Select Page

 

2 minggu lepas saya baru tonton webinar Funnel Y oleh Tuan al-Farabi Shariff di YouTube.

Dalam webinar Funnel Y ni, 1 perkara paling penting saya pelajari adalah bagaimana cara nak cepatkluar sanaan close sale kepada pelanggan.

Cepatkan Close Sale

1. Tuan al-Farabi Shariff ada sebut, zaman sekarang dah terlalu ramai orang gunakan sistem auto PM, guna skrip close sale dan yang sewaktu dengannya. Dan teknik ni bukan tak berkesan, tapi ramai pelanggan yang dah terbiasa dan makin bosan dengan teknik ni.

2. Bayangkan pelanggan dah bersedia nak beli produk daripada kita, tapi kita habiskan masa tanya nama, nak berkenalan dan sebagainya. Maka kita akan rosakkan mood pelanggan yang nak beli cepat.

3. Oleh itu, pentingnya kita tahu pelanggan kita sekarang ni ada pada level yang mana. Sama ada dia bersedia nak beli, nak tahu pasal produk dan lain-lain lagi.

4. Dalam webinar Funnel Y ni, Tuan al-Farabi Shariff ada sebut mengenai jenis-jenis orang atau psikologi warna manusia. Secara asasnya, manusia ni ada beberapa jenis pattern

a. Otak Hijau – Orang yang boleh buat keputusan pembelian dengan cepat walaupun dengan maklumat yang terhad. Senang nak jual pada orang macam ni.

b. Otak Biru – Orang otak biru ni mengutamakan hati dan emosi untuk buat sesuatu keputusan.

c. Otak Merah – Orang yang membuat keputusan hanya apabila mempunyai maklumat yang mecukupi, matlamat dan objectif yang jelas untuk membeli. Mereka perlukan banyak maklumat sebelum buat tindakan membeli.

5. Dah faham psikologi manusia? So macam mana kita nak kenal pasti orang yang PM kita ni ada pada level yang mana?

6. Ini kuncinya: Tanya pada pelanggan – “Tuan nak terus beli atau Tuan nak tanya dulu ya?”

7. So kat situ kita tahu, kalau pelanggan tu dah bersedia nak beli maka bagi je terus cara nak beli. Jangan buang masa bertanya soalan-soalan yang melambatkan proses pembelian.

8. Kalau pelanggan tu kata nak bertanya dulu, maka kita layan mereka dahulu. Berikan info yang secukupnya sehingga mereka buat bersedia buat keputusan untuk membeli.

Kesimpulan

Sangat penting untuk kita kenalpasti dan tahu level pelanggan kita sekarang supaya kita tak terlepas pelanggan yang dah bersedia untuk membeli.

Berikan apa yang mereka perlukan. Kalau mereka perlukan cara beli, reply cara beli. Kalau mereka perlukan info tambahan, maka berikan info tambahan dan cuba close sampai jadi.

Sekian,
Wan Ahmad Fadhil


 

Apa masalah yang anda hadapi bila buat close sale. Cuba share kat ruang komen 🙂

Saya merupakan seorang konsultan jualan penapis air dan udara jenama Cuckoo. Selain daripada itu, saya gemar menulis dan berkongsi pengalaman hidup saya dengan anda semua. Saya juga suka berkongsi mengenai bisnes dan buku yang pernah saya baca. Tahun 2017, saya pergi menunaikan ibadah Haji. Saya turut kongsikan sebahagian tips berdasarkan pengalaman saya untuk Haji di usia muda.

error: Content is protected !!