Select Page

Pengalaman Jadi Ejen Penapis Air Cuckoo – Baca Sini

Saya nak cerita pengalaman saya jadi ejen jualan Cuckoo. Sebelum saya jadi ejen Cuckoo, saya berkerja sebagai seorang eksekutif di sebuah syarikat pengurusan event di Kuala Lumpur. Sebagai seorang fresh graduate, baru 2 tahun habis belajar gaji saya diberikan antara RM2,000 hingga RM3,000. Kira okay lah untuk permulaan.

Tapi bila dah mula ada anak, dah menyewa rumah sendiri dan sebagainya. Gaji tersebut saya rasakan kurang mencukupi. Sebab banyak lagi kos nak ditanggung. Lebih-lebih lagi bila anak ke-2 saya dah nak lahir, makin banyak perbelanjaan perlu disediakan.

Semasa berkerja, saya sahut seruan kerajaan untuk buat 2 kerja. Saya kerja di ofis sebagai eksekutif. Selepas waktu berkerja, saya buat bisnes sambilan kecil-kecilan. Ditakdirkan salah satu bisnes saya boleh dapat keuntungan yang memuaskan. Maka saya mula rasa sedikit keselesaan dalam hidup.

Saya boleh hantar isteri ke hospital swasta untuk lahirkan anak ke-2 kami. Pada tahun seterusnya, saya mula buat keputusan untuk berhenti berkerja.

Susah juga nak buat keputusan berhenti kerja ni sebab selama ni memang saya bergantung kepada gaji yang saya terima daripada majikan. Takut juga bila berhenti kerja nanti kalau-kalau bisnes mula merudum. Dah pening kepala tak tahu nak cari duit kat mana.

Tapi bila dah buat kira-kira, dah buat study saya rasa saya boleh survive dengan apa pengalaman yang saya pernah hadapi dan kemahiran yang saya pelajari. Betapa banyak kursus bisnes yang saya hadiri sebelum saya berhenti kerja.

Jun 2017, saya telah mulakan kehidupan saya sebagai seorang freelancer sepenuh masa. Tiada lagi kerja 8.30 pagi ke 5.30 petang. Saya semakin bebas. Dan setiap hari saya hanya ada di rumah sahaja. Duduk di hadapan laptop sambil buat ayat copywriting hari-hari, layan WhatsApp customer, buat design dan layan anak isteri. Hoho.

Satu masa tu, mak ayah saya bagi tahu mereka baru beli penapis air Cuckoo di rumah. Saya pun rasa agak takjub pada masa tu. Ye lah kan. Sebab sebelum ni mana pernah terbayang yang sebenarnya keluarga kami pun mampu pakai penapis air ‘mahal’ ni.

ejen cuckoo

Lepas tu, wife saya pula bagitahu yang kawan dia seorang ejen Cuckoo ni promote promosi penapis air Cuckoo King Top pada harga RM60 je sebulan. Sebelum ni memang saya dah bosan dok jerang air je hari-hari dan beli air mineral di NSK. Kalau beli air mineral tu kira berpeluh la juga. Nak pergi ke NSK dah satu hal, nak bayar satu hal lagi, nak angkat balik ke rumah pun sama.

Rasanya dengan perbelanjaan RM60/bulan tu dah cukup bagus untuk hilangkan segala kesusahan yang saya alami selama ni. So saya pun decide untuk pasang lah. Urus dengan ejen Cuckoo tersebut iaitu kawan wife saya. Berurusan dengan dia memang sangat mudah dan pantas.

Lepas 5 hari daftar, dah siap pasang. Cepat kan? Saya pun tak sangka secepat tu. Dokumen pun tak banyak nak kena serahkan.

So lepas tu kawan wife saya pergi iklan pula di FB mengenai manfaat jadi ejen Cuckoo. Ya lah, sebelum ni pun dia dok heboh dia pakai Cuckoo. Pastu dia baru je jadi ejen Cuckoo. Sekarang, dia nak ajak orang jadi ejen pulak.

Dia kata boleh dapat income dekat RM4000 sebulan kalau capai target jualan.

Pada masa tu, dah lah saya baru lepas berhenti kerja. Bila dapat tahu ada peluang untuk jadi ejen Cuckoo ni boleh dapat income sampai RM4000 sebulan, memang daftar terus lah. Free pulak tu. RM4000 tu lagi besar dari gaji bulanan saya tu sebelum ni. Wow!

Masa saya jadi ejen, saya memang fokus buat jualan secara online je. Memang saya nak jual online sebab dah setahun saya berkecimpung dalam pemasaran dan jualan secara online.

Masa kerja di tempat pejabat lama pun, memang kerja saya kena cari customer untuk datang ke event. Semua tu saya buat secara online. Mostly guna Facebook ads. Kira basic tu memang dah ada lah.

Bulan pertama saya buat sales Cuckoo, saya ingat mudah je nak dapat 10 nett. Rupanya sebab permaianan Cuckoo ni tak sama macam bisnes saya buat dulu-dulu, saya berjaya dapat 5 nett je.

Semua yang beli tu terdiri daripada kawan-kawan dan keluarga terdekat sahaja. Masa tu kira pasrah juga lah. Cuba juga nak buat macam-macam jenis ads, tapi tak berapa menjadi.

Leader saya, Puan Risa masa mula-mula jadi ejen apa yang dia buat adalah dia pergi berjumpa terus dengan NCM (Natural Chief Manager) kami di Puchong. Disebabkan rasa inspired dengan sales dia yang mencapai puluhan unit masa tu, saya pun rasa tergerak nak ikut apa yang dia buat.

So, saya pun decide untuk jumpa terus dengan NCM kami di Puchong iaitu En Wan. En Wan ni kira memang supportive sangat. Bila kita nak datang jumpa je dia ok sahaja, tak ada masalah. Nak jumpa, anytime. Masa tu dia masih lagi tinggal di KL dan sekarang dah pindah semula ke kampungnya halamannya. En Wan adalah mentor saya sekarang.

Masa saya jumpa dengan dia, dia memang ajar saya basic daripada 0. Daripada pengenalan produk, cara dapatkan order dan cara nak jadi manager. Fuh! Berwawasan sungguh. Masa tu saya tak terfikir pun nak naik jadi manager. Sebab rasa, tak mungkin lah saya boleh dapat income belas-belas ke puluh-puluh ribu.

Apa yang dia sebut pada masa tu adalah untuk saya mula dengan teknik jualan secara percuma dahulu. Jangan terkejar-kejar nak buat marketing yang berbayar. Sebab teknik percuma ni pun dah cukup power untuk kita dapatkan sekurang-kurangnya 10 net sales setiap bulan. (Tapi saya tak ikut cakap dia masa tu, degil dan rasa hebat kononnya)

Dia ajar saya untuk gunakan antaranya adalah Teknik Naga dan Teknik 100 Contacts.

En Wan juga minta saya untuk fokus kepada merekrut ejen-ejen baru untuk jadi ejen Cuckoo.

“Lepas ni mu fokus jugok pada rekrut ejen-ejen baru. Kalau mu nok dapat RM10,000 sebulan, mu wajib rekrut”

Ini antara mafhum perkataan yang beliau ucapkan kepada saya.

Tapi rekrut ni pun saya tak buat daripada awal. Menyesal rasa. Tapi tak apa, saya dah belajar daripada kesilapan saya yang lama.

So, saya pun usaha buat apa yang diajar sebelum ni. Try buat teknik Naga. Try buat 100 contact tu. Teknik Naga saya tak berapa menjadi, mungkin sebab saya malas. Hoho. Tapi kalau rajin saya yakin boleh pergi sangat jauh!

cara buat bisnes online

Gaji Saya Bersama Cuckoo – Lepas Beberapa Bulan!

TEKNIK 100 CONTACTS?

Teknik 100 contacts tu saya buat indirectly. Teknik ni bila saya buat saya rasa “Teknik ni menjadi”. Ingatkan saya seorang je yang menjadi bila buat teknik ni. Rupanya ramai lagi ejen-ejen Cuckoo lain yang buat dan betul-betul menjadi.

ejen cuckoo

Macam mana teknik 100 contacts ni? Mudah je. Kita listkan 100 list nombor telefon atau contact FB dan Instagram. Listkan pada kertas, handphone atau laptop. Terserah. Bila dah list 100 contact tu, kita mula WhatsApp atau DM seorang-seorang dan bagitahu mereka yang

“Sekarang saya dah jadi ejen Cuckoo. Kalau berminat, boleh inform saya untuk konsultansi. Saya boleh suggest model paling sesuai.” Ewah!

Janganlah kita rasa menjengkelkan buat kerja macam ni. Sebenarnya bila kita bagitahu orang yang kita sekarang dah jual Cuckoo, ia hanyalah satu pemberitahuan.

Kita bukan paksa mereka beli pun. Jangan takut, mesej je tanya khabar dan update pada kawan-kawan kita yang sekarang kita dah jual Cuckoo. Ok kan? Ok sangat! Dalam 100 orang yang kita contact tu, kalau dapat 20 orang beli pun dah kira best sangat. Kalau lebih apatah lagi.

Dan jangan lupa untuk gunakan FB peribadi untuk kenalkan diri kita sebagai konsultan Cuckoo yang sah berdaftar. Hebahkan sahaja pada semua kenalan kita. Jangan takut. Siapa takut, dia rugi!

Sebab apa circle kita yang kita patut mula approach dahulu? Sebab merekalah orang yang paling percaya kepada kita. Keputusan untuk mereka nak beli pun mudah. Tak perlu susah payah nak close sale bagai.

Saya teruskan fokus pada teknik percuma, dan pada sama saya juga cuba-cuba juga buat teknik FB Ads, Google Ads dan lain-lain lagi.

Kebanyakan masa memang banyak saya belajar dan explore sendiri. Buat satu persatu. Hampir semua cara saya cuba.

Pada bulan Ogos, iaitu 2 bulan lepas saya jadi ejen saya terima surat tawaran untuk pergi Haji. Bulan Ogos hingga September, selama 45 hari saya berada di tanah Arab. Sepanjang masa saya berada di sana saya tidak dapat membuat jualan. Hanya ada beberapa jualan sahaja dapat dibuat sebelum kami berlepas.

Tapi semasa berada di Tanah Haram sekalipun, saya masih lagi boleh uruskan jualan yang sedang berlaku. Order saya dipasang semasa saya berada di Mekah!

Bulan November 2017 merupakan bulan yang pertama saya terima ‘gaji’ jualan 10 nett Cuckoo. Iaitu selepas 5 bulan menjadi ejen Cuckoo. Dan bermula selepas itu, pendapatan saya kekal 10 nett dan ke atas sahaja.

Gaji 10 nett jualan boleh dapat sekitar RM3600 hingga RM4000. Itu pun entah berapa kali saya call mentor saya Tuan Wan dan manager saya Tuan Syafie (Afie) untuk minta mereka support saya sampai saya hit target saya. Serius kalau nak berjaya, kena rajin berhubung dengan mentor dan leader kita supaya mereka boleh bantu kita cari jalan untuk capai jualan yang lebih besar.

Perjalanan untuk dapatkan 10 nett sebagai pemula seperti saya kira agak mencabar juga sebab saya tak biasa, kawan pun tak ramai. Sangat banyak cara yang perlu kita buat untuk dapatkan pelanggan sebelum kita boleh dapatkan 10 nett pertama.

Namun, bagi ejen-ejen wanita kebiasaannya tidak susah nak kejar untuk dapatkan 10 nett. Ini adalah pattern yang biasa berlaku. Suri rumah dan golongan ibu adalah golongan yang paling mudah nak dapatkan jualan 10 nett sebulan.

Strategi untuk menjual Cuckoo secara online atau offline ada banyak sangat cara, dan kita hanya perlu cari cara yang paling sesuai dengan kita. Bukan semua cara sesuai untuk semua orang.

Dalam medium online, antara cara yang popular digunakan untuk pemasaran Cuckoo adalah menggunakan FB profile, FB ads, FB Groups, WhatsApp, Google Ads, laman web, YouTube, forum, Mudah dan banyak lagi.

Nak Jual Cuckoo Secara Free Cost Marketing?

Kalau nak jual secara secara online TANPA sebarang kos, anda tahu di mana sahaja anda nak jual.

Bila dah senaraikan di mana anda nak menjual, mudah kerja anda nak jual kelak.

Anda boleh jual di secara ZERO COST seperti di bawah:

  1. Facebook Profile
  2. Facebook Pages
  3. Facebook Stories
  4. Facebook Groups
  5. Facebook Marketplace
  6. Facebook Messenger
  7. WhatsApp Contacts (Kawan-kawan, keluarga, rakan sekerja)
  8. WhatsApp Groups
  9. WhatsApp Stories
  10. Telegram
  11. Instagram
  12. Instagram Stories
  13. Snapchat
  14. Twitter
  15. Youtube
  16. Blog
  17. Mudah.my
  18. Majalah.com
  19. Lazada
  20. Shopee
  21. Carousell
  22. Forum
  23. Email
  24. Dan pelbagai lagi

Banyak lagi tempat yang anda boleh buat jualan secara zero cost. Yang penting anda perlu buat dengan cara yang betul, strategi yang betul.

Jangan tunggu lama-lama, buat je.

Kalau tak jadi, adjust sampai jadi. Buat sampai berjaya.

Pengalaman Jual Secara Offline

ejen cuckoo

Saya pun pernah juga jual penapis air dan udara Cuckoo secara offline. Buka booth di pasar tani dan seminar-seminar. Namun jualan secara offline bukanlah minat saya. Saya rasa saya lebih pandai jual secara online berbanding offline. Semua ini boleh ikut strategi kita masing-masing yang mana paling sesuai dengan diri kita.

Pengalaman Letak Flyers Di Kereta

edar flyers

Ini juga antara usaha yang pernah saya buat sebelum ini.

Letak flyers dari kereta ke kereta.

Pengalaman Jual Secara Face to Face

edar flyers

Saya juga pernah usaha menjual secara Face to Face.

Saya beli flyers, dan cop nama dan nombor telefon di flyers tersebut.

Kemudian pergi berjumpa dengan orang secara face to face.

Kerja ni kalau fasa awal memang malu gila nak buat. Sumpah!

Tapi kalau nak poket tebal, kena muka tebal. Serius.

Saya pergi ke kedai-kedai makan, pergi ke dobi ruang orang menunggu.

Apa yang saya buat adalah saya pergi dari satu meja ke satu meja.

Saya bagitahu saya dari Cuckoo.

Saya share jer promosi terkini.

Dan jika berminat boleh telefon saya.

Part ini paling penting.

Saya usahakan untuk minta daripada mereka nombor telefon mereka.

Kenapa?

Sebab dengan nombor telefon ini kita boleh FOLLOW UP setiap hari hingga dapat jualan.

Tapi nak dapatkan nombor telefon dari ‘strangers’ ni perlu ada cara.

Cara saya buat adalah saya OFFER mereka untuk saya berikan INFO mengenai air bersih.

Ayat saya lebih kurang macam ni:

“Abang, saya nak bagi abang info mengenai program KAB kami iaitu Kepentingan Air Bersih. Boleh saya dapatkan nombor telefon abang supaya saya boleh share info ni kat whatsapp abang kejap lagi? Kosong satu…?”

Haa, macam tu.

Bila dah dapat nombor telefon tu, apa lagi follow up lah sampai dapat sales!

Siapa yang sesuai untuk jadi ejen Cuckoo?

Jujur pada pendapat saya, golongan yang sesuai dan biasanya berpotensi besar untuk jadi ejen Cuckoo yang berjaya adalah ejen-ejen penapis air, ejen takaful/insurans, ejen-ejen produk-produk dropship, suri rumah, guru dan pensyarah, penjawat awam dan swasta yang mencari bisnes part time, ustaz/ustazah dan banyak lagi.

Kerja saya sebagai ejen Cuckoo  yang fokus pada jualan online, hampir setiap masa saya hanya berada di rumah sahaja.

Begitu juga bagi ramai ejen-ejen Cuckoo online yang lain termasuklah golongan suri rumah.

Kenapa?

Sebab tugas kita hanyalah untuk dapatkan tempahan daripada pelanggan.

Bila ada pelanggan yang nak pasang penapis air atau udara Cuckoo, kita hanya perlu key in dalam sistem online kemudian Cuckoo yang akan uruskan pemasangan. Setiap 10 haribulan setiap bulan tinggal tunggu gaji masuk dalam akaun sahaja.

Kita sebagai ejen Cuckoo tak perlu pun nak pasang penapis air di rumah pelanggan.

Semua itu akan dipasang oleh installer Cuckoo di seluruh Malaysia. Best kan?

Apa Cabaran Jadi Ejen Cuckoo Dari Rumah?

ejen cuckoo

Antara cabaran yang saya lalui sepanjang jadi ejen Cuckoo dari rumah adalah sebab perlu layan anak sambil buat kerja. Bayangkan bila anda tengah nak call customer, anak anda nak melekat dekat anda sahaja dan menangis merengek. Perasaan dia pada masa tu, “Waaargh!” Haha. Gurau je.

Tapi saya dah bincang dengan isteri. Saya sendiri perlu ada pejabat saya sendiri dalam rumah saya khas untuk saya buat kerja sahaja.

Ada meja kerja, kabinet buku, laptop dan segala ‘peralatan perang’ saya ada di sana.

Bila saya tanya golongan ibu pula, kebiasaannya cabaran yang saya dengar daripada golongan ini adalah anak-anak juga.

Suami perlu difahamkan dan anak-anak perlu diurus dengan efektif dan efisyen.

Masa juga sangat penting dan hidup perlu lebih berjadual.

Ya, golongan ibu yang nak buat bisnes Cuckoo dari rumah ni sangat mencabar. Lebih-lebih lagi jika anak-anak masih lagi kecil.

Tapi ramai sahaja yang berjaya. Sangat penting untuk anda yang bergelar suri rumah untuk dapatkan support daripada suami dan juga berkawan dengan kawan-kawan ibu berkerja dari rumah yang positif dan dapat motivate anda untuk sentiasa efisyen.

Apa Yang Best Bisnes Cuckoo?

ejen cuckoo

Saya simpulkan beberapa benda best bila jadi ejen CUCKOO:

  1. Daftar Ejen Percuma – Anda tak perlu bayar 1 sen pun kalau nak daftar jadi ejen
  2. Produk Mudah Dijual – Produk Cuckoo dah terkenal sangat. Saya yakin setiap rumah ada keperluan untuk pakai, maka nak jual pun mudah
  3. Komisyen Luarbiasa – Sistem komisyen Cuckoo ni memang best. Kat bawah nanti saya share apa je komisyen yang anda akan dapat
  4. Kerja Dari Rumah – Ini yang saya buat sekarang. 90% kerja saya semua dari rumah. Hanya 10% sahaja masa saya di luar rumah.
  5. Harga Murah RM75.47/bulan – Ramai rakyat Malaysia yang bajet rendah boleh pasang
  6. Jual Produk Sahaja – Bila jadi ejen Cuckoo, anda perlu jual sahaja. Tak perlu pergi pasang dan servis.
  7. Macam Dropship – Walaupun pelanggan tinggal di Kelantan, anda tinggal di KL. Anda masih boleh uruskan pemasangan
  8. Peluang Melancong – Anda juga boleh pergi melancong ke luar negara bila capai target jualan. Kira Incentive Trip dari Cuckoo.
  9. Tiada Modal Permulaan
  10. Tiada Syarat Jualan Minima
  11. Peluang Kenaikan Pangkat – Di Cuckoo ni, anda boleh naik pangkat tau. Bukan sekadar jadi ejen sampai bila-bila
  12. 100% Online – Kalau anda duduk ‘dalam gua’ sekalipun masih boleh buat kerja. Janji ada Internet!

Apa yang best bisnes Cuckoo ni adalah sebab anda boleh buat kerja ini daripada rumah atau secara offline.

Ikut yang mana cara yang kita selesa.

Bahkan, income yang anda bakal perolehi adalah hampir sama seperti eksekutif yang berkerja di pejabat dan boleh jadi lebih besar lagi daripada itu.

Selain daripada itu, anda juga akan dimasukkan ke dalam support group yang sangat supportive dan akan sentiasa bantu anda untuk pergi lebih jauh lagi.

Bisnes Cuckoo ini adalah antara bisnes yang anda boleh daftar TANPA MODAL. Kebanyakan agensi lain jika anda ingin daftar, banyak kos yang anda perlu keluarkan.

Dan kadang kala, anda terpaksa bayar ratusan hingga ribuan ringgit untuk mengambil stok sahaja. Cuckoo tak perlu semua itu.

Anda juga akan diberikan mentoring dan diajar cara nak buat sales dan marketing secara percuma 100%, tak perlu bayar apa-apa untuk dapat ilmu bisnes ini. Anda hanya perlu berikan komitmen anda sahaja, leader akan sentiasa ingin bantu anda untuk terus berjaya.

Ejen-ejen yang mencapai target juga boleh dapat hadiah pergi bercuti di luar negara secara percuma, dan semuanya ditanggung oleh Cuckoo sepenuhnya.

Anda juga tidak perlu untuk datang ke pejabat setiap minggu untuk tanda kehadiran. Cukup berada di rumah sahaja juga sudah memadai.

Jika anda pergi balik kampung atau bercuti sekalipun, anda masih lagi boleh buat sales. Seperti saya, biasanya balik kampung hampir satu minggu. Hidup anda akan jadi sangat fleksibel bila jadi ejen Cuckoo sepenuh masa.

Bayangkan anda jual 5 unit, dapat RM1000 lebih. Jual 10 unit, dapat dekat RM4000.

Kalau anda rekrut ejen baru dan ejen anda buat jualan, anda juga boleh dapat Group Sales Incentive (GSI). 1 unit ejen kita jual, kita dapat 0.5 GSI.

Kalau 10 unit ejen kita jual, kita dapat 5 nett GSI. Kat situ dah dapat RM700. Kalau 20 unit ejen-ejen yang kita daftarkan dapat jual, kita akan dapat 10 nett GSI. Kat situ kita dah dapat RM3000.

Maknanya, bila kita jadi ejen Cuckoo kita akan dapat 3 sumber pendapatan:

1. Komisyen – Komisyen 1 bulan jualan

2. Personal Sales Incentive (PSI) – Capai target jualan 5 nett, 10 nett dan seterusnya

3. Group Sales Incentive (GSI) – Ejen-ejen kita dapat capai target jualan 5 nett, 10 nett dan seterusnya

Dan jika anda capai target jualan seterusnya, anda juga berhak untuk naik pangkat menjadi Natural Manager yang mana anda akan dapat 13 sumber pendapatan pula.

Fuhh! Memang padat! Tak rugi anda usaha jadi ejen Cuckoo part time atau full time tau. Yang penting usaha kena ada dan kena selalu yakin yang kita boleh buat dan pergi lebih jauh.

Saya sendiri lepas ni target nak jadi Natural Manager pula insyaAllah. So, kalau nak naik jadi manager maka lebih ramai ejen Cuckoo yang saya perlu bantu supaya mereka semua boleh berjaya buat jualan sama seperti saya. Itu adalah target saya selepas ini. (UPDATE: Kini saya dah jadi Cuckoo Natural Manager, alhamdulillah!)

ejen cuckoo

Pengalaman Dapat Customer Stranger

Pada awalnya, ramai pelanggan yang saya dapat adalah daripada kawan-kawan dan keluarga sendiri. Senang nak jual dengan orang-orang terdekat sebab mereka semua yang paling percaya dengan kita.

Kemudian, kebiasaannya kawan-kawan dan keluarga kita akan recommend kenalan mereka pula untuk tempah penapis air dan udara Cuckoo daripada kita. Itu juga masih lagi mudah, sebab guna sahaja nama network kita untuk kita buat jualan.

Dan sampai satu masa, kita kena usaha cari pelanggan yang kita tak kenal pula. Ramai orang yang kita boleh target untuk dapat capai jualan jika kita fokus buat jualan secara online dengan kaedah pemasaran percuma mahupun berbayar.

Namun, jangan takut. Ramai sahaja yang akan contact kita nanti dan biasanya bila kita dah makin mahir jual dekat orang, bila ada stranger nak beli pun kita dah tak menggelabah takut. Semua akan jadi lancar sahaja. Nak lancar? Kena selalu praktis. Kena selalu usaha untuk bercakap dengan lebih ramai orang. Tak ada cara lain dah.

Yang penting, kita buat sahaja. Jangan teragak-agak dan banyak berfikir sangat sampai nak mulakan satu langkah pun tak jadi.

jadi ejen cuckoo

Cara Kiraan Income Cuckoo?

Seperti yang saya share di atas, sebagai ejen Cuckoo anda boleh dapat Income dari 3 tempat:

  1. Komisyen Jualan – Secara rental mahupun outright (tunai)
  2. Personal Sales Incentive (PSI) – Insentif bila capai target jualan
  3. Group Sales Incentive (GSI) – Insentif bila ejen bawah anda buat jualan

Di bawah pula saya kongsikan tangga PSI (Personal Sales Incentive) di Cuckoo:

Personal Sales Incentive (PSI)

Bila anda jual:

  • 1 Unit Rental = 1 unit
  • 1 Unit Outright = 1 unit

Di bawah pula saya kongsikan cara kiraan Group Sales Incentive (GSI).

Sebelum itu, saya share dulu apa itu GSI. GSI adalah insentif apabila ejen-ejen di bawah anda jual Cuckoo. Bila jualan ejen di bawah anda capai target tertentu, anda akan dapat komisyen GSI.

Group Sales Incentive (GSI)

Bila ejen anda jual:

  • 1 Unit Rental = 0.5 unit
  • 1 Unit Outright = 1 unit

Rahsia nak cepat berjaya di Cuckoo ini adalah dengan dapatkan sebanyak mungkin GSI.

Seperti gambar di bawah:

Jika total Net Sales GSI capai 22 unit, maka anda akan dapat RM5000 daripada GSI.

Bayangkan anda dapat income macam ni tiap-tiap bulan, memang best!

Boleh Guna Slip Komisyen Cuckoo Untuk Beli Rumah & Kereta?

Ya boleh! Saya dah beli rumah dan kereta menggunakan slip gaji Cuckoo. Alhamdulillah. Bawah ni gambar kereta yang saya beli guna slip gaji Cuckoo. Honda Civic FC 1.5 Turbo-Charged.

Bayar bulan-bulan guna gaji Cuckoo.

Kalau anda nak beli rumah dan kereta dengan kerjaya macam ni, boleh daftar jadi ejen dengan saya. Saya share caranya!

kos servis honda civic fc 1.5 turbo charged

Atas ni gambar kawasan rumah yang saya beli.

Naik Pangkat Jadi Cuckoo Natural Manager!

Alhamdulillah. Lepas 1 tahun lebih saya jadi ejen Cuckoo saya ambil keputusan untuk naik pangkat.

Pangkat seterusnya adalah Cuckoo Natural Manager. Di bawah adalah struktur organisasi jualan Cuckoo.

Kini saya berada di level yang ke 2. Sejak Ogos 2017. Alhamdulillah!

Bila jadi Cuckoo Natural Manager ni, tugas saya bukan sahaja menjual.

Bahkan saya perlu BANTU lebih ramai orang untuk bina kerjaya bersama Cuckoo.

Saya perlu bantu ejen-ejen baru untuk buat duit seperti saya jadi ejen dahulu.

Bantu ejen-ejen baru dapat income yang besar adalah matlamat utama saya.

Menghadiri Kursus 300 NM (Natural Manager) di Cuckoo

Bersama Cuckoo Natural Chief Manager (NCM)

Alhamdulillah kini makin ramai ejen-ejen yang aktif bersama saya.

Ramai yang dah merasa buat ribuan ringgit bersama dengan Cuckoo.

Saya bersyukur sangat sebab mereka yang saya bantu itu kebanyakannya surirumah, pekerja, pelajar dan sebagainya. Tak kurang ada juga yang buat bisnes Cuckoo ini sepenuh masa sekarang.

edar flyers

Aktiviti Jualan Bersama Ejen

Kini lepas dah jadi Cuckoo Natural Manger, saya perlu buka ‘kedai’ saya sendiri.

Inilah dia kedai saya, Cuckoo Brand Kiosk yang terletak di Plaza Idaman, Jalan Gombak.

Alhamdulillah pada fasa ini banyak yang saya belajar.

Antaranya adalah ilmu kepimpinan.

Juga skil untuk sampaikan ilmu, motivasi kepada ejen-ejen yang bersama dengan saya.

Jom Join Team Saya!

Saya percaya semua orang boleh rekrut ejen baru, tapi bukan semua boleh bantu ejen hingga berjaya.

Saya beri komitmen kepada diri saya untuk bantu ejen-ejen yang berada bersama saya.

Dan alhamdulillah usaha saya membuahkan hasil untuk ejen-ejen bersama saya!

Ini adalah aktiviti bonding saya bersama dengan ejen-ejen yang bersama dengan saya. Alhamdulillah kerap juga saya berjumpa dengan ejen dan makan bersama

Selain itu, saya pun tak kisah kalau ejen-ejen perlukan bantuan dengan lebih dekat. Untuk buat 1 to 1 personal coaching pun tiada masalah. Gambar di atas ni saya buat group coaching dengan team ejen saya.

Dari semasa ke semasa kita juga akan adakan kelas untuk tambah ilmu para ejen. Bila ada ilmu, nak buat bisnes Cuckoo pun lebih yakin. Betul tak?

Bila anda daftar jadi ejen nanti saya akan masukkan anda dalam group Whatsapp yang mana dalam group ini saya akan berikan kepada anda copywriting dan gambar-gambar iklan terkini. Mudah anda nak iklan nanti.

Saya juga akan masukkan anda dalam Closed Support Group di FB kami. Di sini sesekali saya akan buat kelas secara online FB Live bagi memudahkan ejen-ejen yang tinggal di luar KL untuk belajar walaupun tanpa berjumpa.

Pada saya yang penting, anda boleh bina pendapatan yang selesa dan bina kerjaya yang luarbiasa di Cuckoo.

Video Saya, Kenapa Anda MESTI Jadi Ejen Cuckoo?

Tonton Video Saya 3 Minit Di Sini

Nak Jadi Ejen Cuckoo?

Nak jadi ejen Cuckoo mudah sahaja. Tak perlu nak bayar apa-apa pun.

Call atau whatsapp sahaja saya. Klik di bawah.

Whatsapp saya di 0139916967.

Atau boleh juga terus daftar di sini secara online. Cara ini lebih pantas.

Terima kasih!

Nak Jadi Ejen Cuckoo? Isi Detail Di Bawah

Isi detail ini, saya akan hubungi anda dalam masa terdekat. Terima kasih!

Nak Tahu Cara Untung & Berkesan Berniaga Di SHOPEE? Klik Sini!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: