Select Page

Kenapa Saya Pasang Penapis Air Cuckoo Bukan Yang Lain?

Saya dah lama teringin nak beli penapis air sendiri di rumah. Cuma apa yang buat keinginan saya tertangguh sebab takut kena bayar mahal. Ye lah kan, biasa penapis air yang bagus dan air boleh minum terus ni harganya mahal.

Sebelum ni kat ofis dah pernah guna jenama C***y. Beberapa tahun kerja kat ofis, memang minum air guna penapis tu je. Senang tak payah nak beli air mineral kat kedai lagi.

Kalau boleh, sistem macam ni kalau ada kat rumah mesti best. Senang takyah nak beli air mineral tiap hari dan takyah nak masak air lagi.

Sebelum ni pun guna penapis air Panasonic yang murah tu je, sebab tak mampu nak pasang yang bayar bulanan macam Cuckoo ni.

Tapi sekarang saya dah pasang penapis air Cuckoo. Saya dah tanya salesperson yang jual penapis air Cuckoo ni dan saya sangat berpuas hati dengan penjelasan beliau kepada saya dan isteri. Saya pasang penapis air Cuckoo model King Top ni dan ini antara sebabnya.

1. Harga Ekonomi

cuckoo vs coway

Sebelum saya pasang penapis air Cuckoo ni, salesperson Cuckoo (kawan wife) ni bagitau kat FB dia yang bayaran bulanan Cuckoo ni RM60 je sebulan. Masa tu saya dah terfikir, “Biar betul?”.

Takkanlah penapis air yang setanding jenama sama macam di ofis saya dulu ni bayar bulanan RM60 je, setahu saya penapis air macam ni bayarannya lebih RM100 sebulan.

Masa tu saya dah buat kira-kira. Sebelum ni beli air mineral pun dekat RM100/bulan belanja. Guna Cuckoo ni nampaknya lebih jimat dan tak perlu susah payah buat air sejuk dan panas. Baik pasang je Cuckoo ni.

Nak pakai penapis air, bayar tiap-tiap hari sekitar RM2 ringgit lebih jer dah boleh pasang kat rumah. Tak perlu nak bayar mahal-mahal lagi dah. Alhamdulillah.

2. Jenis Air – Mineral

Saya ni memang pantang minum air Reverse Osmosis (RO). Tekak memang tak dapat nak minum air RO ni sebab rasa dia lain. Sebelum ni guna penapis air kat ofis pun, walaupun bulanannya agak mahal namun air yang dikeluarkan adalah air RO.

Rasa rugi pulak kalau pasang penapis air tapi yang keluar hanyalah air RO. Cuckoo pulak walaupun harganya ekonomi, tapi air yang dikeluarkan adalah air yang bermineral dan beralkali ringan. Saya yakin ia lebih sihat.

Rasa air Cuckoo ni pun lebih sedap berbanding air penapis kat ofis dulu.

Dulu sebelum pakai penapis air kat rumah pun, memang keluarga jenis minum air mineral kat rumah. Tak gemar nak minum air RO sebab air mineral dah tentu lebih berkhasiat (dan lebih sedap kat tekak). Huhu.

Bila dah minum air Cuckoo ni pun, memang rasa air Cuckoo lebih baik.

So kalau kita penggemar air mineral, Cuckoo is the best!

3. Urusan Mudah – Pasang Secepat 24 Jam

cuckoo vs coway

Nak pasang penapis air Cuckoo ni pun tak cerewet. Takyah nak hantar dokumen macam-macam. Slip gaji, CTOS, CCRIS dan sebagainya pun semua tak payah.

Urusan semua secara online je. Agreement pun boleh sign guna handphone, tak perlu jumpa salesperson pun kalau nak pasang. Saya percaya bukan hanya sebab salesperson tu kawan wife saya, bahkan mana-mana salesperson Cuckoo tak akan ambil duit daripada kita. So, keselamatan wang kita lebih terjamin.

Sebelum ni, kalau nak pasang penapis air Cuckoo biasanya akan ambil masa sekitar 5 hingga 7 hari untuk pasang.

Sekarang dengan ada eBrandstore dari Cuckoo, pelanggan dah boleh pasang secepat 24 jam. Harini tempah esok dah boleh pasang.

Yang penting kena daftar sebelum 4pm.

4. Jenis Suhu

Penapis air Cuckoo ni dapat keluarkan air 3 suhu. Sejuk, panas dan suhu bilik. Tak payah nak susah payah masak air dan masuk air dalam peti sejuk lagi.

Mesin penapis air Cuckoo ni ada macam-macam jenis. Ada yang boleh ejas hingga 13 suhu.

Tapi pada saya, tepuk dada tanya selera lah.

Walaupun kat market ada sampai 50 jenis suhu air. Kita guna berapa suhu jer?

Kalau sekadar nak guna air sejuk, air panas dan air suhu bilik. Guna Cuckoo lebih dari cukup dan berbaloi pulak tu.

5. Tangki

Tangki penapis air Cuckoo ni agak kompak. 1 Liter air sejuk, 1 Liter air panas dan 0.3 Liter air suhu bilik. Mula-mula saya ingat tak cukup.

Tapi bila dah pasang, sebenarnya cukup je. Rumah mertua yang ada lebih 10 orang penghuni pun pasang King Top pun takde masalah.

Sebabnya penapis air Cuckoo ni refill air dia cepat. Pada saya, saiz tangki tak terlalu signifikan kalau kita pilih Cuckoo ni.

Kalau banding kat ofis dulu. Biasa nak kena tunggu dalam lebih 30 minit untuk tangki penuh dan nak tunggu air mula sejuk dan panas dalam mesin.

Saya perasan bila guna Cuckoo ni memang mudah.

1 cawan air saya tekan keluar, 1 cawan air masuk. Haa.

Pernah sebelum ni saya isi botol air 2L gunakan King Top ni, elok jer penuh. Takde tersangkut-sangkut. Alhamdulillah.

Biasa sistem RO kalau tangki habis, memang kena tunggu (agak lama) untuk penuh semula.

6. Extra paip

cuckoo vs coway

Ni antara yang paling best pasal penapis air Cuckoo. Sebab ada paip ekstra yang dapat keluarkan air yang bersih bertapis direct ke sinki tanpa had.

Air yang dikeluarkan ni dijamin bersih dan boleh terus minum, bukan air buang seperti penapis air RO. di ofis pun ada juga paip yang keluarkan air, tapi air yang dikeluarkan. tu adalah air buangan sebab sistem RO memang kena keluarkan air buangan.

Air dari paip tambahan ni boleh digunakan untuk minum, masak, cuci beras, cuci sayur dan buahan, dan pelbagai lagi kegunaan harian yang lain.

Nak penuhkan air bergelen-gelen pun takde masalah. Siap ada orang gunakan air Cuckoo ni untuk bawa gi berniaga lagi untuk jual di pasar malam.

7. Design – Minimalis & Jimat Ruang

cuckoo vs coway

Saya pertama kali tengok penapis air Cuckoo ni memang rasa berkenan betul. Sebab designnya lain dari brand lain. Memang nampak lebih elegan dan kemas. Bila letak kat rumah pun nampak style je.

Penapis air Cuckoo kalau kita tengok pun saiznya lebih slim berbanding jenama-jenama setandingnya.

Bayangkan kalau ruang dapur kita kecil, penapis air pula saiz besar. Memang makan ruang dan tak selesa.

Untuk kita yang tak banyak ruang di dapur, penapis air Cuckoo ni lebih slim dan ramping. Maka kalau letak kat dapur pun nampak elok jer.

8. Jurujual Terbaik

cuckoo vs coway

Jurujual yang menjual Cuckoo ni pun pada saya best juga.

Sebab semua urusan dan bincang pun semua online jer.

Alhamdulillah sekarang saya sendiri pun dah daftar jadi ejen Cuckoo LEPAS saya beli dan guna sendiri.

Semua persoalan dapat terjawab dan saya pun rasa yakin sangat nak pasang Cuckoo ni.

Urusan order saya pun tak ambil masa lama, lepas beberapa hari je dah pasang.

Sekarang boleh pasang secepat 24 jam tau!.

9. Semua Made in Korea

cuckoo vs coway

Selain itu, Cuckoo ni brand dia original dari Korea. Dan kata orang Cuckoo penapis air, filter dan sebagainya juga semua made in Korea bukan made in China.

So kita tak perlu nak risau dah pasal kualiti penapis air Cuckoo ni sebab semuanya confirm made in Korea. Sijil pun banyak tau yang mengesahkan Cuckoo ni jenama yang betul-betul reliable.

Ini bukan penapis air jenama biasa-biasa tau!

10. Servis

Orang Cuckoo kata servis dilakukan setiap 4 bulan, dan 6 batang filter ditukar ganti. Sebahagian brand walaupun tempoh servis lebih kerap, namun servis tersebut kebanyakannya hanyalah cuci semula filter (backwash) buang karat yang lama kemudian dipasang semula pada penapis air tersebut.

SEDIMENT FILTER – Setiap 4 bulan
PRE-CARBON FILTER – Setiap 8 bulan
NATURAL FILTER – Setiap 12 bulan
NANO POSITIVE FILTER – Setiap 12 bulan

Untuk Cuckoo, katanya setiap kali servis filter baru akan ditukar baru terus. Tak perlu cuci semula.

Bagaimana Cuckoo servis penapis air kat rumah saya? Boleh tengok kat sini http://www.fadhilk.com/bagaimana-cuckoo-servis-penapis-air-di-rumah-anda/

11. Refill Air Lebih Cepat

cuckoo vs coway

Lepas dah guna Cuckoo King Top ni dan paip rumah saya ikutkan pressure agak rendah, saya boleh katakan refill rate agak cepat. Rumah keluarga saya ada juga yang gunakan King Top juga dengan pressure air rumah yang normal, refill sangat cepat.

Seperti yang disebutkan dalam poin sebelumnya, saiz tangki tidak terlalu menjadi isu besar kerana refill air cepat.

Dulu masa di ofis pun, walaupun penapis air di sana tangkinya besar namun pagi-pagi nak menunggu airnya penuh kemudian sejuk/panas tu agak mengambil masa juga.

12. Sijil Halal & Sirim

Cuckoo ni ada sijil Halal dari Malaysia dan juga Korea. Siji SIRIM Malaysia pun ada. So apa nak risau lagi bila pakai Cuckoo?

Ini adalah pandangan peribadi saya sebagai pengguna Cuckoo. Saya hanya kongsikan beberapa poin ini untuk bantu anda buat keputusan penapis air mana yang sesuai dan patut anda pasang di rumah. 2 brand ini juga antara

brand yang biasa dilagakan antara satu sama lain, dan saya yakin kedua-dua brand ini ada kelebihan tersendiri. Kalau anda ada pendapat peribadi pasal penapis air ni, boleh komen je kat bawah.

Dan sebab rasa sangat berpuas hati guna Cuckoo, saya pun register juga jadi ejen Cuckoo. Sekarang dah genap 2 tahun saya guna Cuckoo dan jadi ejen Cuckoo. Kalau rasa berminat nak pasang Cuckoo, boleh terus contact saya untuk dapatkan info mengenai Cuckoo ya.

Call saya di 0139916967 atau WhatsApp di www.wasap.my/60139916967/NakPasangCuckoo

Klik sini untuk dapatkan katalog: www.cuckoonano.com

Testimoni Pelanggan Saya

Perhatian: Testimoni hanya untuk rujukan. Setiap tempahan mempunyai kadar kecepatan yang berbeza yang turut bergantung kepada kecepatan HQ proses tempahan.

TEMPAHAN CUCKOO

Call saya di 0139916967 atau WhatsApp di www.wasap.my/60139916967/NakPasangCuckoo

Klik sini untuk dapatkan katalog: www.cuckoonano.com

Kenapa Penapis Air Cuckoo Bukan Yang Lain?

CUCKOO menggunakan teknologi Nano Positive filter yang menghasilkan air bermineral, beralkali ringan dan bebas dari heavy metal..

Secara kesimpulannya, CUCKOO MILD ALKALINE WATER PURIFIER MENGHASILKAN AIR

  • Bersifat alkali dengan sekitar 7.5 pH
  • Kaya dengan mineral
  • Bebas bakteria
  • Bebas dari logam merbahaya

Bukan semua penapis air mampu asingkan logam berat. Kebanyakkan penapis air dipasaran tidak mampu asingkan logam berat ni. Sebahagiannya yang mampu pun menggunakan penapis Reverse Osmosis yang tidak menghasilkan air bermineral dan beralkali seperti Cuckoo.

APA ITU LOGAM BERAT?

Logam berat seperti merkuri, plumbum, cadmium, kromium dan pelbagai lagi logam berat yang terdapat dalam air kita yang berisiko untuk pada badan. Ia menjadi salah satu penyebab kanser. (Semoga kita semua dijauhkan dari sebarang penyakit).

APAKAH FAEDAH AIR BERALKALI,BERMINERAL DAN BEBAS DARI LOGAM BERAT KEPADA BADAN?

✅ Membantu meneutralkan kadar asid berlebihan di dalam badan dan mengurangkan asid refluks
✅ Mempunyai kebaikan antioksidan dengan membantu menyingkirkan sisa toksin dari badan dengan berkesan
✅ Membantu proses detox oleh badan
✅ Meningkatkan kadar kesihatan tulang
✅ Baik untuk kesihatan jantung
✅ Mengurangkan risiko kanser. Logam berat dalam air merupakan salah satu penyumbang kepada kanser.

Fungsi 4 mineral yang terdapat dalam air yg ditapis oleh penapis air Cuckoo ialah:

  1. Magnesium - Menukar gula kepada tenaga
  2. Kalsium - Penting bagi pertumbuhan tulang
  3. Potassium - Bagi memastikan fungsi sel berjalan lancar
  4. Sodium - Memastikan badan berfungsi dengan optima

Penapis air yang baik hanya berbaloi kalau penukaran filter diberikan ikut jadual dan after sale servis juga terbaik . Setuju??

Ramai yang kecewa dengan penapis air yang pernah digunakan sebelum ini. Kenapa? Kerana servis selepas jualan dan pertukaran filter yang tidak konsisten dan tidak berkualiti.

INI TIDAK AKAN BERLAKU DENGAN CUCKOO!

Bagi memastikan kualiti air dipelihara dgn baik, Cuckoo memastikan pertukaran filter dan servis dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan.

  • Filter ditukar setiap 4 bulan sekali
  • Filter tidak di recycle. Semua filter yg telah digunakan akan diganti dengan filter yang baru
  • Pertukaran filter oleh Cuckoo adalah antara yg terkerap dipasaran.
  • Servis Cuckoo mempunyai 15 check point yang perlu dipatuhi untuk memastikan air anda mengikut piawaian Beyond Standard.

Jaminan after sale service Cuckoo.

  • Warranti dari pihak CUCKOO sehingga 5 tahun
  • Pertukaran alat ganti PERCUMA
  • Penyelenggaraan secara PERCUMA
  • PERCUMA re-location
  • PERCUMA KHIDMAT NASIHAT DARI KAMI jika memerlukan.

Ramai pelanggan kami amat berpuas hati dengan produk dan servis yang kami berikan. Cuckoo menerima beratus-ratus bahkan ribuan permohonan baru setiap hari dan angka ini terus meningkat.

Selain itu, kaedah permohonan yang mudah dan hassle free juga telah menjadikan Cuckoo menjadi pilihan ramai.

✅ Mudah
✅ Cepat
✅ Efficient

❌ Tak perlu bank statement
❌ Tak perlu slip gaji
❌ Tak perlu garantor

✅ Tanpa yuran pendaftaran
✅ Pemasangan dan penghantaran percuma
✅ Tanpa perlu risau pasal servis dan tukar filter
✅ Tanpa perlu risau tentang pencemaran air. Air dijamin BERSIH, HALAL DAN MENYIHATKAN! Boleh minum terus.

Pasang Secepat 24 Jam Dengan Cuckoo eBrandstore Terbaru!

Bagaimana nak daftar? Call terus ke 0139916967 atau klik www.wasap.my/60139916967/PromosiCuckoo untuk tempahan paling pantas.

KATALOG CUCKOO

KLIK www.cuckoonano.com untuk dapatkan katalog penuh produk CUCKOO

cuckoo xcel water purifier

 

TEMPAHAN CUCKOO

Call saya di 0139916967 atau WhatsApp di www.wasap.my/60139916967/NakPasangCuckoo

Klik sini untuk dapatkan katalog: www.cuckoonano.com

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: