Select Page
Penapis Air Cuckoo Dengan Jenama Setanding. Mana Lebih Baik?

Penapis Air Cuckoo Dengan Jenama Setanding. Mana Lebih Baik?

Kenapa Saya Pasang Penapis Air Cuckoo Bukan Yang Lain?

Saya dah lama teringin nak beli penapis air sendiri di rumah. Cuma apa yang buat keinginan saya tertangguh sebab takut kena bayar mahal. Ye lah kan, biasa penapis air yang bagus dan air boleh minum terus ni harganya mahal.

Sebelum ni kat ofis dah pernah guna jenama C***y. Beberapa tahun kerja kat ofis, memang minum air guna penapis tu je. Senang tak payah nak beli air mineral kat kedai lagi.

Kalau boleh, sistem macam ni kalau ada kat rumah mesti best. Senang takyah nak beli air mineral tiap hari dan takyah nak masak air lagi.

Sebelum ni pun guna penapis air Panasonic yang murah tu je, sebab tak mampu nak pasang yang bayar bulanan macam Cuckoo ni.

Tapi sekarang saya dah pasang penapis air Cuckoo. Saya dah tanya salesperson yang jual penapis air Cuckoo ni dan saya sangat berpuas hati dengan penjelasan beliau kepada saya dan isteri. Saya pasang penapis air Cuckoo model King Top ni dan ini antara sebabnya.

1. Harga Ekonomi

cuckoo vs coway

Sebelum saya pasang penapis air Cuckoo ni, salesperson Cuckoo (kawan wife) ni bagitau kat FB dia yang bayaran bulanan Cuckoo ni RM60 je sebulan. Masa tu saya dah terfikir, “Biar betul?”.

Takkanlah penapis air yang setanding jenama sama macam di ofis saya dulu ni bayar bulanan RM60 je, setahu saya penapis air macam ni bayarannya lebih RM100 sebulan.

Masa tu saya dah buat kira-kira. Sebelum ni beli air mineral pun dekat RM100/bulan belanja. Guna Cuckoo ni nampaknya lebih jimat dan tak perlu susah payah buat air sejuk dan panas. Baik pasang je Cuckoo ni.

Nak pakai penapis air, bayar tiap-tiap hari sekitar RM2 ringgit lebih jer dah boleh pasang kat rumah. Tak perlu nak bayar mahal-mahal lagi dah. Alhamdulillah.

2. Jenis Air – Mineral

Saya ni memang pantang minum air Reverse Osmosis (RO). Tekak memang tak dapat nak minum air RO ni sebab rasa dia lain. Sebelum ni guna penapis air kat ofis pun, walaupun bulanannya agak mahal namun air yang dikeluarkan adalah air RO.

Rasa rugi pulak kalau pasang penapis air tapi yang keluar hanyalah air RO. Cuckoo pulak walaupun harganya ekonomi, tapi air yang dikeluarkan adalah air yang bermineral dan beralkali ringan. Saya yakin ia lebih sihat.

Rasa air Cuckoo ni pun lebih sedap berbanding air penapis kat ofis dulu.

Dulu sebelum pakai penapis air kat rumah pun, memang keluarga jenis minum air mineral kat rumah. Tak gemar nak minum air RO sebab air mineral dah tentu lebih berkhasiat (dan lebih sedap kat tekak). Huhu.

Bila dah minum air Cuckoo ni pun, memang rasa air Cuckoo lebih baik.

So kalau kita penggemar air mineral, Cuckoo is the best!

3. Urusan Mudah – Pasang Secepat 24 Jam

cuckoo vs coway

Nak pasang penapis air Cuckoo ni pun tak cerewet. Takyah nak hantar dokumen macam-macam. Slip gaji, CTOS, CCRIS dan sebagainya pun semua tak payah.

Urusan semua secara online je. Agreement pun boleh sign guna handphone, tak perlu jumpa salesperson pun kalau nak pasang. Saya percaya bukan hanya sebab salesperson tu kawan wife saya, bahkan mana-mana salesperson Cuckoo tak akan ambil duit daripada kita. So, keselamatan wang kita lebih terjamin.

