Select Page
Review: Pengalaman Guna Penapis Air Luar Rumah Cuckoo Prime X1. Bagus Ke?

Review: Pengalaman Guna Penapis Air Luar Rumah Cuckoo Prime X1. Bagus Ke?

Bulan April 2019 yang lepas, Cuckoo baru perkenalkan produk baru penapis air luar rumah / outdoor water filter model Prime X1.

Haa, ikutkan inilah penapis air luar rumah model pertama yang dikeluarkan oleh Cuckoo Malaysia.

Lepas Cuckoo buat presentation mengenai produk baru ni, aku decide untuk pasang juga penapis air ni sebuah kat rumah mak ayah aku di Kuantan.

Kenapa?

Ada beberapa sebab yang aku nak kongsikan dengan anda semua.

 

AIR KOTOR DI KUANTAN

Di Kuantan ni ada masalah air, yang ada masanya tersangatlah kotor.

Ini bukan gambar Google tau! Ini masa tengah catuan air, air yang masuk dalam rumah jadi kotor sangat. Maaf gambar tak jelas sangat sebab crop dari video.

So bila kotor tu, memang air kuning habis tau. Baju pun berpotensi jadi warna kuning. Kalau tengok pun memang geli nak minum. Kalau masak pun memang tak lalu nak minum.

Ada masa dulu air tengah bermasalah kat Kuantan, air keruh sangat. Korang boleh tengok gambar bawah ni:

Rumah ayah memang ada pakai penapis air luar rumah / outdoor water filter.

Cuma sebab dia gunakan model lama yang gunakan teknologi lama.

Mungkin sebab tu aku rasa bila air tengah masalah teruk, penapis air lama tu tak dapat nak uruskan air kotor yang masuk ke dalam rumah.

 

SUMBER AIR KITA BERSIH…?

Pernah satu masa ada ahli politik kata air yang dikeluarkan oleh syarikat bekalan air atau jabatan bekalan air di negara kita adalah cukup bersih. Boleh minum tapi perlu ditapis atau dimasak.

Ini kerana air yang dirawat oleh loji air tersebut telah dirawat dengan cukup baik untuk mengelakkan penyakit, kotoran, bau dan sebagainya.

Namun, mungkin itu dari peringkat loji tapisan air.

Walaupun ia telah dibersihkan dengan klorin dan sebagainya, namun air yang masuk ke rumah kita belum tentu bersih sama seperti di loji tapisan air.

Link asal: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/air-paip-perlu-dimasak-sebelum-diminum-dr-lee-188839

Belum cerita lagi masa air tu keluar dari loji, masuk dalam saluran perpaipan yang berpuluh-puluh kilometer itu.

Kemungkinan ada masalah kebocoran paip disana-sini pula.

Boleh jadi sistem perpaipan di kawasan perumahan kita telah wujud sejak berpuluh-puluh tahun yang lalu.

Yang mana ia mungkin mengandungi lumpur, lumut, pasir, lendir, karat dan sebagainya.

Maka itu sebabnya air yang sampai ke rumah kita ada potensi untuk jadi lebih kotor dan kurang sihat untuk terus diminum.

Sekarang ni pula dengan pelbagai masalah air yang berlaku, termasuklah sebahagian penyakit boleh berjangkit hanya melalui air. Maka perkara ini jadi semakin merisaukan.

Bukan sekadar itu, air kotor ni bukan sekadar dalam sistem perpaipan.

Malah dalam tangki air rumah kita, tangki air rumah flat, atau apa-apa jenis rumah sekalipun kebiasaaannya dalamnya kotor dan berkeladak yang biasanya bertahun-tahun tidak dicuci.

Buka sahaja tangki air rumah kita, pasti kita akan dapati dinding tangki air tersebut dan lantainya kekuningan.

Ada rumah pula pada tangki airnya ada lumut yang tumbuh tertimbul di permukaan air.

Ada juga yang sudah bertahun-tahun tidak mencuci tangki air atau mungkin ada masalah tersumbat, air di dalam tangki berlumut teruk.

Yang lucunya sebahagian tangki air ada yang tertinggal seluar dalam di dalamnya.

Masalah di atas ini cukup membuktikan bahawa air yang masuk ke rumah kita belum tentu cukup bersih dan selamat untuk digunakan dan diminum terus.

Bayangkanlah air kotor inilah yang kita gunakan untuk mandi, untuk minum, untuk memasak, untuk basuh baju dan sebagainya.

 

MASALAH PENAPIS AIR SEDIA ADA…

Kiri penapis air lama, kanan penapis air baru

Sebenarnya, penapis air sedia ada tu okay je dan tak ada masalah kritikal pun.

Cuma mungkin ada masanya bila masalah air tu teruk sangat, penapis air ni tak dapat nak handle kotoran tu.

So air yang akan masuk ke rumah akan jadi lebih kotor walaupun penapis air sudah dipasang.

Selain itu, penapis air yang dah dipasang kat rumah tu pun tak ada sebarang servis pun.

Sebagai pembeli penapis air lama itu, apa yang kita kena buat adalah kena ‘backwash’ setiap beberapa minggu untuk bersihkan filter di dalamnya.

Bila tak buat backwash, kotoran akan kekal berada di dalam penapis air. Selain itu, air di rumah juga akan jadi perlahan.

Namun jika dilakukan backwash pula, kotoran di dalam penapis air itu akan berpusing di dalam tabung air itu pula dalam proses untuk mengeluarkan kotoran tersebut.

 

APA KELEBIHAN PENAPIS AIR LUAR RUMAH CUCKOO PRIME X1 NI…?

Ini video pengenalan penapis air luar rumah / outdoor water filter Cuckoo Prime X1 ni di sini

Cuma kat sini, aku nak share serba ringkas tapi padat beberapa kelebihan yang ada pada produk ni yang aku sempat cari:

1. FILTER ULTRA FILTRATION BERKUALITI TINGGI – Cuckoo gunakan sistem tapisan Ultra Filtration yang dapat tapis pada kadar yang sangat halus.

2. TEKNOLOGI FILTER PVDF TERBARU – Filter yang digunakan adalah lebih kuat menyerap air, lebih elastik dan sangat tahan lama. Filter ditukar setiap 3 tahun.

3. MENAPIS 99.99% KOTORAN, VIRUS & BAKTERIA – Dah tak perlu nak risau dengan kualiti air di rumah. Air pun dah tak kuning dan berbau lagi lepas guna Cuckoo Prime X1 ni.

4. ALIRAN AIR YANG LAJU – Dikatakan dalam 1 jam boleh tapis hingga 2000L air! Ini kerana Cuckoo gunakan teknologi PVDF membuatkannya lebih cepat menyerap air dengan berkesan.

5. TANPA ‘BACKWASH’ – Sistem terbaru Cuckoo ni gunakan teknologi Royal Flushing. Setiap beberapa hari, Cuckoo Prime X1 ini akan keluarkan air secara automatik menggunakan auto water-timer bagi mengeluarkan kotoran dalam tangki air.

Ini juga bermakna filter kita akan terus dicuci secara automatik semasa flushing ini berlaku. Asalnya Cuckoo set setiap 3 hari akan flush sekali. Tapi kat rumah mak ayah aku, dia set untuk flush setiap hari.

Boleh jer kalau nak set secara manual.

6. BERKUASA WALAUPUN SAIZ KOMPAK – Berbanding dengan penapis air luar rumah lain yang ada dalam pasaran, penapis air Cuckoo Prime X1 ini mempunyai saiz yang lebih kecil berbanding pesaingnya.

Namun menghasilkan tapisan yang lebih berkualiti.

Saiz kompak ini memudahkan kita untuk pasang di mana-mana rumah walaupun jika anda tinggal di rumah banglo, teres, kondominium atau flat.

7. SERVIS BERKALA & JAMINAN PERCUMA HINGGA 7 TAHUN – Ini antara yang tidak akan didapati di mana-mana penapis air luar rumah yang lain. Untuk pembelian secara tunai, kitaa akan dapat percuma servis dan waranti 1 tahun.

Namun untuk rental, boleh dapat percuma servis, tukar filter dan waranti hingga 7 tahun bergantung kepada kontrak yang kita pilih.

Untuk servis berkala, anda boleh tengok gambar di bawah. Pemasangan dan servis akan dilakukan hanya oleh Natural Doctor dan Doctress Cuckoo yang terlatih.

8. PELAN BAYARAN YANG MENARIK! – Sekarang Cuckoo baru perkenalkan skim rental yang mana pelanggan boleh dapatkan penapis air ini dengan bayaran bulanan serendah RM75 sebulan. Servis, pertukaran filter dan waranti adalah percuma sepanjang tempoh kontrak.

 

MACAM MANA PROSES PEMASANGAN PENAPIS AIR NI…?

Proses nak pasang penapis air ni pun tak susah. Yang penting, kena order lah dulu.

  1. TEMPAH ONLINE – Kalau nak order boleh jer terus tempah kat seller. Nak pasang ni takde pun extra charges. Takde sebarang yuran-yuran tambahan.Kalau nak ambil pakej rental RM75 sebulan tu, bayar RM75 je lepas tu dah boleh pasang terus. Senang kan?Boleh beli terus kat link ini https://store.cuckoo.com.my/estore/fksalesempire/ atau terus whatsapp ke 0139916967 atau klik www.wasap.my/60139916967
  2. PASANG – Semasa hari pemasangan, Cuckoo akan cek beberapa perkara.Antaranya adalah sumber air, tahap kekuatan tekanan air di rumah dan tempat pemasangan.Pada mulanya, pihak Natural Doctor Cuckoo akan cek tahap tekanan air di rumah dulu.Kalau terlalu rendah bawah 20 psi memang tak dapat nak pasang. Biasanya kena pasang water pump dulu baru boleh pasang. Tapi kita sebagai pelanggan tak perlu nak beli apa-apa alat untuk cek, nanti masa hari pemasangan Cuckoo akan tolong cek untuk kita secara percuma.Seterusnya, Natural Doctor Cuckoo itu akan sahkan dengan anda lokasi yang ingin dipasang. Cuckoo akan uruskan perpaipan penapis air ini dan pasang penapis air tersebut di lokasi yang kita setujui.Setelah pasang, Cuckoo akan test penapis air di rumah anda untuk pastikan segalanya berjalan lancar.Kemudian akan set timer pada penapis air di rumah anda untuk tujuan auto-flushing.Bila dah habis pasang semua, kita hanya perlu tandatangan pada Installation Note yang diberikan.

 

Kalau tengok kotak pun kitaa dapat agak. Saiznya memang kompak. Tapi cukup berkuasa tau!

 

Design kotak dia macam ni.

 

Bila kotak dah dibuka, begini isinya.

 

Water timer yang disediakan

 

Tengah setup pemasangan penapis air Cuckoo Prime X1 sebelum pasang di dinding rumah.

 

Cuckoo Natural Doctor tengah nak pasang penapis air Cuckoo Prime X1 di rumah ayah saya

 

Perpaipan yang akan dipasang adalah lebih kurang macam ni. Semua ni Cuckoo tolong pasangkan nanti.

 

Pemasangan

Servis

 

OKAY KE GUNA PRIME X1 NI…?

Pasang kat rumah ayah

Okay sekarang dah masuk 6 bulan Cuckoo Prime X1 dipasang di rumah mak ayah.

Sekarang dah masuk fasa servis pertama.

Sebelum ni filter air kat rumah mak ayah aku lebih besar, bila guna Prime X1 ni memang nampak lebih kecil.

Pada aku, aku puas hati sebab air yang ditapis memang ternyata lebih bersih.

Dah tak perlu risau air berpenyakit, air kotor, air kuning, air berbau, air berkeladak dan sebagainya.

Kalau nak guna untuk mandi, nak masak air, memasak, basuh baju dan sebagainya pun dah tak risau bila dah guna Cuckoo Prime X1 ni.

Lepas tu memang lagi mudah la sebab dah tak perlu nak buat backwash lepas ni.

Senang jer sebab dah ada Royal Flushing kat penapis air rumah ni. Air kotor akan dikeluarkan setiap beberapa hari, ikut masa berapa lama yang kita sendiri set.

Satu lagi, kalau penapis air luar rumah ni rosak pun dah tak perlu risau lagi. Sebab bila ada apa-apa jer masalah, Cuckoo yang akan tolong pastikan penapis air berfungsi dengan baik.

Servis pun akan diberikan setiap 6 bulan so tak perlu risau dah. Tinggal pakai jer kat rumah.

Ye lah, benda ni berdasarkan pengalaman orang lain juga ada yang guna penapis air Cuckoo. Bila ada masalah penapis air, ada masanya Cuckoo tukar penapis air baru terus. Huhu. Memang terbaik lah.

Bila kita gunakan servis Cuckoo untuk pemasangan penapis air di rumah, satu perkara yang kita perlu tahu adalah segala urusan pemasangan, waranti, after sales service dan sebagainya akan diuruskaan terus oleh syarikat Cuckoo.

Dan macam yang aku sebut kat atas sebelum ni, pemasangan, servis, baikpulih segalanya diuruskan oleh insan-insan yang terlatih. Bukan calang-calang orang pasang tau!

Nak pasang penapis air ni, servis adalah perkara no 1 kita perlu ambil tahu. Kalau servis bagus, pakai jer. InsyaAllah tak menyesal.

 

PERLU KE PASANG KAT RUMAH?

Jawapan aku: Bergantung pada kualiti air yang masuk ke rumah. Kalau kita yakin air di rumah kita memang sangat bersih, sangat jernih, tiada kotoran kalau tak guna pun okay jer.

Tapi zaman sekarang ni, kat mana-mana pun biasanya akan ada masalah air macam yang aku sebut kat atas.

Masalah air kuning, keruh, kotor, berkuman dan bakteria, berbau, kuat klorin dan sebagainya tu memang dah biasa.

Tanya diri kita, kalau rumah kita ada masalah air seperti di atas, memang aku recommend pakai penapis air Cuckoo Prime X1 ni. Serius! Sebab memang berkesan lah.

 

APA PROMOSI TERKINI CUCKOO?

Sekarang Cuckoo tengah lancarkan 2 promosi baru untuk produk Cuckoo Prime X1 ni.

Sebelum ni harga penapis air ni kalau diambil secara tunai adalah RM2400.

Sekarang Cuckoo tengah buat promosi Cuckoo Goood Trade-In yang mana kita akan dapat diskaun RM800 untuk pemasangan penapis air luar rumah ini.

Promosi untuk pembelian tunai ni akan tamat pada 31 Disember 2019.

 

Untuk pemasangan secara Rental pula, dulu harga tetap RM100 sebulan x 3 tahun. Juga ada yuran pemasangan sebanyak RM250.

Sekarang Cuckoo dah MANSUHKAN yuran pemasangan RM250 dan dah tak perlu bayar lagi yuran tersebut! Dulu masa aku pasang memang bayar la RM250 ni.

Dan bayaran bulanan sekarang adalah fleksibel boleh bayar serendah RM75 sahaja sebulan, dan dapat FREE servis, pertukaran filter dan waranti hingga 7 tahun tu!

 

 

 

OKAY… MACAM MANA NAK TEMPAH?

Okay macam yang aku share atas tadi, kalau nak tempah boleh follow je di bawah:

  1. Tempah Terus Melalui Cuckoo EBRANDSTORE – klik sini https://store.cuckoo.com.my/estore/fksalesempire/
  2. WhatsApp Ejen – Hubungi 0132775539 atau klik sini – www.wasap.my/60139916967
  3. Websitewww.cuckoonano.com/prime-x1-outdoor-water-purifier

Pasang tau, rugi tak pasang sebab tengah promo kaw ni.

InsyaAllah tak menyesal pakai sebab air kat rumah lepas ni lagi bersih!

Baguskah Penapis Air Cuckoo King Top? Review Lepas 2 Tahun

Baguskah Penapis Air Cuckoo King Top? Review Lepas 2 Tahun

Saya mula ‘berkenalan’ dengan penapis air Cuckoo pada tahun 2017 yang lalu. Sebelum itu, saya tidak menggunakan penapis air di rumah melainkan penapis air biasa (brand Panasonic) yang berharga RM100 lebih. Itu pun penapis air terpakai yang diberi oleh ayah saya kepada saya.

penapis air

Penapis itu berkhidmat untuk saya sekitar 1 tahun. Namun air yang ditapis tersebut biasanya saya masak dulu sebelum minum.

Kebanyakan penapis air dalam pasaran yang mempunyai 3 suhu ke atas biasanya berharga lebih RM100 sebulan.

cuckoo vs coway

Namun, bayaran bulanan melebihi RM100 adalah jauh di luar bajet bulanan saya kerana bagi saya, saya tak mampu nak bayar lebih RM100 untuk penapis air.

Alhamdulillah, isteri saya sangat memahami. Seingat saya, belum pernah beliau minta kepada saya untuk pasang penapis air yang perlu bayar rental bulanan kerana beliau tahu saya belum mampu. Sedangkan beliau perlu sebab ia akan memudahkan banyak urusan isteri saya bila dah ada penapis air nanti.

Namun satu hari, kawan kepada isteri saya telah memperkenalkan kepadanya promosi terkini sebuah penapis air dari Korea yang berjenama Cuckoo.

Yang mana ketika itu sedang promosi pada harga serendah RM60 sahaja sebulan untuk 7 tahun. Apabila ada promosi tersebut, barulah beliau cadangkan kepada saya untuk gunakan penapis air rental di rumah sebab sudah ada alternatif penapis air bawah RM100 sebulan.

Bahkan ia akan memudahkan sangat banyak urusan saya sebab saya tak perlu lagi nak pergi beli air mineral di kedai lepas ni. Dan saya tak perlu lagi nak jerang air setiap pagi dan setiap petang untuk buat air masak. Banyak jimat duit dan masa.

Apa yang buat saya rasa sangat tertarik adalah apabila saya diberitahu bahawa air Cuckoo yang dihasilkan adalah bermineral dan beralkali ringan.

Oleh kerana saya memang seorang penggemar air mineral sejati, pengguna air mineral maka ini adalah pilihan yang baik untuk saya sekeluarga.

Sejak dulu saya memang tak gemar air RO. Kalau pergi ke kedai runcit, pasaraya dan lain-lain saya pasti akan pilih air bermineral berbanding air RO. Sebabnya adalah: Air mineral lebih enak, sedap di tekak. Dan air mineral sudah pasti lebih berkhasiat.

Kalau kita cari di Google sekalipun, air mineral adalah lebih baik daripada air RO kerana mineral yang wujud pada air termasuklah kalsium, potassium, magnesium dan sodium yang sudah pasti memberi manfaat kepada tubuh badan kita.

Bilaa dapat tahu air yang dihasilkan oleh penapis air Cuckoo adalah bermineral & alkali ringan. Harga pula bawah RM100 sebulan maka saya langsung tidak teragak-agak untuk buat tempahan.

Apa yang lebih istimewa adalah pelanggan langsung tak perlu bayar sebarang kos tambahan kepada ejen atau syarikat Cuckoo. Bahkan memang tiada kos daftar, tiada kos proses dan tiada kos pemasangan.

Kerana di luar sana, kebanyakan pelan rental penapis air pelanggan perlu bayar sekitar RM250 untuk pendaftaran sebagai “Rental Processing Fee”.

Untuk pemasangan, saya hanya perlu bayar sebanyak 1 bulan bayaran sewa sahaja iaitu RM60, kemudian boleh terus pasang. Itu pun bayaran untuk bulan terakhir, bukan kos tambahan. Nanti dah masuk bulan terakhir saya dah tak perlu bayar apa-apa lagi sebab dah bayar upfront payment sebelum pemasangan tersebut.

Senang kata, bayar RM60 jer lepas tu terus boleh pasang di rumah.

Masa hari pemasangan, installer Cuckoo bagitahu kepada saya bahawa pelanggan tak boleh on button “COLD” lagi bagi tempoh 12 jam.

Sebabnya dalam mana-mana mesin penapis air sekalipun di dalamnya ada compressor yang ada di dalam penapis air tersebut. Dalam compressor tersebut ada minyak untuk pastikan proses penyejukan berfungsi.

Namun sebab penapis air tersebut dibawa ke sana ke sini, maka minyak tersebut akan banyak bergerak dan ia perlukan masa sekitar 12 jam untuk stabilkan minyak tersebut semula.

Itu sebabnya Cuckoo hanya galakkan untuk buka fungsi sejuk selepas 12 jam pemasangan bagi memastikan penapis air anda dapat berfungsi dengan optimum.

Pengamalaman pertama kali minum air Cuckoo King Top di rumah, dapat pula air sejuk saya mula rasa “Fuhh, leganya! Dapat stok air sejuk tanpa had selepas ni. Bila-bila masa sahaja boleh minum air sejuk. Tak perlu simpan peti lagi..”

Dan kalau nak minum air panas pun mudah, nak bancuh kopi tiap-tiap pagi jadi lebih senang dan cepat sebab isteri saya dah tak perlu nak jerang air lagi selepas ini.

cuckoo vs coway
Cuckoo bagi satu paip tambahan di sinki. Air adalah bersih dan boleh diminum. Juga boleh digunakan untuk basuh sayur, memasak dsb. Air boleh dikeluarkan tanpa had.

Pada asalnya, ayah saya yang pasang penapis air Cuckoo di rumahnya. Dia pasang Cuckoo model Fusion Top bayar secara cash/outright. Sekarang harganya RM3200 sahaja.

Saya jadi terjebak nak guna Cuckoo ni pun antaranya sebab kat rumah ayah baru pasang Cuckoo. Tengok ayah sebelum tu bukan main susah nak pergi ke pasaraya untuk beli air mineral. Seminggu, berkotak-kotak nak kena beli.

Tapi lepas guna Cuckoo, ayah dah tak perlu beli lagi air mineral kotak.

Saya sendiri pun sebelum guna Cuckoo memang biasa je beli air mineral kotak. Satu kotak sekitar RM12. Seminggu beli dalam 2 atau 3 kotak. Jika sebulan beli 10 kotak, bermakna saya berbelanja sekitar RM100 hingga RM120 sebulan untuk beli air mineral sahaja.

Tapi bila guna Cuckoo King Top, separuh perbelanjaan saya dah jimat! Bahkan lebih banyak jimat masa dan tenaga.

Cuckoo King Top ni mempunyai kapasiti tangki sebanyak 1 L air sejuk, 1 L air panas dan 0.3 L air suhu bilik. Biasa orang tanya, “Cukup ke kalau tangki besar tu jer?”

First time saya tengok kapasiti tu pun rasa macam tak confident. Rasa macam tak cukup.

Tapi bila fikir balik, kat rumah saya ada 4 orang je. Dan bukan 24 jam saya tekan air keluar dari mesin. Setiap kali nak minum baru tekan air keluar.

Pada saya jika penghuni sekitar 5 orang, King Top adalah pilihan yang cukup bagus.

Tanyalah kepada mana-mana pengguna Cuckoo King Top di luar sana yang ada penghuni sekitar 4-5 orang di rumah pasti mereka akan kata kapasiti tersebut mencukupi.

