Select Page
4 Langkah Berkesan Membina Sistem Ejen Yang Berjaya

4 Langkah Berkesan Membina Sistem Ejen Yang Berjaya

4 Langkah Berkesan Membina Sistem Ejen Yang Berjaya

Bagi seorang leader mana-mana produk termasuk penapis air, insurans, takaful, unit trust dan sebagainya, sistem ejen adalah sangat penting bagi anda yang berada dalam fasa growth dan nak berkembang dengan lebih laju.

Sistem ejen yang berjaya dapat melipatgandakan pendapatan anda sebagai leader kerana ejen-ejen yang berkerja dan anda akan dapat komisyen daripada jualan ejen-ejen anda.

Membina sistem ejen yang berjaya bukanlah satu kerja yang mudah. Bahkan jika ia tidak dijaga dengan baik, maka ramai ejen yang ada bersama anda akan cari bisnes lain.

Maka, itu yang menyebabkan seorang leader ejen yang berjaya dapat membina kekayaan luarbiasa dan leader ejen yang tidak mengikut sistem pengurusan ejen yang betul akan kecundang dan rasa perjalanan sebagai seorang leader menjadi satu perjalanan yang sangat susah dan mencabar.

Dalam perkongsian kali ini, saya akan kongsikan 4 formula berkesan jika anda serius ingin kaya dan berjaya dalam bisnes sebagai ejen. Formula R.E.T.M.

1. RECRUIT / REKRUT

Ya, untuk berjaya dalam sistem ejen anda mestilah mempunyai pasukan ejen yang ramai. Ini kerana jika anda tidak merekrut sebanyak mungkin, sangat susah dan mencabar untuk anda jual produk atau servis dalam skala yang besar.

Lebih ramai kita rekrut, maka lebih besar peluang untuk kita menjual  dengan banyak.

Dan dalam sistem ejen, bila-bila masa sahaja akan ada ejen yang buat keputusan untuk berhenti menjual. Maka itulah kepentingannya untuk anda sentiasa merekrut ejen-ejen baru sehingga anda jumpa atau dapat hasilkan ejen yang berkualiti.

Untuk merekrut ejen baru, ada banyak kaedah yang boleh dilakukan. Antaranya

a. BOM (Business Opportunity Meeting) – BOM ini adalah sejenis kelas yang boleh kita lakukan dalam skala kecil atau besar. Tempoh kebiasaannya sekitar 2-3 jam sahaja. Ini adalah kaedah yang paling biasa dilakukan untuk merekrut ejen baru, supaya prospek ejen dapat gambaran besar bagaimana nak mulakan bisnes yang kita tawarkan.

b. 100 Contacts – Senaraikan 100 nama dan nombor telefon keluarga dan rakan anda yang terdekat. Susun mengikut yang paling berpotensi kepada yang kurang berpotensi. Hubungi mereka untuk jadi ejen produk anda

c. Media Sosial (Facebook, Instagram, Twitter Dsb) – Buat FB Post setiap hari dan ceritakan kelebihan jadi ejen anda, peluang pendapatan, insentif dan sebagainya yang boleh menarik minat orang untuk menjadi ejen anda. Sekali sekala buat juga iklan rekrut jenis Hard Sell untuk tarik orang jadi ejen anda.

d. Story (FB, WhatsApp, Instagram) – Dalam media sosial kita kini ada fungsi story, perasan tak. Sebenarnya ramai sahaja yang tengok InstaStory kita. Jadikan Story ini sebagai cara untuk anda kongsikan peluang bisnes bersama anda.

e. Iklan Berbayar – Gunakan Facebook Ads, Google Ads, YouTube Ads dan sebagainya.

f. Menulis artikel – Tulis artikel mengenai kebaikan jadi ejen bagi produk anda, ataupun buat sales page di laman web anda kebaikan dan cara jadi ejen anda. Gunakan laman web, blog dan forum untuk iklankan artikel anda.

g. Mudah.my – Anda juga boleh iklankan peluang jana pendapatan jadi ejen anda di laman web Mudah.

Dan pelbagai lagi cara yang boleh dilakukan untuk merekrut ejen baru.

2. EDUCATE

Antara kesilapan besar para leader adalah merekrut sebanyak mungkin ejen, namun tidak berusaha atau kurang berusaha untuk mendidik ejen baru berkenaan pengetahuan produk dan teknik menjual.

Mulakan dengan mengajar mengenai produk terlebih dahulu. Ejen baru mestilah faham mengenai produk, kelebihannya, USP, dan kekuatan produk berbanding jenama lain di pasaran. Pengaruhi ejen baru untuk membeli produk dan guna untuk diri (jika sesuai) sendiri agar lebih yakin untuk menjual nanti.

Saran yang baik adalah rekrut pelanggan anda yang sedia ada untuk jadi ejen kerana mereka lebih faham dan menjiwai produk yang anda jual.

Ajar ejen teknik yang paling mudah dan terbukti produk tersebut boleh terjual.

Ada free cost marketing, online marketing, offline marketing, face-to-face dan sebagainya yang anda boleh gunakan untuk bantu ejen anda menjual.

Ajarkan juga ejen anda cara untuk pergi lebih jauh dalam bisnes anda iaitu dengan membina pasukan dan merekrut ejen baru.

Banyak cara yang boleh anda gunakan untuk mendidik ejen anda, secara online mahupun offline.

Antaranya: Buat kelas, call ejen, jumpa ejen, buat FB live, buat video YouTube, WhatsApp Class, ajak pergi seminar dan sebagainya

Sekiranya anda ada kemahiran dalam sesuatu teknik, ajar ejen anda teknik tersebut.

Sebagai seorang leader, anda perlu tunjukkan kepada ejen cara paling cepat, mudah dan berkesan untuk ejen berjaya. Buktikan bisnes anda mudah untuk dilaksanakan.

Yang paling penting adalah untuk anda bina mindset yang betul kepada para ejen anda. Jika ejen anda hanya berfikir cara untuk cepat kaya, maka mereka akan cepat keluar daripada tim anda.

Namun jika anda bina mindset yang betul, bina cara fikir long term, sentiasa tingkatkan motivasi ejen, bantu ejen cari Big Why (purpose) mereka, bantu mereka untuk rancang masa hadapan mereka, tunjukkan kepada mereka career growth, maka pasti mereka akan lebih setia bersama anda.

Seorang leader yang baik dapat melahirkan leader-leader lain yang sama seperti anda. (Duplicate new leaders)

 

TASK / BAHAGIKAN TUGASAN

 

Setelah anda didik ejen cara jadi cara untuk berjaya, kemudian berikan kepada mereka apa tugasan yang perlu mereka lakukan.

Apabila kita kongsikan senarai tugasan, ejen akan tahu apa tindakan yang perlu mereka lakukan.

Tanpa mengambil tindakan sudah pasti tiada jualan. Jika ada tindakan dibuat, tetapi tindakan ejen tidak menepati cara yang leader kongsikan juga ada kemungkinan kurang jualan.

Setiap agency mempunyai cara untuk memberi tugasan kepada ejen dengan cara tersendiri.

Namun jika anda masih belum ada cara, saya cadangkan untuk anda bina Action Plan untuk ejen anda.

Contoh Action Plan

 

Letakkan objektif (target) yang ingin dicapai, tindakan yang perlu dilakukan dan tempoh masa untuk selesaikan segala tindakan yang telah dirancang.Contoh Action Plan

Action Plan ini boleh dibuat oleh leader atau ditulis sendiri oleh ejen. Leader boleh bantu berikan cadangan kepada ejen yang ingin buat Action Plan sendiri.

Jika tindakan yang dilakukan mengikut tempoh masa yang dicadangkan, namun hasilnya kurang memberangsangkan. Maka senarai tindakan (Action) tersebut perlu diperbaiki sehingga ejen capai apa objektif yang diingini.

 

MONITOR / PANTAUAN

Memberi tugasan sahaja tidak mencukupi tanpa sebarang pantauan.

Maka jika anda telah bahagikan tugasan atau dapatkan Action Plan daripada ejen anda, anda mesti pantau aktiviti mereka.

Kerana tanpa pantauan, terkadang ejen akan terlupa apakah tindakan yang perlu mereka ambil.

Dalam banyak kes, ejen mengadu tiada jualan. Namun apabila ditanya semula kepada ejen, ramai yang tidak laksanakan tugasan atau Action Plan yang telah disediakan.

Jika masih tiada jualan walaupun telah buat segala tugasan yang diberikan, maka seperti yang dikongsikan dalam poin ke-3 sebelum ini bahawa ejen perlu perbaiki tindakan (Action) yang perlu mereka lakukan.

Sentiasa bantu ejen untuk cari aktiviti lain sehingga mereka jumpa aktiviti yang paling berkesan untuk mereka capai target jualan yang diingini dan target untuk merekrut ejen-ejen baru.

KESIMPULAN

Teknik R.E.T.M. ini merupakan teknik yang terbukti berkesan untuk anda yang ingin menguasai sistem jualan ejen.

Tanpa perancangan dan strategi yang betul, maka kerja yang anda lakukan akan mengambil masa yang lebih panjang untuk capai kejayaan yang diingini.

Jika anda dapat hasilkan sistem ejen yang berjaya dan berkualiti, maka pasti hasil lumayan yang akan anda terima!

Wan Ahmad Fadhil,
Nak jadi leader berjaya

Kasih Sayang Fir’aun Kepada Nabi Musa

Kasih Sayang Fir’aun Kepada Nabi Musa

Sewaktu Nabi Musa masih bayi, Fir’aun memerintahkan bala tenteranya untuk membunuh anak-anak kecil lelaki dan membiarkan hanya yang wanita.

Kerana dia takut jika satu hari nanti ada pemuda yang akan menumbangkan kerajaannya yang agung pada masa itu.

Namun ketika isteri Fir’aun menemui nabi Musa yang masih bayi, rasa kecintaan kepada Musa membuatkan baginda Nabi tidak dibunuh walaupun dialah yang dicari-cari selama ini untuk dibunuh.

Bahkan keluarga Fir’aunlah yang menjaga dan membesarkannya hingga dewasa dengan penuh kasih sayang.

Dr. Ibrahim Nuhu selalu sebut dalam kuliahnya di Masjid UIA sebelum ni, kuasa Allah, hanya dengan menghantar rasa kasih sayang ke dalam hati Fir’aun dan keluarganya untuk dijadikan ‘tenteraNya’ untuk menewaskan kerajaan Fir’aun.

Sungguh, dalam al-Quran ada banyak kisah-kisah yang Allah Ta’ala sajikan untuk menguatkan keimanan dan jati diri manusia.

Cuma kita sahaja yang seringkali melalaikannya daripada hidup kita.

Sama-sama kita usaha, baca al-Quran dan terjemahannya. Juga hadirlah juga ke majlis ilmu tadabbur dan tafsir al-Quran untuk faham mesej Allah buat hambaNya.

Fadhil,
Nak faham al-Quran

Kenapa Kita Susah Nak Bertindak?

Kenapa Kita Susah Nak Bertindak?

Kita tahu apa perlu dibuat, tapi kenapa masih tak buat?

Ini antara kebuntuan dalam fikiran yang sebenarnya sudah ada jawapannya.

Sebenarnya hanya 10 minit di awal pagi atau sebelum tidur yang kita perlukan untuk susun segala aktiviti yang perlu dilakukan setiap hari.

Jika tak dibuat, maka percayalah banyak masa akan disia-siakan tanpa perancangan.

Kita rasa kita dah cukup sibuk, rasa macam dah banyak benda kita buat, tapi tak banyak hasil yang kita dapat. Pernah rasa macam ni kan?

Ya, mungkin kita dah tahu apa yang perlu dilakukan setiap hari. Namun kenapa kita masih tak tulis walaupun kita tahu kita perlu tulis aktiviti harian kita?

Takut.

Takut tak buat. Takut tak siap. Takut gagal. Takut tak jadi. Takut kena ejek. Takut bagi komitmen. Takut terlepas peluang yang lain.

Dan pelbagai jenis ketakutan yang mungkin ada dalam jiwa seseorang.

Membuatkan kita gagal menulis jadual, tidak merancang aktiviti harian dan takut merancang masa depan.

Apabila ini berlaku, ia menyebabkan kita mula buat aktiviti-aktiviti kurang signifikan yang hanya mendatangkan hasil yang kecil sahaja tapi banyak memakan masa.

Pentingnya kekuatan dalam jiwa kita untuk atasi rasa takut tersebut. Kerana apabila ia diatasi, kita akan mula merancang dengan baik kehidupan kita.

Beranikan diri untuk menulis aktiviti harian, beranikan diri untuk merancang kehidupan, think long term.

Jika kita rasa hari kita kurang produktif, mulakan menulis.

Sempena cuti MaulidurRasul ini, ambil masa 10 minit untuk berfikir. Mulakan dengan mengambil sebatang pen dan kertas.

Tulis.

Fadhil,
Tak nak buang masa

7 Langkah Mudah & Berkesan Atasi Sikap Suka Bertangguh

7 Langkah Mudah & Berkesan Atasi Sikap Suka Bertangguh

Antara sebab ramai yang kecundang dalam dunia belajar, pekerjaan mahupun bisnes kebanyakannya disebabkan pengurusan masa yang tidak bagus.

Seringkali kita bertangguh dengan membuat kerja-kerja kecil dan kurang penting, maka akhirnya kerja utama kita tak siap-siap.

Berdasarkan satu artikel di laman web Forbes, ada 7 strategi untuk kita atasi tabiat suka bertangguh. Antaranya:

1. Ambil sehelai kertas. Tulis matlamat kita, buat senarai kerja yang perlu dilakukan dan pastikan ada deadline – Tanpa letak bila tarikh tamat boleh menyebabkan banyak kerja tertangguh

2. Pecahkan tugas besar kita kepada tugasan-tugasan yang kecil – Tugas besar biasanya akan buat kita rasa teruja hingga rasa malas nak bermula. Bila ia sudah dipecahkan kepada tugasan kecil maka lebih mudah dan cepat untuk kita mula buat kerja.

3. Bayangkan kita sudah berjaya capai hasil yang kita inginkan – Bila kita bayangkan kejayaan di depan mata, emosi kita akan berubah jadi lebih positif, semangat tinggi dan buat kita bertindak dengan lebih proaktif

4. Fikirkan kesan jika kita tidak bertindak – Tulis dan senaraikan apa kesan bila kita lambat, bertangguh atau tak buat apa-apa. Apa kesannya jika kita bertangguh seminggu, sebulan, atau setahun? Pasti sangat merugikan!

5. Dapatkan bantuan daripada tim anda – Bila ada seseorang yang boleh bantu untuk ingatkan kita tugasan kita, untuk push kita, ia akan buat kita rasa ‘terpaksa’, lebih fokus untuk siapkan juga kerja yang patut dilakukan.

6. Reward diri – Raikan setiap kejayaan besar atau kecil, kerana setiap kejayaan yang kita capai adalah istimewa. Kejayaan kecil kita membawa kepada kejayaan yang lebih besar!

7. Sentiasa usaha untuk keluar dari zon selesa. Fokus untuk berikan komitmen untuk capai kejayaan yang diingini dan matlamat yang nak dicapai. Zon selesa akan sentiasa buat kita rasa malas dan bertangguh. Mulakan langkah pertama anda sekarang!

 

Fadhil,

Tak nak bertangguh

Bagaimana Sikap Rakyat Malaysia Bila Nak Beli Barang Elektronik?

Bagaimana Sikap Rakyat Malaysia Bila Nak Beli Barang Elektronik?

Bagaimana sikap rakyat Malaysia bila nak membeli barangan elektronik?

Apa yang mempengaruhi pembelian sesuatu barang? Data yang saya kongsikan ini adalah berdasarkan statistik pengguna Google di Malaysia yang membeli barangan elektronik (berdasarkan pembelian terkini oleh pengguna Internet)

  • 25% berdasarkan pengalaman sebelum ni
  • 25% berdasarkan perbincangan dengan orang lain
  • 27% berdasarkan research
  • 19% berdasarkan pengiklanan
  • 4% lain-lain

–> Atas ini adalah data dari Google Consumer

25% berdasarkan pengalaman sebelum ni – bagi kes saya, ramai juga pelanggan saya adalah pengguna Coway sebelum ni yang dah habis kontrak. Ramai juga yang dah guna Cuckoo, puas hati lalu mereka nak pasang pula penapis air di rumah mak ayah. Atau pasang penapis udara di rumah. Maka saya nampak, hubungan baik dengan pelanggan sedia ada adalah sangat penting sebab kita nak 1 pelanggan membeli daripada kita berkali-kali.

25% berdasarkan perbincangan dengan orang lain – kerap juga bila kita nak membeli sesuatu barang disebabkan oleh review oleh orang lain. Sebab kawan kita share kat FB, kita membeli. Contohnya awal tahun ni, Tuan Afyan Mat Rawi ada share pasal dia beli mesin pengering (dryer) untuk keringkan baju dalam rumah. Maka post beliau mengenai dryer ni sangat ‘terkena’ dengan situasi semasa sebab bulan 1 masih lagi musim hujan. Bahkan bagi orang yang tinggal di KL, kalau nak keringkan baju kat luar memang agak mencabar atas faktor sibuk kerja, pencemaran udara dan sebagainya. Post Tuan Afyan lebih menjurus kepada nak bantu isteri supaya tak perlu susah payah nak jemur baju di luar rumah lagi. 7000 lebih shares dan saya yakin ramai yang membeli dryer lepas beliau share pasal dryer.

27% berdasarkan research – Sebelum nak beli sesuatu, ramai antara kita yang buat research dulu. Especially orang lelaki sebab mereka yang selalunya keluarkan duit untuk perbelanjaan rumah/keluarga. Banyak cara nak buat research. Antaranya research spesifikasi produk, harga, manfaat, berbaloi atau tak, adakah produk dapat selesaikan masalah kita, adakah kesan signifikan kalau tak guna produk dan sebagainya. Itu sebabnya wujud pelbagai jenis post berkenaan review produk supaya dapat membantu seseorang membuat keputusan pembelian.

19% berdasarkan pengiklanan – 19% beli disebabkan pengiklanan direct seperti yang biasa kita nampak di FB, termasuk juga paid advertising seperti FB Ads, Instagram Ads, Google Ads, Google Adsense, YouTube ads, paid review dan sebagainya.

Jika kita kaji semula data di atas, 77% daripada data di atas membuktikan orang beli bila wujudnya konten yang bagus yang dapat membantu mereka dan mempengaruhi keputusan mereka untuk membeli.

Sebab itu jika kita ejen sesuatu produk. Selain kita copy-paste iklan, sangat penting bagi kita yang jadi ejen untuk banyakkan mengkaji mengenai market, kaji mengenai produk, kaji mengenai manfaat, kaji mengenai masalah dan akhirnya buat banyak sharing seolah-olah kita konsultan produk yang mana bila orang tengok page kita, orang rasa kita orang yang boleh bagi info kepada mereka berkenaan produk dan manfaatnya.

Pada masa sama boleh relate dengan kehidupan mereka. Saya percaya orang suka bercakap dengan orang yang pakar dalam industri. Bila kita nampak pakar, kita akan ‘stand-out from the crowd’. Kita akan jadi berbeza daripada orang lain.

Dan orang akan pilih membeli dengan kita 😁

error: Content is protected !!