Select Page
Kalau nak belajar buat bisnes, saya sangat sarankan untuk join bisnes network marketing & direct selling.
 
Ini hasil bacaan & summary berdasarkan bacaan buku Business School: For People Who Like Helping People oleh Robert Kiyosaki. Baru habis baca sekitar 2 bulan lepas.
 
_
 
Kenapa join sistem ini proven dapat bantu kita untuk pandai berbisnes?
 
1. Ramai yang ada proven success track record dalam bisnes ni. Kerja kita hanya follow sahaja leader yang dah berjaya.
 
Perhatikan mereka yang dah berjaya. Belajar bagaimana mereka lakukannnya. Follow attitude / sikap-sikap positif yang mereka ada. (ambil yang baik2 sahaja)
 
Jadikan mereka yang dah berjaya sebagai mentor anda untuk jadi sama berjaya macam mereka.
 
.
 
2. Sistem ini sangat menghargai ilmu dan pembelajaran berterusan.
 
Tanpa ada ilmu dan skil dalam bisnes sekalipun, anda boleh je join bisnes tersebut. Yang penting ada keinginan nak belajar.
 
Bila masuk network marketing & direct selling, anda pasti akan belajar ilmu bisnes yang sangat berharga dan praktikal. Bukan sekadar teori dan konsep sahaja.
 
Ini sebabnya dalam sistem network marketing dan direct selling, ahli akan sentiasa diajak untuk hadir ke kelas untuk belajar.
 
Bila ahli hadir kelas, belajar, tambah ilmu dan ambil tindakan, sudah tentu hasilnya akan berubah dan jualan boleh bertambah. Income pun akan bertambah.
 
Ahli yang rajin belajar, hadir ke kelas supaya faham lebih dalam mengenai produk dan strategi jualan, kebiasannya merekalah yang akan jadi top performer dalam sistem tersebut.
 
Kebanyakan syarikat network marketing & direct selling sangat ambil berat sejauh mana anda bersungguh nak belajar, berubah dan berkembang dalam bisnes anda.
 
.
 
3. Sistem komisyen yang memuaskan. Bila kita buat bisnes, sudah pasti kita nak komisyen yang bagus.
 
Bila buat direct selling & network marketing, perhatikan pelan komisyen yang diberikan & follow kaedah yang diajar untuk dapat sejumlah komisyen yang kita inginkan.
 
Biasanya memang lebat lah.
 
.
 
4. Kembangkan empayar bisnes. Dalam sistem ini, kita seolah-olah membina organisasi dan bisnes kita sendiri.
 
Sampai satu tahap, kita boleh rekrut dan ajak seramai mungkin orang untuk join bisnes tersebut.
 
Seramai mana pun ejen yang kita daftarkan, company yang akan bayarkan komisyen mereka bila mereka buat jualan.
 
Bayangkan anda bina bisnes yang sangat besar, namun anda tak perlu bayar 1 sen pun kepada ejen-ejen yang berdaftar dengan anda.
 
Anda sebagai leader pula akan dapat habuannya kerana ajak orang join dan latih mereka sampai mereka berjaya buat jualan.
 
Lagi ramai ejen anda bantu dalam empayar anda, lagi besar peluang income yang anda boleh miliki.
 
.
 
5. Orang berjaya dalam sistem ini, adalah orang yang berjaya JADIKAN ejen mereka berjaya SEPERTI MEREKA
 
Dalam sistem ini, tiada istilah kaya sorang-sorang. Mungkin ada yang boleh buat namun dalam ribuan orang, mungkin hanya beberapa sahaja yang boleh survive bersendirian.
 
Orang yang berjaya jadikan ramai ejen bawah mereka kaya seperti mereka, percayalah income mereka juga besar!
 
.
 
6. Belajar SKILL baru
 
Dalam bisnes ini juga, anda akan belajar skil-skil baru termasuklah skil berkomunikasi, bercakap dengan orang ramai, skil closing sales, skil jual face to face, skil jual online, skil bercakap dengan pihak syarikat, kerajaan, skil buat marketing, poster sendiri dan sebagainya.
 
Dalam dunia jualan, sudah pasti anda akan belajar sangat banyak skil bisnes yang dapat bantu anda kembangkan bisnes anda dengan sangat cepat.
 
Serius, skil ini susah dan mungkin anda perlu bayar untuk belajar jika berada di luar.
 
Dalam sistem network marketing & direct selling ini, semua skil ini anda akan dilatih dengan percuma 100%
 
.
 
7. Berkawan dengan orang kaya, berjaya
 
Anda mempunyai pilihan di sini untuk berkawan, berhubung dan belajar dari mereka yang lebih berjaya dalam bisnes ini.
 
Tak kisah tua atau muda, anda akan lihat setiap golongan umur pasti ada orang yang berjaya dari setiap golongan.
 
Mereka yang berjaya dalam sistem ini kebiasaannya sangat terbuka untuk berkawan dan berborak dengan anda.
 
Ambil yang baik-baik.
 
Bila berkawan dengan tukang besi, bau besi melekat kat kita. Bila berkawan dengan penjual minyak wangi, bau minyak wangi pun melekat kat kita.
 
Gitu ler.
 
Apa-apa pun, pastikan cara kita berbisnes itu halal.
 
Semoga bermanfaat & selamat bercuti!
 
Wan Ahmad Fadhil,
7 Jun 2020
__

Sekiranya anda nak belajar buat bisnes direct selling & network marketing, boleh cuba join bersama saya di CUCKOO.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: