Select Page

10 TIPS EFEKTIF AYAH KERJA DARI RUMAH

1. Sentiasa rancang apa yang perlu dibuat setiap hari. Pastikan kita tulis apa aktiviti yang perlu dilakukan setiap hari, setiap minggu.

2. Bantu isteri dan anak untuk faham kerjaya anda dari rumah. Dan sentiasa ingatkan mereka anda perlukan masa dan fokus sewaktu berkerja di rumah.

3. Bahagikan masa anda. Pastikan anda tahu bila waktu anda perlu berkerja, bila waktu rehat, bila waktu ke masjid, bila waktu untuk layan anak-anak dan isteri dan sebagainya.

4. Tinggalkan aktiviti-aktiviti yang kurang memberi impak kepada hasil kerja anda. Fokus kepada aktiviti yang mendatangkan hasil yang signifikan.

5. Sediakan satu ruang/bilik khas untuk anda berkerja.

6. Sekiranya susah nak fokus, sesekali apa salahnya keluar rumah dan cari tempat yang anda boleh buat kerja dengan tenang, seperti kedai kopi.

7. Fahami isteri dan anak-anak anda. Jangan pentingkan diri dan jadikan kerja dari rumah sebagai alasan untuk 24 jam berkerja tanpa ada masa bersama mereka, membantu kerja rumah dsb

8. Pastikan self-dicipline anda tinggi. Jika anda tak kerja dengan efektif, pasti hasilnya tak seberapa.

9. Ubah mindset. Jadikan aktiviti bersama anak dan isteri sebagai penawar stres, bukan pembawa stres.

10. Solat di awal waktu. Bagi lelaki, jadikan rutin untuk solat di masjid. Dengar azan, pergi masjid. Bawa anak-anak ke masjid bersama anda.

*Sekiranya anda rasa post ini bermanfaat, mohon klik butang share ๐Ÿ˜‰

Fadhil,
Ayahanda Cuckoo

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: