Select Page

Kak As berkerja sebagai seorang guru mengaji al-Quran di Terengganu.

Beberapa bulan yang lalu, kak As daftar untuk jadi ejen Cuckoo selepas beberapa bulan beliau guna Cuckoo di rumah.

Beliau dah lama mencari leader yang dapat bimbing beliau untuk buat jualan Cuckoo sebab beliau sangat berpuas hati guna produk Cuckoo di rumah.

Setelah diperkenalkan dengan saya, bulan pertama beliau jual Cuckoo beliau dapat income sebanyak sekitar RM1000.

Sebagai seorang guru mengaji, pendapatan tambahan sebanyak RM1000 merupakan satu penambahan yang besar.

Namun, atas sikap konsisten dan buat bersungguh-sungguh, dan banyak ‘copy paste’ panduan yang saya share di Whatsapp, beliau dapat jual 10 unit pada bulan ini.

Hasil jualan sebanyak 10 unit ‘tak banyak’ mana.

Hanya sekitar RM3700 sahaja komisyen beliau akan dapat pada 10 Oktober depan, Insya-Allah.

Pada saya, sebagai seorang guru mengaji di Terengganu, gaji yang beliau dapat sebagai Natural Executive Cuckoo boleh kata lebih daripada gaji eksekutif biasa di bandar KL berdasarkan pengalaman saya sendiri walaupun kerja dari rumah sahaja.

Yang paling best bila jadi Natural Executive Cuckoo ni adalah Kak As tak perlu nak bayar apa-apa modal pun.

Daftar percuma je. Lepas tu syarikat pula yang bayar gaji.

Kak As tak perlu nak berhenti kerja pun. Beliau masih lagi berkerja sebagai guru mengaji al-Quran di Terengganu.

Doakan kak As berjaya dunia dan akhirat ya!

 

Komisyen Ejen Cuckoo

Income bersama Cuckoo boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian

1. Komisyen

2. Personal Sales Incentive (PSI)

3. Group Sales Incentive (GSI)

 

1. KOMISYEN

Cara kiraan Komisyen adalah seperti berikut

Contoh: Rental 1 unit Penapis Air IRIS TOP – RM94.34/bulan untuk 5 tahun

Anda akan dapat RM94.34

Komisyen diterima hanya SEKALI sahaja.

2. PSI (PERSONAL SALES INCENTIVE)

Jualan 1 unit rental = 1 nett

Jualan 1 unit outright/cash = 2 nett

1. Insentif hanya akan diberikan kepada mereka yang berjaya menjual produk dan telah nett (dipasang dalam masa 1 bulan).

2. Kiraan insentif bermula daripada 1hb sehingga hujung bulan.

3. Berikut adalah target2 dan insentif2 yang telah ditentukan oleh pihak HQ:

5 nett : rm700

10 nett : rm3000

20 nett : rm5000

30 nett : rm8000

40 nett : rm11000

50 nett : rm15000

80 nett : rm25000

100 nett : rm30000

 

3. GSI (GROUP SALES INCENTIVE)

Apabila kita mula merekrut ejen baru, kita berpeluang untuk mendapat group sales incentive.

Jualan kesemua ejen-ejen yang berdaftar bersama kita akan dikira seperti di bawah.

Anda hanya layak menerima GSI sekiranya anda sendiri capai 5 nett PSI. Sekiranya tidak, anda tidak akan menerima GSI.

1 unit rental dijual oleh ejen kita = 0.5 nett GSI

1 unit outright dijual oleh ejen kita = 1 nett GSI

Insentif GSI juga dikira seperti berikut:

5 nett : rm700

10 nett : rm3000

20 nett : rm5000

30 nett : rm8000

40 nett : rm11000

50 nett : rm15000

80 nett : rm25000

100 nett : rm30000

TEMPOH

Tempoh untuk mengira Nett tersebut hanyalah apabila penapis air atau udara dipasang dalam bulan yang sama.

Sebagai contoh:

Situasi 1: 10 unit rental pelanggan tempah pada bulan Febuari 2018, dan dipasang pada Febuari 2018. Ini bermakna kita mendapat 10 NETT pada bulan Febuari 2018. Kita layak untuk menerima RM3000 sebagai PSI.

Situasi 2: 10 unit rental pelanggan tempah pada bulan Febuari 2018, dan 8 unit dipasang pada Febuari 2018. Selebihnya pada Mac 2018. Ini bermakna kita mendapat hanya 8 NETT pada bulan Febuari 2018. Dan kita tidak layak untuk dapat RM3000 sebagai PSI. Hanya dapat RM700 sahaja kerana capai target 5 Nett PSI.

CONTOH KIRAAN GAJI

1. Said menjual 10 unit penapis air dan dipasang kesemuanya pada bulan Januari 2018

5 unit King Top pada harga RM56.60/bulan

5 unit Iris Top pada harga RM94.34/bulan

Said akan dapat:

Komisyen King Top: RM56.60 x 5 = RM283

Komisyen Iris Top: RM94.34 x 5 = RM471.7

Personal Sales Incentive (PSI): RM3000 -> Capai KPI 10 nett

Group Sales Incentive (GSI): RM0.00

Total: RM3754.70 Gaji bulan Januari

 

2. Irfan menjual 7 unit penapis air dan dipasang kesemuanya pada bulan Febuari 2018. Ejen-ejen Irfan pula menjual 20 unit rental penapis air dan dipasang kesemuanya pada bulan Febuari 2018.

Jualan Irfan: 7 unit IRIS TOP pada haraga RM94.34/bulan

Komisyen IRIS TOP: RM94.34 x 7  = RM650.38

Personal Sales Incentive (PSI) = RM700 -> Capai KPI 5 nett

Group Sales Incentive (GSI) = RM3000 -> 20 unit rental = Capai KPI 10 NETT GSI

Total: RM4360.38

__

Nak tak jadi macam kak As? Mai wasap saya www.wasap.my/60139916967/EjenCuckoo

Tempah Cuckoo dengan Kak As di sini –> https://www.facebook.com/alyasira86 atau klik sini –> http://assarirahcuckoo.com untuk lihat produk Cuckoo di laman web beliau.

Saya merupakan seorang konsultan jualan penapis air dan udara jenama Cuckoo. Selain daripada itu, saya gemar menulis dan berkongsi pengalaman hidup saya dengan anda semua. Saya juga suka berkongsi mengenai bisnes dan buku yang pernah saya baca. Tahun 2017, saya pergi menunaikan ibadah Haji. Saya turut kongsikan sebahagian tips berdasarkan pengalaman saya untuk Haji di usia muda.

error: Content is protected !!