Kenapa?

Walaupun kapasiti Cuckoo King Top bersaiz sederhana, namun isian semula air ke dalam tangki adalah sangat laju.

Ini kerana Cuckoo menggunakan sistem tapisan Nano Positive Filtration System.

Sistem tapisan ini menghasilkan air yang bersih, 99.99% bebas kuman, bakteria dan kotoran namun pada masa sama ia menghasilkan air yang bermineral dan beralkali ringan yang sudah tentu sihat untuk tubuh badan manusia.

Di Cuckoo, TIADA sebarang pembuangan air. Ini menjadi antara perbezaan besar antara sistem tapisan mineral dan tapisan RO kerana sistem tapisan RO perlu pembuangan air.

Masa tu baru saya faham, kenapa penapis air yang gunakan sistem RO kebanyakannya mempunyai saiz tangki yang sangat besar. Ia bersaiz besar kerana untuk hasilkan 1 cawan air, ia memerlukan beberapa cawan air untuk dibuang. Kerana sistem RO adalah sedimikian.

Ia juga menjadi sebab kenapa penapis air sistem RO mempunyai proses yang sangat lambat untuk isian semula air dalam tangki. Bila isian semula air dalam tangki perlahan, maka proses penyejukan dan pemanasan air juga akan jadi perlahan. Ini berdasarkan pengalaman sendiri guna penapis air sistem RO semasa di pejabat dahulu.

Berbanding sistem tapisan Cuckoo. Walaupun saiz tangki 1L air sejuk, 1L air panas. Namun setiap kali air ditekan keluar dari mesin, air baru akan masuk terus.

Anda boleh cuba sendiri, air Cuckoo bahkan boleh ditekan terus air untuk keluar tanpa had!

Saya sendiri pernah cuba untuk isi botol bersaiz 2 liter menggunakan Cuckoo King Top dan hasilnya, air tersebut penuh dengan sekali isian!

Maka jika ditanya kepada saya, adakah saiz tangki Cuckoo menjadi masalah? Pada saya. Tidak sama sekali. Bahkan ia menjadi satu kelebihan kerana isian semula air, penyejukan air dan pemanasan air sangat cepat.

Pengalaman saya sendiri sebelum ini gunakan penapis air Cuckoo King Top di rumah keluarga yang ada penghuni

sekitar 10 orang sebelum ini yang gunakan King Top juga tiada masalah tak cukup air. Cuma bila ramai orang, sudah pasti mengambil sedikit masa untuk penyejukan dan pemanasan air.

Mengenai servis pula, saya difahamkan ketika itu Cuckoo akan datang untuk buat servis penapis air di rumah pelanggan setiap 4 bulan sekali. Dan setiap kali servis maka filter baru akan ditukar terus. Setahun sebanyak 6 batang filter baru akan ditukar.

Bagi saya, servis Cuckoo agak bagus dan memudahkan pelanggan sebab kita sebagai pelanggan langsung tak perlu hubungi Cuckoo untuk urusan servis.

Bahkan setiap 4 bulan sahaja Cuckoo akan telefon pelanggan untuk servis. Maka ia sangat memudahkan dan tak perlu nak ingat bila servis sebab Cuckoo yang akan ingatkan pelanggan.

Sepanjang 2 tahun saya gunakan produk penapis air Cuckoo (dan setahun guna penapis udara Cuckoo), belum pernah lagi terlepas servis. Setiap kali sampai waktu servis sahaja pasti mereka akan hubungi pelanggan.

Proses servis penapis air seingat saya ambil masa hanya sekitar 20 minit hingga 30 minit.

Apa yang dibuat masa servis termasuklah:

  1. Cuckoo akan hubungi pelanggan guna telefon
  2. Hari servis, Cuckoo akan sahkan semula jam berapa nak datang ke rumah
  3. Technician servis Cuckoo (Natural Dorctress) akan datang berseragam lengkap Cuckoo
  4. Natural Doctress akan cabut filter lama
  5. Gunakan pensterilan stim (steam sterilization) untuk bersihkan tangki penapis air dan faucet
  6. Pasang penapis baru
  7. Servis tambahan (free) – Cuckoo akan bersihkan papan potong dan sinki anda
  8. 15 point check
  9. Update servis di dalam rekod

Secara amnya, ini adalah perkara yang dilakukan oleh Natural Doctress Cuckoo semasa servis secara profesional setiap kali servis.

Untuk servis ni, boleh baca blog post saya mengenai bagaimana Cuckoo servis di sini.

KESIMPULAN

Apa pendapat saya lepas 2 tahun guna penapis air Cuckoo di rumah?

Baca kelebihan Cuckoo di sini.

Kesimpulannya, jika anda sedang mencari penapis air untuk dipasang di rumah maka penapis air Cuckoo merupakan penapis air yang sangat sesuai untuk digunakan dengan kelebihan yang telah saya kongsikan di atas.

Pertamanya, saya sangat suka kerana komitmen bulanan Cuckoo adalah sangat rendah berbanding dengan apa yang ada di dalam pasaran dengan kualiti yang setanding dengannya.

Sudah tentu apabila lebih rendah komitmen, lebih banyak dapat jimat.

Kedua, saya okay dengan kapasiti tangki tersebut sebab penghuni rumah saya tak ramai. Bahkan pada saya jika penghuni sekitar 5-6 orang pun masih lagi memadai dengan Cuckoo King Top ini. Ia adalah sesuai untuk anda yang nak berjimat.

Ketiga, saya berpuas hati dengan servis yang diberikan oleh Cuckoo. Walapun dah 2 tahun guna Cuckoo pun saya masih puas dengan servis yang diberikan. Beberapa bulan lepas saya buat servis, semua filter ditukar baru.

Maka memang tak risau langsung mengenai tahap kebersihan air kerana pertukaran filter adalah kerap.

Keempat. Walaupun promosi RM60 penapis air Cuckoo King Top dah lama tamat, namun kini dengan bayaran sebanyak RM75 sebulan pun masih lagi antara yang terendah dalam pasaran yang mempunyai 3 tetapan suhu air (sejuk, panas dan suhu bilik) yang anda tak dapat di luar pada harga ini.

Bahkan anda akan dapat servis, pertukaran filter dan waranti sehingga 5 tahun secara percuma.

Kelima. Saya puas hati sebab tak perlu nak bayar sebarang kos tambahan seperti kos daftar, kos proses, kos pemasangan, kos servis, kos tukar filter dan sebagainya.

Semua itu adalah FREE OF CHARGE sepanjang tempoh anda bayar bulanan. Anda tak perlu pening-pening lagi nak fikir pasal servis atau kerosakan.

Keenam. Air yang dihasilkan adalah bermineral dan alkali ringan. Sudah tentu dengan kualiti air begini walaupun dah guna 2 tahun di rumah namun saya masih lagi berpuas hati dengan hasil tapisannya. Sebab air Cuckoo memang lebih enak dan berkhasiat.

Ketujuh. Lepas habis tempoh kontrak, bayaran untuk servis tahunan pun tak semahal jenama lain yang setanding. Seperti Cuckoo King Top, harganya hanyalah RM424 sahaja setahun. Bahkan jenama lain yang setanding kebanyakannya berharga lebih RM600 setahun. Banyak jimat bila guna Cuckoo ni.

Alhamdulillah, selepas gunakan penapis air Cuckoo saya telah pun mendaftar sebagai ejen Cuckoo. Jika anda berminat  dengan info produk Cuckoo boleh terus hubungi saya untuk saya bantu.

Terima kasih!

ejen cuckoo
Bagaimana Cuckoo Servis Penapis Air Di Rumah Anda?

Bagaimana Cuckoo Servis Penapis Air Di Rumah Anda?

BAGAIMANA CUCKOO SERVIS PENAPIS AIR DI RUMAH ANDA?

 

Okay, harini saya nak share sikit berkenaan servis yang dibuat oleh pihak Cuckoo di rumah pelanggan.

 

Bagaimana ‘experience’ kita sebagai pelanggan Cuckoo untuk servis?

 

1. CUCKOO SET APPOINTMENT

Cuckoo akan call pelanggan setiap 4 bulan untuk set tarikh servis. Pelanggan tak perlu pun call Cuckoo untuk panggil datang servis

 

2. NATURAL DOCTRESS (NDS)

NDS akan hadir ke rumah pelanggan. NDS adalah seorang wanita (mudah jika isteri seorang ada di rumah), dan terlatih untuk buat servis. Setiap NDS yang datang serba lengkap berseragam Cuckoo dan membawa peralatan untuk servis.

 

3. TUKAR FILTER BARU

Cuckoo tak backwash atau cuci balik filter lama. Bahkan setiap 4 bulan Cuckoo akan tukar filter baru terus.

 

4. STEAM STERILIZATION

Cuckoo akan bersihkan tangki air, paip penapis air, faucet gunakan teknologi stim, dan keseluruhan penapis air juga akan dibersihkan. EXTRA: Cuckoo akan bersihkan papan potong dan sinki rumah anda secara percuma!

 

5. 15 POINT CHECK

Cuckoo juga akan cek bahagian-bahagian penting untuk pastikan penapis air beroperasi dengan sempurna

 

Segala proses ini hanya mengambil masa sekitar 20~30 minit sahaja.

 

Dan yang penting, pelanggan tak rasa susah untuk kejar ejen servis Cuckoo untuk datang rumah. Bahkan Cuckoo yang akan call pelanggan terlebih dahulu!

 

Sepanjang 2 tahun guna penapis air Cuckoo di rumah ni, semua ejen servis Cuckoo sangat profesional dan mesra pelanggan.

 

Ada yang RISAU kalau beli Cuckoo secara cash nanti Cuckoo dah tak servis elok-elok di rumah pelanggan.

 

DI Cuckoo, servis adalah no 1.

 

Pelanggan yang beli cash terus akan dapat hingga 3 tahun FREE servis untuk penapis air dan layanan yang diterima oleh pelanggan adalah SAMA seperti pelanggan yang beli secara rental.

 

Best ke best?

 

Pastilah best kan! Sekian sharing saya mengenai servis CUCKOO di rumah pelanggan.

 

Wan Ahmad Fadhil,

Natural Manager,

Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

 

📞 0139916967

Kawan Orang Yaman Complain Bahaya Air Reverse Osmosis (RO)

Kawan Orang Yaman Complain Bahaya Air Reverse Osmosis (RO)

Hari ini saya terserempak dengan sahabat saya ni di sebuah masjid. Namanya Dr. Miqdad berasal dari negara Yaman.
 
Beliau merupakan seorang pensyarah bagi subjek Teaching Arabic as Second Language (TASL) di sebuah IPT di Kuantan.
 
Selepas berborak pendek dengan beliau, beliau tanya pada saya apa yang saya buat sekarang?
 
Saya cakap, saya kerja sendiri.
 
Beliau pun tahu saya sekarang kerja dengan Cuckoo sebab saya dulu rajin update status jual penapis air di WhatsApp status saya.
 
Beliau borak dengan saya tadi berkenaan air.
 
Sebab beberapa bulan kebelakangan ni beliau kuat rasa letih dan pening kepala.
 
Dalam bulan lepas, beliau pergi ke klinik untuk cek kenapa kerap sakit.
 
Doktor suruh buat ujian kemudian doktor kata
 
“Awak kurang minum air ni”
 
Nak dijadikan cerita, kebetulan baru ni kontrak botol air ‘drinking water’ beliau tamat, beliau pulangkan semula mesin air gelen tersebut kepada syarikat.
 
Dan sekarang beliau beli air mineral kotak je.
 
Kesannya lepas dah tukar, beliau sekarang minum air mineral dan beliau dapat rasakan satu perubahan yang signifikan.
 
Katanya beliau rasa sekarang lebih bertenaga, dah tak ada rasa pening lagi berbanding dulu rasa dehydrated.
 
Saya share dengan beliau,
 
“Drinking water adalah air suling tanpa mineral dan alkali. Mungkin sebab tu awak rasa dehydrated dan pening-pening kepala. Dulu saya pun rasa macam tu.
 
Sebelum guna Cuckoo, saya beli air mineral botol. (Saya TAK AKAN beli air Drinking Water melainkan terpaksa.) Tapi yang tak best sebab penat nak angkat air balik ke rumah.”
 
Beliau tanya saya lagi pasal punca air Cuckoo ni.
 
Saya jawab,
 
“Air Cuckoo ni diambil dari air paip. Pada asalnya, air paip kita memang dah ada sedikit kandungan mineral dan alkali.
 
Namun pada masa sama, air paip juga mengandungi bakteria dan logam berat (heavy metals) yang mana jika diminum terus boleh mengancam kesihatan kita.
 
Namun kalau kita guna Cuckoo, filter kita buka sahaja bukan sahaja menyah bakteria, karat dan kotoran dari air, bahkan ia juga dapat menapis Logam Berat daripada air paip di rumah kita.
 
Pada masa sama, penapis air Cuckoo dapat enhance mineral dan alkali dalam air yang membuatkannya lebih kaya dengan mineral yang baik untuk kesihatan (tapi kandungan tak sama macam air mineral botol).
 
Dulu kat ofis guna mesin Drinking Water, pernah beli drinking water, memang rasa dehydrated.
 
Saya sendiri lepas guna Cuckoo, saya tak pernah rasa dehydrated minum air Cuckoo.”
 
Begitulah, walaupun saya taklah nak memaksa kawan saya beli.
 
Dan saya seronok sahabat saya ni walaupun tak guna Cuckoo, namun beliau ambil keputusan bijak untuk minum air mineral berbanding Drinking Water.
Drinking Water = Reverse Osmosis
—-
Nak tahu pasal produk penapis air Cuckoo? Air bermineral dan alkali ringan Cuckoo
Klik sini untuk tengok produk Penapis Air Cuckoo –> www.cuckoonano.com 

error: Content is protected !!