yang boleh berdisiplin jaga cashflow kita, mungkin lebih selamat walaupun cash berkepuk-kepuk dalam poket.
 
Harini harga emas 1g di Public Gold adalah RM262, manakala 1 dinar emas pula RM1109.
 
Orait, itu jer sharing aku untuk harini. InsyaAllah next time akan share lagi. Moga bermanfaat!
 
Wan Ahmad Fadhil
Public Gold (Priority Dealer)

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: