Select Page
4 Langkah Berkesan Membina Sistem Ejen Yang Berjaya

4 Langkah Berkesan Membina Sistem Ejen Yang Berjaya

4 Langkah Berkesan Membina Sistem Ejen Yang Berjaya

Bagi seorang leader mana-mana produk termasuk penapis air, insurans, takaful, unit trust dan sebagainya, sistem ejen adalah sangat penting bagi anda yang berada dalam fasa growth dan nak berkembang dengan lebih laju.

Sistem ejen yang berjaya dapat melipatgandakan pendapatan anda sebagai leader kerana ejen-ejen yang berkerja dan anda akan dapat komisyen daripada jualan ejen-ejen anda.

Membina sistem ejen yang berjaya bukanlah satu kerja yang mudah. Bahkan jika ia tidak dijaga dengan baik, maka ramai ejen yang ada bersama anda akan cari bisnes lain.

Maka, itu yang menyebabkan seorang leader ejen yang berjaya dapat membina kekayaan luarbiasa dan leader ejen yang tidak mengikut sistem pengurusan ejen yang betul akan kecundang dan rasa perjalanan sebagai seorang leader menjadi satu perjalanan yang sangat susah dan mencabar.

Dalam perkongsian kali ini, saya akan kongsikan 4 formula berkesan jika anda serius ingin kaya dan berjaya dalam bisnes sebagai ejen. Formula R.E.T.M.

1. RECRUIT / REKRUT

Ya, untuk berjaya dalam sistem ejen anda mestilah mempunyai pasukan ejen yang ramai. Ini kerana jika anda tidak merekrut sebanyak mungkin, sangat susah dan mencabar untuk anda jual produk atau servis dalam skala yang besar.

Lebih ramai kita rekrut, maka lebih besar peluang untuk kita menjual  dengan banyak.

Dan dalam sistem ejen, bila-bila masa sahaja akan ada ejen yang buat keputusan untuk berhenti menjual. Maka itulah kepentingannya untuk anda sentiasa merekrut ejen-ejen baru sehingga anda jumpa atau dapat hasilkan ejen yang berkualiti.

Untuk merekrut ejen baru, ada banyak kaedah yang boleh dilakukan. Antaranya

a. BOM (Business Opportunity Meeting) – BOM ini adalah sejenis kelas yang boleh kita lakukan dalam skala kecil atau besar. Tempoh kebiasaannya sekitar 2-3 jam sahaja. Ini adalah kaedah yang paling biasa dilakukan untuk merekrut ejen baru, supaya prospek ejen dapat gambaran besar bagaimana nak mulakan bisnes yang kita tawarkan.

b. 100 Contacts – Senaraikan 100 nama dan nombor telefon keluarga dan rakan anda yang terdekat. Susun mengikut yang paling berpotensi kepada yang kurang berpotensi. Hubungi mereka untuk jadi ejen produk anda

c. Media Sosial (Facebook, Instagram, Twitter Dsb) – Buat FB Post setiap hari dan ceritakan kelebihan jadi ejen anda, peluang pendapatan, insentif dan sebagainya yang boleh menarik minat orang untuk menjadi ejen anda. Sekali sekala buat juga iklan rekrut jenis Hard Sell untuk tarik orang jadi ejen anda.

d. Story (FB, WhatsApp, Instagram) – Dalam media sosial kita kini ada fungsi story, perasan tak. Sebenarnya ramai sahaja yang tengok InstaStory kita. Jadikan Story ini sebagai cara untuk anda kongsikan peluang bisnes bersama anda.

e. Iklan Berbayar – Gunakan Facebook Ads, Google Ads, YouTube Ads dan sebagainya.

f. Menulis artikel – Tulis artikel mengenai kebaikan jadi ejen bagi produk anda, ataupun buat sales page di laman web anda kebaikan dan cara jadi ejen anda. Gunakan laman web, blog dan forum untuk iklankan artikel anda.

g. Mudah.my – Anda juga boleh iklankan peluang jana pendapatan jadi ejen anda di laman web Mudah.

Dan pelbagai lagi cara yang boleh dilakukan untuk merekrut ejen baru.

2. EDUCATE

Antara kesilapan besar para leader adalah merekrut sebanyak mungkin ejen, namun tidak berusaha atau kurang berusaha untuk mendidik ejen baru berkenaan pengetahuan produk dan teknik menjual.

Mulakan dengan mengajar mengenai produk terlebih dahulu. Ejen baru mestilah faham mengenai produk, kelebihannya, USP, dan kekuatan produk berbanding jenama lain di pasaran. Pengaruhi ejen baru untuk membeli produk dan guna untuk diri (jika sesuai) sendiri agar lebih yakin untuk menjual nanti.

Saran yang baik adalah rekrut pelanggan anda yang sedia ada untuk jadi ejen kerana mereka lebih faham dan menjiwai produk yang anda jual.

Ajar ejen teknik yang paling mudah dan terbukti produk tersebut boleh terjual.

Ada free cost marketing, online marketing, offline marketing, face-to-face dan sebagainya yang anda boleh gunakan untuk bantu ejen anda menjual.

Ajarkan juga ejen anda cara untuk pergi lebih jauh dalam bisnes anda iaitu dengan membina pasukan dan merekrut ejen baru.

Banyak cara yang boleh anda gunakan untuk mendidik ejen anda, secara online mahupun offline.

Antaranya: Buat kelas, call ejen, jumpa ejen, buat FB live, buat video YouTube, WhatsApp Class, ajak pergi seminar dan sebagainya

Sekiranya anda ada kemahiran dalam sesuatu teknik, ajar ejen anda teknik tersebut.

Sebagai seorang leader, anda perlu tunjukkan kepada ejen cara paling cepat, mudah dan berkesan untuk ejen berjaya. Buktikan bisnes anda mudah untuk dilaksanakan.

Yang paling penting adalah untuk anda bina mindset yang betul kepada para ejen anda. Jika ejen anda hanya berfikir cara untuk cepat kaya, maka mereka akan cepat keluar daripada tim anda.

Namun jika anda bina mindset yang betul, bina cara fikir long term, sentiasa tingkatkan motivasi ejen, bantu ejen cari Big Why (purpose) mereka, bantu mereka untuk rancang masa hadapan mereka, tunjukkan kepada mereka career growth, maka pasti mereka akan lebih setia bersama anda.

Seorang leader yang baik dapat melahirkan leader-leader lain yang sama seperti anda. (Duplicate new leaders)

 

TASK / BAHAGIKAN TUGASAN

 

Setelah anda didik ejen cara jadi cara untuk berjaya, kemudian berikan kepada mereka apa tugasan yang perlu mereka lakukan.

Apabila kita kongsikan senarai tugasan, ejen akan tahu apa tindakan yang perlu mereka lakukan.

Tanpa mengambil tindakan sudah pasti tiada jualan. Jika ada tindakan dibuat, tetapi tindakan ejen tidak menepati cara yang leader kongsikan juga ada kemungkinan kurang jualan.

Setiap agency mempunyai cara untuk memberi tugasan kepada ejen dengan cara tersendiri.

Namun jika anda masih belum ada cara, saya cadangkan untuk anda bina Action Plan untuk ejen anda.

Contoh Action Plan

 

Letakkan objektif (target) yang ingin dicapai, tindakan yang perlu dilakukan dan tempoh masa untuk selesaikan segala tindakan yang telah dirancang.Contoh Action Plan

Action Plan ini boleh dibuat oleh leader atau ditulis sendiri oleh ejen. Leader boleh bantu berikan cadangan kepada ejen yang ingin buat Action Plan sendiri.

Jika tindakan yang dilakukan mengikut tempoh masa yang dicadangkan, namun hasilnya kurang memberangsangkan. Maka senarai tindakan (Action) tersebut perlu diperbaiki sehingga ejen capai apa objektif yang diingini.

 

MONITOR / PANTAUAN

Memberi tugasan sahaja tidak mencukupi tanpa sebarang pantauan.

Maka jika anda telah bahagikan tugasan atau dapatkan Action Plan daripada ejen anda, anda mesti pantau aktiviti mereka.

Kerana tanpa pantauan, terkadang ejen akan terlupa apakah tindakan yang perlu mereka ambil.

Dalam banyak kes, ejen mengadu tiada jualan. Namun apabila ditanya semula kepada ejen, ramai yang tidak laksanakan tugasan atau Action Plan yang telah disediakan.

Jika masih tiada jualan walaupun telah buat segala tugasan yang diberikan, maka seperti yang dikongsikan dalam poin ke-3 sebelum ini bahawa ejen perlu perbaiki tindakan (Action) yang perlu mereka lakukan.

Sentiasa bantu ejen untuk cari aktiviti lain sehingga mereka jumpa aktiviti yang paling berkesan untuk mereka capai target jualan yang diingini dan target untuk merekrut ejen-ejen baru.

KESIMPULAN

Teknik R.E.T.M. ini merupakan teknik yang terbukti berkesan untuk anda yang ingin menguasai sistem jualan ejen.

Tanpa perancangan dan strategi yang betul, maka kerja yang anda lakukan akan mengambil masa yang lebih panjang untuk capai kejayaan yang diingini.

Jika anda dapat hasilkan sistem ejen yang berjaya dan berkualiti, maka pasti hasil lumayan yang akan anda terima!

Wan Ahmad Fadhil,
Nak jadi leader berjaya

Kenapa Kita Susah Nak Bertindak?

Kenapa Kita Susah Nak Bertindak?

Kita tahu apa perlu dibuat, tapi kenapa masih tak buat?

Ini antara kebuntuan dalam fikiran yang sebenarnya sudah ada jawapannya.

Sebenarnya hanya 10 minit di awal pagi atau sebelum tidur yang kita perlukan untuk susun segala aktiviti yang perlu dilakukan setiap hari.

Jika tak dibuat, maka percayalah banyak masa akan disia-siakan tanpa perancangan.

Kita rasa kita dah cukup sibuk, rasa macam dah banyak benda kita buat, tapi tak banyak hasil yang kita dapat. Pernah rasa macam ni kan?

Ya, mungkin kita dah tahu apa yang perlu dilakukan setiap hari. Namun kenapa kita masih tak tulis walaupun kita tahu kita perlu tulis aktiviti harian kita?

Takut.

Takut tak buat. Takut tak siap. Takut gagal. Takut tak jadi. Takut kena ejek. Takut bagi komitmen. Takut terlepas peluang yang lain.

Dan pelbagai jenis ketakutan yang mungkin ada dalam jiwa seseorang.

Membuatkan kita gagal menulis jadual, tidak merancang aktiviti harian dan takut merancang masa depan.

Apabila ini berlaku, ia menyebabkan kita mula buat aktiviti-aktiviti kurang signifikan yang hanya mendatangkan hasil yang kecil sahaja tapi banyak memakan masa.

Pentingnya kekuatan dalam jiwa kita untuk atasi rasa takut tersebut. Kerana apabila ia diatasi, kita akan mula merancang dengan baik kehidupan kita.

Beranikan diri untuk menulis aktiviti harian, beranikan diri untuk merancang kehidupan, think long term.

Jika kita rasa hari kita kurang produktif, mulakan menulis.

Sempena cuti MaulidurRasul ini, ambil masa 10 minit untuk berfikir. Mulakan dengan mengambil sebatang pen dan kertas.

Tulis.

Fadhil,
Tak nak buang masa

7 Langkah Mudah & Berkesan Atasi Sikap Suka Bertangguh

7 Langkah Mudah & Berkesan Atasi Sikap Suka Bertangguh

Antara sebab ramai yang kecundang dalam dunia belajar, pekerjaan mahupun bisnes kebanyakannya disebabkan pengurusan masa yang tidak bagus.

Seringkali kita bertangguh dengan membuat kerja-kerja kecil dan kurang penting, maka akhirnya kerja utama kita tak siap-siap.

Berdasarkan satu artikel di laman web Forbes, ada 7 strategi untuk kita atasi tabiat suka bertangguh. Antaranya:

1. Ambil sehelai kertas. Tulis matlamat kita, buat senarai kerja yang perlu dilakukan dan pastikan ada deadline – Tanpa letak bila tarikh tamat boleh menyebabkan banyak kerja tertangguh

2. Pecahkan tugas besar kita kepada tugasan-tugasan yang kecil – Tugas besar biasanya akan buat kita rasa teruja hingga rasa malas nak bermula. Bila ia sudah dipecahkan kepada tugasan kecil maka lebih mudah dan cepat untuk kita mula buat kerja.

3. Bayangkan kita sudah berjaya capai hasil yang kita inginkan – Bila kita bayangkan kejayaan di depan mata, emosi kita akan berubah jadi lebih positif, semangat tinggi dan buat kita bertindak dengan lebih proaktif

4. Fikirkan kesan jika kita tidak bertindak – Tulis dan senaraikan apa kesan bila kita lambat, bertangguh atau tak buat apa-apa. Apa kesannya jika kita bertangguh seminggu, sebulan, atau setahun? Pasti sangat merugikan!

5. Dapatkan bantuan daripada tim anda – Bila ada seseorang yang boleh bantu untuk ingatkan kita tugasan kita, untuk push kita, ia akan buat kita rasa ‘terpaksa’, lebih fokus untuk siapkan juga kerja yang patut dilakukan.

6. Reward diri – Raikan setiap kejayaan besar atau kecil, kerana setiap kejayaan yang kita capai adalah istimewa. Kejayaan kecil kita membawa kepada kejayaan yang lebih besar!

7. Sentiasa usaha untuk keluar dari zon selesa. Fokus untuk berikan komitmen untuk capai kejayaan yang diingini dan matlamat yang nak dicapai. Zon selesa akan sentiasa buat kita rasa malas dan bertangguh. Mulakan langkah pertama anda sekarang!

 

Fadhil,

Tak nak bertangguh

Kenapa Kita Tak Berubah? 6 Langkah Untuk Konsisten Berubah!

Kenapa Kita Tak Berubah? 6 Langkah Untuk Konsisten Berubah!

Kebiasaannya sebelum masuk ke tahun yang baru, kita akan senaraikan apa azam kita menjelang tahun baru. Apa yang kita nak capai pada tahun akan datang. Apa impian kita nak untuk tahun tersebut.

Kita dah list down banyak impian kita, namun dalam tempoh 1 bulan sahaja kita sudah terlupa akan azam tahun baru tersebut. Kenapa setiap tahun jadi begitu?

Setiap tahun kita impikan dapat pekerjaan yang lebih baik, dapat pergi bercuti lebih kerap, dapat kuruskan badan dan sebagainya. Bulan pertama kita pulun habis-habisan. Tapi bila masuk bulan ke-2, ke-3, ke-4 dan seterusnya, kita semakin lupa azam tersebut dan dah berhenti berusaha untuk capai impian tersebut.

Bila tiba bulan Disember, kita teringat balik azam yang lama dan target untuk capai balik azam tersebut pada tahun seterusnya pula. Proses ini sentiasa berulang. Perasan tak?

Kenapa kita susah berubah? Boleh jadi kerana kita terlalu banyak berfikir. Sebab nak berubah bukanlah mudah. Kita perlu lalui kesusahan demi kesusahan untuk maintain perubahan yang kita nak.

Kalau kita nak kurus, kita kena pantang makan. Kita kena bersenam. Kena beli makanan sihat. Buat benda ni semua dalam tempoh 1-2 minggu mungkin senang. Tapi jika kita usaha untuk buat secara berterusan, kita akan rasa semakin berat. Rasa makin malas. Rasa makin susah nak konsisten. Lama-kelamaan kita berhenti. Kecundang separuh jalan.

Begitu juga dengan belajar. Kita mungkin ada impian nak mahir dalam satu bahasa asing. Contohnya nak mahir dalam bahasa Arab. Maka kita daftar ke kursus Bahasa Arab. Sepatutnya setiap minggu kita kena commit untuk datang ke kelas. Siapkan segala homework. Untuk bulan pertama, ia mudah sebab semuanya masih baru, masih simple. Bila dah masuk bulan ke-2, ke-3, semuanya jadi makin susah. Kita mula rasa nak give up. Kita tak siapkan homework yang ustaz berikan. Kita mula tak datang kelas pula.

Pattern dia sama, asalnya kita tahu apa impian kita. Bila kita cuba buat, lama-kelamaan kita mula rasa susah (pain)Susah nak konsisten sampai berjaya. Sebab kita semakin hari semakin susah dan kita terlalu fokus kepada proses, bukan pada impian dan matlamat asal kita nak capai tersebut. Proses seperti: malasnya nak pergi bersenam, susahnya nak kurangkan nasi, susahnya nak siapkan homework, susahnya nak kerja lebih masa, lecehnya nak kena spend masa dengan anak isteri.

Sekarang saya sedang baca sebuah buku yang bertajuk Awaken The Giant Within oleh Tony Robbins. Antara perkara best yang saya baca setakat ni adalah topik: How To Change Everything.

Dalam topik tersebut, Tony Robbins ada sebut mengenai formula Neuro Associative Conditioning (NAC). Formula NAC ini dicipta oleh beliau untuk bantu kita ‘berubah’. Bukan sekadar berubah, tapi berubah untuk tempoh masa yang panjang!

Bagaimana caranya?

Dalam formula NAC, ada 6 step utama untuk bantu kita berubah untuk tempoh yang panjang.

Kenapa kita susah berubah

 

1. DECIDE WHAT YOU REALLY WANT

Untuk berubah, perkara yang paling wajib kita perlu lakukan adalah tahu dan BUAT KEPUTUSAN apa yang kita nak capai. Sekadar tahu apa nak dicapai tidak mencukupi. Bila kita buat satu keputusan untuk capai, maka di sana akan wujud sebuah komitmen.

Senaraikan apa keputusan kita? Nak kurus? Nak berhenti merokok? Nak baca al-Quran 1 juzuk sehari? Apa sahaja. Senaraikan dan buat keputusan sekarang!

 

2. GET LEVERAGE! MAKE CHANGE A MUST

Seterusnya, dalam NAC anda perlu fokus kepada 2 perkara ini. Bila kita dah buat satu keputusan untuk berubah, kita kena tahu 2 perkara ini.

Pain & Pleasure.

Pain. Apa kesakitan/kesusahan yang kita akan hadapi bila kita tidak ambil keputusan sekarang?

Sebagai contoh. Bila kita buat keputusan untuk turunkan berat badan, kita kena tahu apa perkara paling menyakitkan bila kita TIDAK TURUNKAN BERAT BADAN HARI INI? Fikir. Apa kesannya? Apa kesan paling teruk boleh berlaku pada kita?

Boleh jadi kita akan rasa diri kita macam looser. Kita akan kena diabetis (kencing manis) dan darah tinggi. Kalau ada kencing manis, hidup seolah-olah semakin kurang bermakna sebab nikmat kesihatan dah hilang. Nak makan sedap pun tak boleh, berpantang sebab terpaksa. Kita tak yakin nak pergi berkerja, bersama pasangan dan sebagainya. Kita rasa semua orang akan mengata kita g*muk! Semua perkara ini sangat menyakitkan. Menyakitkan jiwa dan fizikal kita. Kita perlu sedar, semua ni akan betul-betul berlaku jika kita tak ambil keputusan untuk turunkan berat badan hari ini!

Pleasure. Apa kenikmatan yang kita akan terima kalau kita mula ambil keputusan hari ini? Apa kenikmatan maksima kalau kita buat sekarang?

Sebagai contoh. Kesan bila kita berhenti merokok hari ini adalah kita akan rasa lebih sihat. Isteri dan anak-anak akan lebih mencintai kita. Kesihatan kita akan jadi semakin baik, bahkan kita akan terhindar daripada sakit jantung, paru-paru dan sebagainya yang berpunca dari rokok. Kita akan jimat banyak duit. Duit beli rokok dan duit pergi hospital. Bukan sekadar itu, kita dah boleh mula bersenam dengan lebih yakin. Dan orang ramai akan lihat kita dari sudut yang sangat positif. Semua ini adalah kenikmatan yang akan kita terima bila kita mula berhenti merokok sekarang!

Keajaiban step 2 ini adalah, kita perlu sentiasa kaitkan (associate) pain & pleasure tersebut dengan apa yang kita cuba nak ubah. Bila kita fikir pasal rokok, kita kaitkan dengan sakit, kaitkan dengan anak isteri tak sayang, kaitkan dengan duit habis, kaitkan dengan hukum rokok. Dan pada masa sama, kita kaitkan juga dengan kesihatan yang kita akan dapat bila berhenti rokok, kasih sayang ahli keluarga, masyarakat akan terima kita dan sebagainya.

Sebab tu formula ni dinamakan Neuro Associative Conditioning. Kita kena selalu kaitkan pain & pleasure terhadap perubahan baru yang kita inginkan.

 

3. INTERRUPT THE LIMITING PATTERNS

Step 1 dan 2 pun dah cukup powerful bila kita apply. Pasti kita akan banyak berubah hanya dengan mengenalpasti step 1 dan 2 sahaja. Namun cabaran bila kita dah mula berubah adalah kita kadang-kala rasa nak kembali ke habit kita yang sebelum ni.

Bila kita mula kembali ke habit yang asal, kesannya adalah kita tak akan dapat capai keputusan yang kita dah buat sebelum ni. Kita tak akan capai berat ideal yang kita nak. Kita tak akan berhenti merokok. Kita tak akan hafal al-Quran. Kita tak akan mahir dalam bahasa baru. Kita tak akan berhenti marah anak-anak.

Bila kita ikut pattern yang sama seperti yang lepas, kita akan dapat result sama seperti yang lepas.

Maka, kita perlu ganggu pattern tersebut bila kita mula nak buat perangai lama kita. Kesannya adalah kita akan stop daripada buat perkara tersebut.

Setiap kali kita nak mula buat perangai lamakita atau rasa malas berubah, fikir. Apa kesannya kalau aku buat benda ni sekarang? Apa kesannya kalau aku tak berubah? Apa kesannya pada kesihatan aku nanti? Apa kesannya pada masa depan aku nanti? Adakah aku akan berubah kalau aku buat perkara ini?

Seorang sahabat saya, Tuan Afyan Mat Rawi ada tulis yang dia berazam untuk tak makan nasi sepanjang (penghujung) 2017. Beliau sebut di FB beliau:

“Saya berazam tak makan nasi putih sepanjang tahun ini. Siapa yg dpt tangkap gambar saya makan nasi putih, saya bagi RM100.”

Ini juga merupakan cara untuk interrupt the limiting patterns yang disebut dalam buku tersebut.

 

4. CREATE A NEW EMPOWERING ALTERNATIVE PATTERNS

Langkah ke-4 ini merupakan satu langkah kritikal bagi memastikan perubahan yang dirancang akan menjadi satu perubahan jangka panjang.

Mengapa?

Kerana ramai orang sudah buat ikut langkah 1-3. Berjaya bagi jangka pendek, namun gagal untuk jangka panjang.

Ini kerana ramai yang gagal untuk mencari alternatif kepada perubahan yang diingini untuk keluar dari kesakitan (pain) kepada mendapat (pleasure) adalah antara penyebab utama kita berubah hanya bagi tempoh masa yang pendek.

Sebagai contoh: Kita mengalami masalah kemurungan yang tinggi. Kita nak keluar daripada masalah kemurungan ini. Kita dah senaraikan apa pain dan pleasure jika kita ambil keputusan sekarang untuk berhenti dari kemurungan. Kita sudah cari cara untuk mengganggu pattern yang asal jika kita hampir kecundang. Namun, kita masih lagi perlu untuk cari alternatif kepada kemurungan supaya kita tidak murung lagi. Boleh jadi alternatifnya adalah dengan bersosial, berkawan dengan jiran, lazimi solat berjemaah di masjid, ikuti majlis ilmu dan sebagainya.

Kita perlu cari apa alternatif yang sesuai untuk digantikan dengan sikap dan tabiat negatif lama yang ingin diubah.

 

5. CONDITION THE NEW PATTERN UNTIL IT’S CONSISTENT

Apabila kita sudah menjumpai pattern baru yang sesuai dengan diri kita, maka kita perlu mula untuk sentiasa berlatih ikut pattern baru tersebut hingga konsisten. Teruskan selama 1 bulan, 2 bulan hingga kita benar-benar konsisten dan pattern baru tersebut menjadi sebahagian daripada hidup kita.

Inilah caranya untuk menjadikan perubahan yang diingini bersifat jangka masa panjang dan kekal konsisten.

Reinforce (kukuhkan) pattern baru tersebut dengan memberi ganjaran kepada diri sendiri atau orang yang kita ingin bantu untuk berubah.

Timing adalah sangat penting. Sejurus anak kita lakukan satu perkara yang bagus, terus berikan pujian. Berikan hadiah jika mereka lakukan sesuatu yang luarbiasa. Untuk diri sendiri, cari cara bagaimana kita ingin beri ganjaran untuk diri sendiri walaupun hanya dengan kejayaan yang kecil. Bila kita dah start sikit je pun, berikan ganjaran untuk diri sendiri. Ganjaran tak semestinya perlu sesuatu yang besar. Cakap pada diri sendiri, “MasyaAllah, bagus Ahmad kau dah berjaya exercise hari ini” pun sudah memadai.

Sebahagian kajian menunjukkan apabila kita usaha untuk reinforce perubahan baru, ia akan membuatkan kita lakukan sesuatu dengan lebih bersungguh dan perubahan tersebut boleh berlaku dalam jangka masa yang lebih panjang.

Sama seperti pekerja yang diberikan bonus gaji bila capai target, anak-anak diberikan hadiah bila capai keputusan exam yang bagus, dan lain-lain lagi. Perubahan juga dapat di-reinforce dengan insentif kewangan/hadiah seperti ini.

Reinforcement untuk bantu orang lain berubah dalam buku ini disebut ada 3 jenis (menurut kefahaman saya)

  1. Beri layanan yang baik
  2. Insentif kewangan
  3. Personal growth – Ini paling powerful kerana ia dapat bantu orang tersebut untuk jadi lebih baik dan bagus.

 

6. TEST IT

Yang terakhir adalah kita perlu uji pattern perubahan baru yang ingin kita bawa dalam diri kita.

Salah satu cara untuk kita uji pattern perubahan baru tersebut adalah dengan menggunakan teknik future pacingiaitu dengan membayangkan bagaimana keadaan diri kita setelah kita lalui semua proses 1 hingga 5 tersebut.

Tutup mata dan bayangkan bagaimana rasanya bila kita sudah capai berat badan yang ideal, bagaimana rasanya bila kita sudah mahir dalam bahasa Arab, bagaimana rasanya bila dah berhenti merokok, bagaimana rasanya bila kita sudah berjaya dalam perniagaan, bagaimana rasanya bila kita dapat konsisten solat di Masjid secara berjemaah.

Sekarang anda sudah berada di masa hadapan yang mana anda sudah miliki semua yang diimpikan.

Tanya diri sendiri, adakah perubahan baru tersebut masih lagi buat kita rasa kecewa atau buat kita rasa lebih seronok dan gembira?

Bagaimana perasaannya bila kita rasa nak kembali merokok, kemudian kita cari alternatif tabiat lama kuat merokok kepada pattern baru yang sudah kita tentukan. Boleh jadi gantikan rasa puas merokok dengan berlari, atau membaca buku atau buat aktiviti-aktiviti lain yang jauh lebih berfaedah dan bermanfaat untuk diri dan keluarga. Bagaimana rasanya?

 

Keenam-enam langkah ini dapat digunakan untuk membantu kita untuk berubah dalam pelbagai situasi berbeza. Boleh jadi masalah keluarga, masalah berat badan, masalah merokok, masalah bisnes, masalah tekanan jiwa, masalah sikap malas dan pelbagai lagi.

Dan jika kita merupakan seorang ketua (ketua keluarga, syarikat, tim bola sepak dan sebagainya), kita boleh juga gunakan teknik ini untuk bantu orang di bawah jagaan kita untuk berubah kepada perubahan yang lebih positif dengan lebih berkesan dan bagi tempoh masa yang lebih lama.

error: Content is protected !!