Select Page
Pengalaman Beli Rumah Lelong Pertama. Bagaimana Cara Sebenar?

Pengalaman Beli Rumah Lelong Pertama. Bagaimana Cara Sebenar?

Pengalaman Beli Rumah Lelong Pertama. Bagaimana Cara Sebenar?

Rumah Pertama Beli Rumah Lelong. Biar Betul?

Bulan Febuari 2019 lepas, saya decide nak beli sebuah rumah lelong yang terletak di Shah Alam. Kiranya inilah rumah pertama yang saya beli sepanjang hidup saya.

Memang dah lama survey nak beli rumah, tapi banyak faktor perlu dititik beratkan sebelum kita nak beli rumah. Tak kisah sama ada nak beli rumah baru (under construction), rumah dah siap (sub-sale) atau rumah lelong.

Cuma bagi saya, faktor terbesar kita pilih untuk beli rumah lelong adalah disebabkan harganya yang jauh lebih murah berbanding pasaran.

Harga diskaun sekitar 20 hingga 30 peratus tu. Besar. Boleh save puluhan hingga ratusan ribu ringgit.

Tapi.

Kalau nak beli rumah lelong ni wajib ada ilmu dan belajar betul-betul mengenai selok belok beli rumah, baca pengalaman orang lain dan sebagainya supaya kita tak tertipu dan supaya kita tahu apa sahaja kos-kos yang perlu kita bayar untuk beli rumah yang kita nak beli.

Untuk post kali ini, saya nak kongsikan dengan anda pengalaman saya sendiri beli rumah lelong sebagai rumah pertama saya.

 

POIN PENTING ANDA PERLU TAHU SEBELUM BELI RUMAH LELONG:

A. DEPOSIT 10% – Nak beli rumah lelong ni perlu ada deposit 10% guna bank draft
B. TIADA MARK-UP LOAN – Kalau beli rumah lelong ni, jangan berharap boleh dapat mark-up loan macam beli rumah cara biasa
C. 90 DAYS / 120 DAYS RULE – Anda ada masa 90 atau 120 hari sahaja untuk selesaikan baki 90% bayaran. Jika tidak, deposit 10% anda terbakar dan tidak boleh refund

Tapi apa-apa pun, saya sarankan anda beli beberapa buah buku hartanah sebelum anda beli rumah atau jejakkan kaki dalam pelaburan hartanah.

INFO: KENAPA RUMAH KENA LELONG?

Di bawah ini saya kongsikan proses lengkap beli rumah lelong.

 

1. DAPATKAN INFO RUMAH LELONG

Mana nak cari info pasal rumah lelong ni? Ada banyak cara.

Antaranya boleh dapatkan info dari ejen-ejen hartanah, boleh cari di Google, boleh cari di surat khabar, boleh dapatkan info dari bank dan sebagainya.

Antara laman web lelong yang anda boleh tengok adalah di laman web seperti iProperty, Mudah.my, http://www.ehsanauctioneers.com/, https://leongauctioneer.com/, https://apmart.cimbbank.com.my/index.php?tpt=pm dan banyak lagi.

beli rumah lelong

Ejen-ejen hartanah lelong juga biasanya ada banyak info mengenai rumah-rumah lelong dan lokasi-lokasi strategik untuk beli rumah lelong.

Kelebihan bila beli dengan ejen hartanah adalah segala urusaan anda akan difasilitasi oleh ejen lelong tersebut.

Jika anda nak beli dari ejen, pastikan ejen yang anda berurusan tersebut mempunyai pengalaman, mempunyai mindset pelabur hartanah, bantu anda dalam proses jualbeli hingga habis dan dapat bantu anda untuk buat pilihan hartanah yang betul.

Sebolehnya dapatkan info ejen hartanah yang ada rekomendasi daripada pelanggan lain agar urusan anda lebih mudah dan hartanah anda akan diurus dengan baik A hingga Z tanpa sikap lepas tangan.

 

2. BANDINGKAN HARGA LELONG VS HARGA PASARAN

Sebelum anda pergi ke langkah seterusnya, pastikan anda bandingkan dahulu harga lelong tersebut dengan harga yang dijual terkini.

Cara paling mudah adalah bandingkan dengan Mudah.my dan laman web hartanah yang lain. Anda juga boleh tanya ejen-ejen hartanah berapa harga pasaran rumah tersebut.

Harga sekitar 15 hingga 20 peratus bawah harga pasaran adalah harga yang baik.

Di situ anda boleh kenalpasti berapa anggaran keuntungan yang bakal anda terima bila anda beli hartanah tersebut.

Dan anda juga boleh anggarkan berapa bayaran bulanan kepada bank bila dah tahu harga lelongan.

Anda juga perlu tahu bahawa ada kemungkinan anda akan beli pada harga yang lebih tinggi daripada harga lelongan tersebut jika ada pembeli lain yang nak beli rumah tersebut pada hari lelongan.

Jika anda seorang sahaja yang bid pada hari lelongan tersebut, anda akan beli pada harga lelongan (harga paling rendah).

*Masa saya beli rumah lelong pertama tersebut, tiada pembida lain yang membida rumah tersebut. Dapat pada harga paling rendah.

TIPS:

 

3. SURVEY RUMAH LELONG – SITE VISIT

 

Kalau dah berkenan dengan rumah yang ingin anda beli, pastikan anda buat site visit terlebih dahulu.

Tengok keadaan rumah tersebut.

Di situ anda boleh anggarkan berapa kos yang perlu dikeluarkan untuk baikpulih rumah tersebut (jika perlu).

Tak semua rumah lelong adalah rumah buruk, rumah lama. Banyak je rumah lelong yang masih lagi baru, dan ada sebahagiannya yang belum pernah disentuh oleh owner.

Selain itu, tengok juga jika rumah tersebut ada penghuni atau tidak. Jika ada penghuni, kenalpasti bahawa penghuni tersebut adalah penyewa atau pemilik rumah.

Anda boleh berbincang dengan penghuni, dan bagitahu penghuni yang anda akan beli rumah tersebut.

Ada sebahagian rumah anda tak dapat nak survey. Kebiasaannya adalah sebab rumah tersebut adalah rumah (atau kondominium) yang mempunyai sekuriti yang tinggi.

Pihak sekuriti tidak membenarkan sesiapa untuk pergi ke rumah tersebut walaupun untuk tujuan survey rumah lelong.

Selain itu, pastikan juga rumah lelong yang anda beli tersebut sesuai dengan matlamat pembelian hartanah anda.

Jika untuk dijadikan tempat tinggal, kenalpasti apa kriteria anda.

Jika untuk dijadikan pelaburan hartanah, kenalpasti BOOSTER hartanah yang dapat buat nilai rumah itu lebih berharga. (Contoh: Lokasi, kemudahan, keselamatan, kejiranan dsb)

ULAT LELONG? Ada sebahagian ejen yang akan menawarkan kepada pembeli untuk ‘bayar’ kepada pembida lain dan ejen-ejen lain yang ingin turut membeli rumah tersebut.

Tujuannya, bila ada pembida lain yang nak membida maka mereka akan batalkan niat untuk membida rumah tersebut sebab boleh dapat ‘bayaran’ jika tak jadi beli.

Perkara ini telah dijelaskan oleh Mufti Wilayah Persekutuan bahawa urusniaga begini adalah tidak patuh syariah. Rujuk sini http://www.muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/2872-al-kafi-957-tipuan-bida-pakatan-agen-agen-semasa-lelongan-hartana

 

4. CEK KELAYAKAN PEMBIAYAAN (DSR)

Cara untuk cek kelayakan pembiayaan adalah dengan memeriksa kadar DSR supaya anda tahu berapa kelayakan anda untuk beli rumah tersebut.

DSR adalah Debt Service Ratio yangย adalah satu kadar yg menjadi penanda ukur kepada setiap bank untuk mengetahui kemampuan seseorang boleh membuat pinjaman berpandukan kepada gajinya. Setiap bank mempunyai peratusan kelulusan pinjaman yg berbeza, tetapi kebiasaannya adalah pada peratusan tidak melebihi 60%. (Sumber: iRealty)

Cara paling mudah nak cek DSR adalah dengan terus semak dengan pegawai bank.

Pergi sahaja ke bank-bank yang terdekat untuk semak kelayakan anda.

