Select Page
Day 1 – Pergi Bercuti Ke Dubai | Nak Jalan Ke Mana?

Day 1 – Pergi Bercuti Ke Dubai | Nak Jalan Ke Mana?

Alhamdulillah! Cuckoo belanja saya pergi bercuti pada bulan Ogos yang lepas sebab saya capai target jualan di Cuckoo sebagai pengurus jualan.

Pagi tarikh 28 Ogos 2019 saya bergerak dari rumah, dihantar oleh isteri tercinta untuk ke KLIA bagi mengikuti penerbangan Emirates Airlines yang berlepas pada sekitar jam 10.00 pagi.

Trip kali ini ditaja sepenuhnya oleh Cuckoo!

Setibanya ke KLIA saya terus pergi ke kaunter untuk tiket untuk dapatkan tiket penerbangan dan urusan bagasi.

Dalam group WhatsApp kami sebelum ini, salah seorang yang turut hadir dalam rombongan kami berkongsi jika ingin pergi ke luar negara, kita tidak perlu membeli kad sim (sim card) baru kerana kita boleh menyewa portable WiFi di sana.

Bercuti ke dubai 3 - glocalme

Ini bermakna sepanjang berada di Dubai, kami hanya perlu gunakan portable WiFi untuk gunakan Internet.

Harganya juga agak berpatutan. Sekitar RM20 untuk sehari, kami berkongsi 3 orang sepanjang 5 hari berada di Dubai.

Pesawat yang kami naiki pula adalah Emirates Airlines. Ini adalah kali pertama saya menaiki pesawat ini.

Bagi saya, ini adalah satu pengalaman yang cukup bagus. Namun kali ini pesawat yang kami naiki sangat penuh kerana pada waktu tersebut adalah cuti musim panas.

Sepanjang penerbangan, makanan diberikan sebanyak 2 kali.

Yang pertama adalah makanan berat dan yang kedua pula adalah makan ringan, iaitu roti.

Sepanjang hidup, pesawat yang pernah saya naiki adalah Malaysia Airlines, AirAsia dan Lion Air (semasa pergi Haji). Manakala Emirates ini adalah pesawat keempat yang saya naiki.

Bagi saya, pesawat Emirates Airlines ini adalah antara yang terbaik dan selesa untuk dinaiki. Namun untuk tempat duduk pula ia adalah sedikit sempit bagi saya mungkin kerana kaki saya panjang. Huu.

Bercuti ke dubai - emirates airlines 2

Ruang 3 baris. Susunan 3-4-3. Tak terlalu luas, dan tak terlalu sempit. Biasa untuk kelas ekonomi.

Bercuti ke dubai - emirates airlines 2

Makanan disediakan 2 kali dalam pesawat. Makanan berat hanya 1 kali sahaja.

Namun keseluruhannya, ia adalah satu pengalaman yang cukup baik.

Pesawat ini juga menyediakan skrin hiburan bagi menonton rancangan, filem dan sebagainya.

Berbeza dengan pesawat lain yang pernah saya naiki, skrin ini juga boleh memaparkan pandangan dari hadapan pesawat dan dari bawah pesawat untuk melihat apa yang ada di hadapan dan di bawah pesawat.

Apa yang mengujakan adalah pandangan ketika pesawat hendak berlepas dan ketika ia mendarat. Maka anda boleh lihat bangunan-bangunan yang berada di hadapan dan bawah pesawat.

Kami tiba di lapangan terbang Dubai pada jam sekitar 12.00 tengah hari waktu UAE, iaitu sekitar jam 4 petang waktu Malaysia. Pada masa itu, saya dan bos saya terus pergi ke surau untuk menunaikan solat waktu Zohor jama’ dengan solat Asar. Selepas solat terus pergi keluar untuk selesaikan urusan bagasi.

Untuk pengetahuan anda, kod lokasi Dubai yang biasanya tertulis di paparan skrin di lapangan terbang adalah DXB.

