Select Page

Setahun lebih yang lalu, tak pernah aku sangka yang aku akan buat bisnes ni secara berjemaah.

Masa tu aku masuk Cuckoo semata-mata sebab nak cari makan untuk sara hidup.

Sebab aku baru je lepas resign dari kerja dan pilih untuk kerja sendiri.

Alhamdulillah, keputusan aku suatu ketika dahulu disokong oleh isteri dan parents aku.

6 bulan pertama bersama Cuckoo adalah fasa yang paling perit bagi aku.

6 bulan pertama ini juga aku beberapa kali terfikir nak give up dan buat bisnes lain.

Kenapa?

Sebab fasa ini fasa yang paling mencabar untuk dapat pelanggan.

Ye lah kan, sebab kita masih lagi baru.

Mujur aku dah prepare duit simpanan sikit at least aku boleh survive walaupun gaji aku RM400 hingga RM1000 lebih sahaja pada waktu itu.

Hampir semua cara aku dah cuba untuk buat untuk dapatkan hanya 1 pelanggan.

Ribuan ringgit telah aku ‘bakar’ untuk dapatkan pelanggan.

Aku rasa mungkin ada yang kesian tengok aku.

Dalam banyak-banyak kerja, aku pilih jadi penjual penapis air. Kerja yang budak-budak lepasan SPM pun boleh buat.

Kerja yang tak nampak ‘bijak’ sangat. Kerja yang orang pandang rendah.

Tapi aku dah mula rasa tak kisah.

Sebab yang penting keluarga aku boleh survive.

Yang penting sewa rumah aku boleh bayar tiap-tiap bulan on time. Yang penting anak isteri ada makanan setiap hari di atas meja.

Aku usaha setiap hari aku belajar mencari rentak dan style untuk menjadi penjual penapis air yang handal.

Lama-kelamaan bila dah berjaya dapat income yang lebih bagus, aku mula rasa yakin nak ajak kawan-kawan untuk buat bisnes bersama Cuckoo ni.

Kenapa?

Sebab TIADA MODAL untuk bermula. Seriously. Nothing to lose.

Ya bila dah mula nampak bibit kejayaan. Ada pula yang mula menyindir. Ada je yang tak kena.

Ada yang kata aku buat bisnes MLM, ada yang sindir bila aku tunjuk gambar cek, ada yang sindir aku boros kuat berbelanja dan sebagainya.

Sebahagian orang dah mula tak nak berkawan dengan aku.

Aku tak kisah pun.

Ya dalam hidup ni kita tak boleh nak puaskan hati semua orang.

Bila redha manusia sekeliling kita yang kita cari nescaya kita akan sentiasa rasa kecewa.

Kerjalah untuk diri sendiri dan keluarga kerana itu paling utama.

Jangan hidup dalam bayang-bayang orang lain.

Dan jangan pula bila dah berjaya, kita sentiasa cuba nak impress orang lain.

Aku suka quote ni, “People buy things they don’t need, with money they don’t have, to impress people they don’t like.”

Kini.

Aku pilih untuk bersama Cuckoo sebagai Cuckoo Natural Manager.

Tugas aku adalah untuk membimbing semua ejen-ejen di bawah team aku untuk sama-sama bina pendapatan dan perbaiki kewangan ke arah lebih baik.

Tugas aku sekarang bukan sekadar pastikan makan minum cukup untuk diri aku sendiri dan keluarga.

Aku kena bantu ejen-ejen yang bersama aku untuk cukup makan juga.

Tengok gambar atas ni. Semuanya ada keluarga untuk disara.

Aku tak boleh bayangkan kalau kawan-kawan baik aku ni tak cukup duit untuk makan setiap hari, walhal aku boleh tolong mereka untuk cari nafkah untuk keluarga.

Dan kalau boleh, agar mereka dapat beli rumah sendiri, hantar anak-anak ke sekolah yang bagus dan menyimpan untuk masa depan juga.

Keperluan hidup dan kewangan mereka kini adalah KPI aku untuk terus berjaya.

Aku sangat bersyukur dan gembira bila tengok kawan-kawan baik aku ada yang buat duit daripada RM75 hingga RM6000 lebih sebulan.

Setiap usaha mereka sangat aku hargai.

Kerana aku tak pernah sangka bahawa usaha aku ajak mereka bersama Cuckoo dapat jadi punca rezeki untuk mereka teruskan kehidupan.

Kini bersama aku ada ratusan ejen yang dah berdaftar. Aku hanya mampu bantu mereka yang ingin aku bantu.

Ya kawan-kawan, hidup ini bukan sekadar menerima.

Sampai satu masa kita kena pilih untuk memberi.

Tolong doakan saya dan team saya berjaya ya!

Wan Ahmad Fadhil,
Presiden Team Gerila Cuckoo.

_____

Kalau nak jadi Cuckoo Authorized Reseller boleh inform saya. Saya tunjuk caranya.

error: Content is protected !!