Select Page
5 Tips Buat Sales Meletup Jual Penapis Air Dari Rumah

5 Tips Buat Sales Meletup Jual Penapis Air Dari Rumah

5 Tips Buat Sales Meletup Jual Penapis Air Dari Rumah

5 PERKARA YG SAYA BELAJAR DARI NCM AZZA – CUCKOO B.O.M.

“5 Tips Mudah Buat Sales Meletup Dari Rumah”

Best tak kalau boleh buat duit yang banyak dari rumah? Pasti lah best!

Dan percaya tak, NCM Azza antara ‘star’ dalam sales dari rumah di Cuckoo.

Hanya dengan PM orang di Whatsapp, FB dan Instagram sahaja pun dah boleh jana minimum 10 sales setiap bulan. Power!

🔰 FAKTA 1: NCM Azza ada impian: Nak buat duit yang banyak dari rumah. (Tak silap dulu pernah berkerja, dan dah fed-up kerja 8am – 5pm sebab tiada masa untuk anak-anak)

🔰 FAKTA 2: NCM Azza jadi NE (ejen) hanya 11 bulan. Naik pangkat ke NM hanya 4 bulan. Kemudian terus naik pangkat ke NCM hingga sekarang.

🔰 FAKTA 3: Beliau berjaya jadi surirumah yang bergaji 5 angka TIAP bulan. Best kan?

So, apa yang NCM Azza share hari ni?

 

1. DATABASE

Orang kata. Database is KING. Database tu apa? Senang kata senarai contact yang kita ada, semuanya adalah database yang kita boleh approach untuk menjual.

(Tanpa menafikan, perlu beradab untuk PM orang tau)

Kat mana kita boleh dapatkan Database?

a. NATURAL MARKET/HOT MARKET – Insan-insan yang kita betul-betul kenal. Seperti family and friends.

b. Whatsapp/Telegram Group (selain hot market)

Seperti group Whatsapp yang berkaitan Jemaah Masjid area rumah kita, group Futsal, group Memasak dsb.

Tengok je bahagian contacts, beratus-ratus nombor telefon ada di sana yang boleh anda approach.

c. FB & Instagram Friends

Kawan-kawan di FB dan Instagram kita semuanya boleh di PM/DM

d. Business Card

Business card yang pernah kita terima sebelum dari bisnes-bisnes lama, kerjaya lama dan sebagainya semuanya boleh di-approach semula untuk kita membuat jualan.

e. Customers From Different Business

Pernah jual produk lain sebelum ni? Supplement? Tudung? Pakaian Muslimah dsb? Semua customer dan prospek dari bisnes lama semuanya boleh jadi prospek yang baik.

f. Referral (Suami/Isteri, Adik Beradik, Mak Ayah, Cousin, Best Friends dsb)

Suami/Isteri kita pasti ada kawan-kawan, ada saudara mara, rakan sekerja dan lain-lain. Itu dikira sebagai database referral.

Begitu juga database boleh kita dapat daripada referral ibubapa kita, adik beradik dan lain-lain.

 

2. SHOOTING LIST

Ini antara teknik bagaimana nak dapatkan database. Hampir sama macam nombor 1 di atas.

Teknik ini lebih femes di kalangan ejen-ejen insurans/takaful.

Bagaimana nak buat?

a. Listkan kategori. Contoh:
– Family
– Kawan tadika
– Kawan sekolah rendah
– Kawan sekolah menengah (dan guru-guru)
– Kawan di kolej/universiti (dan lecturer)
– Kawan dan bos tempat kerja lama
– Dan lain-lain

b. Keluarkan semua nama yang anda ingat

c. Dapatkan nombor telefon atau FB Profile mereka

Dari sini sahaja, beratus-ratus nombor telefon yang anda boleh dapatkan.

 

3. SALES PIPELINE

Buat satu sales pipeline guna kertas/microsoft excel.

Segala list nama dan nombor telefon perlu disenaraikan dalam kertas/Microsoft excel tersebut.

Bila dah contact, tandakan bila tarikh dan masa.

Bila follow up juga perlu letakkan bila tarikh dan masa.

Dalam list tersebut, letakkan juga produk apa yang diminati oleh mereka. Juga produk apa yang mereka beli (dan belum beli).

Contohnya: Bila pelanggan beli penapis air, tandakan. Maka di catatan kita, kita akan nampak apa yang dah dijual dan apa yang belum dijual. Produk yang belum dijual, ia boleh dijual kepada mereka satu hari nanti.

 

4. CARA APPROACH?

Antara tips ringkas dari NCM Azza

a. Perkenalkan diri. Pastikan diri kita boleh kaitkan diri kita dengan mereka. Contoh: “Saya dulu belajar kat UITM Shah Alam juga”

b. K.I.S.S. Bila approach orang, hanya share poin penting dan pendek sahaja. Tak perlu tulis panjang lebar. Jangan share iklan terus di PM!

c. Follow Up – Dari semasa ke semasa, follow up mereka yang anda dah approach.

d. Buat ayat standard – pastikan kita ada ayat-ayat standard untuk kita gunakan

e. Personalized – Tulis NAMA orang yang anda approach. Orang tak suka bercakap dengan strangers.

 

5. TIPS TAMBAHAN

Perasan tak, ada masa orang like dan komen status di FB dan Instagram post kita berkenaan iklan atau info mengenai Cuckoo?

Tak salah untuk kita approach mereka di FB dan Instagram. PM atau DM jer.

Demikian sharing dari NCM Azza yang saya nak share petang ni. Sebenarnya ada banyak lagi poin berharga yang saya tak dapat nak share di sini.

Dengan teknik FREE COST atas ni je, NCM Azza Ahmad boleh buat minimum 10 sales setiap bulan. Hebat betul!

InsyaAllah lain kesempatan saya boleh share.

 

Wan Ahmad Fadhil,
Natural Manager.
Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

5 Tips Jual Penapis Air Dengan Mudah & Berkesan

5 Tips Jual Penapis Air Dengan Mudah & Berkesan

5 Tips Jual Penapis Air Dengan Mudah & Berkesan

5 PERKARA YG SAYA BELAJAR DARI NCM FADZLI – CUCKOO B.O.M.

🔰 FAKTA 1: NCM Fadzli adalah NCM paling muda di Cuckoo. Menjawat sebagai Natural Chief Manager pada usia 25 tahun. (WTH?!)

🔰 FAKTA 2: Beliau jadi ejen Cuckoo pada usia 22 tahun, masa tu baru lepas graduasi. Tak pernah ada pengalaman berkerja sebelum ini di mana-mana syarikat. Juga tak ada pengalaman buat apa-apa bisnes sebelum ini. Ini pekerjaan pertama beliau.

🔰 FAKTA 3: Gaji tertinggi beliau di Cuckoo adalah sebanyak RM67 ribu, dan seperti yang lain beliau bermula kecil, bermula sebagai ejen biasa.

 

1. Ini Zaman Digital Marketing

Tahukah anda, terdapat 2 billion (2,000,000,000) orang pengguna Facebook di dunia?

Tahukah anda, terdapat 700 Juta pengguna Instagram di dunia?

Zaman Digital ini, kita boleh beriklan kepada orang ramai TANPA perlu kita berjumpa mereka secara berdepan.

Iklan kita masuk ke dalam rumah pelanggan TANPA perlu kita ketuk pintu rumah mereka untuk beriklan.

Digital Marketing ini bukan sahaja membolehkan kita untuk menjual kepada orang yang kita target dengan berkesan, bahkan juga membolehkan kita untuk TERUS berhubung dengan pelanggan hanya dengan 1 klik di telefon bimbit sahaja.

 

 

2. Be Specific!

“Marketing to everyone is marketing to no one”

Bila kita menjual di FB tanpa meletakkan sasaran pasaran, maka iklan kita akan jadi terlalu umum (biasa/bosan).

Maka itu sebabnya orang jarang membeli.

Marketing yang bagus adalah marketing yang spesifik kepada sasaran pasaran, dan hanya ‘bercakap’ dengan 1 sasaran sahaja pada satu masa.

Contoh: Iklan penapis air fokus kepada Suami

Study mengenai sasaran pasaran kita.

Pastikan iklan kita boleh dikaitkan dengan kehidupan mereka.

 

3. Membina Kredibiliti di Media Sosial

Jadi orang yang ada kredibiliti akan buat orang lebih mudah percaya kepada kita di Media Sosial. Kesannya: Lebih ramai yang nak beli dari kita

Bagaimana cara nak tingkatkan kredibiliti di media sosial?

a. LENGKAP – Pastikan segala info mengenai produk, harga, gambar, info Cuckoo dsb lengkap di FB Profile dan FB Page kita. (jangan biar separuh-separuh sahaja)

b. AKTIF DI MEDIA SOSIAL – Pelanggan lebih selesa membeli dengan individu yang nampak aktif dan responsif. Kalau kita dah lama tak aktif di FB, pastikan kita belajar untuk engage dengan FB kawan-kawan kita terlebih dahulu.

c. UP TO DATE – Iklan hari-hari dengan konsisten dan pastikan info iklan yang kita berikan adalah yang terkini

d. TESTIMONI – Dapatkan sebanyak mungkin testimoni dari pelanggan. Tips tambahan: Buat satu album di FB untuk letak testimoni pelanggan anda. Nanti bila ada testimoni baru, update sahaja dalam album tersebut.

e. ACHIEVEMENTS – Share dengan kawan-kawan di Media Sosial anda segala kemenangan kecil hingga kemenangan besar yang anda kecapi. Kalau ada orang beli dengan kita, share di FB.

 

4. Personalized

Tunjukkan diri anda yang sebenar. Kalau tak tunjuk diri kita yang sebenar, nama kita, gambar kita maka bagaimana orang nak beli dengan kita?

Contoh: Penjual penapis air di FB yang guna gambar muka sendiri VS yang guna gambar kucing. Mana lebih dipercayai?

Kemudian, jangan malu untuk share diri anda yang sebenar. Share sahaja mengenai life, minat dan hobi anda di media sosial.

Kawan-kawan kita berkawan dengan kita bukan semuanya sebab Cuckoo semata-mata. Be real.

 

5. Be Consistent

Di FB (Instagram dsb), orang lebih gemar membeli dengan ejen yang nampak konsisten.

Walaupun kita share hari ini dan belum ada yang beli, boleh jadi akan datang mereka akan beli juga.

Pastikan kita share di FB sekurang-kurangnya 3 kali sehari dengan KONSISTEN.

Bila beriklan, pastikan kita sentuh audiens dari sisi yang berbeza. Jangan bagi semua nampak sama je.

Contoh: Buat iklan untuk golongan suami (beli untuk isteri), iklan untuk anak-anak yang dah kerja beli untuk parents, pekerja untuk pasang di ofis dsb.

Sebab kita tak tahu iklan mana yang akan ‘trigger’ emosi audiens kita untuk membeli dari kita kelak.

 

Sekian apa yang saya belajar dari NCM Fadzli Rosli pada pagi ini.

Wan Ahmad Fadhil,
Natural Manager.
Cuckoo International (MAL) Sdn. Bhd.

error: Content is protected !!