Selain itu, dapatkan juga maklumat CCRIS dari Bank Negara Malaysia untuk semak kredit anda (jika pernah dapatkan pembiayaan bank sebelum ini).

beli rumah lelong

Nak dapatkan maklumat CCRIS, anda boleh pergi ke Bank Negara Malaysia atau dapatkan di AKPK (Agensi Kaunseling Dan Pengurusan Kredit) di tempat anda.

Anda juga perlu kenalpasti pekerjaan anda sekarang.

Kebiasaannya pekerja kerajaan atau swasta boleh dapat pembiayaan (financing) hingga 90% daripada harga rumah tersebut (bila dah berjaya membida).

Manakala bagi mereka yang kerja sendiri seperti ejen produk atau servis (yang dapat pendapatan dari komisyen), kebiasaanya boleh dapat sekitar 80% financing sahaja.

Untuk rumah lelong, TAK BOLEH buat mark-up loan dan yang sewaktu dengannya.

TIPS: APA ITU MARK-UP LOAN?

Ini bermakna anda wajib sediakan modal sekitar 10% (atau 20%) untuk deposit, dan sekitar 6~7% untuk bayar kos ejen, kos guaman, kos S&P (Sales & Purchase agreement), kos guaman bank, kos valuer hartanah, bayaran-bayaran tertunggak (sebahagian pelelong akan refund balik bayaran tertunggak ini) dan sebagainya.

5. BACA POS (PROCLAMATION OF SALE)

Dapatkan dokumen Proclamation of Sale daripada ejen lelong ataupun tempat lelongan. Baca info-info penting, syarat-syarat dalam dokumen tersebut.

Dalam POS tersebut juga ada tertulis nama pembeli yang lama.

beli rumah lelong

Juga anda boleh tanya kepada mereka berapa lama tempoh untuk selesaikan bayaran penuh. Kebiasaannya sekitar 3 bulan dan 4 bulan.

Saya sendiri hanya diberi masa selama 3 bulan sahaja untuk selesaikan pembayaran penuh.

 

6. HARI BIDAAN / HARI LELONGAN

beli rumah lelong

Sebelum hari lelongan, pergi ke bank dan sediakan sebuah Bank Draft 10% daripada harga bidaan.

Contoh: Harga lelong hartanah adalah RM100,000. Bawa bank draft sebanyak RM10,000

Dan pada hari lelongan tersebut, anda perlu pergi ke tempat lelongan (bukan rumah lelong yang anda nak beli).

Dan sebelum anda pilih untuk lelong rumah tersebut, anda sudah tahu berapa harga rumah maksimum anda sanggup beli pada harga lelongan tersebut.

Sekiranya harga buka adalah RM100,000. Harga pasaran adalah RM180,000. Maka anda sendiri perlu tentukan berapa harga maksimum anda ingin beli.

Kebiasaannya harga sekitar 20% hingga 30% daripada harga pasaran adalah harga yang baik.

Untuk lelong rumah tersebut, kebiasaannya akan ada beberapa individu (atau ejen) yang ingin turut membeli hartanah tersebut.

Kenaikan harga setiap kali adalah sebanyak RM1000. Individu terakhir yang bida pada harga tertinggi, maka dia akan beli rumah tersebut.

Ada kalanya, hanya seorang sahaja yang datang ke pusat lelongan tersebut. Maka dia dapat beli rumah tersebut pada harga bukaan tanpa sebarang kenaikan harga.

 

7. MENANG LELONG?

Beli rumah lelong

Jika anda menang pada hari lelongan, maka bank draft sebanyak 10% tersebut akan diambil oleh pusat lelongan dan bayaran tersebut akan diterima.

Sesiapa yang kalah, maka bank draft tersebut akan dipulangkan semula kepada pembida. Tiada sebarang kerugian.

Jika anda beli melalui ejen, maka anda perlu bayar bayaran ejen sebanyak 1% daripada harga hartanah tersebut.

Bila dah menang, maka anda perlu bawa POS (Proclamation of Sales) tersebut ke LHDN untuk matikan setem.

POS tersebut akan ditulis nama individu yang menang bidaan lelong tersebut.

 

8. URUSKAN PEMBIAYAAN RUMAH (BAKI 90%)

Ada 2 cara untuk bayar baki 90% rumah yang anda beli tersebut

Cara A: Bayar tunai – Jika anda ada duit tunai yang mencukupi dan jika anda memang berniat nak beli secara tunai

Cara B: Pembiayaan Bank – Dapatkan pembiayaan dari pihak bank untuk

(Saya akan gunakan terma Pembiayaan, bukan Pinjaman. Atau Financing, bukan Loan)

Dalam poin ini saya akan kongsikan lebih pada cara B, iaitu untuk dapatkan pembiayaan bank.

Satu perkara paling penting adalah: Pastikan anda gunakan pembiayaan Islamic, dan elak daripada pembiayaan konvensional.

Kerana pembiayaan Islamic sudah tentu halal dan pembiayaan konvensional mempunyai kadar faedah (riba’) yang tidak patuh syariah bagi orang beragama Islam.

Bagi anda yang gunakan khidmat ejen lelong, kebiasaannya ejen lelong ada senarai ‘banker’ yang akan bantu anda dapatkan pembiayaan bank.

Mereka akan minta beberapa dokumen-dokumen penting untuk anda serahkan kepada bank.

TIPS: Cara Terbaik Urus Dokumen Pembiayaan Rumah
DOWNLOAD: Checklist Dokumen Untuk Dihantar Ke Bank Untuk Pembiayaan Rumah (Lelong)

Dan banker tersebut akan serahkan dokumen anda kepada beberapa bank.

Anda hanya perlu tunggu hingga ada bank yang akan approve financing anda.

Jangan harapkan banker 100% untuk uruskan pembiayaan anda sebab belum tentu melalui banker anda akan confirm dapat pembiayaan tersebut.

Sebagai usaha tambahan, anda sendiri juga perlu berusaha untuk pergi ke sebanyak mungkin bank untuk dapatkan pembiayaan.

Bank yang paling mudah nak bagi anda pembiayaan adalah bank yang melelong rumah tersebut.

 

9. BERJAYA DAPAT PEMBIAYAAN BANK?

 

Bila dah berjaya dapat pembiayaan bank, kenalpasti berapa bank yang luluskan pembiayaan anda.

Dapatkan offer letter daripada pihak bank atau banker anda.

Offer letter ni adalah dokumen ‘hitam putih’ yang membuktikan yang anda berjaya dapat pembiayaan bank.

Bila dah dapat offer letter, compare terlebih dahulu dengan bank-bank lain yang anda terima.

Tengok apa offer yang ada pada bank lain.

Bandingkan profit rate antara bank A dan B dan dapatkan offer yang paling berbaloi untuk anda.

 

10. URUSAN GUAMAN – LAWYER

beli rumah lelong

Untuk urusan lawyer, terdapat 2 jenis lawyer yang anda wajib berurusan.

A – SnP Lawyer atau Transfer Lawyer (Sales & Purchase)

Mereka akan uruskan urusan pertukaran nama dari owner lama kepada owner baru. Tapi ia tak semudah ‘tukar nama’, sebab ada banyak urusan dan proses lain yang perlu anda lalui bersama SnP Lawyer ini.

Mereka juga akan dapatkan untuk anda info segala bayaran tunggakan rumah lelong tersebut (jika ada).

B – Bank Lawyer

Mereka akan uruskan pembiayaan anda dengan bank.

TIPS: Dapatkan tips lantik lawyer hartanah di sini https://arifhussin.com/tips-lantik-peguam-hartanah/

Tak boleh ketinggalan salah satu pun, sebab kedua-duanya diperlukan dan saling berkaitan.

TIPS: Anda boleh lantik transfer lawyer dan bank lawyer dari firma guaman yang sama.

 

11. BAYAR KOS-KOS YANG DIPERLUKAN

Untuk beli rumah, anda bukan sahaja perlu bayar harga rumah semata-mata.

beli rumah lelong

Bahkan sekitar 6 hingga 7% wang anda perlu keluarkan untuk urusan pertukaran nama, perbankan dan sebagainya.

Antara kos yang terbabit termasuklah:

a. YURAN LAWYER SnP
b. YURAN BANK LAWYER
c. VALUATION – dari pihak bank
d. BIL TUNGGAKAN – boleh dapatkan daripada Lawyer SnP bila anda berurusan dengan mereka.
e. TAKAFUL RUMAH
f. AGENT FEE – Rumah lelong sekitar 1% sahaja
g. STAMP DUTY – Sales & Purchase Agreement
h. STAMP DUTY – Financing Agreement

TIPS: Cara kiraan kos guaman boleh dapat di sini

Segala kos di atas adalah berbeza.

Untuk bayaran Stamp Duty bagi rumah pertama anda boleh dapatkan secara percuma. Tanya kepada peguam anda untuk info lanjut.

12. TUNGGU PEMBIAYAAN LULUS

Selepas selesai urusan dengan pihak bank dan peguam, tunggu sahaja untuk bank lepaskan bayaran baki 90% tersebut.

Dalam proses menunggu ini, anda sebagai pelanggan perlu sentiasa cakna.

Anda perlu sentiasa follow up dengan ejen anda, banker, lawyer bank dan lawyer SnP anda untuk ketahui status terkini.

Ini bagi memastikan segala pembiayaan dapat dilaksanakan sebelum tarikh tamat pembayaran rumah lelong anda.

13. URUSAN PEMBIAYAAN SELESAI

Bila bank telah luluskan pembiayaan dan sudah bayar baki 90% tersebut kepada syarikat lelong, maka anda akan terima surat pengesahan daripada pihak bank yang menyatakan pembiayaan anda telah diluluskan dan telah dibayar.

Dalam surat pengesahan tersebut juga akan ditulis jumlah pembayaran dan bayaran bulanan anda kepada pihak bank.

beli rumah lelong

Rujuk dengan ejen anda apa tindakan lanjut sebelum anda boleh masuk ke rumah tersebut.

Sekiranya pembayaran penuh sudah dibuat, anda dah boleh masuk ke rumah tersebut. Dengan syarat, dokumen-dokumen penting telah disediakan sebelum anda masuk ke rumah tersebut.

 

14. SELESAIKAN PROSES TUKAR NAMA

Selepas selesai urusan pembayaran, anda perlu sentiasa follow-up dengan lawyer SnP anda untuk pastikan proses pertukaran nama tersebut selesai.

Apabila urusan tersebut selesai, maka anda 100% sah sebagai pemilik rumah tersebut.

Dan tahniah kerana anda telah berjaya membeli rumah lelong!

 

KESIMPULAN

beli rumah lelong

Sebagai kesimpulan, membeli rumah lelong adalah salah satu cara untuk melabur hartanah yang baik, dan ia juga boleh menjimatkan wang anda jika dibeli untuk tinggal di rumah tersebut.

Namun, tanpa ilmu yang betul maka anda mempunyai risiko untuk lebih banyak menanggung kerugian berbanding rasa keuntungan.

Belilah rumah lelong dengan ilmu dan penuh keyakinan.

 

 


Apa Pendapat Anda Mengenai Rumah Lelong? Sila Komen Di Bawah

Apa Yang Membezakan Ejen Yang Power Dan Ejen Biasa-Biasa?

Apa Yang Membezakan Ejen Yang Power Dan Ejen Biasa-Biasa?

APA YANG MEMBEZAKAN EJEN YANG ‘POWER’ DAN EJEN BIASA-BIASA?

Setelah bersama Cuckoo selama 2 tahun, saya nak share apa yang saya nampak depan mata saya. Apa yang membezakan ejen-ejen yang power dan cepat berjaya dan ejen Cuckoo yang biasa-biasa.

Kuncinya adalah: *ATTITUDE / SIKAP*

Ejen power mempunyai sikap luarbiasa. Ejen biasa-biasa mempunyai sikap biasa-biasa.

 

1. X FACTOR

Ejen Cuckoo yang power biasanya mempunyai X Factor tersendiri. Mereka ada *SEBAB BESAR* kenapa mereka pilih untuk berjaya dalam Cuckoo.

Faktor paling penting: Keluarga (bayar sewa rumah, hantar anak sekolah, makan minum keluarga, bagi duit kepada mak dan ayah dsb), nak bayar hutang dsb.

Selain itu, ada sebahagian ejen yang power juga sentiasa upgrade X Factor mereka. Bila keperluan utama tercapai, mereka ingin capai lebih banyak impian yang seterusnya. Antaranya nak beli rumah impian, kereta impian, hantar anak ke sekolah yang bagus, bagi duit banyak kepada mak ayah setiap bulan, pergi bercuti, umrah/haji dan sebagainya.

 

2. MASSIVE ACTION

Ejen yang power ni selalu perhati macam mana ejen berjaya buat kerja. Mereka dah ‘benchmark’ siapa ejen-ejen power yang mereka nak follow.

Mereka usaha buat LEBIH dari mereka.

Kalau ejen lain buat 3 kali, mereka buat 30 kali. Itu yang membezakan mereka dengan ejen-ejen biasa.

Mereka power sebab tindakan mereka yang luarbiasa.

Tanya diri kita, “Cukup ke tindakan yang aku buat?”. Belum cukup? Gandakan usaha!

Work hard, work smart!

 

3. MAXIMUM SPEED

Selain itu, ejen power juga sangat mementingkan SPEED.

Mereka akan pastikan gerak kerja mereka sangat pantas. Sikap bertangguh tiada dalam kamus hidup mereka.

Sebab itu mereka dapat buat jualan dengan cepat, close sale dengan cepat. Lihat sahaja betapa pantas mereka berkerja.

Speed ini boleh dilatih, bukanlah ia ‘natural ability’.

Ejen yang usaha buat kerja laju gila ni memang orang tak terkejar, sebab tu mereka dapat hasil yang power.

 

4. CONSISTENCY & PERSISTENCE

Ejen power konsisten dengan kerja mereka. Hari-hari mereka konsisten dengan usaha mereka.

Walaupun cabaran datang, walaupun ada masanya sales turun tapi mereka tetap bertahan dan berterusan dalam usaha.

Ejen biasa-biasa bila senang dapat sales, mereka usaha. Dapat result mereka bangga. Bila susah dapat sales mereka banyak beralasan dan kurang buat kerja.

Ejen-ejen yang power, masa senang dapat sales, mereka usaha. Masa susah dapat sales, mereka tetap usaha.

Mereka sentiasa fokus kepada X Factor mereka, itulah yang menyebabkan mereka tabah dan berterusan.

 

5. SELF-RELIANCE

Ini antara pembeza terbesar antara ejen power dan ejen biasa-biasa.

Ejen yang power sentiasa bergantung pada diri sendiri dan berdikari.

Mereka elak untuk berharap kepada orang lain, tak berharap kepada leader, kerajaan, ibubapa dsb semata-mata.

Mereka mungkin sesekali perlukan bantuan, perlukan sokongan, perlukan tunjuk ajar namun bila dah dapat mereka akan bertindak luarbiasa (Massive Action.

Mereka tidak sentiasa bergantung kepada orang lain untuk sentiasa ‘suap’ mereka.

Disebabkan X Factor mereka yang besar, mereka sentiasa usaha untuk diri sendiri.

Jika belum berjaya, mereka persoalkan diri sendiri. Apa lagi yang boleh diperbaiki?

 

6. OUT OF COMFORT ZONE

Zon selesa ada zon yang akan ‘membunuh’ anda secara senyap. Bila anda selesa dengan keadaan sekarang, ia akan buat anda rasa malas.

Ia tidak akan PUSH anda untuk pergi lebih jauh lagi. Kesannya, anda mungkin sesekali capai target yang diingini.

Tapi percayalah, sampai masa result anda akan merudum disebabkan anda rasa cukup ‘selesa’ dengan apa yang ada.

Sentiasa usaha untuk keluar dari zon selesa walaupun terasa susah dan tak selesa! Kerana itulah yang akan buat anda berkembang jauh lagi.

Jangan sesekali rasa “Aku dah cukup usaha” kalau result anda belum cukup bagus.

Ejen power tidak sentiasa beralasan. Buang semua alasan anda jauh-jauh dan usaha sampai berjaya.

Zon selesa => Zon malas => Zon tidak produktif => Result jatuh

 

7. SERVICE

Ejen power selalu usaha untuk berkhidmat kepada orang lain. Mereka akan berkhidmat untuk pelanggan, untuk ahli team dan untuk bisnes mereka.

