Select Page

Tips Mudah Cara Buat Bisnes Online Dropship Tanpa Modal Untung Besar

Dalam tempoh 10 tahun ini, perkataan bisnes online dan ‘dropship’ ini sering menjadi perbualan rakyat Malaysia.

Namun kini, ia sudah menjadi kebiasaan bagi rakyat Malaysia yang ingin membina pendapatan sampingan atau sepenuh masa dari rumah. Ini juga bagi menampung kos perbelanjaan kita yang semakin meningkat hari demi hari.

Namun pada masa sama, masih ramai lagi yang belum tahu apa itu model perniagaan bisnes dropship.

Jika anda sedang membaca post ini, saya rasa anda pasti masih samar, belum tahu tapi berminat untuk memulakan perniagaan online secara dropship.

 

APA ITU BISNES ONLINE DROPSHIP?

Kerap kali kita mendengar orang bercakap mengenai dropship. Apa itu dropship? Secara mudahnya, perniagaan dropship ini boleh difahami dengan jual produk orang lain secara online.

Ya. Kita menjual produk orang lain secara online sahaja. Kita daftar sebagai ejen dropship. Iklankan produk tersebut. Apabila ada sales, minta syarikat pembekal dropship untuk pos barang kepada pelanggan.

Kita tak perlu pun simpan sebarang stok produk di rumah sebab stok barang disimpan oleh pembekal dropship.

 

BAGAIMANA KAEDAH BISNES ONLINE DROPSHIP?

Kaedah perlaksanaan bisnes dropship ini mudah sahaja. Seperti yang dah ditulis di atas, kita hanya perlu jual produk orang lain. Secara asasnya, kaedah bisnes dropship adalah seperti berikut

  1. Daftar sebagai ejen dropship daripada pembekal
  2. Buat promosi secara online (FB, Instagram, Whatsapp, Blog, Telegram dsb)
  3. Pelanggan mula membeli
  4. Pelanggan membayar tempahan
  5. Ejen dropship bayar pada pembekal pada harga ejen
  6. Pembekal pos produk kepada pelanggan

Senang kan?

dropship

Sumber gambar www.azhan.co

BISNES ONLINE DROPSHIP INI SESUAI UNTUK SIAPA?

Siapa je sesuai buat bisnes dropship ni? Dropship ni sangat sesuai untuk anda yang sedang cari pendapatan sampingan, anda yang cadang nak kerja full time dari rumah sahaja, anda yang nak kebebasan kewangan dan masa dalam hidup, anda yang fokus nak membesarkan anak sendiri di rumah sambil boleh buat duit dan ramai lagi.

Antaranya:

  1. Pekerja
  2. Peniaga
  3. Suri rumah
  4. Pelajar
  5. Belum berkerja
  6. Mencari peluang perniagaan baru
  7. Mencari pengalaman baru
  8. Pesara
  9. Ustaz
  10. Imam
  11. Bilal
  12. Dan sebagainya

KELEBIHAN JADI EJEN BISNES ONLINE DROPSHIP

dropship

Apa yang best bila jadi ejen dropship ni?

Antaranya adalah:

1. Tak perlu simpan stok produk

Ramai yang baru nak mulakan perniagaan terperangkap dengan ‘stok produk’ yang terpaksa disimpan di bawah katil. Nak mulakan bisnes, tapi masih tak pandai lagi. Termakan cakap orang lain, kalau nak buat bisnes kena beli stok barang dengan pembekal dengan harga murah. Kemudian baru jual.

Ya betul, memang peratusan diskaun jika dibeli awal adalah lebih tinggi.Tapi, ini sangat merugikan especially jika anda tiada pengalaman dan ilmu dalam perniagaan.

Berapa ramai orang yang mulakan bisnes dan berhenti separuh jalan. Stok barang dah beli, tapi tersimpan sahaja dalam bilik dan bawah katil.

Last sekali, kita sendiri yang kena ‘habiskan’ produk yang dibeli sebab tak terjual.Maka, peluang bisnes dropship ni sangat wajar untuk diceburi kerana anda langsung tak perlu nak simpan stok untuk mula berniaga.

Anda jualkan dulu produk yang ada pada pembekal, biar mereka yang uruskan stok produk dan penghantaran. Anda hanya perlu buat sales sahaja.
dropship
Tiada Modal / Modal Kecil

Nak mulakan bisnes dropship ni tak perlukan modal yang besar pun. Kebanyakan program dropship minta yuran yang kecil. Paling mahal pun mungkin sekitar RM200 sahaja untuk daftar sebagai ejen, kemudian anda boleh jual produk mereka dengan peratusan % keuntungan yang berbaloi.Ada juga pembekal dropship yang boleh berdaftar secara percuma.

Anda langsung tak perlu nak bayar sebarang kos untuk nak menjual produk mereka. Seperti Cuckoo, daftar sebagai ejen adalah 100% percuma. Latihan juga diberikan secara percuma. Tinggal daftar dan jual sahaja.Mudah kan?

dropship

Boleh Buat Bisnes Dari Rumah – Wow! Ini antara impian ramai surirumah tangga. Juga impian sebahagian kita yang dah penat berkerja di pejabat, dah penat mengharungi perjalanan jam ke pejabat, dah penat sebab terpaksa berkerja juga pada hujung minggu.

Ini antara alasan yang sangat munasabah untuk anda consider mulakan perniagaan dropship.Sebab ramai sahaja zaman sekarang ini yang dah berkerja dari rumah.

Hanya promote produk orang lain sahaja di FB, Insta, Blog, Twitter dan sebagainya.Bisnes dropship jika kena dengan caranya, boleh dapat berlipat kali ganda daripada gaji di pejabat jika kena dengan caranya.Pengalaman seorang ejen dropship yang berkerja di syarikat kecil dengan gaji sebanyak RM2500.

Apabila buat bisnes dropship, untuk mencecah lebih RM5000 dalam satu bulan. Lalu selepas beberapa bulan terus diambil keputusan untuk berhenti kerja dan mulakan perniagaan dropship dengan lebih serius.

Bebas Masa – Bisnes dropship sambil berkerja ni boleh dibuat selepas waktu berkerja, pada waktu cuti, waktu rehat dan sebagainya.

Ini bagi membina asas dan tapak permulaan untuk berniaga secara dropship dengan lebih serius lagi.Namun jika kita ambil keputusan untuk kerjaya full time sebagai ejen dropship ini akan buat anda bebas dari sudut masa kerana anda sudah tidak terikat lagi dengan waktu berkerja.

Anda boleh berkerja bila-bila anda nak.Anda boleh buat kerja dalam kereta, bila balik kampung, di shopping mall, di kedai kopi, di tepi pantai, di rumah mertua dan sebagainya.Namun antara cabarannya, anda perlu jadi lebih produktif kerana tanpa disiplin berkerja yang betul, ia dapat memberi kesan kepada prestasi jualan kita.

dropship

Peluang Yang Banyak – Nak mula berniaga secara dropship ini jauh lebih mudah daripada mencari pekerjaan.

Sebab setiap masa ramai pembekal yang mencari-cari ejen dropship untuk berkerjasama bersama mereka untuk sama-sama bina kewangan dan menghabiskan stok produk yang sedia ada.Buka saja di Google, bila kita search peluang dropship banyak yang diiklankan di Google. Kita tinggal daftar dan jual sahaja.

 

SENANG KE NAK BUAT BISNES ONLINE DROPSHIP NI?

dropship

Nak mulakan bisnes dropship ni tersangatlah mudah.

Ini kerana peluang untuk nak mulakan bisnes dropship sangat banyak di luar sana.

Bukan sekadar itu, jika anda dapat pilih produk yang senang dijual, niche yang betul dan sasaran pasaran yang betul, maka perjalanan anda sebagai ejen dropship insyaAllah akan jadi lancar.

Produk yang mudah dijual kebiasaannya ramai yang memerlukannya atau menginginkannya.

Seperti produk penapis air Cuckoo, produk ini sangat mudah untuk dijual kerana masyarakat Malaysia zaman sekarang sangat memerlukan kepada bekalan air bersih dan sihat. Namun jika hari-hari perlu beli air mineral dan masak air, ia sangat memenatkan dan banyak menghabiskan masa dan tenaga.

Penduduk Malaysia sekarang berjumlah 30 juta orang penduduk. Peluang perniagaan Cuckoo tersangatlah besar untuk diceburi dan ramai yang dah buat income 4 hingga 5 angka dengan Cuckoo. Dan boleh dibuat daripada rumah sahaja dengan latihan online secara percuma.

Banyak lagi produk-produk lain yang boleh dijual seperti produk kecantikan, produk kesihatan, buku, dan sebagainya yang dapat memberikan pulangan yang sangat berbaloi.

dropship

 

MACAM MANA KIRA UNTUNG BISNES ONLINE DROPSHIP?

dropship

Untuk pengiraan untuk bisnes dropship, ia bergantung kepada jenis produk dan pakej yang ditawarkan.

Jika produk mudah seperti produk kesihatan, kecantikan, buku dan sebagainya maka pengiraan keuntungannya adalah straight forward.

Contohnya: Jika anda ingin menjual pencuci muka Mary Jay yang berharga RM100 di pasaran. Anda daftar sebagai ejen dan Mary Jay memberi anda komisen sebanyak 35% untuk setiap jualan. Maka, kiraannya adalah seperti berikut:

RM100 x 35% = RM35 adalah untung yang anda terima
RM100 – RM35 = RM65 adalah kos yang dibayar kepada Mary Jay

Mudah kan?

Namun, jika anda menjual produk seperti penapis air Cuckoo, pengiraannya sedikit berbeza kerana ada pelan khas yang telah disediakan untuk ejen.

Jika anda dapat customer yang pasang 1 unit penapis air secara rental, maka anda akan dapat untung 1 bulan. Jika dapat kumpul 5, 10, 20 dsb penapis air dalam 1 bulan, anda akan dapat insentif capai target.

Contohnya, dalam 1 bulan anda dapat 10 customer pasang penapis air di rumah mereka, anda akan dapat:

RM100 x 10 = RM1000 –> Komisen jualan
RM1000 RM3000 (Insentif dapat 10 pelanggan) = RM4000 Untung

Lebih kurang begitu cara pengiraannya.

Yang best mengenai jadi ejen Cuckoo ni adalah anda tak perlu pergi pasang penapis air pun. Nanti akan ada installer seluruh Malaysia yang akan tolong pasang. Anda hanya perlu ambil order sahaja.

 

“SAYA TAK PANDAI MENJUAL, MACAM MANA NI?”

dropship

Jangan risau, nak berniaga ni memang mulanya kita rasa susah. Rasa malu. Rasa takut. Sebab ini mungkin pertama kali kita mula nak berniaga.

Kebiasannya bila kita baru mula nak berniaga, kita akan ada rasa:

  1. Takut kena keluar modal
  2. Takut rugi
  3. Takut kena tipu
  4. Takut nak bercakap dengan customer
  5. Takut kena marah dengan customer
  6. Takut tak balik modal
  7. Takut tak dapat puaskan hati customer
  8. Takut customer lari
  9. Dan pelbagai lagi

Semua ini normal.

Kita sahaja yang perlu berani untuk berhadapan dengan segala kemungkinan ini.

Kuncinya adalah: ILMU & AMAL

Ya ilmu dan amal.

Tanpa ilmu, kita akan sentiasa dalam keadaan takut. Tanpa ilmu, kita tidak terarah. Tanpa ilmu, kita berisiko untuk rugi.

Begitu juga amal. Ilmu tanpa amal tidak akan bawa kita ke mana-mana. Ramai ejen-ejen yang sudah mempelajari ilmu di sana sini. Belajar ilmu bisnes di blog, YouTube, seminar, ebook, video dan sebagainya. Tapi tak beramal dengan ilmu yang dah dipelajari.

Kesannya tetap sama: kita tak dapat hasil yang diingini.

Untuk menghadapi perasaan takut tak pandai berniaga, ubatnya adalah ilmu dan berani mencuba.

Paksa diri untuk cuba sesuatu yang belum pernah diceburi sebelum ini.

Paksa diri untuk maju ke hadapan.

Kerana hasilnya adalah untuk kita juga kelak. Ingat matlamat utama kita nak berdropship adalah untuk keluar daripada kesusahan yang kita sedang lalui sekarang.

