Select Page
Teknik I.K.U.T. & Personal Branding Jual Penapis Air

Teknik I.K.U.T. & Personal Branding Jual Penapis Air

Teknik I.K.U.T. & Personal Branding Jual Penapis Air

5 PERKARA YG SAYA BELAJAR DARI NCM RAGINA – CUCKOO B.O.M.

“Teknik I.K.U.T.”

🔰 FAKTA 1 – NCM Ragina merupakan antara Top NE semasa beliau masih ejen dulu.

🔰 FAKTA 2 – Beliau juga ketika jadi Cuckoo Natural Manager, menjadi antara Top NM Nationwide dengan jualan tertinggi 700 lebih unit dalam 1 bulan. Wow!

🔰 FAKTA 3 – Antara NCM yang paling femes di Cuckoo antaranya beliau lah. Saya rasa semua orang Cuckoo kenal beliau sebab beliau antara yang paling rajin tonjolkan diri sebagai speaker.

 

1. KOSONGKAN GELAS

Bila kita nak belajar daripada sesiapa, sangat penting untuk kita belajar untuk ‘kosongkan gelas’ kita terlebih dahulu.

Ya, boleh jadi kita lebih tahu tentang ilmu yang disampaikan (tahu lah sangat). Boleh jadi kita rasa kurang setuju.

Tapi dalam sesi pembelajaran, kosongkan gelas yang ada.

Unlearn dan relearn.

Kerana pasti lebih banyak ilmu dan maklumat yang boleh kita cerna bila kita belajar lagi.

Teknik I.K.U.T.

 Ikut – Ikut jer apa kata leader. Sebab mereka lebih berpengalaman dan lebih tahu selok belok menjual berbanding kita.

 Komited – dengan ilmu dan tindakan sehingga berjaya. Jangan separuh jalan.

 Usaha – sepenuh hati, sepenuh jiwa. Barulah kita dapat merasa manisnya hasil usaha kita

 Tawakkal – kepada Allah. Dalam segala usaha dan rencana yang kita buat, maka kembalilah kepada Allah. Mohon kepadaNya dan sentiasa berdoa agar dipermudahkan urusan.

 

2. SELF-BRANDING

Ini antara perkara penting especially bila kita baru nak jadi ejen Cuckoo.

Memang lah jadi ejen tu senang, free.

Tapi janganlah sampai lepas jadi ejen terus Iklan penapis air.

Kawan-kawan kita pun terkejut nanti.

Mulakan dengan self branding. Perkara paling simple boleh anda buat

a. UPDATE GAMBAR – Gunakan gambar anda sendiri yang paling kemas untuk anda display di FB Profile, Whatsapp dan Instagram. Kerana orang akan lebih yakin membeli dengan ‘real people’.

b. ABOUT ME (WhatsApp) – Tulis “Hi, I’m Fadhil! Your trusted Cuckoo consultant” atau yang sewaktu dengannya. Supaya orang tahu kita komited dengan bisnes Cuckoo.

c. FB STATUS – Share di FB, Whatsapp Group, Instagram dsb bagitau semua orang yang kita baru jadi ejen Cuckoo sah berdaftar. Jangan iklan selagi kita belum inform orang keliling kita yang kita ejen Cuckoo. Biar orang ingat nama kita, mereka ingat Cuckoo!

 

3. COPYWRITING SIMPLE TAPI POWER!

Siapa kata Copywriting ni susah? Senang sangat sebenarnya.

Yang penting kita tahu cara yang mudah untuk kita buat copywriting.

Langkahnya seperti berikut:

(contoh: jual Penapis air)

1⃣ ASK YOURSELF WHY – Tanya diri kita, kenapa perlu guna penapis air Cuckoo?

2⃣ LIST IT DOWN – Berdasarkan no 1, listkan sebanyak mungkin apa sebabnya

3⃣ PRIORITIZE IT
Daripada list tersebut, pilih yang mana yang paling penting untuk kita share

4⃣ YOUR COPYWRITING IS DONE!
Daripada poin tersebut, bina copywriting anda hingga siap!

Dan please KEEP IT SIMPLE & STUPID (KISS). Jangan guna bahasa yang orang tak faham.

Gunakan bahasa mudah difahami oleh semua orang. Okay?

 

4. GAMBAR YG CANTIK DAN MENGANCAM

Nak beriklan di FB ni gunakanlah gambar-gambar yang cantik dan kemas.

Nanti barulah orang bernafsu nak beli produk dari kita. Kan?

Gambar yang cantik kita boleh dapat dari website Cuckoo, Google atau ambil gambar sendiri cantik-cantik.

Dan jangan lupa, edit la juga gambar tu cantik-cantik.

Macam-macam software yang ada, tak kisah nak guna laptop atau smartphone. Semua boleh dibuat dengan mudah.

Powerpoint, canva, picsart dan lain-lain semua boleh digunakan untuk buat gambar dan poster yang cantik dan bergaya.

Juga pastikan layout gambar yang kita buat bila share di FB dalam keadaan kemas okay?

 

5. TIPS ADD TARGETED FRIENDS DI FB

Antara cara nak dapatkan sales dengan padu di FB secara FREE adalah dengan penuhkan 5000 friends di FB.

Kalau FB kita takat ada 300 orang friends jer, memang susah nak buat sales.

Lagi banyak friends di FB, lebih besar peluang untuk kita dapatkan sales.

Nak add friends di FB secara targeted pun kena ada teknik tau. Tak boleh add ikut suka kita je.

Antara teknik yang NCM Ragina share adalah

a. Add friends kita punya pasangan (dan ahli keluarga) jadi friend

b. Add mutual friends

c. Masuk mana-manaa group komuniti

Pastikan orang yang kita add tu mampu nak membeli.

Kalau add budak 16 tahun memang diorang tak akan beli. Rugi je. Add mereka yang targeted dan mampu nak beli.

Mampu beli  Dah kerja, dah kawin (kebiasaannya mereka adalah golongan yang mampu)

Sekian sahaja nota yang sempat saya catit bagi sesi bersama NCM Ragina Zulkifli.

Semoga bermanfaat!

 

Wan Ahmad Fadhil,
Natural Manager.
Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

5 Tips Buat Sales Meletup Jual Penapis Air Dari Rumah

5 Tips Buat Sales Meletup Jual Penapis Air Dari Rumah

5 Tips Buat Sales Meletup Jual Penapis Air Dari Rumah

5 PERKARA YG SAYA BELAJAR DARI NCM AZZA – CUCKOO B.O.M.

“5 Tips Mudah Buat Sales Meletup Dari Rumah”

Best tak kalau boleh buat duit yang banyak dari rumah? Pasti lah best!

Dan percaya tak, NCM Azza antara ‘star’ dalam sales dari rumah di Cuckoo.

Hanya dengan PM orang di Whatsapp, FB dan Instagram sahaja pun dah boleh jana minimum 10 sales setiap bulan. Power!

🔰 FAKTA 1: NCM Azza ada impian: Nak buat duit yang banyak dari rumah. (Tak silap dulu pernah berkerja, dan dah fed-up kerja 8am – 5pm sebab tiada masa untuk anak-anak)

🔰 FAKTA 2: NCM Azza jadi NE (ejen) hanya 11 bulan. Naik pangkat ke NM hanya 4 bulan. Kemudian terus naik pangkat ke NCM hingga sekarang.

🔰 FAKTA 3: Beliau berjaya jadi surirumah yang bergaji 5 angka TIAP bulan. Best kan?

So, apa yang NCM Azza share hari ni?

 

1. DATABASE

Orang kata. Database is KING. Database tu apa? Senang kata senarai contact yang kita ada, semuanya adalah database yang kita boleh approach untuk menjual.

(Tanpa menafikan, perlu beradab untuk PM orang tau)

Kat mana kita boleh dapatkan Database?

a. NATURAL MARKET/HOT MARKET – Insan-insan yang kita betul-betul kenal. Seperti family and friends.

b. Whatsapp/Telegram Group (selain hot market)

Seperti group Whatsapp yang berkaitan Jemaah Masjid area rumah kita, group Futsal, group Memasak dsb.

Tengok je bahagian contacts, beratus-ratus nombor telefon ada di sana yang boleh anda approach.

c. FB & Instagram Friends

Kawan-kawan di FB dan Instagram kita semuanya boleh di PM/DM

d. Business Card

Business card yang pernah kita terima sebelum dari bisnes-bisnes lama, kerjaya lama dan sebagainya semuanya boleh di-approach semula untuk kita membuat jualan.

e. Customers From Different Business

Pernah jual produk lain sebelum ni? Supplement? Tudung? Pakaian Muslimah dsb? Semua customer dan prospek dari bisnes lama semuanya boleh jadi prospek yang baik.

f. Referral (Suami/Isteri, Adik Beradik, Mak Ayah, Cousin, Best Friends dsb)

Suami/Isteri kita pasti ada kawan-kawan, ada saudara mara, rakan sekerja dan lain-lain. Itu dikira sebagai database referral.

Begitu juga database boleh kita dapat daripada referral ibubapa kita, adik beradik dan lain-lain.

 

2. SHOOTING LIST

Ini antara teknik bagaimana nak dapatkan database. Hampir sama macam nombor 1 di atas.

Teknik ini lebih femes di kalangan ejen-ejen insurans/takaful.

Bagaimana nak buat?

a. Listkan kategori. Contoh:
– Family
– Kawan tadika
– Kawan sekolah rendah
– Kawan sekolah menengah (dan guru-guru)
– Kawan di kolej/universiti (dan lecturer)
– Kawan dan bos tempat kerja lama
– Dan lain-lain

b. Keluarkan semua nama yang anda ingat

c. Dapatkan nombor telefon atau FB Profile mereka

Dari sini sahaja, beratus-ratus nombor telefon yang anda boleh dapatkan.

 

3. SALES PIPELINE

Buat satu sales pipeline guna kertas/microsoft excel.

Segala list nama dan nombor telefon perlu disenaraikan dalam kertas/Microsoft excel tersebut.

Bila dah contact, tandakan bila tarikh dan masa.

Bila follow up juga perlu letakkan bila tarikh dan masa.

Dalam list tersebut, letakkan juga produk apa yang diminati oleh mereka. Juga produk apa yang mereka beli (dan belum beli).

Contohnya: Bila pelanggan beli penapis air, tandakan. Maka di catatan kita, kita akan nampak apa yang dah dijual dan apa yang belum dijual. Produk yang belum dijual, ia boleh dijual kepada mereka satu hari nanti.

 

4. CARA APPROACH?

Antara tips ringkas dari NCM Azza

a. Perkenalkan diri. Pastikan diri kita boleh kaitkan diri kita dengan mereka. Contoh: “Saya dulu belajar kat UITM Shah Alam juga”

b. K.I.S.S. Bila approach orang, hanya share poin penting dan pendek sahaja. Tak perlu tulis panjang lebar. Jangan share iklan terus di PM!

c. Follow Up – Dari semasa ke semasa, follow up mereka yang anda dah approach.

d. Buat ayat standard – pastikan kita ada ayat-ayat standard untuk kita gunakan

e. Personalized – Tulis NAMA orang yang anda approach. Orang tak suka bercakap dengan strangers.

 

5. TIPS TAMBAHAN

Perasan tak, ada masa orang like dan komen status di FB dan Instagram post kita berkenaan iklan atau info mengenai Cuckoo?

Tak salah untuk kita approach mereka di FB dan Instagram. PM atau DM jer.

Demikian sharing dari NCM Azza yang saya nak share petang ni. Sebenarnya ada banyak lagi poin berharga yang saya tak dapat nak share di sini.

Dengan teknik FREE COST atas ni je, NCM Azza Ahmad boleh buat minimum 10 sales setiap bulan. Hebat betul!

InsyaAllah lain kesempatan saya boleh share.

 

Wan Ahmad Fadhil,
Natural Manager.
Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

5 Tips Jual Penapis Air Dengan Mudah & Berkesan

5 Tips Jual Penapis Air Dengan Mudah & Berkesan

5 Tips Jual Penapis Air Dengan Mudah & Berkesan

5 PERKARA YG SAYA BELAJAR DARI NCM FADZLI – CUCKOO B.O.M.

🔰 FAKTA 1: NCM Fadzli adalah NCM paling muda di Cuckoo. Menjawat sebagai Natural Chief Manager pada usia 25 tahun. (WTH?!)

🔰 FAKTA 2: Beliau jadi ejen Cuckoo pada usia 22 tahun, masa tu baru lepas graduasi. Tak pernah ada pengalaman berkerja sebelum ini di mana-mana syarikat. Juga tak ada pengalaman buat apa-apa bisnes sebelum ini. Ini pekerjaan pertama beliau.

🔰 FAKTA 3: Gaji tertinggi beliau di Cuckoo adalah sebanyak RM67 ribu, dan seperti yang lain beliau bermula kecil, bermula sebagai ejen biasa.

 

1. Ini Zaman Digital Marketing

Tahukah anda, terdapat 2 billion (2,000,000,000) orang pengguna Facebook di dunia?

Tahukah anda, terdapat 700 Juta pengguna Instagram di dunia?

Zaman Digital ini, kita boleh beriklan kepada orang ramai TANPA perlu kita berjumpa mereka secara berdepan.

Iklan kita masuk ke dalam rumah pelanggan TANPA perlu kita ketuk pintu rumah mereka untuk beriklan.

Digital Marketing ini bukan sahaja membolehkan kita untuk menjual kepada orang yang kita target dengan berkesan, bahkan juga membolehkan kita untuk TERUS berhubung dengan pelanggan hanya dengan 1 klik di telefon bimbit sahaja.

 

 

2. Be Specific!

“Marketing to everyone is marketing to no one”

Bila kita menjual di FB tanpa meletakkan sasaran pasaran, maka iklan kita akan jadi terlalu umum (biasa/bosan).

Maka itu sebabnya orang jarang membeli.

Marketing yang bagus adalah marketing yang spesifik kepada sasaran pasaran, dan hanya ‘bercakap’ dengan 1 sasaran sahaja pada satu masa.

Contoh: Iklan penapis air fokus kepada Suami

Study mengenai sasaran pasaran kita.

Pastikan iklan kita boleh dikaitkan dengan kehidupan mereka.

 

3. Membina Kredibiliti di Media Sosial

Jadi orang yang ada kredibiliti akan buat orang lebih mudah percaya kepada kita di Media Sosial. Kesannya: Lebih ramai yang nak beli dari kita

Bagaimana cara nak tingkatkan kredibiliti di media sosial?

a. LENGKAP – Pastikan segala info mengenai produk, harga, gambar, info Cuckoo dsb lengkap di FB Profile dan FB Page kita. (jangan biar separuh-separuh sahaja)

b. AKTIF DI MEDIA SOSIAL – Pelanggan lebih selesa membeli dengan individu yang nampak aktif dan responsif. Kalau kita dah lama tak aktif di FB, pastikan kita belajar untuk engage dengan FB kawan-kawan kita terlebih dahulu.

c. UP TO DATE – Iklan hari-hari dengan konsisten dan pastikan info iklan yang kita berikan adalah yang terkini

d. TESTIMONI – Dapatkan sebanyak mungkin testimoni dari pelanggan. Tips tambahan: Buat satu album di FB untuk letak testimoni pelanggan anda. Nanti bila ada testimoni baru, update sahaja dalam album tersebut.

e. ACHIEVEMENTS – Share dengan kawan-kawan di Media Sosial anda segala kemenangan kecil hingga kemenangan besar yang anda kecapi. Kalau ada orang beli dengan kita, share di FB.

 

4. Personalized

Tunjukkan diri anda yang sebenar. Kalau tak tunjuk diri kita yang sebenar, nama kita, gambar kita maka bagaimana orang nak beli dengan kita?

Contoh: Penjual penapis air di FB yang guna gambar muka sendiri VS yang guna gambar kucing. Mana lebih dipercayai?

Kemudian, jangan malu untuk share diri anda yang sebenar. Share sahaja mengenai life, minat dan hobi anda di media sosial.

Kawan-kawan kita berkawan dengan kita bukan semuanya sebab Cuckoo semata-mata. Be real.

 

5. Be Consistent

Di FB (Instagram dsb), orang lebih gemar membeli dengan ejen yang nampak konsisten.

Walaupun kita share hari ini dan belum ada yang beli, boleh jadi akan datang mereka akan beli juga.

Pastikan kita share di FB sekurang-kurangnya 3 kali sehari dengan KONSISTEN.

Bila beriklan, pastikan kita sentuh audiens dari sisi yang berbeza. Jangan bagi semua nampak sama je.

Contoh: Buat iklan untuk golongan suami (beli untuk isteri), iklan untuk anak-anak yang dah kerja beli untuk parents, pekerja untuk pasang di ofis dsb.

Sebab kita tak tahu iklan mana yang akan ‘trigger’ emosi audiens kita untuk membeli dari kita kelak.

 

Sekian apa yang saya belajar dari NCM Fadzli Rosli pada pagi ini.

Wan Ahmad Fadhil,
Natural Manager.
Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

50 Tips Mudah & Berkesan Edar Flyers Untuk Jualan Berganda!

50 Tips Mudah & Berkesan Edar Flyers Untuk Jualan Berganda!

1. Gantung Di Tombol Pintu Rumah atau Pejabat.

Anda perlu merekacipta flyers yang boleh di gantung di tombol pintu. Kemudian, tambahkan perkataan “Jangan Ganggu” atau “Sedang Bekerja”. Prospek akan menggunakan flyers anda apabila perlu dan sekaligus membuatkan beliau tahu tentang bisnes anda.

 

2. Headline

Letakkan Headline pada flyers anda yang boleh menarik perhatian Prospek. Antaranya, jika produk kecantikan

“Wow. Wanita ini sudah berusia 60 Tahun tapi masih BERGETAH!!!. Baca disini.”

 

3. Konten Yang Menarik Perhatian

Bacaan yang menarik yang dapat menyentuh emosi prospek. Jangan fokus kepada ingin menjual, tetapi fokus kepada memberi manfaat. Anda sendiri mahu beli ke produk tersebut jika ayat flyers itu MENJUAL?

 

4. Sebelum Edarkan Flyers, Dapatkan Review

Apabila prototaip flyers kita sudah siap,jangan cetak banyak-banyak dahulu. Beri kepada sasaran pelanggan kita untuk lihat dulu flyers tersebut, adakah akan menarik perhatian beliau atau tidak.

 

5. Less Is More

Tidak perlu letak terlampau banyak info. Sampai pening propsek membaca.

Sudahnya, ke tong sampah la flyers kita.

 

6. URGENCY – Masa Terhad!

Letakkan ‘urgency’ masa pada flyers supaya prospek terus buat pembelian.

Contohnya: Percuma 1 sebelum pukul 7 malam ini!!! Buat pembelian segera

 

7. Pakai Kostum

Kita boleh memakai kostum semasa mengedarkan flyers. Ia lebih kepada produk berkaitan kanak-kanak. Mereka suka kostum, secara tak langsung ibubapa mereka akan datang dan mengambil flyers anda.

 

8. Kualiti Kertas

Gunakan kertas yang berkualiti untuk flyers anda. Kertas yang lebih tebal meningkat keyakinan prospek

 

9. Kod QR

Zaman berteknologi tinggi ini, kod QR sering digunakan sama ada untuk memudahkan propek membuat pembelian atau mendapat diskaun. Anda juga boleh cuba meletakkan kod QR khas untuk mereka.

 

10. Jika Ada Bunting, Letakkan Di Sebelah Anda.

Apabila anda mengedarkan flyers, letakkan bunting di sebelah anda. Maksimum 4 bunting. Ia membuatkan prspek dapat melihat anda dari jauh dan mereka akan tertanya – tanya apa yang anda sedang lakukan.

 

11. Badan Perlu Ditundukkan Sedikit Ketika Menghulurkan Flyers.

Ini lebih kepada Bahasa Tubuh. Apabila kita tunduk sedikit ketika mengedarkan flyers, kita umpama menghormati pelanggan. Pelanggan akan berhenti dan mengambil flyers kita.

 

12. Jangan Kejar & Paksa Prospek

Elakkan mengejar serta memaksa prospek jika beliau tidak mahu mengambil flyers kita. Apabila prospek menolak untuk mengambil flyers. Tak perlu kejar atau paksa beliau. Ini menampakkan anda terdesak untuk MENJUAL.

 

13. Sediakan Testimoni

Bawa bersama testimoni produk yang ditawarkan ketika membuat pengedaran flyers. Testimoni yang POWER dapat membantu meyakinkan prospek. Bawa bukti produk yang membolehkan propek membuat sentuhan atau merasanya.

 

14. Edarkan Flyers Secara Berkumpulan.

Lagi ramai lagi bagus. Ia kan menimbulkan perasaan ingin tahu prospek sekaligus beliau datang kepada anda.

 

15. Sebut Nama Prospek

Apabila melihat prospek memakai teg nama. Sebut nama prospek itu. kita perlu menyebut nama prospek minimum sebanyak 5 kali untuk menarik perhatian beliau.

 

16. Boleh Kepilkan Borang Kaji Selidik @ Survey Pada Flyers Kita.

Borang kaji selidik amat berguna apabila kita ingin mencari jenis sasaran pelanggan kita dan juga untuk mengumpulkan database berkaitan.

 

17. Ucapkan Terima Kasih

Sentiasa ucapkan terima kasih samaada pelanggan mengambil atau tidak mengambil flyers kita. Ringankan mulut untuk mengucapkan TERIMA KASIH setiap masa. Ini menunjukkan anda menghargai prospek.

 

18. Warna Flyers Mesti Menarik

edar flyers

Flyers yang mempunyai warna yang menarik akan menarik mata prospek. Letakkan warna yang menarik perhatian. Contohnya warna merah dan kuning. Anda juga boleh membuat carian di Google untuk warna yang sesuai bagi produk anda. Bagi produk kecantikan, antara warna yang sesuai adalah warna MERAH.

 

19. Umpama Memberi Hadiah Berharga.

Hulurkan flyers di tangan pelanggan umpama memberi hadiah berharga. Gunakan kedua – dua belah tangan ketika memberi flyers. Ini menunjukkan anda mengharagai flyers dan bisnes anda.

 

20. Sentiasa Senyum.

edar flyers

Harus SENYUM sehingga ke telinga. Senyum dapat memberi ketenangan kepada anda dan prospek . Ia juga memberi
peratusan yang tinggi untuk prspek mengambil flyers anda.

 

21. Edar Flyer Di Kawasan Tumpuan Prospek.

Mesti edarkan flyer di kawasan tumpuan prospek yang kita sasarkan. Buat kajian dahulu dimana sasaran pelanggan kita bertumpu. Ini memudahkan proses kita untuk mengedarkan flyers.

 

22. Tandakan Flyers Ikut Kawasan.

Flyers boleh ditandakan mengikut kawasan yang diedarkan. Ini memudahkan untuk proses dokumentasi dan untuk mengenalpasti kawasan sasaran yang bagus. Apabila pelanggan menghubungi anda, anda boleh tahu dari flyers yang mana mereka tahu tentang anda.

 

23. Pakaian Kemas Luar Biasa.

Asas kepada diri anda. Prospek memandang kita serupa seperti beliau memandang bisnes kita. ‘FIRST IMPRESSION Sells!”