Sebelum ni, kalau nak pasang penapis air Cuckoo biasanya akan ambil masa sekitar 5 hingga 7 hari untuk pasang.

Sekarang dengan ada eBrandstore dari Cuckoo, pelanggan dah boleh pasang secepat 24 jam. Harini tempah esok dah boleh pasang.

Yang penting kena daftar sebelum 4pm.

4. Jenis Suhu

Penapis air Cuckoo ni dapat keluarkan air 3 suhu. Sejuk, panas dan suhu bilik. Tak payah nak susah payah masak air dan masuk air dalam peti sejuk lagi.

Mesin penapis air Cuckoo ni ada macam-macam jenis. Ada yang boleh ejas hingga 13 suhu.

Tapi pada saya, tepuk dada tanya selera lah.

Walaupun kat market ada sampai 50 jenis suhu air. Kita guna berapa suhu jer?

Kalau sekadar nak guna air sejuk, air panas dan air suhu bilik. Guna Cuckoo lebih dari cukup dan berbaloi pulak tu.

5. Tangki

Tangki penapis air Cuckoo ni agak kompak. 1 Liter air sejuk, 1 Liter air panas dan 0.3 Liter air suhu bilik. Mula-mula saya ingat tak cukup.

Tapi bila dah pasang, sebenarnya cukup je. Rumah mertua yang ada lebih 10 orang penghuni pun pasang King Top pun takde masalah.

Sebabnya penapis air Cuckoo ni refill air dia cepat. Pada saya, saiz tangki tak terlalu signifikan kalau kita pilih Cuckoo ni.

Kalau banding kat ofis dulu. Biasa nak kena tunggu dalam lebih 30 minit untuk tangki penuh dan nak tunggu air mula sejuk dan panas dalam mesin.

Saya perasan bila guna Cuckoo ni memang mudah.

1 cawan air saya tekan keluar, 1 cawan air masuk. Haa.

Pernah sebelum ni saya isi botol air 2L gunakan King Top ni, elok jer penuh. Takde tersangkut-sangkut. Alhamdulillah.

Biasa sistem RO kalau tangki habis, memang kena tunggu (agak lama) untuk penuh semula.

6. Extra paip

cuckoo vs coway

Ni antara yang paling best pasal penapis air Cuckoo. Sebab ada paip ekstra yang dapat keluarkan air yang bersih bertapis direct ke sinki tanpa had.

Air yang dikeluarkan ni dijamin bersih dan boleh terus minum, bukan air buang seperti penapis air RO. di ofis pun ada juga paip yang keluarkan air, tapi air yang dikeluarkan. tu adalah air buangan sebab sistem RO memang kena keluarkan air buangan.

Air dari paip tambahan ni boleh digunakan untuk minum, masak, cuci beras, cuci sayur dan buahan, dan pelbagai lagi kegunaan harian yang lain.

Nak penuhkan air bergelen-gelen pun takde masalah. Siap ada orang gunakan air Cuckoo ni untuk bawa gi berniaga lagi untuk jual di pasar malam.

7. Design – Minimalis & Jimat Ruang

cuckoo vs coway

Saya pertama kali tengok penapis air Cuckoo ni memang rasa berkenan betul. Sebab designnya lain dari brand lain. Memang nampak lebih elegan dan kemas. Bila letak kat rumah pun nampak style je.

Penapis air Cuckoo kalau kita tengok pun saiznya lebih slim berbanding jenama-jenama setandingnya.

Bayangkan kalau ruang dapur kita kecil, penapis air pula saiz besar. Memang makan ruang dan tak selesa.

Untuk kita yang tak banyak ruang di dapur, penapis air Cuckoo ni lebih slim dan ramping. Maka kalau letak kat dapur pun nampak elok jer.

8. Jurujual Terbaik

cuckoo vs coway

Jurujual yang menjual Cuckoo ni pun pada saya best juga.

Sebab semua urusan dan bincang pun semua online jer.

Alhamdulillah sekarang saya sendiri pun dah daftar jadi ejen Cuckoo LEPAS saya beli dan guna sendiri.

Semua persoalan dapat terjawab dan saya pun rasa yakin sangat nak pasang Cuckoo ni.

Urusan order saya pun tak ambil masa lama, lepas beberapa hari je dah pasang.

Sekarang boleh pasang secepat 24 jam tau!.

9. Semua Made in Korea

cuckoo vs coway

Selain itu, Cuckoo ni brand dia original dari Korea. Dan kata orang Cuckoo penapis air, filter dan sebagainya juga semua made in Korea bukan made in China.

So kita tak perlu nak risau dah pasal kualiti penapis air Cuckoo ni sebab semuanya confirm made in Korea. Sijil pun banyak tau yang mengesahkan Cuckoo ni jenama yang betul-betul reliable.

Ini bukan penapis air jenama biasa-biasa tau!

10. Servis

Orang Cuckoo kata servis dilakukan setiap 4 bulan, dan 6 batang filter ditukar ganti. Sebahagian brand walaupun tempoh servis lebih kerap, namun servis tersebut kebanyakannya hanyalah cuci semula filter (backwash) buang karat yang lama kemudian dipasang semula pada penapis air tersebut.

SEDIMENT FILTER – Setiap 4 bulan
PRE-CARBON FILTER – Setiap 8 bulan
NATURAL FILTER – Setiap 12 bulan
NANO POSITIVE FILTER – Setiap 12 bulan

Untuk Cuckoo, katanya setiap kali servis filter baru akan ditukar baru terus. Tak perlu cuci semula.

Bagaimana Cuckoo servis penapis air kat rumah saya? Boleh tengok kat sini http://www.fadhilk.com/bagaimana-cuckoo-servis-penapis-air-di-rumah-anda/

11. Refill Air Lebih Cepat

cuckoo vs coway

Lepas dah guna Cuckoo King Top ni dan paip rumah saya ikutkan pressure agak rendah, saya boleh katakan refill rate agak cepat. Rumah keluarga saya ada juga yang gunakan King Top juga dengan pressure air rumah yang normal, refill sangat cepat.

Seperti yang disebutkan dalam poin sebelumnya, saiz tangki tidak terlalu menjadi isu besar kerana refill air cepat.

Dulu masa di ofis pun, walaupun penapis air di sana tangkinya besar namun pagi-pagi nak menunggu airnya penuh kemudian sejuk/panas tu agak mengambil masa juga.

12. Sijil Halal & Sirim

Cuckoo ni ada sijil Halal dari Malaysia dan juga Korea. Siji SIRIM Malaysia pun ada. So apa nak risau lagi bila pakai Cuckoo?

Ini adalah pandangan peribadi saya sebagai pengguna Cuckoo. Saya hanya kongsikan beberapa poin ini untuk bantu anda buat keputusan penapis air mana yang sesuai dan patut anda pasang di rumah. 2 brand ini juga antara

brand yang biasa dilagakan antara satu sama lain, dan saya yakin kedua-dua brand ini ada kelebihan tersendiri. Kalau anda ada pendapat peribadi pasal penapis air ni, boleh komen je kat bawah.

Dan sebab rasa sangat berpuas hati guna Cuckoo, saya pun register juga jadi ejen Cuckoo. Sekarang dah genap 2 tahun saya guna Cuckoo dan jadi ejen Cuckoo. Kalau rasa berminat nak pasang Cuckoo, boleh terus contact saya untuk dapatkan info mengenai Cuckoo ya.

Call saya di 0139916967 atau WhatsApp di www.wasap.my/60139916967/NakPasangCuckoo

Klik sini untuk dapatkan katalog: www.cuckoonano.com

Testimoni Pelanggan Saya

Perhatian: Testimoni hanya untuk rujukan. Setiap tempahan mempunyai kadar kecepatan yang berbeza yang turut bergantung kepada kecepatan HQ proses tempahan.

TEMPAHAN CUCKOO

Call saya di 0139916967 atau WhatsApp di www.wasap.my/60139916967/NakPasangCuckoo

Klik sini untuk dapatkan katalog: www.cuckoonano.com

Kenapa Penapis Air Cuckoo Bukan Yang Lain?

