Select Page

Kadang-kadang, nak jadi baik kita kena jadi pentingkan diri. Macam mana tu?

Lately ramai ejen-ejen lain yang PM bertanya macam-macam soalan.

Ada masa memang tak sempat nak reply PM tersebut atas kesibukan sendiri.

Bila kita tak share, tak guide, bukan bermakna kita kedekut, taknak kongsi rezeki dsb.

__

Cuma bagi sesetengah orang. Masa, tenaga dan kerahan mental itu selayaknya diutamakan untuk ejen-ejen yang berdaftar direct dengan orang tersebut.

Banyaaak, berderet lagi mesej yang tak terbalas.

Jika ada masa lapang, lebih baik kita spend untuk anak bini kita.

Bagi saya, saya agak busy juga sebab sejak dulu WFH. Tiap masa nak kena buat kerja. Tiap masa nak kena urus anak. Belum campur anak menangis dan meragam lagi.

Kalau kita ‘baik hati’ sangat nak jawab soalan semua orang, kesianlah anak bini kita nanti 😆 Kesian juga ejen-ejen kita. Soalan diorang kita tak sempat jawab. Soalan ejen lain kita beria jawab bersungguh.

Sebaiknya bila kita ada sebarang soalan, mulakan dengan bertanya kepada upline kita. Kalau mereka tak tahu, terus pada manager dan ke atas.

Gitulah.

__

Kita mungkin akan nampak ‘jahat’, nampak ‘pentingkan diri’ bila buat cara begini.

Biarlah orang kata kita selfish, kedekut, jahat. Tapi orang yang selayaknya kita bantu, dapat hak yang mereka perlukan.

Tak perlu pun orang puji kita baik.

Buat apa orang puji kita baik, pada masa sama kita ‘jahat’ dekat orang di bawah tanggungan kita?

Biarlah kita nampak baik depan mata anak bini dan downline kita jer.

Memanglah tolong orang lain dapat pahala. Kalau tolong ejen kita pun dapat pahala. Spend masa dengan anak bini pun dapat pahala.

Kerana hakikatnya, kita kena baik bertempat.

Kita kena kena realistik. Saya sendiri tak kuat nak jadi macam orang lain yang sanggup tolong semua orang.

__

Saya tulis gini bukan bermakna saya takkan tolong sesiapa. Bila ada masa terluang, tengah tak stres, saya jawab jer. Saya tolong jer. Huhu

Saya pun pernah dan biasa je bertanya soalan kepada upline orang lain. Tapi pada masa sama, saya tak boleh expect semua orang akan jawab. Sebab setiap orang ada kesibukan tersendiri yang SAYA TAK NAMPAK.

Saya juga percaya kalau kita mudahkan urusan orang lain, Allah akan mudahkan urusan kita. Bukan saya tak beriman pada ini. Cuma kalau utamakan ejen sendiri pun dah termasuk mudahkan urusan orang lain.

Sempat guna FB kejap ni pun nak relakskan otak jer.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: