Select Page

Berapa kos servis pertama Honda Civic FC?

Hari ini aku baru pergi hantar servis Honda Civic aku.

Sebenarnya ini kali ke-2 hantar servis. Cuma, servis yang pertama tu hanya sekadar cek minyak enjin sahaja dan tak perlu bayar apa-apa.

Untuk servis kali ini, aku perlu tukar minyak hitam. Bermakna dah kena mula bayar untuk servis.

Kalau anda perasan di bahagian KM ni, baru je capai 5594km sahaja kereta aku bergerak.

kos servis honda civic fc 1.5 turbo charged

Tapi dah kena servis. Secara asal, kereta ini perlu diservis bila capai 10000km atau cukup 6 bulan.

Tapi kenapa baru 5594 km dah kena servis?

Haa.. Sebabnya aku guna Honda Civic 1.5 Turbo Charged.

Kalau kita guna Honda Civic Turbo Charged, indikator untuk tukar minyak hitam tak sama seperti model biasa 1.8.

Indikatornya termasuklah:

1. 10000km
2. 6 bulan
3. Keluar signal A/B untuk servis

kos servis honda civic fc 1.5 turbo charged

kos servis honda civic fc 1.5 turbo charged

Apabila signal A dan B ini keluar, maka pemilik kereta perlu bersedia untuk pergi servis walaupun belum capai 10000km atau 6 bulan.

Berapa pula kos servis kali pertama ni?

Hari ni aku hanya bayar RM237.37 sahaja. Kos ini termasuk

  1. Honda 10,000km Service Maintenance – RM63.60
  2. LBR: Engine Oil Drain Plug/Gasket – RM39.75
  3. Washer Drain Plug – RM1.96
  4.  SN 0W-20 Fully Synthetic – RM132.06

Pada aku, kos macam ni kena lah dengan harga kereta yang dibeli. In fact, kos ni tak jauh beza dengan kos aku servis Perodua Alza masa first service dulu.

Of course Service Center akan upsell kita untuk upgrade jenis minyak, alignment tayar dan sebagainya. Kalau tak perlu, tak payah upgrade pun tak apa.

Untuk anda yang tengah survey untuk beli Honda Civic FC 1.5 Turbo Charged ini, pada aku kos servis ni agak ok. Dan aku yakin harganya tak semahal servis kereta-kereta jenama Eropah.

Sebelum aku habiskan post ini, aku nak share sebenarnya anda boleh je nak cek berapa kos servis dalam laman web Honda.

Klik je sini untuk dapat harganya: https://www.honda.com.my/service_maintenance/maintenance

Apa pendapat anda? Mohon komen di bawah

Saya merupakan seorang konsultan jualan penapis air dan udara jenama Cuckoo. Selain daripada itu, saya gemar menulis dan berkongsi pengalaman hidup saya dengan anda semua. Saya juga suka berkongsi mengenai bisnes dan buku yang pernah saya baca. Tahun 2017, saya pergi menunaikan ibadah Haji. Saya turut kongsikan sebahagian tips berdasarkan pengalaman saya untuk Haji di usia muda.

error: Content is protected !!