CUCKOO menggunakan teknologi Nano Positive filter yang menghasilkan air bermineral, beralkali ringan dan bebas dari heavy metal..

Secara kesimpulannya, CUCKOO MILD ALKALINE WATER PURIFIER MENGHASILKAN AIR

  • Bersifat alkali dengan sekitar 7.5 pH
  • Kaya dengan mineral
  • Bebas bakteria
  • Bebas dari logam merbahaya

Bukan semua penapis air mampu asingkan logam berat. Kebanyakkan penapis air dipasaran tidak mampu asingkan logam berat ni. Sebahagiannya yang mampu pun menggunakan penapis Reverse Osmosis yang tidak menghasilkan air bermineral dan beralkali seperti Cuckoo.

APA ITU LOGAM BERAT?

Logam berat seperti merkuri, plumbum, cadmium, kromium dan pelbagai lagi logam berat yang terdapat dalam air kita yang berisiko untuk pada badan. Ia menjadi salah satu penyebab kanser. (Semoga kita semua dijauhkan dari sebarang penyakit).

APAKAH FAEDAH AIR BERALKALI,BERMINERAL DAN BEBAS DARI LOGAM BERAT KEPADA BADAN?

✅ Membantu meneutralkan kadar asid berlebihan di dalam badan dan mengurangkan asid refluks
✅ Mempunyai kebaikan antioksidan dengan membantu menyingkirkan sisa toksin dari badan dengan berkesan
✅ Membantu proses detox oleh badan
✅ Meningkatkan kadar kesihatan tulang
✅ Baik untuk kesihatan jantung
✅ Mengurangkan risiko kanser. Logam berat dalam air merupakan salah satu penyumbang kepada kanser.

Fungsi 4 mineral yang terdapat dalam air yg ditapis oleh penapis air Cuckoo ialah:

  1. Magnesium - Menukar gula kepada tenaga
  2. Kalsium - Penting bagi pertumbuhan tulang
  3. Potassium - Bagi memastikan fungsi sel berjalan lancar
  4. Sodium - Memastikan badan berfungsi dengan optima

Penapis air yang baik hanya berbaloi kalau penukaran filter diberikan ikut jadual dan after sale servis juga terbaik . Setuju??

Ramai yang kecewa dengan penapis air yang pernah digunakan sebelum ini. Kenapa? Kerana servis selepas jualan dan pertukaran filter yang tidak konsisten dan tidak berkualiti.

INI TIDAK AKAN BERLAKU DENGAN CUCKOO!

Bagi memastikan kualiti air dipelihara dgn baik, Cuckoo memastikan pertukaran filter dan servis dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan.

  • Filter ditukar setiap 4 bulan sekali
  • Filter tidak di recycle. Semua filter yg telah digunakan akan diganti dengan filter yang baru
  • Pertukaran filter oleh Cuckoo adalah antara yg terkerap dipasaran.
  • Servis Cuckoo mempunyai 15 check point yang perlu dipatuhi untuk memastikan air anda mengikut piawaian Beyond Standard.

Jaminan after sale service Cuckoo.

  • Warranti dari pihak CUCKOO sehingga 5 tahun
  • Pertukaran alat ganti PERCUMA
  • Penyelenggaraan secara PERCUMA
  • PERCUMA re-location
  • PERCUMA KHIDMAT NASIHAT DARI KAMI jika memerlukan.

Ramai pelanggan kami amat berpuas hati dengan produk dan servis yang kami berikan. Cuckoo menerima beratus-ratus bahkan ribuan permohonan baru setiap hari dan angka ini terus meningkat.

Selain itu, kaedah permohonan yang mudah dan hassle free juga telah menjadikan Cuckoo menjadi pilihan ramai.

✅ Mudah
✅ Cepat
✅ Efficient

❌ Tak perlu bank statement
❌ Tak perlu slip gaji
❌ Tak perlu garantor

✅ Tanpa yuran pendaftaran
✅ Pemasangan dan penghantaran percuma
✅ Tanpa perlu risau pasal servis dan tukar filter
✅ Tanpa perlu risau tentang pencemaran air. Air dijamin BERSIH, HALAL DAN MENYIHATKAN! Boleh minum terus.

Pasang Secepat 24 Jam Dengan Cuckoo eBrandstore Terbaru!

Bagaimana nak daftar? Call terus ke 0139916967 atau klik www.wasap.my/60139916967/PromosiCuckoo untuk tempahan paling pantas.

KATALOG CUCKOO

KLIK www.cuckoonano.com untuk dapatkan katalog penuh produk CUCKOO

cuckoo xcel water purifier

 

TEMPAHAN CUCKOO

Call saya di 0139916967 atau WhatsApp di www.wasap.my/60139916967/NakPasangCuckoo

Klik sini untuk dapatkan katalog: www.cuckoonano.com

10 Cara Paling Berkesan Halau Cicak Dari Rumah

10 Cara Paling Berkesan Halau Cicak Dari Rumah

10 Cara Paling Berkesan Halau Cicak Dari Rumah

Stres dengan tahi cicak yang ada merata dalam rumah? Tak tahan cicak ada sana sini dalam rumah? Dah cuba macam-macam cara nak halau cicak dari rumah tapi tak berjaya?

Ini adalah petua yang paling sesuai untuk anda! Sebab saya pun ada masalah yang sama sebelum ni. Namun lepas saya amalkan hampir semua cara-cara di bawah ni, cicak memang berkurangan dalam rumah.

Terasa rumah lebih bersih, alhamdulillah. Apa cara paling berkesan halau cicak dari rumah? Saya kongsikan 10 petua di bawah:

 

1. Pastikan Rumah Bersih & Buang Sisa Makanan

Ini cara yang paling asas sekali yang ramai orang tak ambil endah. Kalau rumah tak bersih, cara apa yang kita buat sekalipun pasti cicak akan datang lagi ke rumah. Kan?

Pastikan barang-barang di rumah tersusun rapi. Pastikan dapur bersih selepas memasak. Pastikan sisa makanan dibersihkan lepas makan, jangan ada yang tertinggal atas meja, karpet atau lantai. Sisa makananlah yang menjemput cicak untuk sentiasa datang ke rumah.

Bila kita bersihkan rumah dan bersihkan sisa makanan, cicak pasti akan berkurangan datang ke rumah.

 

2. Surat Khabar

halau cicak

Cara ini adalah cara paling mudah untuk kita hapuskan cicak. Ambil beberapa helai kertas surat khabar, gulungkan dan ikat.

Bila nampak cicak je, ketuk terus guna surat khabar tu. Biasanya cicak akan jatuh dari dinding dan pening sekejap. Lepas tu kita uruskan yang selebihnya untuk dibunuh atau dibuang terus dari rumah.

 

3. Kucing

halau cicak

Kucing pantang tengok cicak. Kalau ada je, mesti nak ditangkapnya sebab geram dengan cicak. Bila kita bela kucing di rumah, insyaAllah cicak akan berkurangan dalam rumah.

 

4. Getah Lastik

Getah lastik ni teknik paling klasik untuk bunuh cicak. Namun kalau sekadar guna satu gelang getah je, cicak pun akan tergelak je tengok kita. Nak buat lastik pun ada caranya tau. Rujuk je video kat bawah ni untuk belajar cara buat lastik cicak yang bagus. Yang penting ada getah je kat rumah.

 

5. Perangkap cicak

Dalam Youtube ada banyak tutorial cara nak buat perangkap cicak. Namun pilihlah tutorial cara buat perangkap cicak yang paling efektif dan mudah nak dibuat.

Saya sendiri pernah cuba buat perangkap cicak, tapi saya tak berapa gemar cara ni sebab agak leceh.

Ada juga cara buat perangkap cicak yang perlu gunakan gula dan kapas. Saya tak berapa gemar buat perangkap cicak guna cara ni sebab ia akan menjemput serangga seperti semut untuk datang ke rumah.

 

6. Nampak Cicak, Bunuh Terus

Setiap kali anda nampak cicak yang ada di rumah, bunuh terus. Kill kill kill! Jangan biarkan dia hidup. Walaupun yang kecil sekalipun, bunuh terus.

 

7. Gam Cicak

halau cicak

Kertas gam perangkap lalat juga boleh digunakan untuk dijadikan perangkap cicak. Boleh letakkan di dapur rumah anda tempat yang paling banyak cicak ada. Bila cicak lalu je pada perangkap gam cicak ni, dia akan terus melekat pada kertas gam tersebut.

halau cicak

Gam macam ni boleh beli di Lazada. Klik gambar ni, saya dah letak link.

 

8. Halang Tempat Keluar Masuk Cicak

halau cicak

Di mana tempat cicak boleh keluar masuk rumah, tutup terus. Kalau pada tingkap tu boleh letak jaring. Juga ruang keluar masuk udara di rumah pun boleh letak jaring supaya cicak tak boleh masuk ke dalam rumah.

Selain tu, anda juga boleh tutup bahagian bawah dan atas pintu rumah gunakan tape penghalang supaya cicak, lipas, serangga dan habuk tak masuk dalam rumah. Cara ini dapat kurangkan cicak dalam rumah.

halau cicak

 

9. Tangkap dan buang terus

Kalau berani tangkap guna tangan sendiri, boleh tangkap terus cicak bila jumpa. Lepas tu buang luar rumah atau terus bunuh. Cara ni dekat sama dengan cara nombor 6.

 

10. Kurangkan Serangga Dalam Rumah

halau cicak

Sumber gambar: https://kawalanserangga.blogspot.com/

Cicak ni makanannya tak lain tak bukan adalah sisa makanan dan serangga. Kalau rumah kita ada banyak serangga seperti semut dan sebagainya yang menjadi makanan cicak, usahakan untuk semua itu dikurangkan.

Nak kurangkan semut, caranya kena ikut tips nombor 1. Nak kurangkan serangga lain, perlu cara caranya yang boleh mengurangkan semua serangga tersebut.

Tak ada cara ‘paling mudah’ nak kurangkan cicak. Teknik nombor 2 guna surat khabar tu mudah. Namun semuanya berbalik kepada nombor satu iaitu kebersihan dalam rumah. Bila rumah kita kotor, cara apa yang kita guna sekalipun pasti cicak akan terus singgah ke rumah!

Telefon Hilang! Bagaimana Google Selamatkan Saya?

Telefon Hilang! Bagaimana Google Selamatkan Saya?

Telefon Hilang! Bagaimana Google Selamatkan Saya?
Minggu lepas telefon baru saya hilang. 
 
Salah saya sebab saya tercicir dekat kedai makan. 1 minit je saya tinggalkan, terus lesap. Bila balik rumah cuba nak call semula dah tak dapat.
 
Sah-sah kemungkinan budak-budak muda yang lepak di kedai makan tu ‘ter-ambil’ kemudian terus off handphone saya tu.
 
Padahal handphone tu baru je beli bulan Febuari yang lepas. Innalillahi wa inna ilaihi raji’uun. Terpaksalah saya beli handphone baru.
 
Sayangnya banyak gambar-gambar saya ada dalam handphone tu. Kenangan saya pergi Haji tahun lepas pun semua ada dalam phone saya. Nombor telefon pun sama banyak ada dalam tu. Paling sedih sebab nombor telefon customer saya banyak dalam phone tu.
 
Tapi alhamdulillah, kebanyakan gambar dan contacts saya dalam phone tu masih lagi selamat sampai sekarang.
 
Macam mana saya boleh selamatkan semua data saya daripada handphone lama saya?
Telefon Hilang

Search di Google: Find Your Phone

1. Gambar – Google Photos

 Jeng jeng jeng. Saya gunakan Google Photos sahaja.
 
Bukak je Google Photos di telefon bimbit kita kemudian sync dan upload semua gambar-gambar kita dalam Google Photos. Begitu sahaja.
 
Jangan risau, orang lain tak akan dapat tengok gambar-gambar peribadi kita sebab ia disimpan dalam simpanan khas untuk kita sahaja.
 
Klik je sini untuk tengok caranya: https://www.youtube.com/watch?v=QjzttXdWRbU

Tapi kalau boleh, bila nak upload tu pergilah ke tempat yang ada UniFi untuk upload tu. Kalau tak nanti habis pulak data kita.
 
Dulu saya ingat kita hanya boleh save contacts je dalam Google. Rupanya gambar pun boleh. Kita boleh save tanpa had (tapi jangan pilih original size masa upload tu).
 
Bila kita buat macam ni nanti phone kita pun akan jadi lebih ringan sebab dah tak perlu save semua gambar dan video dalam handphone kita. Semua dah di-upload ke dalam Google. Senang kan?

2. Save Contact – Google

telefon hilang

Zaman teknologi sekarang ni, semua benda kita boleh save di Google tau. Termasuklah contacts kita.

Kalau kita guna smartphone, sah-sah Google akan terus save nombor telefon kita dalam emel.

Maka jangan risau kalau telefon kita hilang atau rosak, tak perlu kita nak susah payah copy paste contact-contact lama kita.

Sync je guna emel kita, siap semua dah ada balik dalam telefon bimbit kita.

Semudah itu sahaja.

Ingat! Jika kita tak pernah save nombor telefon kita dalam emel, anda wajib buat bermula hari ini.

 

3. WhatsApp Messages – Back Up

Telefon Hilang

WhatsApp ni kebiasaannya akan auto back up segala mak nenek data dalam WhatsApp kita ke dalam Google Drive kita. Dan kebiasaannya ia hanya akan back up bila ada Wi Fi sahaja.

So, jangan risau bila telefon kita hilang atau rosak. Apa yang anda perlu buat hanyalah masukkan simkad, install WhatsApp kemudian sync balik data-data lama yang ada dalam Google Drive.

Pastikan anda gunakan nombor telefon yang sama dan emel yang sama dengan handphone yang anda guna sebelum ini. Kalau anda beli nombor telefon baru atau guna emel lain, anda boleh ucapkan selamat tinggal kepada mesej-mesej lama dalam WhatsApp.

Sebaiknya pergi tempat yang ada Wi Fi untuk download balik semua data lama kita.

Jadikan aktiviti back up ini satu rutin. Kalau rumah kita tak ada Wi Fi, bila kita di ofis cuba back up data kita sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Sayanglah kalau data kita hilang semuanya. Lebih-lebih lagi jika kita adalah seorang peniaga, maka banyak nombor telefon pelanggan dan prospek kita akan hilang begitu sahaja. Bahkan ia bermaksud peluang anda untuk dapatkan hasil jualan ribuan ribu ringgit itu melayang begitu sahaja.

Jangan ambil ringan back up data WhatsApp tau!

 

4. Di Mana Telefon Saya Sekarang?

Telefon Hilang

Masa telefon bimbit saya hilang, saya baru tahu rupanya ada fungsi Google yang mana ia boleh buat 2 perkara ini:

  1. Cari telefon kita yang hilang
  2. Delete segala data yang ada dalam telefon bimbit kita (poin seterusnya)

Kalau telefon kita hilang atas kecuaian kita. Mungkin hilang dalam rumah sahaja, gunakan sahaja fungsi Google Find Your Phone ini.

Fungsi ini dapat bantu anda cari semula telefon bimbit anda dengan 3 cara.

  1. Bunyi – Mengeluarkan bunyi pada telefon bimbit anda. Kalau telefon tu hilang dalam rumah sahaja, tunggu telefon kita berbunyi. Sama konsep kita cuba call balik telefon kita bila tak jumpa.
  2. GPS – Fungsi kedua yang pada saya agak bergaya jugak adalah kita boleh cari phone kita yang hilang guna GPS. Google akan tunjukkan di mana lokasi terakhir telefon bimbit anda berada. Namun, kalau telefon tersebut tak disambungkan pada internet maka lokasi terakhir berhenti di sana sahaja.
  3. Mesej – Barangkali ada orang baik yang terjumpa telefon bimbit anda. Sebenarnya kita boleh tinggalkan mesej pada telefon tersebut. Bila orang yang terjumpa telefon itu buka skrin sahaja, mesej anda akan terkeluar. Boleh je letak nombor telefon lain untuk dihubungi.

 

5. Bagaimana Nak Delete Data Di Telefon Lama?

Telefon Hilang

Perkara paling menakutkan bila telefon kita hilang sebab dicuri adalah bila data-data dalam telefon tersebut disalahgunakan, apabila mesej-mesej penting kita disalahgunakan dan gambar-gambar peribadi kita digunakan untuk tujuan yang salah.

Maka, Google mampu menyelamatkan telefon bimbit anda dengan menghapuskan segala data yang terdapat pada telefon tersebut.

Hanya dengan satu klik sahaja, anda boleh ‘erase’, buang semua data dalam telefon tersebut. Jika telefon tersebut masih ada talian internet, maka segala data akan dihapuskan bagi menjaga keselamatan dan privasi anda.

Sama seperti poin sebelum ini, anda hanya perlu masuk link ini sahaja untuk melakukan proses tersebut Google Find Your Phone.

 

6. Nombor Telefon Lama?

Bila telefon bimbit kita hilang, hubungi syarikat telco sim kad lama kita. Tak perlu pun kita beli sim kad dan nombor telefon baru. Nombor telefon lama kita masih boleh digunakan.

Contoh seperti saya menggunakan perkhidmatan UMobile. Semasa telefon saya hilang baru ni, apa yang saya buat adalah saya terus contact UMobile untuk maklumkan yang telefon saya dah hilang.

Bila UMobile tahu yang telefon kita hilang, mereka potong terus line telefon bimbit kita. Kiranya kalau ada orang yang ambil telefon tu dah tak boleh nak salah gunakan telefon bimbit kita.

Kemudian saya tanya operator UMobile, di mana saya boleh dapatkan simkad gantian untuk nombor telefon lama saya?

Katanya: “Di KL, ada beberapa tempat yang encik boleh pergi. Antaranya di One Utama, ….”

Maka keesokan harinya, saya terus pergi ke One Utama untuk beli simkad baru bagi menggantikan simkad lama saya yang sudah hilang.

Jangan risau, kebanyakan syarikat telco ni buka sampai malam ikut waktu berkerja di mall. Maka, lepas waktu berkerja pun kita masih boleh ke sana untuk ambil simkad.

Kredit gambar ke: www.androidpolice.com
Kesan Minum Air Tak Bertapis Pada Kesihatan

Kesan Minum Air Tak Bertapis Pada Kesihatan

Bukan nak menakut-nakutkan orang. Tapi inilah hakikat apa yang ada pada air minuman kita.
 
Antara kandungan logam berat / heavy metal yang ada pada air termasuk:
 
  • Copper
  • Mercury
  • Lead
  • Arsenic
  • Cadmium
 
Antara kesan jangka panjang pada kesihatan jika minum air paip tanpa tapisan yang aku dah ‘Google’ antaranya:
 
– Risiko pada buah pinggang
– Masalah kulit
– Sakit sendi
– Efek pada sistem neurologi dan reproduktif
– Diarrhea / Cirit Birit
– Muntah-Muntah
 
Sebab tu penting minum air yang bertapis. Paling kurang, minumlah air yang ditapis guna penapis paling basic pun takpe. Yang penting filtered.
 
Tapi kalau nak guna produk seperti Cuckoo, Coway dan yang sewaktu dengannya pun tak ada masalah. Nak kena bayar bulan-bulan? Itu tak jadi masalah pun sebenarnya. Itu semua pilihan.
 
Sebab bak kata orang kampung saya, “You buy them not because they are cheap, you buy them because they are good and working”.
 
Benda ni kalau nak percaya atau tak, terserah. Saya share je apa yang saya jumpa di Google.
 
Ikhlas,
Wan Ahmad Fadhil
Konsultan Cuckoo
www.cuckoonano.com
 
[Strictly no copy and paste]

error: Content is protected !!