 

24. Rejection?

Apabila pelanggan dihadapan tidak mahu mengambil flyers, jangan beri kepada pelanggan di belakangnya, tunggu pelanggan yang ketiga atau keempat. Ini kerana prospek dapat melihat orang dihadapannya menolak flyers anda. Oleh itu terdetik di fikiran prspek yang beliau juga boleh melakukan perkara yang sama.

 

25. Eye To Eye.

Pandang mata prospek bila bercakap. Ia membina keyakinan oleh prospek terhadap kita.

 

26. Cakap Dengan Yakin & Sopan.

Bercakap dengan penuh keyakinan dan kesopanan. Jaga tutur bahasa dan tidak bercakap perkara yang tidak sepatutnya. Contohnya : Politik dan Agama

 

27. Kutip Semula

edar flyers

Selesai sahaja mengedar flyers, pusing di kawasan sekitar untuk melihat jika ada flyers dibuang. Jika ada, boleh kutip.
Jaga kebersihan kawasan pengedaran flyers. Ini memudahkan anda untuk diberi peluang mengedarkan lagi flyers pada kemudian hari.

 

28. Dapatkan Kebenaran Pihak Berkuasa Tempatan (Jika Perlu)

Pastikan kawasan pengedaran flyers mendapat kebenaran Pihak Berkuasa Tempatan. Ada tempat yang boleh diedar dan ada tempat yang tidak dibenarkan. Minta kebenaran dahulu. Jika anda dihalau, beredar dan cari tempat lain.

 

29. Elakkan Hingga Menganggu Kawasan Perniagaan Orang Lain.

Elakkan mengedar flyers sehingga mengganggu kawasan perniagaan orang lain. Tanya dulu kepada peniaga sekitar, adakah anda boleh mengedarkan flyers berdekatan tempat mereka. Jangan membuatkan gerai mereka terlindung . Contohnya mengedarkan flyers betul-betul di hadapan gerai peniaga.

 

30. Beri Flyers Kepada Peniaga Dahulu.

Jika mengedar flyers di kawasan mempunyai banyak gerai jualan. Berikan flyers kepada mereka dahulu .Ini untuk kita membina networking antara peniaga. Mana tahu mereka pun ada peluang perniagaan untuk kita. ‘ Win Win Situation’

 

31. Edarkan Flyers Secara Konsisten Di Satu Kawasan

edar flyers

Ini supaya pelanggan dapat membiasakan diri mereka dengan anda. Mereka tahu anda disitu dan memudahkan mereka bertanya soalan jika ada sebarang masalah.

 

32. Tim GPS

Apabila kita tidak mempunyai ‘Man Power’ yang cukup untuk mengedarkan flyers, kita boleh mengupah syarikat-syarikat diluar sana untuk mengedarkan flyers kita. Tapi pastikan mereka mempunyai alat penjejak GPS atau seumpamanya untuk mengelakkan flyers kita dibuang oleh mereka.

 

33. Reka Bentuk Yang Mengikut Produk

Kita boleh mereka bentuk flyers mengikut produk kita. Contohnya kita membuat servis cetakan cawan. Oleh itu flyers kita berbentuk cawan. Menarik kan?

 

34. Rekabentuk Istimewa

Selain itu juga, kita boleh sahaja mereka bentuk flyers kita tidak mengikut produk yang kita tawarkan. Tapi pastikan ia dapat menarik perhatian prospek.

35. Tajuk Yang WOW

Berikan tajuk yang mudah di fahami dan menarik terus perhatian prospek . Gunakan perkataan Bombastik. Contoh: Terbukti, Rahsia

36. Gambar Sendiri

Letakkan gambar anda sendiri di flyers tersebut. Ini dapat membina kredibiliti kepada prospek.

37. Tarikh penting

Anda juga boleh meletakkan tarikh – tarikh penting di flyers anda. Ini dapat meningkatkan lagi peratusan prospek untuk menyimpan risalah anda.

Contoh: Tarikh cuti sekolah atau tarikh perayaan di Malaysia

38. No Telefon Penting

Letakkan kan juga no telefon yang penting. Contohnya no telefon Bomba atau Hospital berdekatan. Ini juga membolehkan prospek menyimpan flyers anda.

39. Call To Action (CTA)

CTA ini memudahkan prospek terus buat pembelian dengan anda. Contohnya No telefon anda atau laman web anda.

40. Hadiah

Berikan hadiah ketika anda mengedarkan flyers. Semua orang suka hadiah. Anda juga boleh mencubanya. Tidak perlu hadiah yang mahal cuma beri hadiah yang membuatkan prospek rasa dihargai.

41. Teka Teki

Letakkan teka teki pada flyers anda dan beri prospek hadiah jika dapat menjawabnya.

42. Kupon atau Baucar

edar flyers

Boleh membuat kerjasama dengan syarikat lain untuk mencipta kupon atau baucar.

Contohnya Grab = Kod Promo. Kepilkan pada flyers anda.

43. Lokasi Pertemuan

Ini mebolehkan prospek untuk berjumpa dengan anda tanpa perlu membuat temujanji.

Tuliskan di flyers anda dimana lokasi pertemuan yang sesuai. Contohnya.

Di flyers anda tertulis “ Saya berada di Masjid Cheras setiap hari jumaat Pada pukul 5-7 pm. Anda boleh jumpa saya disana”.

44. URL laman web

Letakkan URL laman web anda. Ini dapat memudahkan prospek membuat kajian dahulu sebelum membeli produk anda.

45. Syorkan buku atau bahan bacaan

Syorkan bahan bacaan yang berkaitan dengan produk anda. Contohnya anda menjual produk kecantikan, syorkan blog yang khusus untuk kecantikan.

46. Pakaian syarikat

Memakai pakaian syarikat menunjukkan anda adalah Duta Syarikat. Prospek juga akan menganggap anda adalah sebuat syarikat yang kukuh.

47. Tulis Yang Dihormati

Ini adalah khusus untuk mengedarkan flyers kedalam peti surat. Letakkan flyers anda didalam sampul surat dan tulis diatas sampul tersebut Yang Dihargai atau Yang Dihormati. Ini akan menarik perhatian prospek untuk membaca flyers anda.

48. Tulis Nota Kecil Tentang Bisnes

Kepilkan nota kecil berkenaan bisnes anda pada flyers. Di nota kecil itu, tulis siapa anda dan bisnes anda.

Contoh: Saya Husni Rozaili. Baru buka kedai di hujung blok. Saya ada menyediakan barang runcit. Silalah datang melihat.

49. Letak Reben Atas Sampul

Ini juga sesuai untuk edaran di peti surat atau pintu rumah. Dengan adanya rebe, ia umpama anda memberi hadiah kepada prospek

50. Letak Di Cermin, Wiper Atau Pintu Kereta

edar flyers

Cara ini boleh dilakukan di kawasan luar. Pastikan cuaca dalam keaadan baik semasa membuat aktiviti ini.

Jika hujan, pasti risalah anda basah dan ia membuatkan kereta prospek kelihatan kotor dan menimbulkan kemarahan beliau. Jaga – jaga.

 

Mohon share kepada rakan peniaga baru anda.

Sekian Terima Kasih

____________

Sumber: C&P (Sumber asal tidak diketahui – jika ada pemilik konten sebenar boleh komen untuk saya berikan kredit)

 

___________

Sekarang Saya Jual Cuckoo, Tanpa Modal. Nak Tahu Bagaimana?

Sekarang saya dah tak kerja di ofis lagi. Banyak masa di rumah dengan keluarga je buat bisnes Cuckoo. Alhamdulillah memang sangat mudah.

Saya share pengalaman saya jadi ejen Cuckoo di sini –> http://www.fadhilk.com/ejen-cuckoo/

Berminat nak jadi ejen Cuckoo? –> www.cuckoonano.com/kerjaya-cuckoo/

 

125 Idea Bisnes Kecil Menguntungkan Tanpa Modal atau Modal Kecil

125 Idea Bisnes Kecil Menguntungkan Tanpa Modal atau Modal Kecil

125 Idea Bisnes Kecil Menguntungkan Tanpa Modal atau Modal Kecil

Saya ingin kongsikan pada artikel kali ini, sebahagian idea untuk memulakan perniagaan kecil dari rumah. Kebanyakannya boleh dimulakan tanpa modal, atau jumlah modal yang sangat minima.

Jika anda sedang mencari peluang perniagaan yang mudah, kos rendah dan boleh hasilkan keuntungan yang memuaskan, maka anda perlu lihat semula list di bawah.

 

EJEN KEWANGAN & PELABURAN

idea bisnes - konsultan kewangan

  1. Takaful
  2. Unit Trust
  3. Wasiat
  4. Ejen Emas
  5. Ejen Hartanah
  6. Ejen Accounting & Bookkeeping
  7. Ejen Kira Cukai

 

EJEN PENAPIS AIR (Klik)

ejen cuckoo

  1. CUCKOO (saya kongsikan pengalaman saya jadi ejen Cuckoo di sini)
  2. Coway
  3. Chung-Ho
  4. Jik Su

 

EJEN DROPSHIP

  1. Ejen Dropship Buku
  2. Ejen Dropship Pakaian Muslimah
  3. Ejen Dropship Tudung
  4. Ejen Dropship Home Made Food
  5. Ejen Dropship Makanan Baby
  6. Ejen Dropship Set Berpantang
  7. Ejen Dropship Supplement Kesihatan
  8. Ejen Dropship Produk Kecantikan
  9. Ejen Dropship Organic Skincare
  10. Ejen Dropship Jual Handphone
  11. Ejen Dropship Produk Elektronik
  12. Ejen Dropship Baju Kanak-Kanak
  13. Ejen Dropship Baju Bayi
  14. Ejen Dropship Shopee

 

COACH & KONSULTAN

idea bisnes - coach

  1. Coach Well Being (Kesihatan)
  2. Coach Intermittent Fasting (IF)
  3. Coach Turun Berat Badan
  4. Coach Bina Badan
  5. Coach Konmari (Mengemas Rumah Gaya Minimalis)
  6. Coach / Konsultan Bisnes
  7. Coach / Konsultan Borong Barang China
  8. Coach / Konsultan Produk Homemade
  9. Cikgu Menjahit
  10. Jurulatih Seni Bela Diri
  11. Cikgu Sour Dough (Makanan)
  12. Cikgu Gluten Free (Makanan)
  13. Cikgu Bakery
  14. Coach Hartanah
  15. Coach Menulis
  16. Coach Public Speaking
  17. Coach Make Up
  18. Coach Branding
  19. Coach / Konsultan Trademark
  20. Konsultan Wedding Planner (Perkahwinan)
  21. Konsultan Pengurusan Acara (Event Management)
  22. Coach Produk Kesihatan
    1. SHAKLEE
    2. HERBALIFE
    3. Dll

 

PRODUK/SERVIS DARI RUMAH

  1. Kedai Runcit Depan Rumah
  2. Kedai Kopi Depan Rumah (Mini Kopitiam)
  3. Servis Mengurut
  4. Masak
  5. Helper (tolong kemas rumah)
  6. Mobile Spa

 

PASAR MALAM/PASAR TANI

idea bisnes - pasar malam

Credit: MySabah.com

  1. Pokok bunga, Pokok buah-buahan
  2. Baja Organik
  3. Makanan Segar
  4. Air Balang
  5. Susu
  6. Sabun Cuci Baju
  7. Buah-Buahan
  8. Bunga
  9. Pakaian
  10. Tupperware
  11. Surat Khabar/Majalah

 

PARENTING

  1. Khidmat Transit
  2. Home Tusyen
  3. Guru Mengaji
  4. Cikgu Berenang
  5. Playgroup
  6. Babysitter
  7. Cikgu Memanah
  8. Anjur Kem Kanak-Kanak atau Remaja
  9. Kelas Kelahiran
  10. Kelas Parenting
  11. Kelas Pengurusan Emosi

 

RUNNER

  1. Hantar Barang
  2. Hantar Makanan
  3. Beli Barang Premium Dari Luar Negara

 

SERVIS & REPAIR

  1. Cuci Kereta Rumah ke Rumah
  2. Servis Kereta & Motorsikal
  3. Jualbeli Bateri Kereta
  4. Tukar dan servis tayar
  5. Aksesori Kereta & Motor (Dropship)
  6. Plumber (Tukang Paip)
  7. Repair Rumah
  8. Pasang & Servis Aircond
  9. Spare Part Kenderaan
  10. Repair Handphone
  11. Pest Control
  12. Khidmat Cuci Karpet
  13. Potong Rumput

 

SUBLET

idea bisnes - sublet

(Sewa bilik/ofis, sewakan semula ikut bilik/kepala)

  1. Rumah
  2. Pejabat

 

PANDUAN

idea bisnes

  1. eBook
  2. Panduan Online
  3. Affiliate

 

SERVIS UNTUK BISNES

  1. Naikan Follower Instagram
  2. Marketing
  3. Copywriting
  4. Tambah Follower FB
  5. Branding
  6. Menulis (Ghost Writer)
  7. Email Marketing
  8. SEO / SEM (Search Engine Optimization / Marketing)

 

MAKANAN

  1. Catering
  2. Masakan Orang Berpantang
  3. Coklat Dari Rumah
  4. Sandwich
  5. Biskut & Kuih Raya
  6. Lunchbox
  7. Makanan Bermusim
  8. Jeruk
  9. Waffle
  10. Jus
  11. Nasi Arab
  12. Western Food
  13. Bakery

 

TRADING

usahawan jalanan

  1. Face to Face

 

BROKER

idea bisnes broker

  1. Broker Jualan Kereta
  2. Broker Jualan Hartanah
  3. Broker Penapis Air

 

BUAT DESIGN

idea bisnes designer

  1. Reka Grafik
  2. Laman Web
  3. Landscape
  4. Konsultan Interior Design
  5. Arkitek

 

EJEN TRAVEL

idea bisnes travel

  1. Ejen Percutian (Hotel dsb)
  2. Ejen Umrah

 

Demikian adalah sebahagian idea bisnes tanpa modal yang anda boleh ceburi. Semoga berjaya!

4 Langkah Berkesan Membina Sistem Ejen Yang Berjaya

4 Langkah Berkesan Membina Sistem Ejen Yang Berjaya

4 Langkah Berkesan Membina Sistem Ejen Yang Berjaya

Bagi seorang leader mana-mana produk termasuk penapis air, insurans, takaful, unit trust dan sebagainya, sistem ejen adalah sangat penting bagi anda yang berada dalam fasa growth dan nak berkembang dengan lebih laju.

Sistem ejen yang berjaya dapat melipatgandakan pendapatan anda sebagai leader kerana ejen-ejen yang berkerja dan anda akan dapat komisyen daripada jualan ejen-ejen anda.

Membina sistem ejen yang berjaya bukanlah satu kerja yang mudah. Bahkan jika ia tidak dijaga dengan baik, maka ramai ejen yang ada bersama anda akan cari bisnes lain.

Maka, itu yang menyebabkan seorang leader ejen yang berjaya dapat membina kekayaan luarbiasa dan leader ejen yang tidak mengikut sistem pengurusan ejen yang betul akan kecundang dan rasa perjalanan sebagai seorang leader menjadi satu perjalanan yang sangat susah dan mencabar.

Dalam perkongsian kali ini, saya akan kongsikan 4 formula berkesan jika anda serius ingin kaya dan berjaya dalam bisnes sebagai ejen. Formula R.E.T.M.

1. RECRUIT / REKRUT

Ya, untuk berjaya dalam sistem ejen anda mestilah mempunyai pasukan ejen yang ramai. Ini kerana jika anda tidak merekrut sebanyak mungkin, sangat susah dan mencabar untuk anda jual produk atau servis dalam skala yang besar.

Lebih ramai kita rekrut, maka lebih besar peluang untuk kita menjual  dengan banyak.

Dan dalam sistem ejen, bila-bila masa sahaja akan ada ejen yang buat keputusan untuk berhenti menjual. Maka itulah kepentingannya untuk anda sentiasa merekrut ejen-ejen baru sehingga anda jumpa atau dapat hasilkan ejen yang berkualiti.

Untuk merekrut ejen baru, ada banyak kaedah yang boleh dilakukan. Antaranya

a. BOM (Business Opportunity Meeting) – BOM ini adalah sejenis kelas yang boleh kita lakukan dalam skala kecil atau besar. Tempoh kebiasaannya sekitar 2-3 jam sahaja. Ini adalah kaedah yang paling biasa dilakukan untuk merekrut ejen baru, supaya prospek ejen dapat gambaran besar bagaimana nak mulakan bisnes yang kita tawarkan.

b. 100 Contacts – Senaraikan 100 nama dan nombor telefon keluarga dan rakan anda yang terdekat. Susun mengikut yang paling berpotensi kepada yang kurang berpotensi. Hubungi mereka untuk jadi ejen produk anda

c. Media Sosial (Facebook, Instagram, Twitter Dsb) – Buat FB Post setiap hari dan ceritakan kelebihan jadi ejen anda, peluang pendapatan, insentif dan sebagainya yang boleh menarik minat orang untuk menjadi ejen anda. Sekali sekala buat juga iklan rekrut jenis Hard Sell untuk tarik orang jadi ejen anda.

d. Story (FB, WhatsApp, Instagram) – Dalam media sosial kita kini ada fungsi story, perasan tak. Sebenarnya ramai sahaja yang tengok InstaStory kita. Jadikan Story ini sebagai cara untuk anda kongsikan peluang bisnes bersama anda.

e. Iklan Berbayar – Gunakan Facebook Ads, Google Ads, YouTube Ads dan sebagainya.

f. Menulis artikel – Tulis artikel mengenai kebaikan jadi ejen bagi produk anda, ataupun buat sales page di laman web anda kebaikan dan cara jadi ejen anda. Gunakan laman web, blog dan forum untuk iklankan artikel anda.

g. Mudah.my – Anda juga boleh iklankan peluang jana pendapatan jadi ejen anda di laman web Mudah.

Dan pelbagai lagi cara yang boleh dilakukan untuk merekrut ejen baru.

2. EDUCATE

Antara kesilapan besar para leader adalah merekrut sebanyak mungkin ejen, namun tidak berusaha atau kurang berusaha untuk mendidik ejen baru berkenaan pengetahuan produk dan teknik menjual.

Mulakan dengan mengajar mengenai produk terlebih dahulu. Ejen baru mestilah faham mengenai produk, kelebihannya, USP, dan kekuatan produk berbanding jenama lain di pasaran. Pengaruhi ejen baru untuk membeli produk dan guna untuk diri (jika sesuai) sendiri agar lebih yakin untuk menjual nanti.

Saran yang baik adalah rekrut pelanggan anda yang sedia ada untuk jadi ejen kerana mereka lebih faham dan menjiwai produk yang anda jual.

Ajar ejen teknik yang paling mudah dan terbukti produk tersebut boleh terjual.

Ada free cost marketing, online marketing, offline marketing, face-to-face dan sebagainya yang anda boleh gunakan untuk bantu ejen anda menjual.

Ajarkan juga ejen anda cara untuk pergi lebih jauh dalam bisnes anda iaitu dengan membina pasukan dan merekrut ejen baru.

Banyak cara yang boleh anda gunakan untuk mendidik ejen anda, secara online mahupun offline.

Antaranya: Buat kelas, call ejen, jumpa ejen, buat FB live, buat video YouTube, WhatsApp Class, ajak pergi seminar dan sebagainya

Sekiranya anda ada kemahiran dalam sesuatu teknik, ajar ejen anda teknik tersebut.

Sebagai seorang leader, anda perlu tunjukkan kepada ejen cara paling cepat, mudah dan berkesan untuk ejen berjaya. Buktikan bisnes anda mudah untuk dilaksanakan.

Yang paling penting adalah untuk anda bina mindset yang betul kepada para ejen anda. Jika ejen anda hanya berfikir cara untuk cepat kaya, maka mereka akan cepat keluar daripada tim anda.

Namun jika anda bina mindset yang betul, bina cara fikir long term, sentiasa tingkatkan motivasi ejen, bantu ejen cari Big Why (purpose) mereka, bantu mereka untuk rancang masa hadapan mereka, tunjukkan kepada mereka career growth, maka pasti mereka akan lebih setia bersama anda.

Seorang leader yang baik dapat melahirkan leader-leader lain yang sama seperti anda. (Duplicate new leaders)

 

TASK / BAHAGIKAN TUGASAN

 

Setelah anda didik ejen cara jadi cara untuk berjaya, kemudian berikan kepada mereka apa tugasan yang perlu mereka lakukan.

Apabila kita kongsikan senarai tugasan, ejen akan tahu apa tindakan yang perlu mereka lakukan.

Tanpa mengambil tindakan sudah pasti tiada jualan. Jika ada tindakan dibuat, tetapi tindakan ejen tidak menepati cara yang leader kongsikan juga ada kemungkinan kurang jualan.

Setiap agency mempunyai cara untuk memberi tugasan kepada ejen dengan cara tersendiri.

Namun jika anda masih belum ada cara, saya cadangkan untuk anda bina Action Plan untuk ejen anda.

Contoh Action Plan

 

Letakkan objektif (target) yang ingin dicapai, tindakan yang perlu dilakukan dan tempoh masa untuk selesaikan segala tindakan yang telah dirancang.Contoh Action Plan

Action Plan ini boleh dibuat oleh leader atau ditulis sendiri oleh ejen. Leader boleh bantu berikan cadangan kepada ejen yang ingin buat Action Plan sendiri.

Jika tindakan yang dilakukan mengikut tempoh masa yang dicadangkan, namun hasilnya kurang memberangsangkan. Maka senarai tindakan (Action) tersebut perlu diperbaiki sehingga ejen capai apa objektif yang diingini.

 

MONITOR / PANTAUAN

Memberi tugasan sahaja tidak mencukupi tanpa sebarang pantauan.

Maka jika anda telah bahagikan tugasan atau dapatkan Action Plan daripada ejen anda, anda mesti pantau aktiviti mereka.

Kerana tanpa pantauan, terkadang ejen akan terlupa apakah tindakan yang perlu mereka ambil.

Dalam banyak kes, ejen mengadu tiada jualan. Namun apabila ditanya semula kepada ejen, ramai yang tidak laksanakan tugasan atau Action Plan yang telah disediakan.

Jika masih tiada jualan walaupun telah buat segala tugasan yang diberikan, maka seperti yang dikongsikan dalam poin ke-3 sebelum ini bahawa ejen perlu perbaiki tindakan (Action) yang perlu mereka lakukan.

Sentiasa bantu ejen untuk cari aktiviti lain sehingga mereka jumpa aktiviti yang paling berkesan untuk mereka capai target jualan yang diingini dan target untuk merekrut ejen-ejen baru.

KESIMPULAN

Teknik R.E.T.M. ini merupakan teknik yang terbukti berkesan untuk anda yang ingin menguasai sistem jualan ejen.

Tanpa perancangan dan strategi yang betul, maka kerja yang anda lakukan akan mengambil masa yang lebih panjang untuk capai kejayaan yang diingini.

Jika anda dapat hasilkan sistem ejen yang berjaya dan berkualiti, maka pasti hasil lumayan yang akan anda terima!

Wan Ahmad Fadhil,
Nak jadi leader berjaya

error: Content is protected !!