Select Page

Kenapa Saya Pasang Penapis Air Cuckoo Bukan Yang Lain?

Saya dah lama teringin nak beli penapis air sendiri di rumah. Cuma apa yang buat keinginan saya tertangguh sebab takut kena bayar mahal. Ye lah kan, biasa penapis air yang bagus dan air boleh minum terus ni harganya mahal.

Sebelum ni kat ofis dah pernah guna jenama C*w*y. Beberapa tahun kerja kat ofis, memang minum air guna penapis tu je. Senang tak payah nak beli air mineral kat kedai lagi.

Kalau boleh, sistem macam ni kalau ada kat rumah mesti best. Senang takyah nak beli air mineral tiap hari dan takyah nak masak air lagi.

Sebelum ni pun guna penapis air Panasonic yang murah tu je, sebab tak mampu nak pasang yang bayar bulanan macam Cuckoo ni.

Tapi sekarang saya dah pasang penapis air Cuckoo. Saya dah tanya salesperson yang jual penapis air Cuckoo ni dan saya sangat berpuas hati dengan penjelasan beliau kepada saya dan isteri. Saya pasang penapis air Cuckoo model King Top ni dan ini antara sebabnya.

 

1. Harga Ekonomi

cuckoo vs coway

Sebelum saya pasang penapis air Cuckoo ni, salesperson Cuckoo (kawan wife) ni bagitau kat FB dia yang bayaran bulanan Cuckoo ni RM60 je sebulan. Masa tu saya dah terfikir, “Biar betul?”. Takkanlah penapis air yang setanding jenama sama macam di ofis saya dulu ni bayar bulanan RM60 je, setahu saya penapis air macam ni bayarannya lebih RM100 sebulan.

Masa tu saya dah buat kira-kira. Sebelum ni beli air mineral pun dekat RM100/bulan belanja. Guna Cuckoo ni nampaknya lebih jimat dan tak perlu susah payah buat air sejuk dan panas. Baik pasang je Cuckoo ni.

 

2. Jenis Air – Mineral

cuckoo vs coway

Saya ni memang pantang minum air Reverse Osmosis (RO). Tekak memang tak dapat nak minum air RO ni sebab rasa dia lain. Sebelum ni guna penapis air kat ofis pun, walaupun bulanannya agak mahal namun air yang dikeluarkan adalah air RO.

Rasa rugi pulak kalau pasang penapis air tapi yang keluar hanyalah air RO. Cuckoo pulak walaupun harganya ekonomi, tapi air yang dikeluarkan adalah air yang bermineral dan beralkali ringan. Saya yakin ia lebih sihat.

Rasa air Cuckoo ni pun lebih sedap berbanding air penapis kat ofis dulu.

 

3. Urusan Mudah – tak perlu macam-macam dokumen

cuckoo vs coway

Nak pasang penapis air Cuckoo ni pun tak cerewet. Takyah nak hantar dokumen macam-macam. Slip gaji, CTOS, CCRIS dan sebagainya pun semua tak payah.

Urusan semua secara online je. Agreement pun boleh sign guna handphone, takperlu jumpa salesperson pun kalau nak pasang. Saya percaya bukan hanya sebab salesperson tu kawan wife saya, bahkan mana-mana salesperson Cuckoo tak akan ambil duit daripada kita. So, keselamatan wang kita lebih terjamin.

 

4. Jenis Suhu

Penapis air Cuckoo ni dapat keluarkan air 3 suhu. Sejuk, panas dan suhu bilik. Tak payah nak susah payah masak air dan masuk air dalam peti sejuk lagi.

 

5. Tangki

Tangki penapis air Cuckoo ni agak kompak. 1 Liter air sejuk, 1 Liter air panas dan 0.3 Liter air suhu bilik. Mula-mula saya ingat tak cukup.

Tapi bila dah pasang, sebenarnya cukup je. Rumah mertua yang ada lebih 10 orang penghuni pun pasang King Top pun takde masalah.

Sebabnya penapis air Cuckoo ni refill air dia cepat. Pada saya, saiz tangki tak terlalu signifikan kalau kita pilih Cuckoo ni.

 

6. Extra paip

cuckoo vs coway

Ni antara yang paling best pasal penapis air Cuckoo. Sebab ada paip ekstra yang dapat keluarkan air yang bersih bertapis direct ke sinki tanpa had. Air yang dikeluarkan ni dijamin bersih dan boleh terus minum, bukan air buang seperti penapis air RO. di ofis pun ada juga paip yang keluarkan air, tapi air yang dikeluarkan. tu adalah air buangan sebab sistem RO memang kena keluarkan air buangan.

Air dari paip tambahan ni boleh digunakan untuk minum, masak, cuci beras, cuci sayur dan buahan, dan pelbagai lagi kegunaan harian yang lain.

 

7. Design

cuckoo vs coway

Saya pertama kali tengok penapis air Cuckoo ni memang rasa berkenan betul. Sebab designnya lain dari brand lain. Memang nampak lebih elegan dan kemas. Bila letak kat rumah pun nampak style je.

 

8. Jurujual Terbaik

cuckoo vs coway

Jurujual yang menjual Cuckoo ni pun pada saya best juga. Sebab semua urusan dan bincang pun semua online jer. Semua persoalan dapat terjawab dan saya pun rasa yakin sangat nak pasang Cuckoo ni.

Urusan order saya pun tak ambil masa lama, lepas beberapa hari je dah pasang.

 

9. Semua Made in Korea

cuckoo vs coway

Selain itu, Cuckoo ni brand dia original dari Korea. Dan kata orang Cuckoo penapis air, filter dan sebagainya juga semua made in Korea bukan made in China.

So kita tak perlu nak risau dah pasal kualiti penapis air Cuckoo ni sebab semuanya confirm made in Korea. Sijil pun banyak tau yang mengesahkan Cuckoo ni jenama yang betul-betul reliable.

 

10. Servis

cuckoo vs coway

Orang Cuckoo kata servis dilakukan setiap 4 bulan, dan 6 batang filter ditukar ganti. Sebahagian brand walaupun tempoh servis lebih kerap, namun servis tersebut kebanyakannya hanyalah cuci semula filter (backwash) buang karat yang lama kemudian dipasang semula pada penapis air tersebut.

Untuk Cuckoo, katanya setiap kali servis filter baru akan ditukar baru terus. Tak perlu cuci semula.

 

11. Refill Air Lebih Cepat

cuckoo vs coway

Lepas dah guna Cuckoo King Top ni dan paip rumah saya ikutkan pressure agak rendah, saya boleh katakan refill rate agak cepat. Rumah keluarga saya ada juga yang gunakan King Top juga dengan pressure air rumah yang normal, refill sangat cepat.

Seperti yang disebutkan dalam poin sebelumnya, saiz tangki tidak terlalu menjadi isu besar kerana refill air cepat.

Dulu masa di ofis pun, walaupun penapis air di sana tangkinya besar namun pagi-pagi nak menunggu airnya penuh kemudian sejuk/panas tu agak mengambil masa juga.

 

12. Sijil Halal & Sirim

Cuckoo ni ada sijil Halal dari Malaysia dan juga Korea. Siji SIRIM Malaysia pun ada. So apa nak risau lagi bila pakai Cuckoo?

Ini adalah pandangan peribadi saya sebagai pengguna Cuckoo. Saya hanya kongsikan beberapa poin ini untuk bantu anda buat keputusan penapis air mana yang sesuai dan patut anda pasang di rumah. 2 brand ini juga antara

brand yang biasa dilagakan antara satu sama lain, dan saya yakin kedua-dua brand ini ada kelebihan tersendiri. Kalau anda ada pendapat peribadi pasal penapis air ni, boleh komen je kat bawah.

Dan sebab rasa sangat berpuas hati guna Cuckoo, saya pun register juga jadi ejen Cuckoo. Sekarang dah genap 1 tahun saya guna Cuckoo dan jadi ejen Cuckoo. Kalau rasa berminat nak pasang Cuckoo, boleh terus contact saya untuk dapatkan info mengenai Cuckoo ya.

Call saya di 0139916967 atau WhatsApp di www.wasap.my/60139916967/NakPasangCuckoo

Klik sini untuk dapatkan katalog: www.cuckoonano.com

cuckoo vs coway

 

Testimoni Pelanggan Saya

Perhatian: Testimoni hanya untuk rujukan. Setiap tempahan mempunyai kadar kecepatan yang berbeza yang turut bergantung kepada kecepatan HQ proses tempahan.

 

TEMPAHAN CUCKOO

Call saya di 0139916967 atau WhatsApp di www.wasap.my/60139916967/NakPasangCuckoo

Klik sini untuk dapatkan katalog: www.cuckoonano.com

Saya merupakan seorang konsultan jualan penapis air dan udara jenama Cuckoo. Selain daripada itu, saya gemar menulis dan berkongsi pengalaman hidup saya dengan anda semua. Saya juga suka berkongsi mengenai bisnes dan buku yang pernah saya baca. Tahun 2017, saya pergi menunaikan ibadah Haji. Saya turut kongsikan sebahagian tips berdasarkan pengalaman saya untuk Haji di usia muda.

error: Content is protected !!