Nak lebih bebas masa dan kewangan.

Semua ini akan membantu kita sedikit sebanyak untuk lawan rasa takut tak pandai berniaga tersebut.

Di Cuckoo, anda berpeluang untuk mendapat latihan sepanjang hayat secara percuma. Segala latihan akan diberikan kepada ejen dengan percuma tanpa sebarang bayaran.

Latihan diadakan secara online atau di pusat latihan. Segalanya adalah mudah dan anda pasti boleh buat.

dropship

 

BAGAIMANA CARA CARI PEMBEKAL DROPSHIP?

dropship

Seperti yang pernah ditulis di atas, cara nak cari pembekal dropship tersangatlah mudah. Di Google sahaja ramai yang tawarkan bisnes dropship. Belum masuk lagi di FB, Instagram, Blog dan sebagainya. Peluang dropship tersangatlah banyak.

Namun anda perlu cari produk yang mudah dijual dan beretika untuk permulaan ini. Kadang kala, produk yang kurang persaingannya, kurang juga permintaannya.

Itu antara sebabnya kami sangat menggalakkan anda untuk mulakan dengan produk yang mudah nak dijual supaya pengalaman ini dapat dijadikan sebagai batu loncatan untuk berniaga dropship dengan lebih mahir kelak.

Antaranya yang anda boleh cuba adalah:

  1. JUAL PENAPIS AIR DAN PENAPIS UDARA JENAMA CUCKOO – Untung dapat 10 pelanggan pasang Cuckoo boleh mencecah RM4000. Klik sini atau whatsapp terus ke 0139916967 untuk pertanyaan
  2. JUAL BUKU – Untung hingga 50% menjual buku bersama Book Cafe Online
  3. JUAL MINYAK WANGI
  4. JUAL PRODUK KECANTIKAN
  5. JUAL PRODUK KESIHATAN
  6. JUAL PRODUK KANAK-KANAK
  7. JUAL PRODUK KERETA
  8. JUAL BARANG RUMAH
  9. JUAL PAKAIAN
  10. JUAL PERABOT
  11. Dan pelbagai lagi

Apa yang anda perlu buat hanyalah Google dan cari. Atau jika ada sesuatu dalam fikiran, boleh cuba search dulu di Google. Dapatkan berapa harga yang ejen akan terima. Kenalpasti berapa keuntungan yang anda bakal dapat. Kenalpasti sama ada produk mudah dijual atau tidak. Kenalpasti adakah produk tersebut dapat selesaikan masalah pelanggan yang anda dah target.

Pastikan anda buat research dulu sebelum menjual supaya anda tak letih nak tukar-tukar produk baru untuk dijual kalau produk yang sedang dijual kurang permintaan.

 

KESIMPULAN

Demikian adalah perkongsian dari kami berkenaan dengan perniagaan dropship. Bisnes dropship adalah bisnes yang sangat wajar untuk diceburi pada zaman sekarang. Ini kerana kos perbelanjaan yang meningkat hari demi hari, maka bisnes dropshop merupakan peluang yang sangat baik untuk anda mulakan sekarang.

Jangan biarkan rasa takut menghantui diri anda daripada memulakan langkah pertama untuk menjual. Jadikan diri anda, ibu bapa, isteri, anak-anak dan sebagainya sebagai penyebab dan pembakar semangat anda untuk jadikan kehidupan dan kewangan lebih baik lagi.

cara buat bisnes online

Gaji Saya Bersama Cuckoo

Nak jadi ejen Cuckoo?

Nak jadi ejen Cuckoo?

Mulakan dengan menjual produk yang mudah untuk dijual. Seperti produk Cuckoo, ia merupakan produk yang mudah untuk dijual kerana ada permintaan. Anda boleh klik link di bawah untuk faham mengenai bisnes Cuckoo.

  1. Rahsia Bisnes Cuckoo
  2. 5 Fakta Bagaimana Bisnes Cuckoo Dapat Ubah Hidup Anda
  3. 5 Kelebihan Buat Bisnes Penapis Air Cuckoo

 

Minat nak jadi ejen Cuckoo? KLIK SINI! Atau WhatsApp je 0139916967 atau klik Cuckoo untuk terus WhatsApp.

dropship

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: