Select Page
Masa tu simpanan saya ada sekitar RM15,000.
 
Tahun 2017.
 
Duit yang saya simpan hasil kerja dan bisnes part-time yang saya buat.
 
Dengan simpanan itu, masa tu saya terfikir 1 je.
 
Iaitu impian saya untuk pergi Haji sebelum 30 tahun.
 
Ya Tuan-Tuan.
 
Pergi Haji sebelum 30 tahun. Pergi Haji pada usia muda bukanlah sesuatu untuk dibanggakan.
 
Namun perlu selalu diingat bahawa Haji adalah sebahagian dari rukun Islam (bagi yang mampu).
 
Sebenarnya saya dah lama rasa rindu nak ke Tanah Haram walaupun belum pernah ke sana.
 
Tahun itu, saya terfikir nak gunakan duit itu untuk 3 benda. Sama ada:
 
1. Pergi Umrah – kawan-kawan saya ada buat servis umrah. At least, lepas rasa rindu ke sana
2. Beli rumah – kumpul duit sikit lagi dah boleh bayar deposit beli rumah murah
3. Pergi Haji – walaupun ini belum confirm lagi. Awal tahun 2017 tu saya try hantar surat rayuan Haji.
Pilihan 1 dan pilihan 2 saya tak pilih.
 
Nak beli rumah, rasa macam berat sikit masa tu.
 
Walaupun rasa hampir-hampir dah nak gi Umrah.
 
Tapi fikir balik.
 
Daripada spend RM6000 gi umrah, baik kumpul sikit lagi cukup RM10,000 dah boleh gi Haji.
 
Itu lojik saya la. Tak setuju tak apa.
 
So duit tu memang saya tak buat apa-apa.
 
Hari raya 2017 saya beraya di Brunei. (kampung mak kat sana)
 
Balik dari Brunei, mak cakap
 
“Ada surat tawaran Haji ni Dil. Kena confirmkan dalam masa 2 hari lagi”
 
Masa ni sangat banyak drama berlaku. Sebab terpaksa tinggalkan anak kecil 2 orang di Malaysia.
 
Seorang 9 bulan. Seorang lagi baru 2 tahun.
 
Sebab saya nak bawa isteri saya Nurul ‘Izzah Zaidi gi Haji sekali.
 
Cerita Haji saya boleh baca sini ➡️ http://www.fadhilk.com/pengalaman-haji-muda-part-1/
 
Nak dijadikan cerita, alhamdulillah dengan izin Allah saya gi Haji tahun tersebut.
 
Cuma nak share di sini.
 
Nak pergi Haji ni bukanlah untuk orang kaya. Bukan juga untuk orang tua.
 
Pergi Haji juga bukan untuk orang baik, soleh dan alim.
 
Pergi Haji ni untuk orang Islam.
 
Ya. Sebab ia termasuk rukun Islam yang ke 5 kita.
 
Saya seru sahabat-sahabat yang membaca status ini.
 
Mulakanlah menabung untuk pergi Haji dari sekarang, pasang niat sungguh-sungguh untuk pergi Haji selagi masih bernyawa.
 
Simpanlah RM50 sebulan, RM100 sebulan atau lebih lagi. Ikut kemampuan.
 
Nenek saudara saya yang sudah cukup tua, simpan duit Haji bertahun-tahun hanya dengan jual aiskrim Malaysia harga RM0.10 sebatang.
 
Kita yang masih muda pasti boleh lebih lagi.
 
Bagi kita yang dah ada duit, simpanan dalam akaun yang cukup.
 
Especially yang terlibat dalam sales (jual penapis air, insurans dsb) yang ada kebebasan masa.
 
Pergilah.
 
Tinggalkan sebentar dunia bisnes sebab anda pun ada income secara pasif masuk setiap bulan.
 
Plan untuk pergi Haji dalam masa terdekat. Tahun ini, tahun depan atau seterusnya.
 
Plan agar masa pergi itu kita dalam keadaan cukup bersedia untuk tinggalkan keluarga.
 
Percayalah, Allah akan ganti semula perbelanjaan kita.
 
Allah akan jaga keluarga kita di Malaysia.
 
Allah akan jaga perniagaan yang kita tinggalkan.
 
Pergilah agar kita tidak dipersoalkan oleh Allah akan harta kita yang kita kumpul, tapi tak digunakan untuk tunaikan kewajiban Haji kita.
 
Mari sama-sama kita mulakan menyimpan duit. Buat bisnes atau kerja part-time untuk kumpul duit kalau nak pergi lebih segera.
 
Banyakkan berdoa. Especially pada masa mustajab.
 
Semoga Allah mudahkan urusan kita semua untuk jadi seorang Muslim yang taat kepada perintahNya.
 
Wan Ahmad Fadhil,
Rindu Haramain.
 
___
 
Siapa add saya jadi friend, boleh add saya Wan Ahmad Fadhil atau follow FB saya. Terima kasih!

Nak Tahu Cara Untung & Berkesan Berniaga Di SHOPEE? Klik Sini!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: