5 Jenis Emas Untuk Simpanan & Pelaburan

5 Jenis Emas Untuk Simpanan & Pelaburan

5 Jenis Emas Untuk Simpanan & Pelaburan

Emas yang boleh dibeli untuk pelaburan ada pelbagai bentuk. Dan bagi setiap bentuk ini sudah pasti ada kelebihan yang tersendiri.

Emas untuk simpanan kebiasaannya adalah berketulenan 999 iaitu emas tulen. Emas 999 ini boleh difahami ketulenan emas tersebut adalah 99.9%, sangat tulen dan hanyalah semata-mata emas sahaja.

Jika anda sedang survey mengenai emas untuk tujuan simpanan dan pelaburan, di bawah ini saya kongsikan 5 jenis emas yang sesuai untuk anda mula membeli sekarang:

 

1️⃣ Goldbar LBMA

Emas LBMA (London Bullion Market Association) adalah emas yang mempunyai pengiktirafan standard dunia LBMA.

Kebiasannya emas LBMA disimpan dalam sampul berbentuk kad seperti kad kredit memudahkannya untuk disimpan. 

Kelebihan emas jenis LBMA adalah ia sangat mudah untuk disimpan. Sekiranya anda mempunyai ‘card holder’ anda boleh menyimpan emas LBMA anda dengan mudah dalam card holder sahaja. 

Dan disebabkan ia mempunyai pengiktirafan, maka ia sangat mudah dan laku untuk dijual di mana-mana sahaja di seluruh dunia

Emas jenis LBMA ada dalam pelbagai design dan berat. Bermula serendah 0.5g sehingga 50g sekeping.

Namun emas jenis LBMA ini adalah agak cerewet atas 2 sebab

  1. Ar-Rahnu – Sebahagian ar-Rahnu tidak menerima emas jenis LBMA. Dan sebahagiannya perlukan pemiliknya untuk koyakkan kad LBMA tersebut untuk menguji ketulenannya dan menimbang beratnya. 
  2. Sampul Koyak/Rosak? – Sekiranya sampul kad LBMA tersebut rosak, koyak atau emas dikeluarkan daripada kad tersebut maka nilai emas tersebut akan turun. Maka anda perlu berhati-hati menjaga emas jenis LBMA ini agar ia tidak rosak, patah atau terkoyak

Seperti yang telah saya kongsikan di atas, emas jenis LBMA ini sangat mudah untuk disimpan di dalam bekas seperti card holder maka untuk menjaganya adalah sangat mudah.

 

2️⃣ Goldbar Non-LBMA

Emas jenis Non-LBMA ini pula adalah emas jenis tidak bersampul, tidak diletakkan dalam sampul kad dsb.

Emas Non-LBMA ini boleh disentuh. Antara kelebihannya adalah ia memuaskan pemilik untuk sentuh emas tersebut. Emas apabila disentuh, dipegang, digosok mendatang perasaan yang memuaskan dan seolah-olah si pemegangnya dapat merasa ‘aura’ pegang emas. 

Disebabkan kepuasan itu, apabila disentuh dapat membuat si pemiliknya ingin membeli dan terus menambah emas untuk disimpan yang mana membuat orang tersebut terus menambah ‘kekayaannya’ dengan emas. 

Emas begini didatangkan dengan pelbagai bentuk. Di Public Gold, terdapat 2 jenis emas jenis Non-LBMA termasuklah Bungamas dan Tai Fook. 

Selain itu, emas jenis ini juga lebih mudah untuk dipajak di ar-Rahnu sekiranya anda perlukan wang segera. Ini kerana emas jenis Non-LBMA tiada bekas sampul plastik maka ia dapat terus disentuh dan dapat terus ditimbang beratnya apabila dipajak. 

 

3️⃣ Dinar Emas

Dinar emas merupakan matawang yang mempunyai nilai sentimental yang lebih Islamik kerana perkataan Dinar itu wujud dalam al-Quran dan hadis Nabi.

Dinar emas adalah sama seperti emas yang lain. Yang membezakannya hanyalah bentuknya seperti syiling dan berat sekeping 4.25g.

Ketulenan dinar emas kebiasaannya adalah 916, namun di Public Gold ada keluarkan dinar emas berketulenan 999. 

Di Malaysia, ini antara bentuk emas yang laku keras dan ramai pembeli. 

Di Public Gold, terdapat kedua-dua jenis Dinar emas termasuklah LBMA dan Non-LBMA. 

Dinar emas (4.25g) sejak daripada zaman Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wasallam dapat digunakan untuk membeli 1 ekor kambing, dan sehingga kini 1 dinar emas masih lagi boleh digunakan untuk membeli 1 ekor kambing. Menarik kan?

 

4️⃣ Emas Barang Kemas / Emas Perhiasan

Secara asasnya, emas barang kemas / perhiasan dibeli untuk dipakai oleh penggunanya semata-mata untuk perhiasan. 

Namun kini, ramai juga yang membeli emas barang kemas / emas perhiasan untuk tujuan pelaburan.

Emas perhiasan juga ada kelebihan tersendiri termasuklah ia boleh dipakai oleh pemiliknya (wanita sahaja) atau ia juga boleh disimpan untuk jangka panjang. 

Emas perhiasan yang baru mempunyai kadar spread (susut nilai) yang agak tinggi sekitar 15-40%. 

Untuk pelaburan emas perhiasan, sebahagian pelabur emas membeli emas-emas scrap atau emas terpakai kerana emas tersebut dijual pada harga yang lebih murah dan tiada lagi susut nilai. 

Kebiasaannya emas perhiasan berketulenan 916 dan jarang sekali emas perhiasan berketulenan 999 kerana emas 999 sifatnya terlalu lembut untuk dijadikan perihiasan.

 

5️⃣ Simpanan Dalam Akaun Emas Fizikal

Yang terakhir adalah emas yang boleh dibeli dan disimpan dalam akaun emas fizikal.

Emas yang anda beli akan disimpan oleh syarikat penjual emas atau bank yang menjual emas tersebut.

Anda boleh beli dengan saiz sekecil 1g setiap kali beli atau lebih rendah lagi. Di Public Gold, anda boleh beli emas serendah RM100 dan dapat emas sekitar 0.38g (ikut harga Disember 2020)

Kelebihan beli dan simpan emas dalam akaun emas GAP Public Gold termasuklah anda boleh simpan emas-emas anda dalam akaun emas Public Gold secara percuma, tanpa perlu membayar sebarang kos simpanan.

Sekiranya anda sudah membeli emas dalam bentuk GAP, bila nak bawa keluar emas itu kelak anda boleh keluarkan dalam apa-apa bentuk yang anda inginkan sama ada LBMA, Non-LBMA mahupun dinar emas.

Pembelian emas di Public Gold secara GAP mempunyai sijil patuh syariah dari Amanie Advisors.

 

_

 

Minat nak menyimpan emas di Public Gold & dapat bimbingan percuma dari Fadhil? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967 

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer. 

#KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL #PatuhSyariah #AmanieAdvisors #1Bulan1Gram #1Bulan1Dinar #NotaEmasFK #NotaKewanganFK #GAP

Untungkah Simpan Duit Gaji Beli Emas?

Untungkah Simpan Duit Gaji Beli Emas?

Tempohari saya berkongsi dengan sahabat-sahabat Cuckoo di Kuantan.

Soalan saya, “Setiap bulan berapa peratus korang peruntukkan untuk simpanan?”

Ramai yang menjawab sekitar 10~20% dari duit komisyen.

Sekiranya komisyen bulanan RM 4000, bermakna minima simpanan adalah RM 400.

Kemudian saya tanya lagi, “Daripada simpanan RM 400 tu sejak Januari hingga Disember 2020, berapa banyak dah simpanan kita? Dah cukup RM 4800?”

Jawab salah seorang sahabat kami, “Baki ada RM 400 jer boh. Huhu. Tak sampai pun RM 4800”

Kenapa?

Sebab bila simpan duit tunai di akaun bank, duit tunai kita akan cepat habis. Akan selalu bocor.

Bila ada promosi sahaja di Shopee, Lazada atau di mana-mana sahaja pasti kita akan gatal tangan nak berbelanja.

Kemudian saya kongsikan lagi, “Bayangkan kalau dari awal tahun haritu kita beli sekurang-kurangnya 2g emas sebulan tanpa gagal, hari ini pasti ada 24g emas atau lebih lagi”

Sambung saya, “Bayangkan kalau Januari lepas harga 1g emas sekitar RM 220 kita beli. Harga naik mahupun turun pun kita terus beli konsisten.

Kalau harini harganya RM266/g. Nilai simpanan kita semua hari ini untuk 24g adalah sekitar RM6384!”

Duit kita kerap habis sebab ‘terbelanja’ membeli sesuatu mengikut keinginan dan nafsu kita.

Duit sangat mudah nak dibelanjakan. Tapi kalau duit tu dah diubah kepada bentuk emas, maka kita akan kurang berbelanja dan lebih banyak menyimpan.

Duit yang ditukar kepada emas juga akan bagi kepuasan hati kepada diri si pembeli.

Dia puas sebab dapat gunakan nafsu membeli. Dia puas sebab simpanannya semakin meningkat bulan demi bulan. Dia puas sebab nilai emas PASTI akan meningkat saban tahun, insyaAllah. 

Gitulah.

Yang penting adalah tabiat berbelanja kita, itulah yang seharusnya dikawal dengan cara yang betul.

 

Simpan Emas 5 Tahun, 10 Tahun, 20 Tahun?

Emas PAMP dibeli pada tahun 2010 semasa harganya tinggi RM170/g. Hari ini harga 1g adalah sekitar RM270/g. Walaupun dibeli pada harga tinggi pada 10 tahun lepas, masih lagi untung sehingga hari ini. Keuntungan sekitar RM1000!

Bayangkan sahaja kalau anda membeli emas sejak 10 atau 20 tahun yang lalu daripada wang gaji yang anda terima. Jika 1 bulan hanya simpan serendah 1g sahaja.

Untuk contoh sekarang, kita ambil kira harga emas 1g RM270.

Kiraan simpanan adalah lebih kurang begini:

  • 5 tahun = 60 bulan = 60g = RM270 x 60 = RM16,200
  • 10 tahun = 120 bulan = 120g = RM32,400
  • 20 tahun = 240 bulan = 240g = RM68,400

Jika kita menyimpan sekitar 3g sebulan sejak 10 tahun lalu, maka simpanan kita adalah sekitar 360g x RM270 = RM97,200!

Bahkan 10 tahun lalu harga emas hanyalah sekitar RM120/g sahaja. Simpanan anda dalam bentuk Ringgit Malaysia adalah jauh lebih kecil sejak 10 tahun lalu. Namun untung kenaikan nilai emas yang anda terima adalah besar. RM yang kecil, namun nilai simpanan terus meningkat saban tahun.

 

Beli Emas Di Public Gold

kenapa simpan emas

Kebiasaannya ingin membeli emas, anda ‘terpaksa’ membeli emas dengan gram yang besar kerana emas-emas yang dijual di kedai-kedai kebiasaannya bersaiz lebih besar.

Namun sekiranya ingin membeli emas serendah 1g setiap bulan, pilihlah untuk membeli emas dari Public Gold kerana Public Gold mempunyai program GAP iaitu Gold Accumulation Program.

Gold Accumulation Program (GAP) ini membolehkan anda membeli emas dengan simpanan serendah RM100 sahaja sekali beli. Atau boleh juga membeli sekecil 0.5 atau 1g setiap kali beli.

Dengan GAP, anda boleh menyimpan emas yang anda beli tersebut terus ke dalam akaun emas fizikal Public Gold. Dan anda boleh sahaja membawa keluar emas tersebut apabila anda ingin menyimpan sendiri emas itu kelak.

_

Minat nak menyimpan emas di Public Gold & dapat bimbingan percuma dari Fadhil? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967 

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer. 

#KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL #PatuhSyariah #AmanieAdvisors #1Bulan1Gram #1Bulan1Dinar #NotaEmasFK #NotaKewanganFK #GAP

4 Cara Mudah Nak Buat Untung Dengan Emas

4 Cara Mudah Nak Buat Untung Dengan Emas

𝗠𝗮𝗰𝗮𝗺 𝗺𝗮𝗻𝗮 𝗻𝗮𝗸 𝗯𝘂𝗮𝘁 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗻𝗴 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗲𝗺𝗮𝘀? 🤔

Saya sendiri pernah tertanya-tanya apa untungnya emas ni. Macam mana nak take profit?

Sebab kalau nak melabur pastilah sebab kita nak untung kan. Siapa nak rugi.

Baik.

Emas, tidak sama seperti pelaburan saham, unit trust dan sebagainya kerana beli emas anda tak dapat keuntungan melalui dividen dan sebagainya. Namun untungnya emas adalah pada turun naik harga emas itu sendiri.

Untuk buat keuntungan dengan emas, saya kongsikan 4 cara di bawah:

 

1️⃣ Beli & Simpan Jangka Panjang

Emas jika disimpan untuk jangka pendek pasti akan lalui fasa turun naik harga emas. Ada masa untung. Ada masa nampak macam rugi.

Namun untuk tempoh panjang, 5-10 tahun harganya pasti meningkat! Lihat sahaja harga emas 10 tahun lepas banding dengan hari ini, perbezaannya lebih RM100/g dah harganya akan terus meningkat.

Emas PAMP dibeli pada tahun 2010 semasa harganya tinggi RM170/g. Hari ini harga 1g adalah sekitar RM270/g. Walaupun dibeli pada harga tinggi pada 10 tahun lepas, masih lagi untung sehingga hari ini. Keuntungan sekitar RM1000!

Maka kalau nak mula melabur emas dengan teknik simpanan, pastikan ada mindset untuk simpan jangka panjang untuk menikmati keuntungan bila harga naik.

Untuk teknik beli dan simpan, anda perlu membeli secara konsisten tidak kira semasa turun ataupun naik. Yang penting jumlah gram emas anda bertambah hari demi hari, bulan demi bulan, tahun demi tahun.

Nak kira keuntungan, kita boleh kira secara ‘dollar cost averaging.

Contohnya:

Beli 10g pada bulan Januari – RM200/g = RM2000
Beli 10g pada bulan Febuari – RM220/g = RM2200
Beli 10g pada bulan Mac – RM210/g = RM2100

Kiraannya adalah seperti berikut: RM2000 + RM2200 + RM2100 = RM6300 / 30g = RM210/g

Bermakna purata harga emas anda beli adalah pada harga RM210/g

Jika kini (Disember 2020) harga emas adalah sekitar RM270/g. Untung anda dah buat adalah RM270 – RM210 = RM60/g. Bermakna anda dah buat untung sekitar RM60 x 30g = RM1800! Bagaimana pula kalau anda beli lebih dari itu?

Jadikan emas simpanan untuk dilupakan, simpanan untuk masa depan.

Perbezaan Harga Emas Jangka Panjang

 

2️⃣ Beli Harga Rendah, Jual Harga Tinggi

Beli emas ketika harganya tengah jatuh menjunam, dan jual semula ketika harganya tengah meningkat tinggi.

Seperti yang kita tahu, harga emas adalah sangat ‘volatile’ untuk jangka pendek. Harganya boleh turun naik dengan sangat cepat.

Sehinggakan harga emas boleh turun sekitar RM10~RM20 dengan cepat. Begitu juga ia boleh naik semula dengan cepat.

Teknik ini boleh dibuat untuk short term. Anda perlu ada sedikit analisa teknikal untuk buat teknik ini.

 

3️⃣ Jadi Dealer Emas

Di samping menyimpan emas, anda juga boleh jadi dealer emas untuk buat keuntungan dengan emas. Walaupun % komisyennya tidak besar, namun emas merupakan simpanan yang ‘evergreen’ dan akan dibeli sampai bila-bila.

Di Public Gold, anda berpeluang menjadi dealer emas. Komisyennya adalah seperti berikut:

  • Normal Dealer – 1%
  • Priority Dealer – 1.5%
  • Master Dealer – 2%

Untuk menjadi Normal Dealer atau Priority Dealer, ada modal yang perlu dikeluarkan. Wang yang anda belanjakan tersebut  tidak lain tidak bukan hanyalah untuk membeli emas.

Bermakna anda ada 2 keuntungan di situ:

  1. Untung sebab beli emas
  2. Untung sebab jadi dealer emas

Apabila anda dah jadi dealer emas, anda boleh rekrut atau ajak orang ramai untuk membeli emas di Public Gold. Sekiranya orang tersebut beli sebanyak RM100, untung anda dapat adalah RM1 hingga RM2.

Kalau sebulan orang melabur emas hingga RM100,000 maka untung anda adalah RM1000 hingga RM2000.

Kalau sebulan orang melabur emas hingga RM1,000,000 maka untung anda adalah sekitar RM10,000 hingga RM20,000!

public gold dealership promotion

Selain itu, anda juga boleh pilih untuk jadi ejen emas bagi kedai-kedai emas yang menyediakan platform tersebut.

 

4️⃣ Beli Gold Bar Limited Edition

Syarikat Public Gold mengeluarkan siri-siri ‘limited’ untuk design-design tertentu seperti di bawah.

Goldbar begini kebiasaannya dikeluarkan pada jumlah yang sangat terhad sekitar 10,000 unit sahaja. Sekiranya habis maka design tersebut sudah tidak lagi dijual di pasaran.

Apa yang dapat membuatkan si pembeli untung kerana sifatnya yang terhad, maka harganya juga akan meningkat tinggi dan nilainya akan kekal.

Jika anda ingin membeli emas jenis limited edition begini, pastikan anda sudah kaji terlebih dahulu berkenaan design tersebut.

Kalau yakin nilainya boleh terus meningkat maka beli sahaja. Jika design tersebut anda yakin kurang permintaannya, jangan beli.

Lihat trend di media sosial. Kalau ramai yang ‘bercakap’ mengenai design tersebut kebiasaannya itu menunjukkan design tersebut ada potensi untuk kekal mahal.

PERHATIAN! Harga goldbar limited edition begini boleh jadi lebih TINGGI sekiranya ia mempunyai nombor siri yang unik dan cantik. Kalau anda boleh dapatkan design yang rare + nombor siri yang unik maka lebih menguntungkan.

Design begini juga mempunyai demand yang tinggi. Kerana ia sangat terhad, harganya kekal tinggi. Kalau dijual pasti akan ada yang ingin membeli.

Nak buat cara yang mana? Tepuk dada tanya hati 😊 Pilihlah yang paling sesuai dengan anda

_

Minat nak menyimpan emas di Public Gold & dapat bimbingan percuma dari Fadhil? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer.

#KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL #PatuhSyariah #AmanieAdvisors #1Bulan1Gram #1Bulan1Dinar #NotaEmasFK #NotaKewanganFK #GAP

*Kredit gambar Mohd Arizan

Beza Harga Dinar Emas 2010 dan 2020? Peningkatan Berganda!

Beza Harga Dinar Emas 2010 dan 2020? Peningkatan Berganda!

Tengok gambar dekat bawah ni. Inilah beza harga 1 dinar dulu dan sekarang secara anggaran.

Nilai emas akan terus meningkat namun nilai matawang kertas dan syiling akan terus mengikuti arus inflasi.

beza harga 1 dinar 2010 dan 2020

Beza 10 tahun lepas dengan sekarang.

10 tahun lepas, wang syiling 5 sen kini nilainya kekal 5 sen.

10 tahun lepas, 1 dinar (4.25g emas) yang nilainya sekitar RM500~RM600 kini nilainya mencecah RM1200 sekeping.

Pilih untuk menyimpan dengan bijak.

Bermula segera, bertindak sekarang, jangan tunggu nanti.

_

Minat nak menyimpan emas di Public Gold? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer.

#KAB #KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL #PatuhSyariah #AmanieAdvisors #NotaEmasFK #NotaKewanganFK

4 Punca Utama Rakyat Malaysia Muflis?

4 Punca Utama Rakyat Malaysia Muflis?

Antara punca rakyat Malaysia diisytihar muflis termasuklah disebabkan hutang:

1. Kenderaan
2. Rumah
3. Pinjaman peribadi
4. Pinjaman perniagaan

Bak kata Robert Kiyosaki: “𝙄𝙩’𝙨 𝙣𝙤𝙩 𝙣𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙢𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙮𝙤𝙪 𝙢𝙖𝙠𝙚, 𝙗𝙪𝙩 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙢𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙮𝙤𝙪 𝙠𝙚𝙚𝙥, 𝙝𝙤𝙬 𝙝𝙖𝙧𝙙 𝙞𝙩 𝙬𝙤𝙧𝙠𝙨 𝙛𝙤𝙧 𝙮𝙤𝙪, 𝙖𝙣𝙙 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙖𝙣𝙮 𝙜𝙚𝙣𝙚𝙧𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙨 𝙮𝙤𝙪 𝙠𝙚𝙚𝙥 𝙞𝙩 𝙛𝙤𝙧.”

Bila dapat buat pendapatan walaupun sedikit, alhamdulillah. Pastikan ada sedikit untuk dibuat simpanan.

Bila dapat buat pendapatan lebih banyak, alhamdulillah. Pastikan simpanan kita buat lebih banyak.

Elak tambah hutang baru jika tidak perlu.

Kerana kita tak tahu bila kita akan diuji dengan masalah kewangan, masalah pekerjaan, masalah bisnes dan sebagainya.

Dengan adanya simpanan yang mencukupi, sekurang-kurangnya kita dapat gunakannya untuk hadapi waktu-waktu sukar.

_

Jom mula menyimpan emas dari sekarang! Bagaimana EMAS boleh bantu selesaikan masalah kewangan kita?

  1. Merawat kebocoran wang – Beli emas, simpan emas. Simpanan kita akan selamat. Ada duit lebih, belanja juga lebih!
  2. Memenuhi nafsu berbelanja – Bila ada duit, hati akan rasa bernafsu nak membeli sesuatu. Simpan emas, nafsu membeli anda juga dapat dipenuhi!
  3. Harga naik untuk jangka panjang – Ini terbukti kerana sejak 20 tahun yang lalu, harga emas naik dengan begitu rancak! 1998 harga emas hanyalah RM35/gram. Tahun 2020 harga emas meningkat sehingga RM304/gram!
  4. Emas boleh dipajak – Apabila perlu, anda boleh pajak emas anda untuk dapatkan duit. Apabila ekonomi anda kembali pulih, anda boleh tebus semula emas anda
  5. Emas modal pusingan perniagaan – Dengan duit untung bisnes, simpan sebahagian untuk beli emas (aset keras). Emas mudah dicairkan apabila anda menjualnya atau pajak untuk dapatkan duit segera

_

Minat nak menyimpan emas di Public Gold? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer.

#KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL #PatuhSyariah #AmanieAdvisors #NotaEmasFK #NotaKewanganFK

Dulu dapat hadiah 1 dinar RM700. Tahun 2020 harga naik RM1200!

Dulu dapat hadiah 1 dinar RM700. Tahun 2020 harga naik RM1200!

Teringat 2 tahun lepas kami dapat 1 dinar pertama daripada leader kami di CUCKOO (2018)

Masa tu saya pun tak kenal sangat dengan ‘game’ emas ni. Tak terfikir langsung nak simpan emas sebab rasa macam tak untung jer nak beli emas…

priority dealer emas dinar public gold

Tapi lepas 2 tahun cek balik harga emas 1 dinar ni dah naik sampai RM1164/dinar (harga terkini). Dan pernah naik hingga RM1200++/dinar!

2 tahun lepas harganya hanya sekitar RM700 sahaja sekeping. Nilainya dah naik dalam RM400 lebih untuk tempoh 2 tahun ni (tak nafikan harga emas pernah stagnant, pernah naik dan turun).

Sekarang alhamdulillah saya sendiri pun dah mula menabung sebahagian simpanan dalam bentuk emas, bukan semua.

Simpan dalam bentuk emas ni bagusnya kita akan kurang ‘nafsu’ nak banyak berbelanja beli benda lain. Bahkan nafsu untuk membeli tu pun dapat dilepaskan dengan membeli ‘logam berharga’ ni.

Saya buat sharing ni kalau orang daftar pun bukan banyak sangat komisyen saya dapat. Tapi saya seronok bila kawan-kawan dan family yang daftar dapat mula menyimpan.

Gitulah. Kalau berminat nak tau pasal emas, cara menyimpan emas boleh lah PM saya okay! wa.me/60139916967

__

PS: Saya dealer di Public Gold. Kalau kita taknak pegang emas banyak-banyak, boleh jer simpan emas yang kita nak beli dengan Public Gold tu kat sana. Nanti kita akan ada akaun emas yang mana akan ditulis jumlah emas fizikal yang kita ada. Selagi tak bawak keluar, selagi tu emas tu selamat kat sana. Anytime nak bawak keluar, set appointment jer dengan Public Gold. Urusan jualbeli emas di Public Gold ni ada pengesahan patuh syariah dari Amanie Advisors.

Harga sekarang tengah drop RM274/g. Masih lagi rendah berbanding sebelum ni sekitar RM280/g

_

Minat nak menyimpan emas di Public Gold? Whatsapp Fadhil okay 😉👇

💰 wa.me/60139916967

Wan Ahmad Fadhil,
PG00224909,
Public Gold Priority Dealer.

#KempenHajiUsiaMuda #PublicGold #PublicGoldDealer #PublicGoldSelagor #PublicGoldKL

error: Content is protected !!