Select Page
Kerjaya Cuckoo | Wajibkah Ejen Baru Beli Produk CUCKOO?

Kerjaya Cuckoo | Wajibkah Ejen Baru Beli Produk CUCKOO?

Kebelakangan ini ramai yang bertanya kepada saya sama ada jika jadi ejen Cuckoo, perlukan beli 2 produk Cuckoo atau tidak?

Ini telah menjadi satu persoalan kerana sebahagian ejen yang merekrut ejen baru menjadi ejen Cuckoo mewajibkan sesiapa yang mendaftar untuk menempah 2 unit produk Cuckoo. Dan kebiasaannya adalah penapis air dan penapis udara Cuckoo.

Persoalannya, adakah ia wajib?

Baik, sebelum itu saya kongsikan beberapa senarai soalan yang kebiasaanya ditanya kepada saya berkenaan dengan isu ini.

 

1. Adakah Ejen Baru Wajib Beli Produk Cuckoo?

modal jadi ejen Cuckoo

Tidak wajib. Kerana syarikat Cuckoo tidak mensyaratkan ejen Cuckoo untuk membeli sebarang produk Cuckoo. Syarat begini kebiasaannya dibuat oleh sebahagian ejen untuk dapatkan jualan secara networking.

Bagaimana ia berlaku?

Ejen yang ingin menjadi ejen baru diwajibkan membeli 2 produk Cuckoo.

Setelah daftar dan pasang 2 unit produk tersebut, ejen tersebut perlu mencari 5 orang lagi untuk berdaftar di bawahnya untuk daftar 2 unit produk Cuckoo setiap seorang.

Dan hasilnya, dalam bulan tersebut ejen baru akan dapat 10 unit produk Cuckoo yang ‘terjual’ dengan cara networking.

Hasil 10 unit tersebut, ejen tersebut akan dapat komisyen sekitar RM754.70 + RM3000 sebagai Personal Sales Incentive (PSI)

Dan bulan seterusnya, ejen-ejen yang tempah dan berdaftar dibawahnya pula perlu mencari 5 orang prospek ejen baru setiap seorang.

Proses ini akan sentiasa berulang-ulang. Dan ini adalah strategi yang dinyatakan menjual secara networking.

Namun, hakikatnya ejen baru tersebut tidak wajib untuk tempah produk Cuckoo.

 

2. Kalau Saya Tak Bayar, Adakah Saya Akan Kena Blacklist?

Baik, jika anda sudah ‘termasuk’ ke dalam skim ini bermakna anda telah bersetuju untuk menjadi ejen Cuckoo DAN anda juga bersetuju untuk menempah 2 unit produk Cuckoo (sebagai pelanggan) melalui ejen/leader tersebut.

Anda mempunyai kontrak sewa bersama Cuckoo. Dan sebagai pelanggan, anda mempunyai kewajiban untuk membayar produk yang telah dipasang di rumah anda.

Walaupun anda tidak guna, atau anda baru guna sekejap sahaja namun anda tetap wajib untuk bayar ikut kontrak yang telah diberikan.

Sekiranya anda tidak membayar selama 6 bulan berturut-turut, produk yang dipasang tersebut berhak berhak untuk diambil semula oleh pihak Cuckoo. Dan anda juga berhak untuk disenarai hitam (blacklist) oleh pihak Cuckoo dan CCRIS.

 

3. Penapis Air & Udara Free? Program Infaq Cuckoo?

cuckoo scammer

Ada yang tanya, Cuckoo ada buat program Infaq ke? Boleh guna penapis air dan udara Cuckoo dengan percuma dan tak perlu bayar pun.

Katanya ada jutawan yang budiman nak infaq untuk pasang penapis air dan udara Cuckoo kepada individu yang berdaftar.

Namun penerima infaq diwajibkan untuk sediakan IC dan kad debit depan dan belakang.

Ada juga yang tanya saya, “Ini scam ker? Sebab Cuckoo sendiri yang pasang di rumah pelanggan tau. Bukannya orang lain. Memang yang datang pasang di rumah tu adalah staf Cuckoo.”

Jawapannya. Cuckoo tidak melaksanakan sebarang program infaq penapis air besar-besaran begini kepada pelanggan.

Bahkan, jika penapis air tersebut dipasang di rumah anda pasti ada orang lain yang membayarnya. Dan sekiranya benar produk Cuckoo tersebut ditaja oleh jutawan tersebut, mengapa mereka minta gambar kad debit depan belakang anda?

Tepuk dada, tanya hati.

 

4. Jadi Ejen Cuckoo, Tak Perlu Buat Sales?

Ini juga antara soalan yang berlegar-legar. Adakah jadi ejen Cuckoo anda tidak perlu buat sales?

Jawapannya: Tidak. Jadi ejen Cuckoo anda perlu buat jualan untuk dapatkan pendapatan.

Bahkan, anda boleh rujuk diagram di bawah ini untuk lihat bagaimana cara kiraan komisyen Cuckoo.

Jika anda tidak wajib buat jualan, kebiasaannya aktiviti yang anda perlu buat akan kembali kepada poin no 1 yang saya kongsikan di atas. Iaitu anda perlu cari orang untuk ikut skim seperti di atas.

Anda perlu cari 5 atau 10 orang untuk daftar jadi ejen Cuckoo dan pasang 10 unit Cuckoo dalam bulan tersebut. Dan orang yang anda rekrut itu juga perlu buat perkara yang sama.

 

5. Salahkah Jika Ejen Wajibkan Ejen Baru Beli Produk Cuckoo?

Pada saya, sekarang terlalu banyak rintihan yang saya dan sahabat-sahabat saya di Cuckoo dengar daripada individu yang mengikuti skim ini.

Walaupun ramai yang berkemampuan, namun di sana juga ada sebahagian yang mengikuti program ini bukanlah dari kalangan mereka yang berkemampuan yang mana termasuk mereka yang berpendapatan rendah, pelajar universiti, pelajar lepasan sekolah dan sebagainya.

Sedih bila ada sebahagian yang mengadu adiknya atau anaknya perlu bayar komitmen beberapa tahun dengan Cuckoo sedangkan dia masih belum mampu.

Namun apa yang menyebabkan mereka terjebak adalah disebabkan kesusahan mereka, atau keinginan untuk buat duit yang cepat dalam masa yang pendek. Kerana iklan dan pujuk rayu oleh ejen tersebut sangat memikat dan meyakinkan.

Saya percaya bukan semua orang mampu untuk memasang di rumah sendiri. Walaupun saya sendiri lebih suka jika ejen-ejen yang guna produk Cuckoo akan lebih mudah menjual berbanding mereka yang tidak menggunakan produk Cuckoo di rumah.

Namun itu bukanlah alasan untuk kita wajibkan mereka jadi pembeli. Biarlah mereka membeli dengan rela hati dan redha atas keputusan sendiri, bukan beli sebab itulah syaratnya untuk jadi ejen. Kerana hakikatnya ia tidak wajib pun.

 

6. Saya Dah Tak Nak Jadi Ejen, Jadi Saya Boleh Pulangkan Produk Cuckoo Yang Saya Dah Pasang?

Seperti yang saya kongsikan sebelum ini, akad anda dengan Cuckoo adalah sebagai pelanggan. Anda sewa produk Cuckoo dan mempunyai kontrak sewa produk Cuckoo.

Sekiranya anda sudah tidak mahu meneruskan jadi ejen, anda masih mempunyai kontrak sewa produk dengan syarikat.

Namun saya nasihatkan anda untuk teruskan jadi ejen Cuckoo dan jual produk Cuckoo secara asli. Bukan dengan teknik di atas.

Kerana saya yakin jualan yang sebenar adalah lebih baik dan lebih berkat berbanding cara lain. Kerana apabila anda jual dengan jualan sebenar, insyaAllah anda tidak akan buat individu lain rasa tertindas kerana terpaksa memasang produk Cuckoo di rumah.

Bahkan, untuk tempoh jangka panjang ia jauh lebih menguntungkan.

Kerana di Cuckoo, anda boleh bina kerjaya yang lebih menguntungkan. Dan anda juga berpotensi untuk meningkatkan tahap kerjaya anda di Cuckoo dengan cepat, jangka panjang dan menguntungkan.

 

7. Jadi Bagitahu Saya, Sebenarnya Apa Kerja Sebenar Ejen Cuckoo Kena Buat?

Baik, untuk jadi ejen produk elektronik Cuckoo hanyalah mempromosi dan menjual produk Cuckoo.

Contoh cara kiraan komisyen Cuckoo adalah seperti di bawah:

Baca cara kiraan komisyen Cuckoo di sini http://www.cuckoonano.com/komisyen-ejen-cuckoo/

Namun jika anda ingin berjaya, anda perlu ikut pelan kerjaya di Cuckoo iaitu seperti di bawah:

a. Jual sekurang-kurangnya 5 unit setiap bulan
b. Rekrut 10 – 50 ejen baru setiap bulan
c. Latih ejen baru anda untuk buat perkara sama

Ini kerana dengan menjadi ejen Cuckoo yang berjaya anda bukan sekadar perlu menjual, bahkan anda perlu membina empayar anda supaya anda boleh maksimakan pendapatan anda dengan lebih menguntungkan.

komisyen gsi cuckoo

Di sana anda berpeluang untuk membina pendapatan dengan GSI iaitu Group Sales Incentive seperti di atas.

Sekiranya anda ingin pergi dengan lebih jauh lagi dalam kerjaya Cuckoo, anda boleh pilih untuk naik ke pangkat lebih tinggi iaitu Cuckoo Natural Manager (NM), Cuckoo Natural Chief Manager (NCM) dan Cuckoo Natural Chief Officer (NCO) yang mana menjanjikan pendapatan yang lebih besar, stabil dan kerjaya yang lebih memuaskan!

____

Berminat nak sertai pasukan jualan Cuckoo? Klik sini www.cuckoonano.com/kerjaya-cuckoo/

Kenapa Ejen Penapis Air Selalu Pergi Bercuti Luar Negara?

Kenapa Ejen Penapis Air Selalu Pergi Bercuti Luar Negara?

Kenapa ejen-ejen penapis air pergi bercuti luar negara (dan suka tunjuk gambar bercuti)?

1. Setiap syarikat yang menawarkan sistem ejen pasti mempunyai tawaran komisyen dan insentif.

2. Komisyen adalah dalam bentuk wang ringgit. Orang yang jadi ejen dan menjual, sudah pasti hasil yang diinginkan adalah wang ringgit.

3. Insentif pula boleh wujud dalam pelbagai bentuk. Ada bentuk wang, ada yang dapat hadiah, ada yang dapat percutian, ada yang dapat kenderaan dan sebagainya.

4. Apa yang membezakan setiap syarikat dengan syarikat yang lain adalah berapa komisyen yang akan diterima dan apakah insentif yang ditawarkan oleh syarikat?

5. Syarikat yang menawarkan insentif, pasti mempunyai kriteria dan syarat yang perlu dicapai oleh setiap ejen, manager, stokis dsb. Sebagai contoh: Perlu jual 60 unit penapis air dalam 6 bulan dapat pakej bercuti ke negara X secara percuma. Tawaran hanya untuk 30 ejen sahaja.

Perbelanjaan untuk pergi bercuti sudah pasti tinggi kerana ia melibatkan banyak kos yang besar termasuklah penerbangan, pengangkutan, penginapan, makanan dsb namun semuanya ditanggung oleh syarikat.

6. Tawaran ini akan memotivasikan ejen-ejen untuk berkerja lebih keras supaya dapat insentif percutian tersebut.

7. Apabila ejen-ejen berkerja keras untuk capai insentif peecutian, secara automatik jualan syarikat akan naik mendadak.

8. Apabila jualan syarikat meningkat, keuntungan yang diterima juga meningkat. Maka syarikat mampu untuk berkembang pesar dan memberi lebih banyak komisyen dan boleh ‘belanja’ ejen pergi bercuti

9. Boleh dikatakan, dalam 1000 ejen yang buat jualan mungkin sekitar 5 hingga 10 orang sahaja yang layak terima insentif tersebut. Bergantung kepada kriteria syarikat.

10. Ejen yang berjaya menerima insentif tersebut adalah antara ejen yang bagus di mata syarikat (dan capai kriteria yang diletakkan oleh mereka)

11. Ini juga bagi membuktikan kepada orang ramai bahawa syarikat yang menawarkan bisnes ejen tersebut adalah syarikat yang stabil, bagus, menguntungkan serta seronok untuk berkerja.

12. Bagi pihak ejen pula, terima tawaran bercuti ini adalah satu bentuk reward yang ditunggu-tunggu. Ini dapat memotivasikan ejen-ejen lain untuk berkerja keras untuk capai insentif yang sama seperti ejen tersebut. (bukan senang-senang nak capai insentif)

13. Selain itu, ejen-ejen yang berjaya capai insentif tersebut dapat jadikan gambar dan video bercuti mereka sebagai modal untuk merekrut sahabat handai untuk bersama dalam bisnes itu.

14. Sekaligus apabila lebih ramai yang ikut bisnes tersebut, ejen tersebut berpotensi untuk dapat keuntungan yang lebih besar sekiranya ejen-ejen dibawahnya turut membuat jualan.

15. Kadang kala ini menjadi satu bentuk salah faham kerana sebahagian menganggap tujuan berkongsi kejayaan tersebut adalah semata-mata untuk menunjuk kesenangan. Persepsi ini perlu dibetulkan dan dilihat dari sudut positif.

__

Saya terima insentif percutian ke Dubai pada 29 Ogos hingga 2 September 2019 kerana capai target yang diletakkan oleh syarikat, alhamdulillah.

Syarikat letakkan target “capai dan pergi” bagi tempoh 2 bulan sahaja, siapa yang capai target tersebut paling cepat akan terima tawaran insentif tersebut.

Ada kalanya kita perlu usaha untuk lompat lebih tinggi untuk capai sesuatu yang pada awalnya kita rasa ‘mustahil’.

Ibu Muda 25 Tahun – Income RM20k Sebulan Jual Cuckoo?

Ibu Muda 25 Tahun – Income RM20k Sebulan Jual Cuckoo?

Baru berusia 25 tahun, pendapatan sekurang-kurangnya RM20,000 setiap bulan dalam industri penapis air.

Tak sampai 1 tahun pun nak capai, MasyaAllah. 

Dengan pendapatan beginilah beliau dapat bantu keluarga untuk memiliki hidup yang lebih berkualiti.

Namun ia bukanlah datang bergolek.

Sebagai seorang anak muda, seorang ibu muda, bermula hanya dengan RM6 di dalam poket, tiada kereta, usahanya LUAR biasa.

Nak pergi buat jualan dan appointment di sana sini juga hanyalah dengan menaiki Grab sahaja.

Apabila kita lebih banyak alasan berbanding usaha, hasilnya begitu sahaja. 

Banyakkan usaha, kurangkan mencari-cari alasan.

“It’s not resources but resourcefulness that ultimately makes the difference” – TR

__

Nak cerita pasal income ni mempunyai potensi dikecam kawan-kawan FB 😂

Namun ambil sisi positif, kita sebagai orang Islam ramai yang ‘suffer’ dengan kelemahan ekonomi zaman sekarang.

Itu sebabnya saya akan sentiasa konsisten perjuangkan nak bantu kawan-kawan saya untuk bina pendapatan di Cuckoo.

___

Berminat nak jadi ejen jual Cuckoo? Klik sini www.cuckoonano.com/kerjaya-cuckoo

Cabaran Kerja Dari Rumah?

Cabaran Kerja Dari Rumah?

“Bestnya kalau kerja dari rumah…”

Alhamdulillah, kerja dari rumah memang satu nikmat yang perlu disyukuri. Sekarang dah hampir 2 tahun setengah kerja sendiri dari rumah.

Namun di sana juga terdapat pelbagai cabaran yang perlu ditempuhi, lebih-lebih buat golongan ibubapa muda 😁 Saya share dengan korang kat bawah.

1. Kerja ikut masa sendiri? Bagus ke?

Betul sangat, kita boleh kerja ikut masa sendiri bila self-employed. Tapi tanpa pengurusan masa dan tiada disiplin yang betul, hasilnya semua ‘ke laut’. Apa yang nak dicapai tak tercapai. Bahkan kita akan suffer lebih banyak jika tidak dilakukan dengan bersungguh. Time-management kena jaga betul-betul.

2. “Ayah! Abang nak….”

Bila kau kerja kat rumah, kau kena expect yang anak kau akan sentiasa nak perhatian kau. Bila kau nak fokus buat kerja, masa tu lah dia minta makan, main, atau cuci berak 🤪 So, biasanya orang kerja dari rumah ni perlu plan masa betul-betul. Masa anak-anak tidurlah waktu paling produktif. Tapi masa tu lah juga kita akan rasa mengantuk 😂 Kau kena expect kerja rumah sebahagiannya pun kau kena buat, sebab kau ada kat rumah.

3. Mood swing

Kau buat kerja bila kau ada mood. Kau tinggalkan kerja, atau buat sambil lewa bila mood kau hilang. Hei, mood swing ni bukan orang perempuan jer ada tau 🙃

4. Lari Fokus – Kurang Produktif

Masa kau tengah buat kerja, masa tu pula ada orang share isu best kat FB. Dah lah best, kontreversi pula tu. Jadi kau sibuk nak baca sampai habis, baca komen-komen orang dan paling teruk, kau pun sibuk nak ulas benda tu. Padahal banyak lagi kerja kau belum siap. Ini menyebabkan kau jadi kurang produktif.

5. Kau Tengah Sibuk, Anak Kau Pun Menyibuk (Gaduh, Main & Bising)

Paling mencabar adalah apabila anak kau tengah bising dan nak melekat dekat kau. Dan bila dia bergaduh, kau terus hilang fokus. Bila kau pegang pen dan buku, dia minta pen dan buku kau yang kau pakai 😂 Mungkin untuk sebahagian orang, ini masalah kecil sahaja. Untuk sebahagian lain memang tak boleh handle 😱

So kalau rasa boleh handle semua ni, teruskan kerja dari rumah. Aku sendiri boleh usaha tolerate walaupun bukan 100%

Sebab aku lebih rela ada kat rumah berbanding buat kerja kat luar, dalam keadaan aku tahu kerja yang aku buat akan datangkan hasil.

Ini adalah calculated risk yang perlu dipilih sendiri. Tepuk dada, tanya hati. Kalau rasa tak boleh tolerate, better buat kerja kat luar. Kat ofis, kedai kopi, library dsb.

Nak kerja sendiri dari rumah, ia memerlukan time-management yang okay, gerak kerja yang efektif dan kawalan emosi yang baik. Tak perlu perfect, tapi perlu ada disiplin.

Tak kena cara, sebenarnya kita dalam proses untuk “bunuh diri” dan letakkan diri dan keluarga pada risiko yang sangat tinggi.

Mana lagi bagus, kerja dari rumah atau kerja luar rumah? Fikirkan sendiri dan pilih mana yang paling baik untuk diri kita. Dua-dua ada pro and cons.

Coretan di petang Jumaat 😁

CUCKOO POWER UP CAMP 2019 – Sharing Dari NCM Fadzli Rosli

CUCKOO POWER UP CAMP 2019 – Sharing Dari NCM Fadzli Rosli

Kalau ada sharing dari anak muda ini, pasti aku akan tulis.

Sebab beliau memang lain dari yang lain. Pada usia muda, beliau dah merasa kejayaan luar biasa walaupun tiada pengalaman dalam alam pekerjaan.

Kini pada usia 26 tahun, beliau sudah merasa income tertinggi RM71 ribu dalam 1 bulan.

Untuk anak muda berusia 26 tahun, memang WOW! MasyaAllah

Pada usia ini, beliau memimpin ramai Natural Manager lain yang lebih berusia dari beliau. Dan bersama beliau, beliau dah lantik beberapa orang Natural Chief Manager sepertinya.

Dulu masa mula buat bisnes Cuckoo ni, tak silap saya income beliau tak sampai RM1000.

Walhal beliau bermula sebagai graduan universiti seperti orang lain pada usia 22 tahun. Dengan 0 network, 0 skill.

NCM Fadzli Rosli (Lee) sebut sebelum beliau join Cuckoo, beliau belum ada lagi akaun FB.

Hanya selepas 2 hari join Cuckoo baru beliau paksa diri untuk buat akaun FB.

Lee kata, zaman sekarang sebagai ejen jualan kita kena betul-betul leverage menggunakan media sosial.

Kena pastikan profile kita nampak sangat presentable. (jangan nampak selekeh, hilang ‘trust’)

Zaman jadi ejen, beliau aktifkan diri untuk post di FB sekurang-kurangnya 5x sehari pasal Cuckoo.

Kenapa perlu guna media sosial?

  1. Ia adalah 100% FREE!
  2. Semua orang pakai media sosial
  3. Boleh reach out kepada seramai mungkin manusia

Namun di FB ni janganlah digunakan semata-mata untuk iklan sahaja. FB ini juga boleh dijadikan channel untuk berkongsi mengenai kehidupan dan juga untuk share info kepada ejen-ejen yang ada bersama kita.

Tips lain dari NCM Lee, bagi ejen-ejen Cuckoo yang ada pasang Cuckoo di rumah. Tanya Natural Doctress yang datang servis penapis air di rumah kita. Berapa rumah mereka servis di area rumah kita?

Kalau apartment tempat kita tinggal ada 200 rumah, dan dia hanya servis 10 rumah. Ini bermakna kita ada 190 prospek untuk kita approach!

Dan semuanya ada di sekitar rumah kita sahaja.

Bagi anak muda, jangan terlalu cepat tengok success orang lain dan rasa nak capai result secepat mungkin.

“Rome was not built in 1 day!”

Kejayaan yang kita tengok orang lain capai itu sebenarnya memakan masa. Bukan buat sebulan dua terus dapat income 5 angka.

Kebanyakan anak muda tidak sabar, dan mereka tak nampak berapa lama masa diambil oleh orang lain yang berjaya untuk berjaya dalam dunia sales.

Lee kata, jarak kejayaan kita dengan kejayaan adalah berapa lama tempoh untuk kita bertindak?

Bila dapat ilmu baru, action plan baru maka bila kita nak bertindak?

Secepat 1 saat? 1 minit? 1 jam?

Atau esok baru bermula? Minggu depan baru bermula?

Jika kita tangguhkan tindakan, sebenarnya kita telah tangguhkan kejayaan kita.

Nak cepat berjaya, cepat bertindak. Go out and just do it! 💪

Wan Ahmad Fadhil,
Natural Manager
Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

__

Power Up Camp, Grand Lexis PD
23 Julai 2019

Apa Yang Membezakan Ejen Yang Power Dan Ejen Biasa-Biasa?

Apa Yang Membezakan Ejen Yang Power Dan Ejen Biasa-Biasa?

APA YANG MEMBEZAKAN EJEN YANG ‘POWER’ DAN EJEN BIASA-BIASA?

Setelah bersama Cuckoo selama 2 tahun, saya nak share apa yang saya nampak depan mata saya. Apa yang membezakan ejen-ejen yang power dan cepat berjaya dan ejen Cuckoo yang biasa-biasa.

Kuncinya adalah: *ATTITUDE / SIKAP*

Ejen power mempunyai sikap luarbiasa. Ejen biasa-biasa mempunyai sikap biasa-biasa.

 

1. X FACTOR

Ejen Cuckoo yang power biasanya mempunyai X Factor tersendiri. Mereka ada *SEBAB BESAR* kenapa mereka pilih untuk berjaya dalam Cuckoo.

Faktor paling penting: Keluarga (bayar sewa rumah, hantar anak sekolah, makan minum keluarga, bagi duit kepada mak dan ayah dsb), nak bayar hutang dsb.

Selain itu, ada sebahagian ejen yang power juga sentiasa upgrade X Factor mereka. Bila keperluan utama tercapai, mereka ingin capai lebih banyak impian yang seterusnya. Antaranya nak beli rumah impian, kereta impian, hantar anak ke sekolah yang bagus, bagi duit banyak kepada mak ayah setiap bulan, pergi bercuti, umrah/haji dan sebagainya.

 

2. MASSIVE ACTION

Ejen yang power ni selalu perhati macam mana ejen berjaya buat kerja. Mereka dah ‘benchmark’ siapa ejen-ejen power yang mereka nak follow.

Mereka usaha buat LEBIH dari mereka.

Kalau ejen lain buat 3 kali, mereka buat 30 kali. Itu yang membezakan mereka dengan ejen-ejen biasa.

Mereka power sebab tindakan mereka yang luarbiasa.

Tanya diri kita, “Cukup ke tindakan yang aku buat?”. Belum cukup? Gandakan usaha!

Work hard, work smart!

 

3. MAXIMUM SPEED

Selain itu, ejen power juga sangat mementingkan SPEED.

Mereka akan pastikan gerak kerja mereka sangat pantas. Sikap bertangguh tiada dalam kamus hidup mereka.

Sebab itu mereka dapat buat jualan dengan cepat, close sale dengan cepat. Lihat sahaja betapa pantas mereka berkerja.

Speed ini boleh dilatih, bukanlah ia ‘natural ability’.

Ejen yang usaha buat kerja laju gila ni memang orang tak terkejar, sebab tu mereka dapat hasil yang power.

 

4. CONSISTENCY & PERSISTENCE

Ejen power konsisten dengan kerja mereka. Hari-hari mereka konsisten dengan usaha mereka.

Walaupun cabaran datang, walaupun ada masanya sales turun tapi mereka tetap bertahan dan berterusan dalam usaha.

Ejen biasa-biasa bila senang dapat sales, mereka usaha. Dapat result mereka bangga. Bila susah dapat sales mereka banyak beralasan dan kurang buat kerja.

Ejen-ejen yang power, masa senang dapat sales, mereka usaha. Masa susah dapat sales, mereka tetap usaha.

Mereka sentiasa fokus kepada X Factor mereka, itulah yang menyebabkan mereka tabah dan berterusan.

 

5. SELF-RELIANCE

Ini antara pembeza terbesar antara ejen power dan ejen biasa-biasa.

Ejen yang power sentiasa bergantung pada diri sendiri dan berdikari.

Mereka elak untuk berharap kepada orang lain, tak berharap kepada leader, kerajaan, ibubapa dsb semata-mata.

Mereka mungkin sesekali perlukan bantuan, perlukan sokongan, perlukan tunjuk ajar namun bila dah dapat mereka akan bertindak luarbiasa (Massive Action.

Mereka tidak sentiasa bergantung kepada orang lain untuk sentiasa ‘suap’ mereka.

Disebabkan X Factor mereka yang besar, mereka sentiasa usaha untuk diri sendiri.

Jika belum berjaya, mereka persoalkan diri sendiri. Apa lagi yang boleh diperbaiki?

 

6. OUT OF COMFORT ZONE

Zon selesa ada zon yang akan ‘membunuh’ anda secara senyap. Bila anda selesa dengan keadaan sekarang, ia akan buat anda rasa malas.

Ia tidak akan PUSH anda untuk pergi lebih jauh lagi. Kesannya, anda mungkin sesekali capai target yang diingini.

Tapi percayalah, sampai masa result anda akan merudum disebabkan anda rasa cukup ‘selesa’ dengan apa yang ada.

Sentiasa usaha untuk keluar dari zon selesa walaupun terasa susah dan tak selesa! Kerana itulah yang akan buat anda berkembang jauh lagi.

Jangan sesekali rasa “Aku dah cukup usaha” kalau result anda belum cukup bagus.

Ejen power tidak sentiasa beralasan. Buang semua alasan anda jauh-jauh dan usaha sampai berjaya.

Zon selesa => Zon malas => Zon tidak produktif => Result jatuh

 

7. SERVICE

Ejen power selalu usaha untuk berkhidmat kepada orang lain. Mereka akan berkhidmat untuk pelanggan, untuk ahli team dan untuk bisnes mereka.

Berkhidmat ini akan buat kita kerja LEBIH dari yang sepatutnya, namun hasilnya adalah untuk kita juga akhirnya.

Kerana bila kita buat lebih, skil dan kebolehan kita akan bertambah dan sedikit sebanyak akan bantu kita untuk pergi lebih jauh.

Banyak cara anda boleh berkhidmat kepada pelanggan. Antaranya sentiasa tanya khabar, tanya kalau ada masalah.

Begitu juga untuk Team anda, anda boleh sentiasa tanya kepada leader anda apa yang anda boleh bantu untuk bersama-sama maju bersama team anda.

 

KESIMPULAN

Di sini anda sendiri boleh lihat betapa berbezanya ciri-ciri ejen-ejen yang power dan ejen-ejen yang biasa-biasa.

Sikap / Attitude adalah nombor 1 bagi ejen-ejen yang power. Boleh jadi mereka sedar, boleh jadi mereka tidak sedar.

Tapi itulah pembeza yang buat ejen-ejen power semakin power!

Tak percaya? Cubalah! Anda akan nampak hasil anda PASTI akan berubah (insyaAllah)

Disediakan oleh,
Wan Ahmad Fadhil
Natural Manager,
Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

Founder Team Gerila Cuckoo
17 Jun 2019

error: Content is protected !!