Select Page
Bagaimana NCM Rangga dan NCM Sheikh Cepat Berjaya Dalam Cuckoo?

Bagaimana NCM Rangga dan NCM Sheikh Cepat Berjaya Dalam Cuckoo?

Berjaya Dalam Cuckoo?

Sales beyond meeting cuckoo

Semalam saya hadir ke Sales Beyond Meeting bersama Cuckoo. Di sini, NCM Rangga dan NCM Sheikh berkongsi bagaimana rahsia mereka cepat berjaya dalam Cuckoo. Nak tak nak, recruitment is the main key! Sebab Cuckoo adalah People to People business. Jom baca di sini!

  1. Penting untuk mulakan proses prospecting sebelum merekrut ejen baru
  2. Sehari jumpa 3-5 orang – result mereka dalam 1 bulan boleh rekrut 100 orang
  3. NCM Rangga sejak awal masuk Cuckoo lagi dah buat slides untuk recruitment bila jumpa prospek jadi ejen. Ini kerana beliau dah pernah ada dalam industri yang sama sebelum ni, dan dah study mengenai sistem komisyen Cuckoo.
  4. Beberapa bulan pertama, mereka kerja restless untuk dapatkan lebih ramai ejen.
  5. Kena pandai berjimat – tak semestinya perlu belanja orang makan setiap kali jumpa orang. Minum teh tarik cukup kalau nak BOM. McD antara paling jimat, sebab kita sendiri-sendiri beli makanan.
  6. Bangun pagi awal. Jam 8am lagi sudah ada di ofis buat kerja. Disiplin
  7. Kalau di kedai mamak kul 9 atau 10 ada orang duduk minum, boleh approach terus untuk rekrut. Sebab biasa orang begini mempunyai fleksibiliti tinggi dan tidak terlalu terikat dengan waktu berkerja.
  8. Rahsia Cuckoo: GSI. Nak GSI tinggi perlu recruitment.
  9. NCM Sheikh ada 26 manager, 6000 ejen daftar. 8-10% ejen buat sales.
  10. Jangan judge orang nak atau tidak. Share sahaja pada semua orang kebaikan pasang Cuckoo atau kebaikan jadi ejen Cuckoo.
  11. Bercakap dengan sesiapa akan buat kita jadi lebih BERANI. Bercakap sahaja walaupun orang yang kita jumpa bukan prospek, tapi ia akan mengasah skil kita rekrut.
  12. Numbers never lie. Lebih ramai kita rekrut, lebih besar peluang kita dapat.
  13. Share peluang, pada masa sama penting TRAIN ejen supaya boleh bergerak
  14. Every week Sheikh buat BOM sebab ejen ramai. Nak ajar satu persatu mungkin lebih mencabar bila ejen dah ratusan orang.
  15. Fokus kepada leader (GSI leaders) untuk dilatih.
  16. Name listing – jangan pandang rendah list ni. Buat dan contact sahaja. Pasti akan dapat hasilnya.
  17. Pegang NE yang kita rekrut sampai jadi, jangan tinggalkan begitu sahaja.
  18. Wajib ada time frame untuk capai target kita
  19. Cepat-cepat duplicate orang jadi hebat macam kita. Namun, kita kena jadi hebat dahulu sebelum duplicate orang lain jadi hebat.
  20. Nak dapat income paling maximum dengan Cuckoo, kena jadi sekurang-kurangnya NM. Cepat-cepat kejar naik NM.
  21. Cari juga big why termasuk yang selain daripada duit. Duit akan datang.
  22. Buat sahaja kelas untuk bantu ejen. Awal-awal mungkin beberapa orang sahaja datang. Atau tiada orang datang. Tapi semua ni adalah proses sebelum kita berjaya
  23. Offline classes NCM Rangga buat 2-3 kali seminggu
  24. Kalau baru 2-3 bulan jadi ejen tak dapat sales, jangan give up. Itu normal dan sebahagian daripada proses nak belajar dan berjaya.
  25. Gunakan kekuatan NE dan NM lain yang ada expertise dalam satu-satu bidang yang kita tidak kuasai.
  26. Penting juga one to one jumpa closing ejen supaya ada personal touch, ejen akan lebih yakin nak daftar jadi ejen. Dan jangan buang masa. Contoh NCM Syeikh bagi masa 10 minit sahaja. Jika kita dapat pitch dalam 10 minit menunjukkan bahawa bisnes Cuckoo ni senang
  27. Boleh buat BOM guna WhatsApp je, improvised BOM yang jumpa fizikal
  28. NCM Rangga – Kalau duit jadi Big Why, duit akan habis. Rangga buat Cuckoo untuk belajar untuk Conquer diri sendiri. Duit akan datang kemudian
  29. Leaders bukan tugasnya nak bagi semua orang gembira. Kerja leader adalah untuk buat keputusan yang betul.
  30. Rasa down? Ya semua orang akan rasa down. Tapi masalah kita bila rasa down, kita layan perasaan kita. Jangan layan rasa down tu, teruskan kerja kita. Disiplin.
  31. Sebagai leader, bukan mudah nak pimpin semua orang.
  32. NCM Syeikh minta masa 6 bulan je pada wife dia supaya dia boleh fokus betul-betul dengan Cuckoo buat kerja siang malam. Bukan sampai bila-bila
  33. NCM Rangga kata dia perlukan mastermind alliance untuk cepat berjaya. Orang yang boleh bantu sama-sama fikir dan bagi idea
  34. Bantu fahamkan keluarga, kerja memang mencabar. Tapi semua untuk kembali diberikan untuk keluarga kelak.
  35. Bagaimana nak terus fokus dan kekalkan momentum? Momentum ini kita yang tentukan. Pastikan big why kita jelas, dream kita jelas supaya dapat teruskan momentum. Tanya diri kita, kenapa orang lain boleh capai kenapa bukan aku?
  36. Recruit, retain, retrain dan duplicate sebagai seorang NM.
  37. Tugas NE adalah sales dan rekrut

