Select Page
Sebelum Nak Labur Emas, Mulakan Dengan Belajar Hukum Hakam Emas

Sebelum Nak Labur Emas, Mulakan Dengan Belajar Hukum Hakam Emas

Nak menyimpan emas, melabur emas, simpan emas, mahupun beli barang kemas. Mulakan dengan belajar hukum hakamnya.
 
Sebab emas ni barang ribawi. Kita takut akan terjerumus dengan Riba yang diharamkan Allah.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ 
Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah (jangan menuntut lagi) saki baki riba (yang masih ada pada orang yang berhutang) itu, jika benar kamu orang- orang yang beriman. (Al-Baqarah – 278)
فَإِن لَّمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ ۖ وَإِن تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِكُمْ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ 
Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat). Dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa, dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa. (Al-Baqarah – 278)
Alhamdulillah masa di UIA dulu sempat juga belajar Fiqh of Economist 1 & 2 dan didedahkan juga sikit mengenai isu Riba dalam jualbeli emas.
 
Ada sebahagian situasi jualbeli emas yang boleh menyebabkan kita masuk dalam transaksi yang tidak dibenarkan dalam syariah.
 
Dan sempat mengaji di masjid UIA syarah hadis hukum ‘Umdatul Ahkam dan masuk juga bab jualbeli ni.
 
Walaupun belajar dengan sangat dasar, tapi yang penting kita tahu wujudnya isu dalam jualbeli emas ni. Maka kita boleh kaji dan berhati-hati dalam urusan jualbeli.
 
Dulu nak fikirkan apa hikmahnya urusan jualbeli emas ni ada hukummya secara spesifik, perlu secara lani, nak tukar emas dengan emas perlu sama berat dulu tak tercapai di akal.
 
Tapi kerana hukumnya memang begitu maka kita taat sahaja pada perintah Allah.
 
Dalam keadaan sekarang, urusan jualbeli kebanyakannya semakin kompleks maka sangat penting bagi kita umat Islam kembali mengaji, belajar asas dalam hukum hakam jualbeli bagi memastikan segala urusan jualbeli kita halal dan diredhai Allah.
 
Di Public Gold ni, alhamdulillah segala urusan jualbeli emas DENGAN syarikat ada sijil patuh syariah dari Amanie Advisors. Syukur sebab dengan adanya sijil ni, sebagai orang awam saya taqlid sahaja dengan yakin.
sijil patuh syariah public gold amanie advisors emas labur beli simpan
sijil patuh syariah public gold amanie advisors emas labur beli simpan
 
Namun kalau nak beli emas dari kedai, kawan-kawan, nak trade in emas, nak beli emas online, nak tukar emas kita dengan orang lain dan sebagainya.
 
Please ambil masa untuk study dahulu. Dan jangan jual/beli/trade in dengan mudah-mudah bagi mengelakkan Riba yang Allah haramkan.
__
Antara video recommended untuk tengok, berkenaan pelaburan dan jualbeli emas:
Seminar Kewangan Islam: Pelaburan Emas – Us. Zaharuddin Abd. Rahman (UZAR)


Dr.Zaharuddin Abd Rahman : Jual-beli & Pelaburan Emas Serta Hukum Hakamnya


Datuk Dr Mohd Daud Bakar Seminar Emas & Shariah Public Gold TH Hotel Kelana Jaya 11 Nov 2017

Dr. Zaharuddin Ab Rahman – Dinar Emas – Halaqah TV9

BARAKAH (PELABURAN EMAS) Diana Raafar, Dr. Zaharuddin Abd.Rahman

Dulu Aku Takut Nak Melabur Emas… Takut Rugi.. Tapi Sebenarnya Kena Tahu Cara Betul!

Dulu Aku Takut Nak Melabur Emas… Takut Rugi.. Tapi Sebenarnya Kena Tahu Cara Betul!

Harini nak cerita sikit pasal emas.
 
Dulu aku pun ada juga rasa takut-takut nak ‘melabur’ duit beli emas ni.
 
Sebab perasan juga dalam tempoh setahun memang ada kenaikan dan penurunan harga emas.
 
Kalau harga naik, rasa rugi tak beli masa dia tengah murah.
 
Bila harga turun, takut rasa menyesal beli pada harga tinggi. Huhu.
 
Cuma bila kita reflect balik, fikir betul-betul. Hakikatnya emas adalah ‘wang’ yang betul-betul ada nilai.
 
Kita simpan lama mana sekalipun, ia tetap ada nilai. Dulu, kini dan selamanya.
 
Bila nak ‘melabur’ dalam emas, kena ada ilmu dan mindset yang betul.
 
Sebab emas TAK AKAN beranak. Beli 1 gram, ia kekal 1 gram. Tak macam TH, ASB, unit trust dan sebagainya yang boleh buat duit tu beranak.
 
Cuma nilainya dibandingkan dengan wang ringgit atau USD sekalipun, untuk tempoh 5 tahun, 10 tahun, 20 tahun akan datang ia pasti akan lebih tinggi. InsyaAllah.
Harga Emas Malaysia - Public Gold
 
Sebab nilai matawang ringgit setiap tahun pasti akan menurun. Apabila nilai matawang jatuh, maka nilai emas pula akan terus dan terus meningkat.
 
Ada sebuah buku yang aku baca baru ni. Kata penulis, ada 2 jenis pelabur emas.
 