Berkhidmat ini akan buat kita kerja LEBIH dari yang sepatutnya, namun hasilnya adalah untuk kita juga akhirnya.

Kerana bila kita buat lebih, skil dan kebolehan kita akan bertambah dan sedikit sebanyak akan bantu kita untuk pergi lebih jauh.

Banyak cara anda boleh berkhidmat kepada pelanggan. Antaranya sentiasa tanya khabar, tanya kalau ada masalah.

Begitu juga untuk Team anda, anda boleh sentiasa tanya kepada leader anda apa yang anda boleh bantu untuk bersama-sama maju bersama team anda.

 

KESIMPULAN

Di sini anda sendiri boleh lihat betapa berbezanya ciri-ciri ejen-ejen yang power dan ejen-ejen yang biasa-biasa.

Sikap / Attitude adalah nombor 1 bagi ejen-ejen yang power. Boleh jadi mereka sedar, boleh jadi mereka tidak sedar.

Tapi itulah pembeza yang buat ejen-ejen power semakin power!

Tak percaya? Cubalah! Anda akan nampak hasil anda PASTI akan berubah (insyaAllah)

Disediakan oleh,
Wan Ahmad Fadhil
Natural Manager,
Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

Founder Team Gerila Cuckoo
17 Jun 2019

Bagaimana Cuckoo Servis Penapis Air Di Rumah Anda?

Bagaimana Cuckoo Servis Penapis Air Di Rumah Anda?

BAGAIMANA CUCKOO SERVIS PENAPIS AIR DI RUMAH ANDA?

 

Okay, harini saya nak share sikit berkenaan servis yang dibuat oleh pihak Cuckoo di rumah pelanggan.

 

Bagaimana ‘experience’ kita sebagai pelanggan Cuckoo untuk servis?

 

1. CUCKOO SET APPOINTMENT

Cuckoo akan call pelanggan setiap 4 bulan untuk set tarikh servis. Pelanggan tak perlu pun call Cuckoo untuk panggil datang servis

 

2. NATURAL DOCTRESS (NDS)

NDS akan hadir ke rumah pelanggan. NDS adalah seorang wanita (mudah jika isteri seorang ada di rumah), dan terlatih untuk buat servis. Setiap NDS yang datang serba lengkap berseragam Cuckoo dan membawa peralatan untuk servis.

 

3. TUKAR FILTER BARU

Cuckoo tak backwash atau cuci balik filter lama. Bahkan setiap 4 bulan Cuckoo akan tukar filter baru terus.

 

4. STEAM STERILIZATION

Cuckoo akan bersihkan tangki air, paip penapis air, faucet gunakan teknologi stim, dan keseluruhan penapis air juga akan dibersihkan. EXTRA: Cuckoo akan bersihkan papan potong dan sinki rumah anda secara percuma!

 

5. 15 POINT CHECK

Cuckoo juga akan cek bahagian-bahagian penting untuk pastikan penapis air beroperasi dengan sempurna

 

Segala proses ini hanya mengambil masa sekitar 20~30 minit sahaja.

 

Dan yang penting, pelanggan tak rasa susah untuk kejar ejen servis Cuckoo untuk datang rumah. Bahkan Cuckoo yang akan call pelanggan terlebih dahulu!

 

Sepanjang 2 tahun guna penapis air Cuckoo di rumah ni, semua ejen servis Cuckoo sangat profesional dan mesra pelanggan.

 

Ada yang RISAU kalau beli Cuckoo secara cash nanti Cuckoo dah tak servis elok-elok di rumah pelanggan.

 

DI Cuckoo, servis adalah no 1.

 

Pelanggan yang beli cash terus akan dapat hingga 3 tahun FREE servis untuk penapis air dan layanan yang diterima oleh pelanggan adalah SAMA seperti pelanggan yang beli secara rental.

 

Best ke best?

 

Pastilah best kan! Sekian sharing saya mengenai servis CUCKOO di rumah pelanggan.

 

Wan Ahmad Fadhil,

Natural Manager,

Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

 

๐Ÿ“ž 0139916967

error: Content is protected !!