Disalin oleh: NM Fadhil

Jadi Ejen Cuckoo Tak Susah, Tak Mudah, Tapi Berbaloi

Jadi Ejen Cuckoo Tak Susah, Tak Mudah, Tapi Berbaloi

Jadi Ejen Cuckoo Tak Susah, Tak Mudah, Tapi Berbaloi

Masa mula-mula jadi ejen Cuckoo dulu, aku tak pernah jual penapis air lebih daripada 5 unit.

6 bulan pertama, aku berjaya jual paling banyak pun dalam 5 unit sahaja.

Untuk aku, perjalanan awal jadi ejen Cuckoo bukanlah benda yang mudah seperti yang digembar-gemburkan oleh media. Hoho.

Sebab aku mula buat dulu, aku tahu kesusahannya. Aku tahu ramai pesaing dalam permainan ejen ni.

Tapi aku juga tahu, ramai orang yang buat betul-betul bisnes Cuckoo ni dapat bina pendapatan hingga 5 angka sebulan.

Orang yang dapat gaji RM20 ribu ke atas tu perkara normal dalam Cuckoo, dan alhamdulillah kini setiap minggu aku pergi meeting Cuckoo aku yakin di sekeliling aku orang-orang yang buat income besar dalam Cuckoo.

Aku je yang masih baru nak ‘join the club’.

Bila sekarang ni aku tengok ramai ejen dah boleh jual 10 unit lepas sebulan dua jadi ejen, aku rasa gembira.

Gembira sebab aku sendiri nak capai target tersebut bukan main susah lagi.

Dan aku faham kalau ada yang susah nak buat sekalipun 1 jualan.

Sebab aku pernah berada di sana. Pada masa tu aku baru lepas berhenti kerja.

Menangis sebab susah nak dapat pelanggan di peringkat awal. Kerja siang malam, cuba buat macam-macam benda tapi kurang menjadi. Tengok orang lain nampak ‘senang’ je diorang boleh dapat customer.

Tapi, sebab aku nampak diri aku yang satu hari nanti aku akan jadi orang berjaya dalam Cuckoo. Aku yakin satu hari nanti aku akan jadi individu yang dapat pendapatan 5 angka sebulan dengan Cuckoo.

Itu yang buat aku rasa aku mesti go on.

Aku mesti buat kerja 10x ganda lagi hebat daripada orang lain. Aku mesti bagi manfaat 10x ganda lagi bagus dari ejen-ejen lain. Aku mesti ikut je apa yang leader-leader aku ajar (selagi tidak berdosa).

Itu perkara yang aku pegang. 6 bulan ‘menderita’, bulan ke 7 dan bulan ke 8 aku baru merasa ‘manisnya’ kemenangan bila aku berjaya sentuh 10 net jualan yang pertama.

Januari 2018, duit dalam simpanan aku boleh aku katakan hampir capai RM0.00.

Namun bila masuk bulan ke 8 aku bersama Cuckoo, aku dapat merasa pendapatan 5 angka yang pertama dalam hidup aku. Segala hutang-hutang aku, aku cepat-cepat langsaikan.

Alhamdulillah bermula waktu itu juga, aku dah boleh bagi duit kat mak dan ayah aku secara konsisten. (Sebelum ni, aku yang berharap pada mereka.)

Betapa manisnya sabar selama 6 bulan hingga aku boleh dapat result yang aku nak.

Aku tahu, mungkin orang akan perli atau mungkin tak selesa bila aku beli kereta baru, bila nampak aku seolah-olah ‘show off’ result aku di media sosial.

Tapi itu menjadi kebanggaan aku. Usaha aku, titik peluh aku, kesusahan aku selama ni menjadi satu usaha yang berbaloi. Alhamdulillah.