1. Trader Emas – beli masa harga jatuh, jual masa harga tinggi. Dapat untung pada perbezaan harga
 
2. Penyimpan Emas – harga jatuh atau naik, dia tetap beli emas. Sebab goal dia adalah untuk memperbanyakkan jumlah gram emas.
 
Dan penulis nasihatkan, lebih berbaloi jika kita jadi penyimpan emas/gold saver.
 
Bila harga emas naik, alhamdulillah sebab emas kita pun naik harga.
 
Bila harga emas turun, alhamdulillah sebab inilah masanya untuk tambah simpanan emas kita.
 
Menyimpan emas ni antara kelebihannya juga dia dapat bantu kita untuk elak diri daripada boros bila ada duit tambahan.
 
Kadang kala bila ada cash lebih jer, kita terus decide nak ‘reward diri’ beli apa-apa kehendak kita. Ia tak salah, tetapi kadang-kadang boleh jadi membazir jika kita sebenarnya tak berapa perlu pun benda tu.
 
Tapi bila dah terjebak dekat emas ni, kita tahu lepas ni kalau ada duit lebih jer maka bolehlah guna untuk simpan emas.
 
Kurang-kurang dapatlah release endorphin untuk rasa happy dapat berbelanja. Shopping duit pun, tapi tak membazir sebab dapat emas 😁
 
Kalau nak start jadi penyimpan emas, boleh la beli 1 gram emas sebulan. Kalau ada duit lebih, boleh jugak beli 1 dinar emas sebulan.
 
Kalau simpan 12 bulan, dah dapat 12 gram. Atau boleh jugak dapat 12 dinar kalau beli 1 dinar sebulan.
priority dealer emas dinar public gold
 
__
 
Satu lagi tips yang saya dengar dari penyimpan emas. Kalau kita ada target nak berbelanja besar pada masa akan datang maka boleh jadikan simpanan emas ni sebagai permulaan.
 
Contoh lah, nak kumpul duit untuk pergi Haji atau Umrah, atau nak renovate rumah.
 
Kalau simpan cash, mungkin kita akan belanja duit simpanan tu untuk beli benda lain bila terdesak atau ada keinginan.
 
Tapi bila simpan emas, ia agak susah sikit nak dicairkan jadi cash. Kesannya, tabiat berbelanja kita dapat dikawal insyaAllah. Manakala jumlah simpanan/kekayaan kita dapat dikekalkan.
 
Melainkan kalau kita jenis yang boleh berdisiplin jaga cashflow kita, mungkin lebih selamat walaupun cash berkepuk-kepuk dalam poket.
 
Harini harga emas 1g di Public Gold adalah RM262, manakala 1 dinar emas pula RM1109.
 
Orait, itu jer sharing aku untuk harini. InsyaAllah next time akan share lagi. Moga bermanfaat!
 
Wan Ahmad Fadhil
Public Gold (Priority Dealer)
Saya Baru Jadi Dealer Emas Public Gold…

Saya Baru Jadi Dealer Emas Public Gold…

Alhamdulillah, sempena berjaya dapat 200 unit Cuckoo ni. Saya sekarang dah berdaftar sebagai priority dealer emas bersama Public Gold.

TUJUAN ASAL: untuk menyimpan, melabur untuk kenaikan nilai jangka panjang 3 tahun ke atas.

TUJUAN kedua: untuk bersama kawan-kawan & keluarga menyimpan sebahagian wang simpanan dalam bentuk emas sebab untuk long term, insyaAllah harganya pasti akan naik.

Peminat emas sebenar adalah wife saya Nurul ‘Izzah Zaidi, huhu. Dalam gambar ni, ketiga-tiga keping kami dapat dari leader kami Risalizah Manaf. Leader pun rajin share pasal menyimpan emas PG hampir tiap bulan.

Kad merah 1g tu kami beli dulu pada harga sekitar RM160, sekarang dalam RM259.

Dinar emas itu pula beliau belanja kami sebab saya naik jadi Cuckoo NM, kiranya hadiah terakhir sebagai downline. Satu keping asalnya sekitar RM600+ pada masa itu. Sekarang sekitar RM1100.

Jika niat untuk untung jangka pendek, mungkin kurang sesuai untuk menyimpan emas. Untuk jangka pendek, harganya pasti akan naik dan turun. Tapi untuk long term, harganya pasti akan meningkat, insyaAllah.

Terima kasih juga pada abang ipar Afifi Rina Aisyah Rayyan sebab bantu daftar jadi dealer. Big boss pula Ustaz Khairul Anuar Basri 😃

Cara untuk menabung emas. Antaranya:

1. Simpan 1 gram emas setiap bulan
2. Labur untuk diri pasangan dan anak-anak 1 gram seorang setiap bulan
3. Kalau gaji besar, simpan la 5g atau 10g ke atas tiap bulan.

Dengan cara menabung emas ini, kita dapat elakkan 2 perkara:

1. Nafsu membeli benda baru tiap bulan – Sebab hakikatnya bila dah menyimpan kat emas, value tetap ada. Tapi kita akan rasa susah sikit nak berbelanja.
2. Orang datang untuk pinjam duit – Sebab bila duit dah simpan kat emas, secara tak langsung cash dalam akaun menipis tinggal yang perlu jer. Huhu.

Wan Ahmad Fadhil
PG00224909
Priority Dealer
Public Gold

📞 0139916967

____

Kalau berminat nak tanya mengenai emas, atau berminat nak mula buat simpanan emas boleh hubungi saya okay melalui WhatsApp–> wa.me/60139916967

error: Content is protected !!