Lapangan terbang Dubai ini merupakan antara lapangan terbang yang paling sibuk di dunia yang menguruskan penumpang antarabangsa.

Di Wikipedia ada nyatakan bahawa jumlah penumpang yang dikendalikan di Dubai sepanjang tahun 2017 adalah 88 juta penumpang dan telah merekodkan sekitar 409,493 pesawat yang datang dan pergi dari lapangan terbang ini.

Di bawah ini saya kongsikan sedikit gambar ketika kami tiba di lapangan terbang Dubai.

Setibanya di bandar Dubai, rasa agak teruja juga melihat bangunan-bangunan yang besar, tinggi dan moden berada di bandar Dubai ini.

Sumber gambar: arabiannightsafari.com/

Memang tidak sangka, sebuah negara Arab begini juga boleh mencapai tahap kemajuan yang sangat pesat.

Lihat sahaja bangunan-bangunan yang ada di sini yang terbina dengan sangat kemas, mewah, megah dan rapi.

Sepanjang berada di bandar Dubai ini juga saya perasan sampah-sampah tidak dibuang merata-rata oleh para penduduknya. Ia merupakan sebuah negara yang bersih.

Di samping menjadi negara yang kaya, Dubai sangat menjaga standard kebersihannya. Dan itu sekaligus menjadikannya sebuah lokasi tumpuan pelancong.

 

KENZA RESTAURANT

Perjalanan pertama kami setibanya ke Dubai adalah pergi ke Kenza Restaurant berhampiran dengan hotel kami.

Di sini, makan minum kami semuanya disediakan secara bufet. Memang seronok sebab boleh ambil makanan apa sahaja yang kita nak. Hehe.

Makanan pun tak jauh beza macam hotel-hotel yang ada di Malaysia, jujur cakap. Cuma mungkin ada beberapa lauk dan manisan sahaja yang tiada di Malaysia.

Lepas makan, kami dibawa keluar daripada restoran ini ke tempat untuk bergambar. Di sini semasa bergambar berlatarbelakangkan menara Burj Khalifa, iaitu menara tertinggi di dunia!

Bercuti ke dubai

Bercuti ke dubai

Lepas makan di restoran tersebut, kami dibawa ke hotel untuk check-in, simpan barang. Memang kejap sahaja.

Kemudian terus turun ke lobi untuk bersedia pergi ke lokasi seterusnya iaitu Dubai Frame.

 

DUBAI FRAME

Lokasi ini adalah antara lokasi menarik yang kami singgah sepanjang berada di Dubai.

Dubai Frame ini apa benda?

Ia merupakan sebuah frame gambar TERBESAR di seluruh dunia yang terletak di Dubai.

Ye lah kan. Sebab Dubai memang menjenamakan tempatnya sebagai sebuah bandar yang mempunyai segala apa yang paling besar dan paling tinggi di dunia.

Lihat sahaja menara tertinggi dunia terletak di Dubai, hotel tertinggi di dunia ada di Dubai, tasik koreografi terbesar di dunia ada di Dubai dan macam-macam lagi.

Ini adalah antara cara Dubai menjadikan bandarnya bandar tumpuan pelancong seluruh dunia.

Untunglah datang tahun ni. Sebab bangunan ini siap pada tahun 2018. Masih fresh lagi tu.

Bangunan ni adalah setinggi 150 meter, ada 48 tingkat semuanya.

Okay, kalau korang pergi melancong ke sini korang boleh tengok sejarah Dubai, sebelum dan selepas.

Semasa masuk ke dalam bangunan ini, kita akan lalu kawasan yang akan tunjukkan sejarah Dubai.

Kemudian di atas kita akan lihat Dubai sekarang.

Antara benda paling ketara yang korang akan nampak masa di atas nanti antaranya, kita akan lihat di kanan kita adalah Dubai Baru (New Dubai) dan sebelah kiri kita adalah Dubai Lama (Old Dubai).

Belakang saya adalah kawasan New Dubai

 

Ini kawasan Old Dubai

Haa, masa tu baru tahu rupanya ada Dubai Baru dan Dubai Lama.