Itu juga sebabnya aku selalu cuba motivate ejen-ejen yang bersama dengan aku untuk banyakkan bersabar, buat lebih daripada apa yang leader suruh, dan yang penting gandakan usaha.

Jangan buat benda yang sama kalau kita tahu cara itu tak berkesan untuk kita. Sentiasa cari cara baru, sentiasa improve diri sendiri dan sentiasa konsisten.

Pastikan bila kita jumpa cara yang sesuai untuk diri kita, terus leveraj dan full swing dengan kaedah yang telah kita kuasai tersebut tersebut. Lain orang lain cara yang sesuai untuk diri masing-masing.

Yang penting, mentoring daripada leader. Mereka akan sentiasa usaha untuk bantu kita berjaya dalam Cuckoo. Serius!

Inilah cerita aku dengan Cuckoo. Huhu.

#Cuckoo #NoMondayBlues

~Dalam gambar ni, big boss aku Tuan Wan Mustafa Wan Ali dari Kuala Terengganu

Fadhil,
Natural Manager Cuckoo International Sdn. Bhd.

 

Bagaimana Nak Jadi Ejen Cuckoo?

Nak jadi ejen Cuckoo mudah sahaja. Tak perlu nak bayar apa-apa pun.

Call atau whatsapp sahaja saya di 0139916967.

Atau boleh juga terus daftar di sini secara online. Cara ini lebih pantas.

Terima kasih!

Kisah Dr Yasir Qadhi Ditarbiyah Oleh Ayahnya

Kisah Dr Yasir Qadhi Ditarbiyah Oleh Ayahnya

Dr. Yasir Qadhi pernah cerita mengenai bagaimana ayahnya tarbiyah beliau sewaktu usia muda remaja.
 
Ayahnya agak strict jika muzik dipasang di dalam rumah.
 
Sebabnya ayahnya nak Dr. Yasir untuk hafaz al-Quran dan pastikan suasana rumah se-Islamik yang mungkin.
 
Maka, jika Dr. Yasir ingin mendengar lagu dan muzik maka pada usia muda itu beliau perlu pasang muzik dengan begitu perlahan supaya ayahnya tak tahu beliau sedang dengar muzik.
 
Namun jika ayahnya tahu beliau dengar muzik maka itu akan mengundang kemurkaan ayahnya.
 
Ayahnya bertegas supaya Dr. Yasir mesti habiskan hafazan al-Quran juga pada usia muda.
 
Tak kisah kalau tak nak masuk madrasah pun tak mengapa, nak main dengan kawan-kawan waktu petang tak apa, nak buat apa-apa aktiviti lain pun tak mengapa, yang penting kena hafal al-Quran.
 
Ayahnya sanggup cari Imam untuk mendengar bacaan hafazan al-Quran beliau.
 
Dr. Yasir pada masa tu rasa ‘tak suka’ sebab terpaksa juga hafaz al-Quran.
 
Namun, ayahnya bagi beliau pilihan. Beliau boleh pilih masa sendiri bila yang beliau nak jumpa dengan guru hafazan al-Quran.
 
Selepas habis persekolahan, beliau sambung pelajarannya di universiti dalam bidang Kejuruteraan Kimia (Chemical Engineering).
 
Namun atas sebab tertentu, lepas habis belajar Chemical Engineering, beliau pergi semula ke Arab Saudi pula untuk sambung pengajiannya dalam bidang pengajian Islam di Universiti Islam Madinah.
 
Beliau kata, “Aku rasa sangat terhutang budi dengan ayahku kerana telah ‘memaksa’ aku menghafaz al-Quran semasa aku remaja dahulu”. Dengan al-Quran yang tersemat dalam hati itulah kini beliau telah menjadi seorang ‘Islamic Scholar’ yang hebat dan sangat mahsyur di negara barat.
 
Begitulah, walaupun sekarang terlalu banyak ‘mazhab’, ada kelompok yang terlalu memaksa untuk hafaz al-Quran, ada yang kata “Jangan paksa anak”, dan ada juga yang meremehkan mereka yang hafaz al-Quran dengan berkata “Apa gunanya hafaz al-Quran ‘tak faham’?”.
 
Akhir sekali, aku rasa aku sendiri sebagai parent yang perlu bantu anak-anak aku bermula sekarang, dan aku sendiri perlu TAHU kenapa aku pilih cara didikan tertentu.
 
Bukan semata-mata sebab ikut cara orang.
 
Yang penting aku kena jadi parent yang PEDULI pasal anak, tahu keperluan mereka dan bagaimana aku boleh bantu mereka.
 
Aku suka cara Dr. Yasir cerita bagaimana beliau ditarbiyah oleh ayahnya, sebab hakikatnya beliau diberi kebebasan untuk buat apa sahaja, belajar apa sahaja. Yang penting kena Hafaz al-Quran.

error: Content is protected !!