Dubai Lama ini adalah kawasan asal penduduk Dubai tradisional. Asalnya mereka tinggal di sana kawasan persisiran pantai.

Namun apabila Dubai berkembang semakin moden, mereka perlu membuka bandar baru bagi tujuan tersebut.

Kita dapat tengok kat sana kawasan Dubai Lama bangunannya nampak lebih klasik.

Dubai Baru pula bangunannya serba moden dan penuh dengan pencakar langit.

Senang kata, Dubai Frame ni lokasinya berada betul-betul di sempadan Dubai Baru dan Dubai Lama. Menarik kan?

Selain itu, tengok cermin atas lantai ini. Ini antara attraction yang menarik juga di Dubai Frame ini.

Masa nak berdiri atas cermin ni punyalah gayat. Haha.

Sebab kita ada 150 meter dari darat. Ada di tingkat 48. Tengok bawah semua dah macam semut kecil-kecil jer.

Takut juga kalau cermin tu pecah, huhu. Tapi tak pecah pun sebab cermin yang diletakkan tu memang cermin yang sangat berkualiti tahan pecah.

Cuma kata pemandu pelancong di situ, jangan lompat je atas cermin ni. Sebab takut pecah.

Lepas selesai dan puas bergambar di atas, kami ambil lif dan turun ke bawah.

Sebelum turun ke bawah tu, sempat bergambar dekat gambar Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum iaitu Perdana Menteri UAE atau penguasa Dubai.

Dekat bawah pula ada pertunjukan perancangan masa depan Dubai, dan juga kedai cenderamata. Done!

Seusai keluar, apa lagi. Sesi bergambar lagi!

 

HARD ROCK CAFE DUBAI

Bercuti ke dubai - hard rock cafe 9

Sejujurnya, inilah pertama kali dalam hidup aku jejakkan kaki ke dalam Hard Rock Cafe. Sebelum ni tak pernah aku tahu Hard Rock Cafe tu ada apa. Haha.

Bila cek kat Wikipedia, Hard Rock Cafe ni bermula pada tahun 1971 di London dan dibuka oleh warga Amerika iaitu Isaac Tigrett and Peter Morton.

Selain sebagai sebuah restoran, ia juga mengumpulkan barang-barang memorabilia Rock & Roll di restoran tersebut seperti gitar, pakaian/kostum, tandatangan artis Rock & Roll dan sebagainya.

Pencuci mulut sebelum makanan utama sampai

Dinner malam ni makan Fish & Chip

Malam ni aku pilih untuk makan Fish & Chip. Sedap jugak Fish & Chip kat sini.

Sambil makan tu, kami dijamukan sekali dengan lagu-lagu Rock & Roll di hotel tersebut.

Disebabkan masuk ke dalam restoran ni lambat, tempat duduk aku betul-betul di sebelah stage. Toleh kepala je untuk tengok artis atas pentas.

Lepas makan, sempat shopping baju dekat Hard Rock Cafe punya kedai cenderamata.

Inilah kali pertama beli baju Hard Rock Cafe sepanjang hidup.

Bercuti ke dubai - hard rock cafe 6

Baru aku tahu biasanya orang beli barang, pakaian Hard Rock Cafe ni sebagai collection. Dekat mana negara mereka pergi, di situ mereka beli collection Hard Rock Cafe. Ada yang beli baju, ada yang beli cawan, topi, fridge magnet dan sebagainya.

Bercuti ke dubai - hard rock cafe 8

Boleh lah buat kenangan negara mana kita pernah singgah. Huu. Tapi hobi macam ni mahal lah sikit. Tapi bagi sebahagian orang, ia berbaloi sebab itulah satu-satunya memori mereka jejakkan kaki ke negara tersebut.. Sebab satu helai baju pun dah dekat RM100.

Bercuti ke dubai - hard rock cafe 7

Okay guys, siri ke-2 akan bersambung nanti ya!

Jalan Ke Masjid Syeikh Zayed bin Sultan Hayyan al-Maktoum, Abu Dhabi

Jalan Ke Masjid Syeikh Zayed bin Sultan Hayyan al-Maktoum, Abu Dhabi

Inilah bentuk dalam masjid Syeikh Zayed bin Sultan Hayyan al-Maktoum di Abu Dhabi, UAE.

Ia merupakan masjid ke-3 terbesar di dunia sekaligus menjadikannya masjid terbesar di negara tersebut. 

Kawasan solat utama bahagian ini hanya dibuka untuk solat Jumaat sahaja, dan solat waktu lain maka ada ruang solat lain yang disediakan.

Masjid ini menjadi tumpuan utama pelancong di Abu Dhabi kerana rekabentuknya yang sangat indah dari luar ke dalam.

Dari luar sahaja, anda dapat lihat masjid ini yang bersaiz sangat besar dan serba putih kelihatan seperti dibina menggunakan batu marmar putih dan bahan binaannya terbuat dari bahan yang sangat berkualiti dan tahan untuk tempoh masa yang sangat panjang.

Syeikh Zayed bin Sultan Hayyan al-Maktoum di Abu Dhabi

Karpet dalam masjid ini merupakan karpet yang terbesar di dunia yang dibuat dari negara Iran dengan keluasan 5627 meter persegi dengan berat 35 tan keseluruhannya.

Lampu Chandelier di masjid ada 7 buah semuanya, dan lampu Chandelier yang terbesar di masjid ini adalah yang ke-3 terbesar di dunia, dan ke-2 terbesar yang wujud di dalam Masjid diimport dari Munich, Jerman dan terbuat menggunakan kristal Swarovski. 

Bagi solat raya, masjid ini dapat menghimpunkan lebih dari 40,000 jemaah umat Islam untuk menunaikan solat tersebut.

Semasa tiba sahaja ke masjid ini, kami tidak terus pergi masuk ke masjid. Bahkan sebelum itu kami perlu pergi daftar dahulu untuk melawat ke masjid ini. 

Ini adalah gambar sebelum masuk ke masjid. jika perasan di belakang saya terdapat berbelas atau puluhan bas. Bas kami parkir di sana.

Kami perlu turun ke bawah tanah, ada kawasan yang disediakan untuk pendaftaran. Daan sepanjang perjalanan, di bawah itu juga terdapat pelbagai kedai-kedai cenderamata, restoran dan sebagainya yang disediakan untuk para pelancong. 

Gambar di atas ini adalah semasa kami berada dalam proses untuk pendaftaran masuk ke masjid ini. Ia agak mengambil sedikit masa. Dan penziarah perlu berjalan kaki mengikuti terowong bawah tanah untuk ke masjid tersebut. 

Di masjid ini, pelawat tidak dibenarkan untuk mengambil gambar dengan gaya-gaya yang pelik, atau gaya romantis. Pelawat hanya dibenarkan mengambil gambar-gambar biasa sahaja.

Setibanya kami ke masjid ini, kami ambil berpeluang untuk bergambar sebanyak mungkin. Rekabentuk masjid ini tersangatlah indah, dengan binaan yang serba putih dan berlantaikan batu marmar menjadikannya tempat yang sangat cantik untuk bergambar. 

Ini adalah rekabentuk tiang-tiang yang terdapat pada masjid ini.

Bersama Mr. Hoe, CEO bagi Cuckoo International MAL Sdn. Bhd.

Ini pula adalah lokasi berwudhu di masjid ini. Saya dapatkan gambar ini dari https://www.pinterest.com/fietbeurskens/ kerana semasa berada di sana, telefon bimbit saya sangat panas dan tidak dapat digunakan untuk mengambil gambar. 

Tempat berwudhu di masjid ini antara tempat yang agak cantik dengan pelbagai rekabentuk yang terdapat di sekitarnya.

Sekiranya singgah ke masjid ini, ambil peluang untuk solat di kawasan yang disediakan untuk solat ini. Ini adalah ruang solat utama untuk solat 5 waktu. Kecuali seperti gambar di bawah ini, ia hanya dibuka untuk solat Jumaat sahaja.

Ini adalah ruang solat utama di masjid ini. Pelawat hanya dibenarkan untuk melihat dari pintu gerbang masjid ini sahaja.

Sempat bergambar di sudut-sudut menarik di masjid ini. 

masjid syeikh zayed bin sultan hayan mosque abu dhabi uae dubai

masjid syeikh zayed bin sultan hayan mosque abu dhabi uae dubai

Cantik kan masjid ini? MasyaAllah.

Namun bagi umat Islam yang hadir ke masjid, selain daripada bergambar maka utamakanlah untuk pergi dan tunaikan solat tahiyyatul masjid bagi memuliakan rumah Allah.

Kenapa UAE (United Arab Emirates | دولة الإمارات العربية المتحدة | Emeriah Arab Bersatu ) dinamakan UAE?

Kenapa UAE (United Arab Emirates | دولة الإمارات العربية المتحدة | Emeriah Arab Bersatu ) dinamakan UAE?

Kenapa UAE (United Arab Emirates | دولة الإمارات العربية المتحدة | Emeriah Arab Bersatu ) dinamakan UAE?

Ia dinamakan UAE kerana ia merupakan gabungan 7 buah daerah besar iaitu

1. Dubai
2. Abu Dhabi
3. Sharjah
4. Ras al-Khaimah
5. Ajman
6. Fujairah
7. Umm al-Quwain

Negara ini mencapai kemerdekaan daripada British pada tahun 1971 dan menemui industri minyak pada tahun 1966.

Sebelum penemuan minyak pada 1966, lautan di sekitar UAE ini terkenal dengan industri “Pearl Diving”, iaitu mencari mutiara asli.

Namun selepas penemuan minyak dan ia dijadikan industri utama di sini, mutiara asli telah semakin pupus kerana kerosakan ekosistem di lautan.

Kini, Dubai dan sekitarnya menjadi satu pusat pelancongan utama di dunia.

Dan lebih mengejutkan, ia menjadi industri utama selepas industri minyak.

Inilah sebabnya penguasa UAE melaburkan berbillion Dirham untuk pembangunan di UAE dan menjadikannya bandar moden tarikan pelancong seluruh dunia.

Burj al-Arab di belakang saya ini telah siap dibina pada tahun 1999, merupakan bangunan yang terawal menjadi tarikan pelancong sebelum terbinanya pembangunan Burj Khalifa iaitu bangunan tertinggi di dunia yang siap dibina pada tahun 2009 dengan ketinggian 848 meter.

Bagaimana Kami Solat Dalam Kapal Terbang?

Bagaimana Kami Solat Dalam Kapal Terbang?

Dalam perjalanan pulang dari Dubai ke Malaysia, kami akan melalui waktu Zohor hingga Isya’ di dalam pesawat.

Ini bermakna kami tidak dapat solat di atas daratan kerana perjalanan memakan masa panjang.

Maka antara isu yang akan berlaku adalah: solat.

Bagaimana nak solat dalam kapal terbang sebab kita masih belum mendarat? 

Adakah saya ada pilihan untuk tinggalkan solat Zuhur dan Asar, kemudian qadha’ solat di Malaysia? (sudah pasti tidak)

Apa yang menarik mengenai pesawat Emirates Airbus A380 yang kami naik ini adalah ia mempunyai ruangan yang besar dan membolehkan kami untuk solat di dalamnya dengan sempurna.

Ya. Kami tidak perlu solat di atas kerusi, kami hanya perlu tanya kepada pramugari sekiranya ada ruang untuk menunaikan solat.

Setelah ditanya, pramugari tersebut terus bantu kami dan tunjukkan kepada kami ruang-ruang yang memungkinkan kami untuk solat.

Ruangan yang ditujukan kepada kami adalah di belakang sekali. (seperti dalam gambar di bawah)

Begitu juga kiblat. Pesawat ini mempunyai kompas DAN arah kiblat memudahkan penumpang untuk mengetahui ruang yang sesuai untuk menunaikan solat.

Sekiranya tiada kompas kiblat, maka usahakan untuk halakan diri kita ke arah Mekah. Kita boleh rujuk kompas yang ada di dalam pesawat.

Selain itu, para penumpang juga boleh berwudhu di dalam pesawat, namun pastikan penggunaan air yang minimal kerana air di pesawat adalah terhad.

Tidak dinafikan sebahagian pesawat mempunyai ruangan yang sangat terhad yang tidak memungkinkan penumpang untuk solat dalam bentuk sempurna (berdiri & hadap kiblat). Namun usahakan solat semampu mungkin. 

Rujuk kepada ustaz anda dan tanya bagaimana cara untuk solat di pesawat sekiranya tiada ruang untuk solat dengan sempurna. 

Jujur saya katakan, nak solat di pesawat dalam keadaan sekeliling kita ada ramai Non-Muslim mungkin akan terdetik rasa segan nak solat. 

Tapi perasaan tersebut mestilah dilawan. 

Kerana tiada apa dalam hidup kita yang lebih penting berbanding ketaatan kepada perintah Allah, dan perlu ingat pengakhiran hidup kita adalah bertemu dengan Allah. 

Letakkan dalam hati, bagaimana jika ajal kita adalah di dalam pesawat ini. Adakah kita akan ‘bahagia’ bertemu Allah dalam keadaan meninggalkan solat?

Begitulah kemudahan yang boleh digunakan walaupun dalam keadaan yang serba sempit, namun ibadah kita kepada Allah mestilah diutamakan.

__

Tumpang gambar bos saya solat di pesawat 😉

Bagaimana Dubai Jadi Tumpuan Pelancong Seluruh Dunia?

Bagaimana Dubai Jadi Tumpuan Pelancong Seluruh Dunia?

Bagaimana Dubai yang pernah menjadi hanya padang pasir gersang di persisir laut kini menjadi tumpuan pelancong di seluruh dunia?

Sesiapa yang singgah ke Dubai pasti akan nampak bangsa dari seluruh dunia melancong ke sana.

Tidak kira bangsa Amerika, Eropah, Afrika, Arab, Asia, teemasuklah Malaysia semuanya datang ke sini untuk melancong.

Namun apakah strategi dan tarikan yang dilakukan untuk tarik orang ramai ke negara ini?

PALING BESAR, PALING PANJANG, PALING TINGGI – Antara tarikan yang dibuat oleh mereka termasuklah dengan membina bangunan yang terbesar dan tertinggi dunia.

Lihat sahaja Burj Khalifa yang menjadi bangunan tertinggi dunia dengan ketinggian 848 meter (hampir 1km) dan 163 tingkat. Ia menjadi lokasi tumpuan ke-6 dunia pada tahun 2018.

Burj Khalifa menerima anggaran 5000 pelawat sehari dan tiket paling murah adalah pada harga 149 AED (sekitar RM171.15) seorang untuk naik ke tingkat 124 dan 125. Untuk naik ke tingkat paling tinggi iaitu tingkat 152, 153 dan 154 bayarannya adalah sebanyak 608 AED (sekitar RM700). Filem Amerika berjudul Mission Impossible juga pernah dilakonkan di Burj Khalifa.

Selain menjadi tumpuan pelancong, Burj Khalifa menempatkan pejabat korporat, hotel mewah, sekolah golongan elit dan rumah mewah.

Begitu juga pusat beli belah yang ada berhampirannya iaitu Dubai Mall, yang menjadi pusat beli belah ke-2 paling besar di dunia.

Dengan wujudnya pusat beli belah ke-2 terbesar di dunia ini, ia telah menarik ratusan atau ribuan jenama-jenama terkenal untuk letakkan kedai-kedai mereka di sana sekaligus menarik minat warga dunia untuk ke sana membeli belah.

Di tepi Burj Khalifa adalah The Dubai Fountain. Ia merupakan tasik buatan manusia yang mempunyai sistem air pancut koreografi (air pancut musikal & menari) yang terbesar di dunia dengan keluasan 12 hektar (30 ekar) keseluruhannya. Ia menjadi tumpuan utama pelancong pada waktu malam kerana setiap malam bermula 6.30 petang hingga 11.00 malam, pertunjukan air pancut akan diadakan di sana.

Selain pertunjukan, pelancong juga boleh menaiki bot yang disediakan di The Dubai Fountain untuk melihat keindahan tasik dan bangunan di sekelilingnya.

Dubai juga mempunyai hotel tertinggi di dunia iaitu Gevora Hotel dengan ketinggian 356.3 meter dan 75 tingkat yang siap pada tahun 2017. Sebelumnya pula JW Marriott Marquis Dubai pernah menjadi hotel tertinggi di dunia dan kedua-duanya adalah di Dubai.

Taman tema dalam bangunan (indoor theme park) terbesar dunia juga terletak di Dubai, iaitu IMG Worlds of Adventure dengan keluasan 1.5 juta kaki persegi dan mampu menerima pelawat hingga 20,000 pada satu masa. (harga tiket seorang adalah 299 AED – sekitar RM350)

Dubai juga mempunyai pulau buatan manusia yang cukup besar, dan antara yang terbesar di dunia iaitu Palm Jumeirah. Namun akan ada beberapa buah pulau buatan manusia yang lebih besar yang akan siap dibina di Dubai antaranya Palm Jebel Ali dan The World Islands. Yas Island yang terletak di Abu Dhabi pula merupakan pulau buatan manusia ke-2 terbesar di dunia, juga terletak di UAE.

Lapangan terbang terbesar dunia pula akan terletak di Abu Dhabi, iaitu sebuah pusat bandar di UAE yang paling terkenal selepas Dubai. Kapasiti lapangan terbang tersebut dapat menampung sehingga 30 juta orang setahun.

UAE (United Arab Emirates) merupakan sebuah negara yang kaya dengan sumber asli, iaitu minyak dan gas asli. Sekitar 85% daripada kekayaan negara tersebut adalah hasil dari eksport minyak (2009).

Namun industri pelancongan pula menjadi industri kedua terbesar di Dubai. Di timur tengah, Dubai merupakan lokasi pelancongan nombor 1. Manakala di seluruh dunia, Dubai menjadi negara ke-5 paling popular bagi sektor pelancongan (menurut MasterCard Global Destination Cities Index).

66% sumber ekonomi UAE bagi sektor pelancongan hanya terletak di Dubai.

Negara UAE sangat berkerja keras untuk memastikan negara tersebut dapat menjadi tumpuan warga dunia supaya ia kekal terus relevan di mata dunia, sekaligus menjadikannya sebuah negara yang dapat ‘survive’ dengan bisnes dalam sektor pelancongan selepas sektor minyak dan gas asli.

Syeikh Muhammad bin Rasyid al-Maktoum, iaitu perdana menteri UAE dan pemerintah Dubai merupakan seorang pemimpin yang berjiwa besar dan mempunyai impian besar untuk menjadikan Dubai nombor 1 di mata dunia.

Sejak dahulu beliau berimpian untuk membina bangunan pencakar langit di Dubai, yang mana sekitar 50 tahun lalu Dubai hanyalah padang pasir di persisir lautan.

Kuncinya: Jadi berbeza dengan yang lain (Differentiate)

Bangunan besar dan bangunan pencakar langit ada di hampir setiap bandar besar di seluruh dunia. Namun bandar mana sahaja yang mempunyai bangunan PALING besar dan PALING tinggi?

Dengan impian yang besar, strategi yang betul dan gerak kerja yang luarbiasa, kini Dubai merupakan antara bandar yang sangat kaya, mempunyai bangunan tertinggi dunia dan antara bandar paling moden yang menjadi tarikan pelancong di seluruh dunia.

error: Content is protected !!